Wyscout analysis: Φαμπιάνο VS Ινγκασον, οι «βράχοι» της άμυνας (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Wyscout analysis: Φαμπιάνο VS Ινγκασον, οι «βράχοι» της άμυνας (vids)

bet365

Στο ντέρμπι του Αρη με τον ΠΑΟΚ το όνομα του ενδεχόμενου νικητή θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την παρουσία./εμφάνιση του Βραζιλιάνου και του Ισλανδού στόπερ.

Με το μεγάλο ματς του «Κλεάνθης Βικελίδης» θα κλείσει η αυλαία της αγωνιστικής κίνησης του διημέρου στη Super League Interwetten, καθώς ο Αρης θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Σε παιχνίδια όπως αυτά οι αμυντικοί έχουν… πολύ δουλειά, αφού απέναντί τους βρίσκονται παίκτες κλάσης, όμως την ίδια στιγμή και οι «πρωταγωνιστές» των «μετόπισθεν» είναι ανάλογου βεληνεκούς/επιπέδου.

Πλέον τρανταχτό παράδειγμα οι περιπτώσεις των Φαμπιάνο και Ινγκασον οι εκ των στόπερ δηλαδή των δύο ομάδων, από την απόδοση των οποίων θα κριθούν πολλά.

Αμφότεροι άλλωστε έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους και μέσω του Wyscout αποτυπώνεται πόσο σημαντικοί είναι για τα clubs τους, κάτι που καλούνται να πράξουν για ακόμη μία φορά.


Φαμπιάνο Λέισμαν
Αγώνες: 18
Λεπτά: 1.658’
Συχνότητα που ο Αρης δέχεται γκολ με εκείνον στο γήπεδο: 1/151’
...

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός έγινε το καλοκαίρι κάτοικος Ελλάδας προερχόμενος από την τουρκική Ντενιζλισπόρ και με το «καλημέρα» ξεχώρισε. Οχι μόνο για τις ανασταλτικές του ικανότητες αλλά και για τα πολύ καλά πόδια που διαθέτει και τον βοηθούν να συμμετέχει ενεργά στο κομμάτι της ανάπτυξης.

Βέβαια πρωταρχικό του μέλημα είναι το «μηδέν παθητικό» και με εκείνον στο γήπεδο οι «κίτρινοι» δέχονται γκολ κάθε 151 αγωνιστικά λεπτά, δηλαδή κατά μέσο όρο και «χοντρικά» 1 στα 2 ματς. Επίδοση που μόνο απαρατήρητη δεν περνά, αφού με μόνο εξαίρεση έναν τραυματισμό που αποκόμισε στο Περιστέρι στα τέλη Σεπτεμβρίου και για αυτό «έχασε» ορισμένα παιχνίδια, στο υπόλοιπο διάστημα της σεζόν είναι «κολόνα» στην ενδεκάδα του Αρη και αυτόματα το δείγμα προβάλει άκρως μεγάλο/αντιπροσωπευτικό.


Ευρύτερα ο 31χρονος μετρά στη σεζόν 71,9% κερδισμένες αμυντικές «μονομαχίες» και το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό (61/85), ενώ προέρχεται από το απόλυτο (6/6) στους «Ζωσιμάδες» όπου και χτύπησε πριν το φινάλε και για αυτό διακομίστηκε στο νοσοκομείο με διάσειση. Παράλληλα με το 100% «φλέρταρε» στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό (9/10), ΑΕΚ (9/11), δείγμα πως του... πάνε τα «μεγάλα» ματς.

Στις εναέριες ναι μεν η επίδοσή του δεν είναι αντίστοιχα (πολύ) υψηλή (56/97, 57,4%), αλλά υπάρχει μία λεπτομέρεια που δεν περνά απαρατήρητη. Στα 2 τελευταία του παιχνίδια, με ΠΑΣ στα Γιάννινα και Ενωση στη Θεσσαλονίκη, το... κοντέρ του «έγραψε» 74% (17/23 αθροιστικά) κάτι που σημαίνει πως παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένος στο συγκεκριμένο κομμάτι. Γενικότερα μέχρι στιγμής έχει «καθαρίσει» 48 επικίνδυνες καταστάσεις για τα «κίτρινα» καρέ και όλα τα παραπάνω «φωνάζουν» πόσο κομβικός είναι.

Ωστόσο ο Φαμπιάνο βοηθά πάρα πολύ και στο build up. Οχι μόνο γιατί πασάρει με «χειρουργικό» ποσοστό ευστοχίας και πιο συγκεκριμένα 91,1 % (982/1.077), αλλά επειδή ψάχνει την μακρινή μπαλιά και απλώνει το παιχνίδι των «κίτρινων».


Από τς 982 σωστές μεταβιβάσεις του οι 54 αφορούν 25αρες plus στον κενό χώρο (54/91, 59,3%), όπου στις αναμετρήσεις με Αστέρα και ΟΦΗ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» είχε το απόλυτο (4/4, 7/7 αντίστοιχα).

