Ολυμπιακός: Ο εξπέρ Βαλμπουενά και η επιμονή του Εμβιλά του χάρισαν τη νίκη

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Ο εξπέρ Βαλμπουενά και η επιμονή του Εμβιλά του χάρισαν τη νίκη

bet365

Ο Ολυμπιακός, όπως ήταν αναμενόμενο, δυσκολεύτηκε με την ΑΕΚ, όμως βρήκε λύση από δύο καθοριστικά πρόσωπα. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Όσοι είχατε διαβάσει το blog το πρωί της Κυριακής είχατε πάρει μία ιδέα για το τι θα ακολουθούσε το βράδυ της ίδιας ημέρας. Το πόσο δύσκολο θα ήταν για τον Ολυμπιακό το ντέρμπι με την ΑΕΚ, που θα έπαιζε τα... ρέστα της για να γυρίσει το χαρτί ή απλά για να πάρει ένα σημαντικό διπλό από τον πρωτοπόρο της Super League Interwetten.

Να αρχίσουμε με το βασικό σχήμα. Ο Μαρτίνς προτίμησε το 4-3-3 στο οποίο είδε τον Μαντί Καμαρά να του βγάζει τη φάση με το δοκάρι αλλά και πάλι να μην είναι στο απαιτούμενο επίπεδο. Επίσης τον Ρέαμπτσιουκ να έχει και πάλι πιο κακή εικόνα από τον Λαλά. Από εκεί και πέρα στο 46ο λεπτό ο Πορτογάλος διάλεξε να βγάλει τον Μαντί για να βάλει τον Ονιεκούρου με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί στο κέντρο του και να φάει αρκετές παραπάνω φάσεις στο β' μέρος. Η λογική φάνηκε να είχε να κάνει με τον Αγκιμπού Καμαρά που έδειχνε... εγκλωβισμένος στα άκρα όμως και στη συνέχεια δεν του βγήκε το ματς ούτε στον άξονα. Και φυσικά με έναν Ονιεκούρου που εάν εξαιρέσεις το κερδισμένο κόρνερ του από το οποίο προήλθε το γκολ δεν έχει κάνει τίποτε άλλο για ακόμα μία φορά.

Αφού ο Ολυμπιακός στο 65' γλίτωσε από τη λανθασμένη ενέργεια του Μανωλά που πήγε να βάλει αυτογκόλ στον Βατσλίκ είδε στη συνέχεια τουλάχιστον δύο αλλαγές του να του διαφοροποιούν τα δεδομένα. Τουλάχιστον δύο...

ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ ΧΑΤΖΙΣΑΦΙ

Το αγωνιστικό πρότυπο του Βαλμπουενά, ο Εμβιλά και ο Καρβάλιο

Η είσοδος του εξπέρ των στατικών φάσεων - και όχι μόνο - Βαλμπουενά στο παιχνίδι λίγο πριν το 70' έδωσε πράγματα στον Ολυμπιακό που δεν είχε. Το καλό - ή καλύτερο εάν θέλετε - κουβάλημα της μπάλας αλλά και η φθορά των αντιπάλων με φάουλ, όπως και οι καλές στατικές φάσεις. Η παρουσία του Καρβάλιο επίσης βοήθησε από την άποψη πως και ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός βοήθησε σε αυτόν τον τομέα. Στην κατοχή της μπάλας και στα κερδισμένα φάουλ.

Τελικώς στο 83' ο Βαλμπουενά κάνει τη σέντρα για το κεφάλι του Ονιεκούρου για να πάρει το κόρνερ ο Ολυμπιακός. Και ένα λεπτό μετά κάνει το κόρνερ που φέρνει αμυντική αδράνεια στην άμυνα της ΑΕΚ και με την επιμονή του Εμβιλά το γκολ για το 1-0. Ο Γιαν Εμβιλά που σκόραρε για πρώτη φορά φέτος στο πρωτάθλημα και είχε την επιμονή παρά το πρώτο σουτ που είδε να αποκρούεται να βρει δίχτυα με μία γονατιά. Μία... χρυσή γονατιά. Για ένα τρίποντο... χρυσάφι.

Στα δικά μου μάτια ο Βαλμπουενά παραμένει ένα πρότυπο για όλους στον Ολυμπιακό για τη νοοτροπία του και την προσέγγισή του. Για το πως τα δίνει όλα και παραμένει επιδραστικός για τον Ολυμπιακό παρότι έχει μεγαλώσει για τα καλά. Ακόμα και εάν παίζει για 20 λεπτά.

Από την άλλη δεν μου προξένησε καμία έκπληξη η εικόνα της ΑΕΚ. Το πως ήταν τακτικά μαζεμένη αλλά και σαφώς βελτιωμένη και με τέτοια παρουσία στο γήπεδο που ίσως και να άξιζε κάτι παραπάνω. Με τα ίσως βέβαια ποτέ δεν αλλάζει κάτι. Το θέμα είναι πως ο Ολυμπιακός ενόψει Αταλάντα πρέπει να βρει απαντήσεις στο ανασταλτικό του κομμάτι αλλά και στις επιστροφές των παικτών του αλλά και στο γεγονός ότι εξακολουθεί να δέχεται αρκετές φάσεις από τους αντιπάλους του. Ένας Ολυμπιακός που μας έδειξε και πάλι ότι δεν είναι πειστικός και ας έχει χαρακτήρα και παίρνει τα ματς. Μακάρι στη συνέχεια να πάρει παραπάνω βοήθειες από παίκτες όπως οι Καρβάλιο, Κανέ, Φαντινγκά (και άλλους) έτσι ώστε να πάρουν ανάσες οι... φορτωμένοι από ματς και κούραση βασικοί του.

Υ.Γ. Από τη στιγμή που φαίνεται ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα του νέου συμβολαίου του Ελ Αραμπί - ένα θέμα που δεν έχει να κάνει με το αγωνιστικό σκέλος αλλά έχει τη σημασία του - θεωρώ πως θα πρέπει να κλείσει σύντομα είτε έτσι, είτε αλλιώς. Άλλωστε πρόκειται για έναν παίκτη με εγνωσμένη και μεγάλη προσφορά στην ομάδα.

Υ.Γ. 2 Δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του παίκτη ή να γνωρίζω τη ψυχολογία του αλλά αδυνατώ να κατανοήσω το πως συνεχίζει να είναι τόσο κακός αγωνιστικά ο Ονιεκούρου. Ακόμα και τον Μπρούμα των τραυματισμών και των ζητημάτων ετοιμότητας τον θυμόμαστε για κάποια ματς του. Τον Ονιεκούρου για τίποτα...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.