Αρης - Μήτρογλου: Ένα μεγάλο λάθος

Αρης - Μήτρογλου: Ένα μεγάλο λάθος

Αρης - Μήτρογλου: Ένα μεγάλο λάθος

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για το προδιαγεγραμμένο τέλος της σχέσης του Άρη με τον Κώστα Μήτρογλου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην απαρίθμηση των λαθών της τελευταίας τετραετίας, σίγουρα είναι το μεγαλύτερο. Είναι η προσδοκία που καλλιεργήθηκε, το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο, το αγωνιστικό αποτέλεσμα αλλά και μια άλλη συμφωνία που ακυρώθηκε για χατίρι του Κώστα Μήτρογλου στον Αρη. Στη θεωρία, το σχέδιο διάσωσης μιας καριέρας με την ταυτόχρονη επίλυση του (τότε αλλά και τώρα) βασικού αγωνιστικού προβλήματος έμοιαζε εφικτό. Στην πράξη αποδείχθηκε δυσλειτουργικό έως ουτοπικό. Ήταν τόσο απογοητευτική η κατάρριψη των προσδοκιών σε σημείο να πάψει να πιστεύει κάθε λογικός νους στην ουσιαστική ενσωμάτωση του παίκτη στην ομάδα. Μόνο κάτι ρομαντικά μυαλά ξέμειναν διατηρώντας αυτή την αισιοδοξία, αρνούμενα προφανώς να συμβιβαστούν με την αλήθεια.

Κι έτσι άρχισαν να πλάθονται ιστορίες γι’ αγρίους. Για τους αρνητές της πραγματικότητας, ο Άκης Μάντζιος έμοιαζε με το τέλειο (εξιλαστήριο) θύμα, ο κακός προπονητής ο οποίος στερεί τη δυνατότητα επιστροφής σ’ έναν αυθεντικό σκόρερ. Στα χρόνια δραστηριοποίησής μου στον χώρο δεν έχω γνωρίσει προπονητή ο οποίος δεν ήθελε να… δει το φως του. Ειδικά όταν ένα σοβαρό αγωνιστικό πρόβλημα περιόριζε τον χρόνο του στην εργασία του. Αυτό αποδείχθηκε με την απομάκρυνσή του. Ο Μάντζιος δεν έβαλε ποτέ το πείσμα του πάνω από το συμφέρον της ομάδας. Σωστές ή λάθος, οι αποφάσεις του εμπεριείχαν υψηλό δείκτη ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης. Το περασμένο καλοκαίρι, μετά την πρώτη διαφωνία για τη λύση του συμβολαίου του Κώστα Μήτρογλου, ήταν ίσως ο πιο χαρούμενος εντός του οργανισμού με την έκρηξη διάθεσης που χαρακτήρισε τον ποδοσφαιριστή στην προετοιμασία. Μόνο που αυτή είχε περιορισμένη διάρκεια. Ήρθε ένα πρόβλημα υγείας, μετά μία θλάση και η κατάσταση εκτροχιάστηκε από τον περασμένο φθινόπωρο για να φθάσουμε έως την (ουσιαστικά) μη συμμετοχή του παίκτη στις δραστηριότητες της ομάδας (για σχεδόν έναν μήνα), πριν την επιστροφή του, τον περασμένο Γενάρη. Δεν έβγαζες άκρη με την υπόθεση Μήτρογλου.

Ο «κακός» Μάντζιος έφυγε και μετά εμφανίστηκε ο Χερμάν Μπούργος ο οποίος – επίσης θεωρητικά – θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις επιστροφής του παίκτη εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του. Πήγε… άπατη κι αυτή η προσπάθεια. Μέχρι και το δέλεαρ της επόμενης χρονιάς κατατέθηκε αλλά μάταια. Ο Αργεντίνος διαπίστωσε ότι είχε να διαχειριστεί έναν ποδοσφαιριστή δίχως την πρόθεση επιστροφής. «Ξενερωμένο» που λένε, επειδή ήταν ανενεργός για τρεις μήνες. Όσο κι αν θέλει ένας προπονητής, όταν ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δείχνει ότι στερείται διάθεσης, το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο.

