ΑΕΚ: Ατομικά λάθη και εκτελεστική φλυαρία έμπλεξαν την Ένωση για την Ευρώπη

ΑΕΚ: Ατομικά λάθη και εκτελεστική φλυαρία έμπλεξαν την Ένωση για την Ευρώπη

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ατομικά λάθη και εκτελεστική φλυαρία έμπλεξαν την Ένωση για την Ευρώπη

bet365

Όσα πληρώνει η ΑΕΚ σε αγωνιστικό επίπεδο στα play offs σε άμυνα και επίθεση και η φοβερή πίεση που έβαλε στον εαυτό της, καθώς εκείνη είναι πλέον που κυνηγάει για να αποφύγει το καταστροφικό σενάριο της μη συμμετοχής στην Ευρώπη.

Η ΑΕΚ εξακολουθεί να παίζει με τη φωτιά για την έξοδο στην Ευρώπη. Πέρυσι κατάφερε να την εξασφαλίσει δύο αγωνιστικές πριν το τέλος των play offs. Φέτος όλα δείχνουν μια επανάληψη του σκηνικού ως το φινάλε, με τον κίνδυνο όμως αυτή τη φορά να «καεί». Και όπως έχουμε αναλύσει θα είναι καταστροφικό ενόψει της επόμενης σεζόν αν η Ένωση δεν «κλειδώσει» την ευρωπαϊκή της παρουσία. Η ήττα από τον Άρη στο ΟΑΚΑ βάζει πλέον την ΑΕΚ με την πλάτη στον τοίχο, με έξι αγωνιστικές να απομένουν, και το οδυνηρό σενάριο να μείνει χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο στο τέλος αρχίζει και γίνεται όλο και πιο ορατό.

«Δωρίζει» φτηνά γκολ στον αντίπαλο

Προφανώς και τα κακώς κείμενα της ΑΕΚ για να φτάσει στο σημείο να δίνει «μάχη» για το μίνιμουμ της υποχρεώσής της δεν εμφανίστηκαν στα play offs. Ωστόσο, μετά από τέσσερις αγωνιστικές σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα υπάρχουν κάποια δεδομένα στο αγωνιστικό κομμάτι που την μπλέκουν άσχημα. Πέρα από τον σχηματισμό του 4-2-3-1 που δεν λειτουργεί, αλλά δεν αλλάζει, ένα καθοριστικό σημείο αφορά τα λάθη από έλλειψη συγκέντρωσης και ατομικής ευθύνης που παρατηρούνται στην ανασταλτική λειτουργία. Και τα πέντε τέρματα που έχει δεχθεί η ΑΕΚ από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Άρη έχουν προέλθει από παιδαριώδη λάθη στο αμυντικό κομμάτι, «δωρίζοντας» γκολ στον αντίπαλο. «Χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα και συγκέντρωση», είχε τονίσει ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος πριν από το παιχνίδι με τον Άρη, ωστόσο τα λάθη επαναλήφθηκαν για πολλοστή φορά...

Οι κακές επιλογές στην τελική ενέργεια

Την ίδια στιγμή, η ΑΕΚ υποφέρει στα play offs από το γεγονός ότι όλους τους προηγούμενους μήνες δεν είχε δουλέψει τίποτα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Δημιουργεί λόγω της ατομικής ποιότητας που διαθέτει μπροστά, αλλά επειδή δεν υπάρχει σχέδιο, οι επιλογές στην τελική ενέργεια είναι κάκιστες. Η Ένωση έχει σημειώσει 3 γκολ στις τέσσερις αγωνιστικές των play offs, ενώ θα έπρεπε να είχε πετύχει 6,6 βάσει του δείκτη των XGoals, των ποιοτικών ευκαιριών δηλαδή που έχει σύμφωνα με το Wyscout. Ο Οφρυδόπουλος είχε εντοπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, ζητώντας από τους παίκτες του να έχουν πιο ποιοτικές επιθέσεις, κάτι ωστόσο που δεν βγάζει στο παιχνίδι της η ΑΕΚ. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η Ένωση ενώ έχει δημιουργήσει με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Άρη 63 τελικές συνολικά, οι on target τελικές της σύμφωνα με το Wyscout ανέρχονται μόλις στο 20%, ποσοστό πολύ μικρότερο και από τον φετινό μέσο όρο του 36% στο πρωτάθλημα. Εδώ σίγουρα υπάρχει και ο παράγοντας ατυχία, με τελευταίο παράδειγμα το δοκάρι του Λιβάι Γκαρσία στην απευθείας εκτέλεση φάουλ με τον Άρη.

Η απογοήτευση της ΑΕΚ στο ματς με τον Άρη

Η έξτρα πίεση που έβαλε στις πλάτες της

Όλα τα παραπάνω έφεραν τον πολύ φτωχό απολογισμό των δύο μόλις βαθμών μέχρι στιγμής στα play offs και πρόσθεσαν επιπλέον πίεση στην ΑΕΚ για την εξασφάλιση του μίνιμουμ στόχου της Ευρώπης. Πλέον εκείνη είναι αναγκασμένη να κυνηγάει, μιας και ο Αρης προσπέρασε τρίτος με δύο βαθμούς περισσότερους, ενώ ο Παναθηναϊκός την έπιασε στη βαθμολογία, αφήνοντας την πέμπτη στην ισοβαθμία. Οι κιτρινόμαυροι είναι πλέον υποχρεωμένοι να ψάξουν υπέρβαση για να βγουν Ευρώπη καθώς έχουν πια τον ρόλο του αουτσάιντερ, κοιτώντας ταυτόχρονα και τα αποτελέσματα των ανταγωνιστών τους. Και για μια ομάδα που δεν έχει βγάλει ουσιαστική αντίδραση μέσα σε ολόκληρη τη σεζόν δεν είναι εύκολο αυτό να συμβεί τώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι άνθρωποι της ΑΕΚ θέλουν να ρίξουν βάρος στην τόνωση της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης των παικτών αμέσως μετά τη νέα ήττα από τον Άρη και μέσω αυτής της στήριξης να πέσει όλο το βάρος για τη νίκη στα Γιάννενα επί του ΠΑΣ.

«Τελικοί των τελικών» τα έξι ματς που απομένουν

Πλέον από εδώ και πέρα η ΑΕΚ στις έξι αγωνιστικές που απομένουν δίνει έξι «τελικούς των τελικών» για να μην πέσει από το τεντωμένο σχοινί που ακροβατεί με αστάθεια, μένοντας εκτός Ευρώπης. Αρχής γενομένης τη Μ. Δευτέρα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες, έπειτα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στη συνέχεια στα δύο εντός έδρας με Παναθηναϊκό και ΠΑΣ Γιάννινα, πριν ολοκληρώσει τη σεζόν κόντρα σε Άρη εκτός έδρας και Ολυμπιακό εντός. Είναι επιβεβλημένο για την ΑΕΚ να πάρει τουλάχιστον 10 βαθμούς μέσα στις τέσσερις επόμενες αγωνιστικές. Τη δεδομένη στιγμή, όλα δείχνουν ότι μόνο έτσι θα μπορεί να πάει στο Βικελίδης την προτελευταία αγωνιστική για να παίξει όπως και πέρυσι (τότε στη Λεωφόρο την 8η αγωνιστική) την έξοδό της στην Ευρώπη στο φώτο φίνις των play offs.

Η απογοήτευση της ΑΕΚ στο ματς με τον Άρη

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα