ΑΕΚ: Χαμένοι στη... μετάφραση και «πνιγμένοι» στην αναζήτηση για άλλοθι!

ΑΕΚ: Χαμένοι στη... μετάφραση και «πνιγμένοι» στην αναζήτηση για άλλοθι!

ΑΕΚ: Χαμένοι στη... μετάφραση και «πνιγμένοι» στην αναζήτηση για άλλοθι!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εξηγεί ότι η Α.Ε.Κ. πρέπει κάποτε να κοιτάξει την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή, να εμπεδώσει το πρόβλημα για να βρει λύση και έχει υστερόγραφα...

Είναι γνωστό, δεδομένο και θαρρώ (αν θυμάμαι καλά) αρκετές φορές γραμμένο, ότι η ΑΕΚ έχει πρόβλημα βασικό στο αγωνιστικό διότι δεν το έχει αναγνωρίσει και καταλάβει. Τουλάχιστον αυτό διαπιστώνω εγώ και αν κάνω λάθος ζητώ ταπεινά συγγνώμη για όσους χρεώνω, ωστόσο και πάλι αυτό μου δίνουν να καταλάβω και αυτό εισπράττω από το ρεπορτάζ, άρα ακόμη και αν τους αδικώ έχουν μέρος ευθύνης για όλο αυτό... Δυστυχώς με τα αποτελέσματα που 'χει η ομάδα και τη τραγική συγκομιδή, τους δυο βαθμούς σε τέσσερα ματς κοινώς των play offs, δεν γίνεται να βλέπουμε πιο μακριά από το ματς στα Ιωάννινα!

Διότι ο στόχος της Ευρώπης είναι δυστυχώς όπως τα κατάφεραν στην ΑΕΚ πολύ σημαντικός και όχι αυτονόητος, ανοιχτός και όχι... κλειδωμένος, τώρα χαμένος και όχι κερδισμένος. Ούτε καν αυτός... Ούτε το μίνιμουμ της υποχρέωσης δεν βγαίνει! Πλέον η ομάδα δεν εξαρτάται από τα δικά της αποτελέσματα και μάλλον θα πρέπει να είναι και ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι βασικοί ανταγωνιστές της (Παναθηναϊκός και Άρης) δεν έχουν σταθερά και αυτοί. Πάνε με πολλά σκαμπανεβάσματα στη διαδικασία, είτε πρόκειται για τα αποτελέσματά τους, είτε για την εικόνα τους, είτε και για τα δυο αυτά μαζί.

Δυστυχώς βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι μεγαλύτερα τα κενά και τα σκαμπανεβάσματα στην ΑΕΚ από τους αντιπάλους της. Πρόκειται για μια ομάδα που πήρε θετικά -σημαντικά- αποτελέσματα εκτός με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για να χάσει και τα δυο στην έδρα της με ΠΑΟΚ και Άρη... Αν είναι δυνατόν! Το θέμα όμως είναι ότι έχει και επόμενη μέρα ανεξάρτητα με το τι θα καταφέρει από δω και πέρα η Ένωση στο πρωτάθλημα. Το ακόμη πιο σοβαρό ζήτημα για εκείνη είναι ότι τη... τρέχουν οι ίδιοι με πέρυσι και ακόμη πιο προβληματικό (και) εκείνοι που ήταν και πρόπερσι...

Διότι εύκολο να δείξουμε για τη σεζόν αυτή σαν υπεύθυνους τους Παπαδημητρίου και Κονέ, έχουν τεράστια ευθύνη ειδικά στο θέμα του προπονητή και στη διαχείριση προσωπικού – δυναμικού και άλλα πολλά, αλλά την προηγούμενη σεζόν δεν είχαν εκείνοι αποτύχει, δεν είχαν δημιουργήσει την ομάδα που απέτυχε, ούτε πρόπερσι και πάει... γράφοντας. Το γεγονός βέβαια ότι με μεγαλύτερο μπάτζετ και σημαντικότερους δεδομένα ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει να 'χουν χειρότερα αποτελέσματα και να γράφει η ομάδα αρνητικά ρεκόρ Ιστορίας (ξεπέρασε σε εντός έδρας ήττες τη σεζόν του υποβιβασμού, επικό) δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Το λάθος συνεχίζεται στο θέμα προπονητή...

σδ

Το πρώτο και σημαντικό που πρέπει να δουν στην ΑΕΚ είναι τι κάνουν λάθος και να το αλλάξουν. Δεν δείχνουν όμως να θέλουν. Ούτε καν να προσπαθούν να καταλάβουν και αυτό συμβαίνει σε όσους ψάχνουν να σώσουν την αποτυχία τους στις δικαιολογίες. Στην Ένωση είναι απόλυτα χαμένοι στη μετάφραση του «τι φταίει ρε γαμώτο;» και πνιγμένοι στην αναζήτηση άλλοθι που θα δείχνει ότι το πρόβλημα είναι: η γκίνια, το γεγονός της απουσίας έδρας (αυτό το ΟΑΚΑ και η κατάρα του κλασικά) και όλα τα άλλα πλην της αδυναμίας μας να ανταποκριθούμε (για να το θέσω κομψά διότι δεν έχω εμπάθειες με πρόσωπα στην ΑΕΚ).

Να βοηθήσω λοιπόν καταγράφοντας εγώ τι κάνουν λάθος στην Ένωση (πέρα από τα ουσιαστικά της επιλογής προπονητή και παικτών σε θέσεις που καίνε) μήπως και υπάρχει... μισή περίπτωση να 'χω δίκιο. Μπορεί και να μην... Ας το πάρουν και ας το πετάξουν! Δεν έχει σημασία να το αποδεχθούν και να συμφιλιωθούν με αυτό... Ας το ζυγίσουν και ας το προσπεράσουν αλλά ας το δουν και δεδομένα να το σταματήσουν, την αναζήτηση δικαιολογιών και άλλοθι εννοώ, διότι όπως και να 'χει, ακόμη και στο ενδεχόμενο σε ότι λένε και βρουν (σε επίπεδο δικαιολογίας) να 'χουν δίκιο, δεν βοηθάει στην ουσία του προβλήματος...

Είναι λάθος να θεωρούν ότι ένας καλός προπονητής είναι η λύση στο πρόβλημα... Το 'χω ξαναγράψει: πλην Σάντος που μας ξέρει ο οποιοσδήποτε νέος προπονητής έρθει, όσο ικανός και να είναι, έως ότου προσαρμοστεί, καταλάβει και λειτουργήσει, θα 'χει καεί και χαλάσει! Διότι δεν δύναται αυτό το γκρουπ που δουλεύει γύρω του να τον στηρίξει και δεν δουλεύει σαν ομάδα... Δεν είναι λύση η άφιξη μόνο ενός ικανού προπονητή, σε καμία των περιπτώσεων, δεν θυμάμαι και εγώ πλέον πόσες φορές το 'χω γράψει...

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και δεν έχουν καταφέρει να βρουν ακόμη τεχνικό. Η αναζήτησή του έπρεπε να 'χει ξεκινήσει εδώ και μήνες, οι συναντήσεις και συνεντεύξεις να είχαν τελειώσει προ μήνα και τούτη τη περίοδο ο επόμενος έπρεπε να παρακολουθεί στο ΟΑΚΑ την ομάδα να παίζει και το δυναμικό του στην πράξη! Βασικά απλά πράγματα που ΔΕΝ συμβαίνουν στην ΑΕΚ γιατί το club και οι υπεύθυνοι που 'χει επιλέξει δεν γνωρίζουν το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται. Μαθαίνουν, θέλουν να αποδώσουν, έχουν επιθυμία και σίγουρα κάποιες ικανότητες, αλλά δεν είναι έτοιμοι σε καμία των περιπτώσεων!

Το θέμα έδρας και του ΟΑΚΑ...

φφγ

Ένα ακόμη λάθος είναι η αναφορά στο θέμα της απουσίας γηπέδου έδρας για την ΑΕΚ. Δεν γίνεται άλλο να το συζητάμε αυτό... Έχουμε υπάρξει στο ΟΑΚΑ από το 2004 και μετά όλα τα χρόνια: όποτε είχαμε έστω τυπικά ανταγωνιστική ομάδα δεν αποτέλεσε πρόβλημα. Ακόμη και στην κατά πολύ νεότερη παρουσία μας, όταν πήραμε το πρωτάθλημα, το ΟΑΚΑ δεν ήταν πρόβλημα σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη (να θυμίσω ότι δεν έχασε από καμία ευρωπαϊκή ομάδα σε αυτό το γήπεδο εκείνη τη σεζόν; Να γράψω τις προκρίσεις που 'χει κάνει με Σέλτικ, Μπριζ, Βόλφσμπουργκ, Βίντι;)...

Δεν ευθύνεται το ΟΑΚΑ γιατί χάνεις από Παναιτωλικούς, Βόλους, ΟΦΗ, Άρη και γενικά από όποιον έχει έρθει φέτος! Αλλά επειδή έχεις κάνει έγκλημα κατά της ομάδας της ίδιας με την επιλογή προπονητή και κάποιων ποδοσφαιριστών... Το ΟΑΚΑ είχαμε και πριν από το 2014 όπου και πάλι είχαμε σεζόν φουλ ανταγωνιστικές, σε αυτό το γήπεδο πετύχαμε τις πρώτες μας νίκες σε φάση ομίλων του Champions League και μάλιστα με Μίλαν και Λιλ (στη Φιλαδέλφεια δεν είχαμε κερδίσει ούτε την Γκενκ στη συγκεκριμένη διοργάνωση, ή τη Σάλτσμπουργκ).

