Διαβάζοντας τον Ραζβάν, μεταφράζοντας τον Λουτσέσκου

Διαβάζοντας τον Ραζβάν, μεταφράζοντας τον Λουτσέσκου

Διαβάζοντας τον Ραζβάν, μεταφράζοντας τον Λουτσέσκου

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου δεσμεύεται να γράψει βιβλίο για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά μέχρι τότε γράφει αρκετά από όσα χαρακτηρίζουν και τη φετινή δουλειά του στον ΠΑΟΚ, μεταφράζοντας πολλές αγαπημένες εκφράσεις και έννοιες.

Ήταν εκεί γύρω στο Νοέμβριο που διάβαζα κάτι «φιλοσοφημένα» κείμενα του στυλ… «κακώς γύρισε ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα». Έβγαζαν τόσο μεγάλη πίκρα τότε. Ποιος ξέρει γιατί. Δεν γυρίζω πιο πίσω στο περασμένο καλοκαίρι όταν πολλοί και διάφοροι ήταν αρνητικοί και αναρωτιόντουσαν… «γιατί ο ΠΑΟΚ και οι άνθρωποί του έκαναν τα πάντα για να φέρουν πίσω το ξαναζεσταμένο φαγητό». Φοβερά πράγματα!

Όπως και για τον Βιεϊρίνια πολλές φορές αναρωτιέμαι… «πώς είναι δυνατόν να έχει ακόμη φιλάθλους που τον αμφισβητούν και περιμένουν το 2022 για να αναγνωρίσουν την αξία του», έτσι και με τον Λουτσέσκου και τις ικανότητές του που πολλοί δεν βλέπουν –ή δεν έβλεπαν- προβληματίζομαι για το… «πώς γίνεται να επικρατεί τόσο μεγάλη αμπαλοσύνη»;

Ξεκινάμε από το τέλος και τον ΠΑΟΚ όπως τον παρουσιάζει τώρα και μετά από πολλούς μήνες επίπονης προσπάθειας και δουλειάς ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ναι! Ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του Δικεφάλου του Βορρά. (Ακόμη και αυτό, που στηρίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, αμφισβητήθηκε). Ο προπονητής που με τη δουλειά του, τα κάνει τελικά όλα να φαίνονται τόσα εύκολα.

Ο ΠΑΟΚ τον Μάρτιο του 2022 βρίσκεται:

  • Στους 8 του Conference League
  • Συνεχίζει στους 4 του κυπέλλου που κάποια στιγμή θα γίνει
  • Με κάποιο –αδιευκρίνιστο- τρόπο αγχώνει τους Ολυμπιακούς για το πρωτάθλημα, παρά την πολύ σημαντική διαφορά των δέκα πόντων.

Πάνω από όλα όμως, σε αυτή την μεταβατική αγωνιστική περίοδο, ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου καταφέρνει και βάζει γερές βάσεις στο ποδοσφαιρικό του σύνολο, ώστε να φτιάξει πραγματική ομαδάρα ενόψει των επόμενων ετών.

Βλέποντας κανείς το ρόστερ του ΠΑΟΚ (τώρα τελευταία όλοι κατάλαβαν με ποιους παίζει αυτή η ομάδα) αναρωτιέται ώρες-ώρες πώς τα καταφέρνει; Πώς μπορεί και κερδίζει; Πώς εδώ και 24 ματς μετράει μόλις μία –ανώδυνη- ήττα στη Δανία; Πώς αντέχει στο επίπονο Πέμπτη-Κυριακή που είναι πολύ πιο δύσκολο από το Τρίτη ή Τετάρτη-Κυριακή. Πώς διαχειρίζεται τους παίκτες του και με ποιο μαγικό τρόπο παίρνει από όλους το κάτι παραπάνω; Γιατί όπως πολλές φορές γράφω… «ο προπονητής κάνει την ομάδα και η ομάδα κάνει τον παίκτη». Γι αυτό ο ΠΑΟΚ παίρνει πράγματα ακόμη και από τους… Μουργκ και τους Τέιλορ, ενώ άλλοι είναι πολύ πιο χαμηλά από την ομάδα του Λουτσέσκου, παρά το ότι (ειδικά στο μεσοεπιθετικό κομμάτι) έχουν πολύ καλύτερους παίκτες.