Την ίδια στιγμή με ποσοστό επιτυχίας 78,9% μεταφέρει την μπάλα στο αντίπαλο τρίτο (89/113) και σε ορισμένες αναμετρήσεις... θύμισε «δεκάρι» (13/17 στα Γιάννινα, 11/11 με ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ , 18/18 με ΟΦΗ στην πρεμιέρα). Ετσι κατά μέσο όρο «βγάζει» 3 σωστές μακρινές σε κάθε «γεμάτο» ματς του Αρη (1.658'/54) και μεταφέρει επιτυχώς 5 φορές τη δράση στο επιθετικό του τρίτο (1.658'/89).

Το ότι παραμένει «άσφαιρος» στη χρονιά (έχει 1 ασίστ) ύστερα από 18 τελικές του (ορισμένες φορές σουτάρει από μακριά και έχει εκτελέσει 1-2 φάουλ), μάλλον έγκεινται στις λεπτομέρειες. Με τον Παναιτωλικό είχε δοκάρι, σε 2 περιπτώσεις κόντρα στον Ιωνικό έστειλε την μπάλα για εκατοστά άουτ, ο Σαράνοφ με τη Λαμία του είπε «όχι», ενώ στα Γιάννινα ο Κάργας... πετάχτηκε από το πουθενά στην κεφαλιά που έκανε στο 78' και του... πήρε την μπουκιά από το στόμα.


Σβέρι Ινγκασον
Αγώνες: 9
Λεπτά: 723’
Συχνότητα που ο ΠΑΟΚ δέχεται γκολ με εκείνον στο γήπεδο: 1/241’
...

Ηταν από τους μεγάλους άτυχους του ΠΑΟΚ, καθώς στο φινάλε της περασμένης σεζόν αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού που τον άφησε για πολύ καιρό εκτός δράσης και μόλις στα τέλη του 2021 επέστρεψε στην πρώτη ομάδα (προηγήθηκαν ορισμένες εμφανίσεις του με τη Β' στη Super League 2). Ετσι έχει παίξει σχετικά λίγο, όμως ήδη… πρόλαβε να δείξει (ξανά) πόσο καλός κεντρικός αμυντικός είναι.

Ο Ισλανδός υπάρχουν στιγμές που παρουσιάζεται «ανίκητος» στις προσωπικές αμυντικές «μονομαχίες» που εμπλέκεται και είναι χαρακτηριστικό πως πάει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με «προίκα» ότι έχει «κερδίσει» το 77,7% από όσες πήρε, μέχρι σήμερα, μέρος (28/36).

Μάλιστα στα παιχνίδια με Βόλο και ΟΦΗ δεν απώλεσε κάποια (5/5 και 4/4 αντίστοιχα), ενώ πάρα πολύ καλή είναι η επίδοσή του και στις «εναέριες» που έχει συμμετάσχει και η οποία ανέρχεται στο 70% (29/41). Μάλίστα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, δηλαδή ένα παιχνίδι... πρώτης γραμμής, άγγιξε το «τέλειο» (6/7).


Τα παραπάνω νούμερα αποτυπώνουν ανάγλυφα πως είναι ένας αμυντικός που ουδείς θέλει να τον βρει απέναντί του τόσο με την μπάλα κάτω όσο και ψηλά, ενώ ευρύτερα έχει «καθαρίσει» 21 επιθετικές ενέργειες των αντιπάλων του, στο χρονικό διάστημα που έχει αγωνιστεί.

Το οποίο ναι μεν δεν είναι πολύ μεγάλο λόγω του ότι πριν από περίπου 2 μήνες επανήλθε σε φουλ δράση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μικρό ή μη αντιπροσωπευτικό. Ετσι αν κάνουμε τις σχετικές διαιρέσεις θα δούμε ότι με εκείνον στο γήπεδο ο «Δικέφαλος του Βορρά» δέχεται γκολ κάθε 241 αγωνιστικά λεπτά, δηλαδή σχεδόν 1 ανά 3 παιχνίδια. Πρόκειται για εύρημα που δεν δύναται να χαρακτηριστεί... τυχαίο, ενώ οι μόνοι που μέχρι στιγμής σκόραραν κόντρα στον ΠΑΟΚ στα 723’ που ο 29χρονος βρίσκεται στο γήπεδο είναι, κατά χρονική σειρά, οι Αραμπούλι, Τικίνιο, Παλάσιος (Λαμία,Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός αντίστοιχα).


Την ίδια στιγμή ο Ινγκασον βοηθά τόσο στο build up όσο και στο εκτελεστικό σκέλος. Πιο συγκεκριμένα πασάρει με ποσοστά πάνω του 91% (449/493, 91,1%) και οι μεταβιβάσεις του δεν αφορούν μόνο κοντινές αποστάσεις αλλά ψάχνει και τις μακρινές, αφού κατά μέσο όρο «βγάζει» 1 κάθε 28’ (723’/26),δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε συμπαίκτες του να βγουν στον κενό χώρο.


Παράλληλα επιβεβαιώνει και φέτος πως είναι ένα πολύ επικίνδυνος στις στατικές φάσεις. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός σκοράρει συχνά και ήδη μετρά 2 προσωπικά γκολ (σε Πανθεσσαλικό και με Παναθηναϊκό στη Θεσσαλονίκη) σε μόλις 6 τελικές του, ενώ ελέω Βατσλίκ δεν έχει βρει 3 φορές δίχτυα αφού ο Τσέχος πορτιέρε των «ερυθρολεύκων» απέκρουσε εντυπωσιακά μία κεφαλιά του στον αγώνα των 2 ομάδων στην Τούμπα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα