Ανάλυση Wyscout: Οι «δημιουργοί» Αουγκούστο & Χουάνκαρ (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Ανάλυση Wyscout: Οι «δημιουργοί» Αουγκούστο & Χουάνκαρ (vids)

bet365

Ο Βραζιλιάνος χαφ και ο Ισπανός μπακ συμμετέχουν πολύ στο παιχνίδι των «μονομάχων» της Τούμπας και η απόδοσή τους ενδέχεται να κρίνει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το αποψινό (6/2) μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας όπου ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό. Πρόκειται για μία αναμέτρηση πρώτης γραμμής, οι ομάδες βάζουν την μπάλα κάτω και «παράγουν» ποδόσφαιρο και αμφότερες διαθέτουν ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά.
Ενόψει λοιπόν του αγώνα θα επικεντρωθούμε σε 2 εκατέρωθεβ κομβικούς παίκτες, που συμβάλουν τα μέγιστα στο κομμάτι της δημιουργίας.

Πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου πως μπορεί το γκολ να είναι πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, αλλά κάποιος πρέπει πάει την μπάλα μπροστά και οι Ντούγκλας Αουγκούστο, Χουάν Χουάνκαρ έχουν «αποδείξει» πως μπορούν να το κάνουν με μεγάλη επιτυχία.

Για αυτό άλλωστε κρίνονται άκρως επιδραστικοί στην ανάπτυξη των ομάδων τους και μέσω του Wyscout αποτυπώνεται ανάγλυφα το μέγεθος της προσφοράς τους.


Ντούγκλας Αουγκούστο
Συμμετοχές: 16
Γκολ: 3
Ασίστ: 2
Πάσες: 544/612 (88,9%)

Πολύπλευρη είναι η φετινή παρουσία του Βραζιλιάνου χαφ. Ξέχωρα από τον χώρο της μεσαίας γραμμής, τα «6αρο-8άρια» που λέμε, όπου είναι και η φυσική του θέση έχει αγωνιστεί τόσο κοντά στον φορ όσο και για μικρό χρονικό διάστημα επιθετικός, στις αναμετρήσεις με ΠΑΣ, ΟΦΗ, Αστέρα.

Ευρύτερα ο 25χρονος χαρακτηρίζεται από «ηρεμία» στο παιχνίδι του και πιστώνεται το «καθαρό μυαλό» που έχει στις περισσότερες επιλογές του, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα στα λίγα λάθη που υποπίπτει. Δεν είναι τυχαίο πως πασάρει με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας (544/612, 88,9%) και σε πολλά ματς στο συγκεκριμένο τομέα άγγιξε το τέλειο (ουδείς πλην γκολκίπερ μπορεί να το πετύχει εκτός και αν αγωνιστεί λίγο και κάνει ελάχιστες επαφές).

....
Τυχαίο ή μη αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα εξ’ αυτών ήταν στην Τούμπα όπως και το αποψινό, όπου με τον Απόλλωνα Σμύρνης το κοντέρ του «έγραψε» 69/73 (95%), με τον Ολυμπιακό 50/53 (94%), με τον ΠΑΣ Γιάννινα 33/36 (92%) και τον Αστέρα Τρίπολης 42/46 (91%).

Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί πως μεγάλο μέρος των μεταβιβάσεών του δεν είναι κοντινές όπου αυξάνεται η πιθανότητα να μην «πουλήσει» την κατοχή, αλλά βοηθά πάρα πολύ στο δημιουργικό//επιθετικό σκέλος. Για αυτό και κρίνεται κομβικός.

Αν προσέξουμε θα δούμε ότι οι 75 από τις 544 εύστοχες πάσες του είναι στο επιθετικό τρίτο στου ΠΑΟΚ όπου εκ νέου παρουσιάζει υψηλότατα ποσοστά ευστοχίας που «φλερτάρουν» με το 85% (75/89, 84,3%), ενώ σε πολλά παιχνίδια, εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε κοντά στο απόλυτο. Σε δύο μάλιστα, με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, το πέτυχε αφού είχε 9/9 και 5/5 αντίστοιχα στο «ερυθρόλευκο» και «κιτρινόμαυρο» αμυντικό τρίτο, ενώ με τον Παναιτωλικό «μέτρησε» 8/9 και με τον Απόλλωνα 8/10.


