Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς, ο Καρβάλιο κι ο Φορτούνης!

Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς, ο Καρβάλιο κι ο Φορτούνης!

Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς, ο Καρβάλιο κι ο Φορτούνης!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta πολλά και διάφορα περί Φορτούνη και Καρβάλιο.

Ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν από την επανεμφάνιση του Φορτούνη προχθές: θα μπορούσε ο Πέδρο Μαρτίνς να τον εντάξει πιο νωρίς στην ομάδα;

Η λύση που επιλέχθηκε όταν πια ο Φορτούνης ήταν καλά, γύρω στα μέσα Φλεβάρη, ήταν να παίξει πρώτα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό Β’, για να τεσταριστεί και να βρει λίγο ρυθμό. Αυτό έγινε στις 16 κι 26 Φλεβάρη, όταν κι έπαιξε ένα ημίχρονο κι 70 λεπτά στο Ρέντη κόντρα στα Τρίκαλα και στον Απόλλωνα Λάρισας αντίστοιχα, με αρκετά πειστική εικόνα, ιδίως στο δεύτερο παιχνίδι για το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής.

Τέσσερις ημέρες αργότερα έγινε το Ολυμπιακός-Αστέρας. Θεωρητικά ήταν το ιδανικό ματς για να επιστρέψει, σε επίπεδο πια πρώτης ομάδας, καθώς στο 57’ το σκορ ήταν 3-0. Εκεί ο Μαρτίνς δίστασε, ίσως γιατί το Ολυμπιακός-Αστέρας έγινε μόλις τέσσερις ημέρες μετά το Ολυμπιακός Β-Απόλλωνας Λάρισας και δεν ήθελε ο προπονητής να ρισκάρει να τον βάλει τόσο γρήγορα ημέρα Τετάρτη μετά από ένα 70λεπτο ημέρα Σάββατο. Όμως, ήταν μία ευκαιρία επιστροφής, ειδικά όπως εξελίχθηκε εκείνο το παιχνίδι.

Η συνέχεια ήταν δύσκολη για να παίξει ο Φορτούνης; Πού να του έδινε την ευκαιρία επανεμφάνισης μετά από τόσους πολλούς μήνες; Στο Χαριλάου, αμέσως μετά με τον Άρη στο Καραϊσκάκη η, με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα, σε τρία παιχνίδια που ήταν στην κόψη του ξυραφιού ως το σφύριγμα της λήξης; Την στιγμή μάλιστα, κατά την οποία ο Φόρτου παραμονή του ταξιδιού στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο ματς με τον Άρη παραπονέθηκε για ενοχλήσεις.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Κι αυτό παιχνίδι που όλα κρίθηκαν οριακά. Αλλά με τον Μαρτίνς να μην έχει τον Ροντρίγκες και τον Μασούρα να προέρχεται από αποχή 15 ημερών λόγω κορονοϊού, ο Φορτούνης έμοιαζε απαραίτητος κι ο Πέδρο τον έριξε στα βαθιά, έστω για 16 λεπτά. Άλλωστε, με τα επόμενα παιχνίδια να είναι κι αυτά ντέρμπι (βλέπε με ΠΑΟ στη Λεωφόρο για το πρωτάθλημα και ΠΑΟΚ στην Τούμπα για το Κύπελλο), αν δεν έπαιζε και προχθές, πότε θα έπαιζε; Θα πηγαίναμε πια μετά το Πάσχα.

Ο Μαρτίνς τον έβαλε δεξί εξτρέμ-δεν γινόταν κι αλλιώς, αφού η ομάδα άλλαξε σύστημα κι έπαιξε με δύο σέντερ φορ. Ο Φορτούνης μας έδειξε ό,τι ξέραμε γι΄ αυτόν! Ότι π.χ. με μία-δύο πάσες μπορεί να κρίνει ένα ντέρμπι, ακόμη και μπαίνοντας στο 77’ κι ότι μπορεί να δώσει άλλη ομορφιά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με το αέρινο στιλ του. Αλλά κι ότι μπορεί να έχει δύο μονομαχίες και να κοπεί και στις δύο πολύ εύκολα, ότι ανασταλτικά πολύ δύσκολα θα σε βοηθήσει (θυμηθείτε πόσο εύκολα τον απέφυγε ο Αραούχο στο σουτ στο 90’) κι ότι μπορεί επιπόλαια (βάζοντας τα χέρια ψηλά σε σέντρα αντίπαλου) να σε βάλει στην περιοχή σου με ένα φάουλ από το πουθενά στο 85’.