Τι βλέπουμε λοιπόν;

Έναν ΠΑΟΚ απόλυτα οργανωμένο. Μία ομάδα με εξαιρετική αγωνιστική πειθαρχία. Ένα σύνολο που ξέρει πολύ καλά τι θέλει σε κάθε γήπεδο και έχει δουλέψει πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα τα καταφέρει κάθε φορά, απέναντι σε αντιπάλους διαφορετικών χαρακτηριστικών. Η ομάδα του Λουτσέσκου με την αυτοπεποίθηση που αναγνώρισε προχθές και ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος ως ένα κύριο συστατικό της επιτυχίας, κάτι το οποίο δεν μετριέται από καμία στατιστική ανάλυση ή πλατφόρμα, αλλά το βλέπουν όσοι νιώθουν από ποδόσφαιρο και ομαδικά σπορ γενικώς.

Πώς όμως αυτός ο προπονητής καταφέρνει τόσα πολλά πράγματα, με όχι και τόσα πολλά μέσα.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ: Εξαιρετικό ασκησιολόγιο δουλεμένο από πάρα πολλούς ανθρώπους-συνεργάτες του προπονητή, αλλά και άριστη δουλειά στο τακτικό κομμάτι από τον ίδιο και τον Μπάτσι που έχει και την εξειδίκευση στις στημένες μπάλες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑ: Αν δεν δεις προπόνηση του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ για να αντιληφθείς πόσος κόσμος δουλεύει και τα έχει ετοιμάσει όλα στην εντέλεια και στην λεπτομέρεια, δεν μπορείς να καταλάβεις και το πώς γίνεται η διαφορά στην εικόνα της ομάδας.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Οκ! Όλοι το γνωρίζουν. Ποντάρει πάρα πολύ στην αυτοπεποίθηση του κάθε παίκτη και τελικά του συνόλου. Το «δουλεύει» μέσα στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Είναι βασικό του προσόν ως άνθρωπος, φυσικά το έχει εξελίξει σε μέγιστο βαθμό και μέσα στο γήπεδο. Τα αναλύει όλα μέχρι εκεί που δεν πάει. Φυσικά και στο παιχνίδι, και την προπόνηση και τον αντίπαλο. Με ανάλυση πολλών ημερών έβγαλε συμπεράσματα και για την κρίση του Νοεμβρίου, γιατί και φέτος στον ΠΑΟΚ δεν πήγαν όλα καλά.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ: Αν όλα τα παραπάνω σταματούσαν στα 90λεπτά προπόνησης, δεν θα πετύχαινε τίποτα. Η προσωπική του επαφή με τον παίκτη δεν τελειώνει ποτέ. Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που κάνει με όλους τους ποδοσφαιριστές είναι σε καθημερινή βάση. Είναι και εξαιρετικός άνθρωπος.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Ο Ραζβάν είναι ένα άτομο, αλλά ο προπονητής Λουτσέσκου είναι… μία ομάδα! Η τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ αποτελείται από πολλούς και εξαιρετικούς επαγγελματίες πολύ υψηλού επιπέδου που συμπληρώνουν τον προπονητή. Σε όλα!