Η ακύρωση της συμφωνίας του Αρη με Μπαράλες

Αποφασίζοντας την παροχή υψηλότατου συμβολαίου στον Κώστα Μήτρογλου, ο Άρης ακύρωσε τη συμφωνία με τον Χερόνιμο Μπαράλες. Ο Αργεντίνος επιθετικός του Αστέρα Τρίπολης δεν είχε ετοιμάσει απλά τις βαλίτσες του, είχε φροντίσει ακόμη και για την καθημερινότητά της οικογένειάς του στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα ένιωθε ενθουσιασμένος για την προοπτική στην καριέρα του, και το αντάμωμα με συγκεκριμένους συμπατριώτες του στο «Κλ. Βικελίδης». Αυτή η συμφωνία ακυρώθηκε για χάρη του Κώστα Μήτρογλου. Κακή απόφαση. Ολέθρια αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος, πέραν της αγωνιστικής απώλειας. Με κίνδυνο να χαρακτηριστώ ματαιόδοξος, αν είχε τον Μπαράλες στην επιθετική γραμμή του, ο Άρης θα είχε διαγράψει ανώτερη πορεία στην τελευταία διετία.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος Αρης και Μήτρογλου

Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές ημέρες για να διαπιστωθεί ότι το deal με τον Έλληνα επιθετικό ήταν επικερδές για τον ίδιο και κάκιστο για τους «κίτρινους». Μοιραία μπαίνουν όλα τα δεδομένα στην εξίσωση. Το αγωνιστικό, η διάθεσή του, η αγωνιστική και σωματική κατάστασή του, κυρίως όμως ο τρόπος σκέψης του. Και φυσικά το οικονομικό. Για να προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης, είναι ευνόητο ότι υπάρχουν οφειλές απέναντί του. Κατά το περιβάλλον του, αυτές ανέρχονται περίπου στα 700.000 ευρώ.

Βασικό πρόβλημα σ’ αυτή τη σχέση ήταν ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της συνεργασίας. Είναι κάτι που φάνηκε από τις πρώτες δύο εβδομάδες. Προσωπικά πίστεψα ότι θα έβρισκαν σημείο τομής. Διαψεύστηκα. Ο Μήτρογλου εκτίμησε ότι ο οργανισμός Άρης θα λειτουργούσε με αποκλειστικό γνώμονα τη δική του επιστροφή στη δράση έπειτα από διάστημα (τουλάχιστον) ενός χρόνου όπου ήταν εκτός προπονήσεων (στη Μαρσέιγ). Πριν καλά-καλά πατήσει στο χορτάρι του προπονητικού κέντρου στις εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου δήλωσε αυτό που δεν έβλεπε κανείς άλλος. Ετοιμότητα.

Ο Άκης Μάντζιος βρέθηκε σε δύσκολη θέση έχοντας να διαχειριστεί μια υψηλότατη επένδυση αλλά πήρε τη σωστή απόφαση. Δεν θα μπορούσε να ακυρώσει την προσπάθεια πέντε μηνών και τις εσωτερικές ισορροπίες για να μπει ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος ήταν ανέτοιμος. Ο Άρης διεκδικούσε στόχους, δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε πεδίο διάσωσης μιας καριέρας. Κι έτσι, σταδιακά, διακόπηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο Μήτρογλου αγωνίστηκε μόλις 265 λεπτά στον Αρη!

Αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια ηλιαχτίδα που τρύπησε για λίγο τα πυκνά μαύρα σύννεφα. Η διάθεση επιστροφής αποδείχθηκε μικρής διάρκειας. Τα πάντα τελείωσαν σ’ εκείνον τον τραυματισμό του στον εκτός έδρας αγώνα με την Αστάνα. Τότε έπαιξε για τελευταία φορά με τον Άρη, είναι το μοναδικό φετινό παιχνίδι του κι εκείνα τα 27 λεπτά συμμετοχής ήταν επίσης τα τελευταία από τα συνολικά 265 λεπτά που αγωνίστηκε συνολικά! Εκ τότε, ο Μήτρογλου ουσιαστικά ήταν εκτός ομάδας για να φτάσουμε στο τωρινό επίπεδο. Ο Άρης χαρακτηρίζει αντιεπαγγελματική τη συμπεριφορά του, ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του όλες τις μετρήσεις του παίκτη οι οποίες καταδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν σε θέση να προπονηθεί με την υπόλοιπη ομάδα. Η πλευρά του παίκτη υποστηρίζει ότι δεν πληρώθηκε στη φετινή χρονιά, ότι με απόφαση της ομάδας ήταν ανενεργός για τρεις μήνες καθώς επίσης και ότι για περίπου έναν μήνα ήταν εκτός των δραστηριοτήτων της. Τονίζει δε ότι είχε στείλει εξώδικο στην ΠΑΕ τις παραμονές του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης διαμαρτυρόμενη για τις οφειλές απέναντί της.

Καταλήγοντας, η δικαστική μάχη μεταξύ των δύο πλευρών αφορά τις ίδιες. Προσεγγίζοντας αγωνιστικά την υπόθεση του Κώστα Μήτρογλου, αν κάποιος έχει αδικήσει είναι ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Τον εαυτό του και την καριέρα του. Παράλληλα διέψευσε τις προσδοκίες του κόσμου ο οποίος πίστεψε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί στον επόμενο ηγέτη της ομάδας.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.