Όλες τις χρονιές που η ΑΕΚ είχε φουλ ανταγωνιστικό ρόστερ η ομάδα ήταν μια χαρά στο ΟΑΚΑ και επί πολυμετοχικότητας, και επί Μελισσανίδη, δεν χρειάζεται να ψάχνουν άλλοθι! Δεν είναι επιστήμη το θέμα, ούτε μαθηματική εξίσωση, είναι ποδόσφαιρο (όχι μπάλα έχει διαφορά), δεν έχει στελεχωθεί σωστά το club με αποτέλεσμα να τα κάνουν μαντάρα διαδοχικά σε προπονητές και συγκεκριμένες θέσεις στο ρόστερ και αποτυγχάνεις! Θες το βλέπεις, είναι απλό και σκληρό γιατί είναι η αλήθεια και το αλλάζεις με ικανούς που θα βρουν τους σωστούς και αυτούς που πρέπει, δεν θες το προσπερνάς και συνεχίζεις να αποτυγχάνεις!

Ναι, το γνωρίζουμε, ειδικά εμείς που είμαστε άνω των 40, ότι δεν είναι το σπίτι μας, δεν είναι έδρα στην κυριολεξία, αλλά ένα αχανές και παγωμένο γήπεδο, αλλά δεν φταίει αυτό που τέσσερα χρόνια δεν έχουμε ανταγωνιστικό σύνολο! Διότι και στην Ριζούπολη που παίξαμε με τον Απόλλωνα Σμύρνης με χιλιάδες Ενωσίτες και απόλυτη έδρα δεν τα καταφέραμε καλά... Την ίδια ώρα είναι προτιμότερο με τέτοια εικόνα ομάδας και τόσο απογοητευτικά διαδοχικά (και για χρόνια τώρα) αποτελέσματα σε σημαντικά ματς να είσαι στο ΟΑΚΑ από το να ήσουν στης Φιλαδέλφειας τα μέρη, εκεί θα ήταν αλλιώς και σε επίπεδο αντιδράσεων, για να μη ξεχνιόμαστε...

Υγ: Πιάνω κάτι μηνύματα του τύπου: ε αφού δεν πάμε καλά, ας χάσουμε και Ευρώπη να προγραμματίσουμε σωστά τη σεζόν και κάτι άλλα ανάλογα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα συνιστά και ισοδυναμεί με ΕΓΚΛΗΜΑ σε βάρος της ΑΕΚ και για τα επόμενα χρόνια; Είναι καταστροφικό το σενάριο και έρχεται κάθε ματς να μας δείχνει ότι θα γίνει και πραγματικότητα... Η Ένωση πρέπει να βγει Ευρώπη, να πάει μάλιστα σε φάση ομίλων, όχι μόνο επειδή θα έχει πλέον νεο γήπεδο, διότι αυτό δεν αρκεί, αλλά επειδή θα καταστρέψει το ευρωπαϊκό της μέλλον με μη συμμετοχή σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης...

Υγ2: Το πρόβλημα με επιλογές προσώπων όπως ο Άμραμπατ δεν είναι γιατί ξεκινάνε στην ενδεκάδα. Αλλά ότι εξακολουθεί μετά τα όσα είπε να υπολογίζεται και ας ζήτησε συγγνώμη. Διότι για μένα είναι προσχηματική και αποδεικνύεται από το χορτάρι και την εικόνα του. Ωστόσο ακόμη και να επιλέγεται να παίζει ο συγκεκριμένος δύναται να βοηθάει και να απογειώνει το παιχνίδι της ομάδας μόνο σαν αλλαγή, είναι ο απόλυτος game changer... Όχι για βασικός και δη επιτελικός που θέλεις και πρέπει να 'χει κάθετη και δημιουργία στο παιχνίδι του.

σφ

Υγ3: Ρόστερ αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ και μεταγραφή μισού εκατομμυρίου για οκτώ αναμετρήσεις σε ποδοσφαιριστή (σ.σ.: Κριχόβιακ) για να βγούμε Ευρώπη και... χαροπαλεύουμε απέναντι στον Άρη και τον Παναθηναϊκό που ζήτημα να φτάνει το μισό μπάτζετ της Ένωσης κάποια από τις δυο συγκεκριμένες ομάδες, βασικά ο Παναθηναϊκός διότι ο Άρης είναι κάτω και από τους «πράσινους»!

Υγ4: Πόρτες και άκυρα έως τώρα στο θέμα του προπονητή, αυτό μου μεταφέρουν, δύσκολο το πράγμα και έχουμε ήδη αργήσει... Μακάρι να μη φτάσουμε σε επιπόλαιη επιλογή. Σωστά όμως διάολε απορεί ο κόσμος: πώς πάμε να πάρουμε τον Μπεναβίδες (ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί λίρα εκατό) δίχως να 'χουμε φέρει προπονητή; Εδώ πάμε να κάψουμε τους καλούς (Τσούμπερ και άλλους) δίχως να 'χουμε προπονητή θα φέρουμε και άλλους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του επόμενου και αν αυτός μετά δεν τον θέλει... Δίκιο έχει ο κόσμος διότι ο προπονητής έπρεπε ήδη να 'χει βρεθεί!

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...