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Για το πρώτο πράγμα που πείθει τα αποδυτήριά του είναι ότι ο ίδιος δεν θα αδικήσει κανέναν. Το ξέρουν, το νιώθουν και ακόμη και εκείνοι που δεν παίζουν, αν είναι να ανανεώσουν το συμβόλαιό τους, στον ΠΑΟΚ θα μείνουν, γιατί τον πιστεύουν ότι θα τους εμπιστευθεί.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ: Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τον άνθρωπο και τον ποδοσφαιριστή είναι για σεμινάριο! Με τον Λουτσέσκου ο παίκτης του 5 παίζει για 7, αυτός του 6 για 8. Προφανώς και παίκτης του 4 δεν θα παίξει για 10, γι αυτό ο ΠΑΟΚ δεν έχει πετύχει όλους τους στόχους του σε αυτή τη σεζόν.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Τον έχουν χαρακτηρίσει κάποιες λέξεις. Όλοι τις ξέρουν και αξίζει να τις θυμίσουμε γιατί όλες αυτές φωτογραφίζουν και τις βασικές ποδοσφαιρικές του αρχές:

Confidence: Από εκεί ξεκινούν όλα! Όλα και επί καθημερινής βάσης, γίνονται ώστε οι παίκτες να αποκτήσουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Το λέει και το ζητάει συνέχεια.

Concentration: Την απαιτεί! Φωνάζει γι’ αυτή και τη βάζει πολύ-πολύ ψηλά στα απαραίτητα ζητούμενα. Ο Λουτσέσκου επιθυμεί απόλυτη συγκέντρωση. Σε όλα και βασικά στον στόχο.

Interpretation : Να και κάτι νέο. Σε καθημερινή βάση, κάθε ώρα και σε κάθε προπόνηση ή αγώνα. Θέλει από αυτούς να διαβάζουν κάθε κατάσταση που δημιουργείται στον αγωνιστικό χώρο, για να είναι έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν.

Strong mentality ή winning mentality: Ξέρετε έτσι; Το έχετε ακούσει; Το λέει συνέχεια, κάθε ώρα και κάθε λεπτό. Μεγάλο ζητούμενο η δυνατή νοοτροπία και πιο συγκεκριμένα η νοοτροπία του νικητή. Κάνει τα πάντα, ώστε αυτή να δομηθεί μέσα στο γκρουπ του. Φυσικά και σχετίζεται άμεσα με την αυτοπεποίθηση. Η νοοτροπία πατάει πάνω στην αυτοπεποίθηση.

Aggressivity: Πρόκειται γι’ αυτή την επιθετικότητα που μπορεί όμως να αφορά και την άμυνα! Τους θέλεις όλους τόσο επιθετικούς, ό τι και αν κάνουν μέσα στο γήπεδο.

Balance: Αυτή πλέον την θεωρεί αυτονόητη. Η λέξη ισορροπία συνεχίζει να ακούγεται σε καθημερινό επίπεδο.

Reaction: Δεν σταματάει να το λέει! Όποιον βλέπει να τεμπελιάζει, φωνάζει και επιμένει για συνεχόμενη αντίδραση σε κάθε τι που συμβαίνει μέσα στο γήπεδο. Κάτι σαν δράση από τον ποδοσφαιριστή.

Support: Κορυφαία ατάκα και με εκπληκτική προφορά! Αγαπημένη του Λουτσέσκου και πολυσυζητημένη μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Την υποστήριξη του ενός προς τον άλλο για να προέλθει και καλή συνεργασία την θέλει διακαώς. Το… «σουπόρτ» όπως το λέει, είναι λατρεμένο!

Ηuge will: Τελευταίο, αλλά πολύ μεγάλο ζητούμενο. Η τεράστια επιθυμία και διάθεση. Για νίκη, για να επιτευχθεί ο στόχος! Για τα πάντα!

Λογικά μετά από λίγα χρόνια θα τα γράψω όλα αυτά σε βιβλίο! Φυσικά και έχω να μάθω πολλά ακόμη επάνω στην μελέτη του καταπληκτικού ανθρώπου και του κορυφαίου αυτού προπονητή που οδηγεί και φέτος τον ΠΑΟΚ ψηλά. Πολύ ψηλά και… τα καλύτερα έρχονται.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.