Φορτούνης

Εναπόκειται καθαρά στον ίδιο το Φορτούνη να βοηθήσει λίγο η, πολύ η, πάρα πολύ τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια της σεζόν. Λέτε ο Μαρτίνς να μην θέλει τις βοήθειες του; Πέρυσι, σε μία σεζόν στην οποία είχαν και τις…εντάσεις τους, καθώς όλοι ξέρουμε ότι ο Κώστας έχει και τις ιδιαιτερότητες του στη διαχείριση, τον έβαλε σε 46 παιχνίδια, για να μην ξεχνιόμαστε-στα μισά βασικός, στα μισά αλλαγή, αλλά αλλαγή από το ημίχρονο στις περισσότερες.

Παρεμπιπτόντως, επειδή σχολιάζεται ότι ο Μαρτίνς τον βάζει συχνά στα πλάγια, ενώ ο Φόρτου είναι παίκτης άξονα, πλέι μέικερ, ας δούμε ότι κι ο Καρβάλιο είναι παίκτης άξονα, πλέι μέικερ κι ο Μαρτίνς τον βάζει συχνά, εσχάτως συνεχώς, στα πλάγια. Άρα, ας είμαστε δίκαιοι-δεν είναι κάτι που κάνει…αποκλειστικά στον Φορτούνη. Θεωρεί ότι έτσι εξυπηρετείται το πλάνο του καλύτερα κι αυτό κάνει.

Κι εγώ πιστεύω ότι από τον Καρβάλιο μπορείς να πάρεις πιο πολλά βάζοντας τον ως 10άρι, γιατί πολύ απλά 10άρι είναι. Ο Μαρτίνς, όμως, θέλει να βάζει 10άρι τον Αγκιμπού, ακόμη και στη μέτρια κατάσταση του, προφανέστατα γιατί ποντάρει στο ότι δίνει πράγματα πιέζοντας και κλέβοντας ψηλά και βοηθώντας πιο πολύ ανασταλτικά, δουλειές τις οποίες ο Καρβάλιο τις κάνει με μικρότερη επιτυχία. Ίσως και γιατί θέλει τον Καρβάλιο να κλίνει από τα πλάγια και να κυνηγάει το γκολ, όπως συνέβη στο 1-0 επί της ΑΕΚ 9αλλά και σε άλλη μία φάση, στην οποία ενώ ελίχθηκε καλά από θέση μέσα αριστερά, σούταρε τελικά πολύ άσχημα). Παρεμπιπτόντως, το γκολ ήταν πολύ δύσκολο. Και γιατί η προβολή δεν ήταν τόσο απλή, κυρίως όμως γιατί ο Πορτογάλος χρειάστηκε να κάνει σπριντ 45 μέτρων (!) για να φτάσει στη μικρή περιοχή ξεκινώντας από τη μεσαία γραμμή.

Να δώσουμε πόντους στον Καρβάλιο, γιατί ενώ έχει πει δημόσια, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η θέση του είναι πλέι μέικερ, προσπαθεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του έξω αριστερά, μολονότι η ταχύτητα δεν είναι το καλύτερο του. Έτσι, τον είδαμε να κόβει, να κλέβει, να γυρίζει, να παίρνει κεφαλιές, δείχνοντας ότι πραγματικά θέλει να παίξει και να ανταποκριθεί κιόλας στην εμπιστοσύνη που του δίνει ο προπονητής, έχοντας τον πια στην αρχική ενδεκάδα και στις εφτά τελευταίες αγωνιστικές.