Την ίδια στιγμή «εμπιστεύεται» τα πόδια του και «ψάχνει» την μακρινή μπαλιά, κάτι που επιτρέπει στους επιθετικογενείς του συμπαίκτες να βγαίνουν στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Σε 36 σχετικές του απόπειρες οι 22 βρήκαν στόχο (61,1%) και μάλιστα με τους Πειραιώτες στην Τούμπα και τα «καναρίνια» στο Αγρίνιο δεν «έχασε» αντίστοιχη πάσα (3/3 και 5/5 αντίστοιχα).

Κατά μέσο όρο «βρίσκει» σχεδόν 3 φορές σε κάθε παιχνίδι κάποιον «ασπρόμαυρο» στα όρια της αντίπαλης μικρής περιοχής (2,45 για την ακρίβεια) και αποδεικνύεται ιδιαίτερα «επιδραστικός» στον τομέας της ανάπτυξης για το club του.

Ολα τα παραπάνω μεταφράζονται και σε «ουσία», αφού ήδη πιστώνεται 2 ασίστ, στον Ζίβκοβιτς για το 4-1 επί του Βόλου και στον Μιτρίτσα για το 0-1 στο Αγρίνιο, ενώ είναι «μέσα» και στο 0-2 του Κούρτιτς στα Γιάννινα.

Την ίδια στιγμή έχει δημιουργήσει και αρκετές «καθαρές» ευκαιρίες, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνες των Κούρτιτς στο 71’ της αναμέτρησης τον Παναιτωλικό στην Τούμπα με το σκορ ακόμη στο 1-0, του Μπίσεσβαρ κόντρα στον Αστέρα εκ νέου στη Θεσσαλονίκη σε ένα σημείο που η αναμέτρηση ήταν ακόμη στο 2-2 και το χαμένο τετ α τετ του του Σίντκλεϊ στο Αγρίνιο, στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου.

Η παρουσία του Αουγκούστο όμως δεν «εξαντλείται» μόνο στο δημιουργικό σκέλος. Ο Βραζιλιάνος διατηρεί παράλληλα επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα και ήδη στη σεζόν έχει σημειώσει 3 τέρματα, από 1 στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με ΟΦΗ, ΠΑΣ και στην εντός με τον Απόλλωνα.

Αν προσέξουμε μάλιστα θα δούμε πως αρκετές εκ των υπόλοιπων 19 τελικών του που δεν κατέληξαν στα δίχτυα (έχει 22 μέχρι στιγμής) ήταν πολύ καλές στιγμές για εκείνον και την ομάδα του, κάτι που τον συγκαταλέγει και στις επιθετικές της αιχμές.


Για όσους θυμούνται απώλεσε τετ α τετ στο 7’ του αγώνα με τον ΟΦΗ στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι Τσιφτσής, Κότσαρης, Στάνκοβιτς, Μελίσσας του είπαν από 1 φορά δύσκολα/εντυπωσιακά «όχι» στα παιχνίδια της Τούμπας με Αστέρα Τρίπολης, Απόλλωνα Σμύρνης, ΑΕΚ, Παναιτωλικό αντίστοιχα (στην τελευταία περίπτωση μάλιστα ο Κούρτιτς έδωσε το χέρι του στον γκλοκίπερ των φιλοξενουμένων για την επέμβασή του).

Παράλληλα στα παιχνίδια με Βόλο και Ενωση έστειλε άουτ την μπάλα αν και βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση (στο 56’ και το 45’+1 αντίστοιχα, σουτ/κεφαλιά).

Χουάν Χουάνκαρ
Συμμετοχές: 18
Γκολ: -
Ασίστ: 3
Πάσες: 653/773 (84,4%)

Εκ των κορυφαίων του Παναθηναϊκού στη σεζόν είναι ο Ισπανός αριστερός μπακ και μάλιστα διεκδικεί, με πάρα πολλές αξιώσεις, τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στη θέση του στο πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικό του είναι πως «παίρνει» όλη την πλευρά και ανταποκρίνεται με επιτυχία τόσο τα ανασταλτικά όσο και στα δημιουργικά του καθήκοντα.

...
Το πρώτο σκέλος αποτυπώνεται ανάγλυφα στο ποσοστό του στις πετυχημένες αμυντικές ενέργειες που του έχουν πιστωθεί και το οποίο ανέρχεται πάνω από 60% και πιο συγκριμένα 61,7% (63/102). Ως κορυφαίο του ματς, στον συγκεκριμένο τομέα, λογίζεται βάσει τον αριθμών το ντέρμπι των «αιωνίων» στη Λεωφόρο όπου «κέρδισε» όλες όσες ενεπλάκη (8/8), ενώ ευρύτερα σε πολλές αναμετρήσεις πήρε πολύ καλό αντίστοιχο «βαθμό».