Καρβάλιο

Ασφαλώς, το δυνατό κομμάτι του Καρβάλιο είναι όπως πάλι αποδείχθηκε η δημιουργία: η ασίστ που έβγαλε στον Ελ Αραμπί κοντρολάροντας την μπάλα με το τακουνάκι στην πάσα του Ελ Αραμπί ήταν χάρμα ιδέσθαι. Κι ήταν άτυχος κι ο ίδιος γιατί δεν πιστώθηκε και ασίστ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, αφού έδωσε άλλες δύο πάσες για τελικές, όμως τα σουτ του Μασούρα και του Αγκιμπού από καλές θέσεις δεν ήταν καλά. Για όποιον δεν το πρόσεξε, μέσα σε τρία λεπτά, από το 50’ έως το 53’, ο Πορτογάλος έδωσε τρεις μπαλιές για γκολ!

Γενικά ο Καρβάλιο έχει σωστές κι έξυπνες πάσες, κάτι που μετράει ακόμη και σε μικρούς χώρους. Κι έχει τεχνική που τον βοηθάει στην απαλλαγή από αντίπαλο (βλέπε την κίτρινη στην οποία χρέωσε στον Σιμάνσκι στο 73’). Έχει, ωστόσο, και αδυναμίες τις οποίες αν δεν φτιάξει, δύσκολα θα περάσει στο επόμενο επίπεδο. Ειδικά αναφέρομαι στις μονομαχίες, όπου ο αντίπαλος συνήθως τον κόβει και δη όχι με δυσκολία-κι επιπλέον στην επιπολαιότητα που βγάζει σε κάποιες μπαλιές. Σε δύο τέτοιες περιπτώσεις, ο Ολυμπιακός προχθές απειλήθηκε δύο φορές από την ΑΕΚ. Δύο γκολ θα έτρωγε ο Ολυμπιακός από λάθη του Καρβάλιο…

Και, βέβαια, είναι υποχρεωμένος ο Πορτογάλος να παρουσιάσει πολύ καλύτερο πρόσωπο εκτός έδρας. Διότι μέχρι τώρα έχει μεγάλη διαφορά η εικόνα του μέσα στο Καραϊσκάκη από την εικόνα του στο Βόλο, στο Χαριλάου και στα Γιάννινα. Τα δυο επόμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού είναι εκτός έδρας ντέρμπι, σε Λεωφόρο και Τούμπα κι αν ο Καρβάλιο δεν βελτιωθεί, δεν θα είναι για να παίξει βασικός.

Υπάρχει μία δικαιολογία, ότι όλη η ομάδα δεν τραβάει εκτός έδρας, όσο μέσα στο Καραϊσκάκη, όμως ο κάθε παίκτης πρέπει να κάνει πρώτα την αυτοκριτική του. Κι ο Καρβάλιο πρέπει να παραδεχθεί ότι είναι απαραίτητο να βάλει πιο πολύ τσαγανό στο παιχνίδι του.

Άσχετο: Ο ΠΑΟΚ θέλει το πρώτο παιχνίδι του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, στην Τούμπα, να γίνει Μεγάλη Πέμπτη 21 του μήνα, ώστε να έχει ένα 24ωρο παραπάνω ξεκούρασης, καθώς παίζει Πέμπτη 14 με τη Μαρσέιγ εντός έδρας και Κυριακή 17 με τον Άρη εκτός έδρας. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, η ΕΠΟ θα το ορίσει Μεγάλη Πέμπτη, όχι Μεγάλη Τετάρτη.

Και κάτι τελευταίο-ο Πέπε ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Φαμαλικάο στο παιχνίδι με την Μποαβίστα.

Το goalpoint τον βαθμολόγησε με 7,4.

Το Sofa τον βαθμολόγησε με 7,08 επίσης μέσα στους καλύτερους βαθμούς της αγωνιστικής.

Κι εδώ τον βλέπουμε στην καλύτερη ενδεκάδα της αγωνιστικής με βαθμολογία 8

Άραγε, με τον Μαντί και τον Μπουχαλάκη πεσμένους, ο 24χρονος Ποτογάλος κεντρικός χαφ δεν θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ολυμπιακό;…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.