Παράλληλα όμως συνεισφέρει τα μέγιστα και στο κομμάτι της ανάπτυξης, όπου είναι άκρως επιδραστικός για το «τριφύλλι». Το υψηλό ποσοστό που παρουσιάζει στις πετυχημένες μεταβιβάσεις επιβεβαιώνει το σχετικό συμπέρασμα και όχι μόνο επειδή το νούμερο «φλερτάρει» με τα επίπεδα του 85% (84,4% για την ακρίβεια). Μάλιστα σε αρκετά παιχνίδια ήταν και πάνω από 90%, όπως με τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Παναιτωλικό στο «Απόστολος Νιλοκαϊδης» (51/56, 91% & 58/64, 91% αντίστοιχα) ή και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (45/50, 90%).

Αυτό που «μένει» είναι το τι αναζητά μέσα στο γήπεδο και το πώς κινείται. Θα μπορούσε π.χ. να παίζει ως επί το πλείστον παράλληλα και κοντά, δηλαδή στα «σίγουρα» και αυτόματα να εκμηδενίζει το ενδεχόμενο προσωπικού λάθους. Αντίθετα ο 31χρονος «μεταφέρει» τη δράση στα αντίπαλα καρέ και αυτό προκύπτει από 2 ευρήματα, ξέχωρα φυσικά από την εικόνα του εντός των 4 γραμμών.


Πιο συγκεκριμένα το πολύ καλό ποσοστό που μετρά στα εύστοχα γεμίσματα (οριακά πάνω από 50%, 28/55) και το ακόμη μεγαλύτερο στις μεταβιβάσεις του στο επιθετικό τρίτο του «τριφυλλιού» (64,3%, 54/84).

Η αριστερή πλευρά του club παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενεργή (και) χάρις σε εκείνον και κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα βρίσκει 3 φορές συμπαίκτη του στα όρια της αντίπαλης μικρή περιοχής (2,79), κάτι που εύλογα αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητές του για να σκοράρει.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Χουάνκαρ είναι ο πρώτος παίκτης της ομάδας σε ασίστ στο πρωτάθλημα, αφού έχει «φτιάξει» 3 τέρματα. Πιο συγκεκριμένα το πρόσφατο του Παλάσιος στην Κρήτη, το 2-0 του Καρλίτος επί του Απόλλωνα Σμύρνης στην πρεμιέρα της σεζόν και το 1-0 του Μαουρίσιο κόντρα στον ΠΑΣ στην Αθήνα. Αν μάλιστα υπολογίσουμε πως είναι «μέσα» και στο 1-1 του Αργεντινού στο ντέρμπι του πρώτου γύρου με τον ΠΑΟΚ, τότε «συμμετέχει» σε 4 γκολ του «τριφυλλιού».

Την ίδια στιγμή και αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, αξίζει να «απομονώσουμε» και τις ευκαιρίες που βγήκαν από τα πόδια του Ισπανού. Δηλαδή τις φάσεις που οι «πράσινοι» φλέρταραν με το γκολ και για λεπτομέρειες δεν το βρήκαν. Ευρύτερα κατά μέσο όρο δημιουργεί 1 σε κάθε αγώνα του Παναθηναϊκού(1,11), μεταξύ των οποίων υπάρχουν αρκετές κλασικές/μεγάλες.


Οπως του Βιτάλ στο 70' της πρόσφατης αναμέτρησης του «Γεντί Κουλέ» και του Ιωαννίδη στις καθυστερήσεις του ίδιου αγώνα και ενώ το αποτέλεσμα ήταν στα επίπεδα του 1-2 και του 2-2 αντίστοιχα (αν έβρισκαν δίχτυα ουσιαστικά θα «τελείωνε» ο αγώνας), του Μακέντα στο 41’ του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, του Αϊτόρ στο 28' του 2-0 επί του Παναιτωλικού τη στιγμή δηλαδή που το παιχνίδι δεν είχε ακόμη σκορ, του Βιγιαφάνιες στο 0-0 με τον ΟΦΗ του πρώτου γύρου και του Αϊτόρ ξανά στην αναμέτρηση των «Ζωσιμάδων» (στο 42').

Υπό αυτές τις συνθήκες οι 3 τελικές πάσες του Ισπανού θα μπορούσαν να είναι αρκετές περισσότερες.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα