Wyscout analysis: Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Γκατσίνοβιτς

Wyscout analysis: Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Γκατσίνοβιτς

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Γκατσίνοβιτς

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout και του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή της Σερβίας, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, σκιαγραφεί το προφίλ του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Παναθηναϊκού, Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς.

Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς είναι ο εκλεκτός του Παναθηναϊκού για την ενίσχυση στη μεσαία γραμμή. Ο διεθνής μέσος μετακόμισε στο «τριφύλλι» ως δανεικός από την Χοφενχάιμ μέχρι το καλοκαίρι χωρίς οψιόν αγοράς και για μια πενταετία (2015-2020) ήταν βασικός στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης ενώ έχει αγωνιστεί 23 φορές με την φανέλα της Εθνικής Σερβίας. Κατά γενική ομολογία τόσο το βιογραφικό του όσο και οι παραστάσεις του, τον καθιστούν ως μια περίπτωση από το πάνω ράφι για τα δεδομένα του «τριφυλλιού», ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία και αξία έχει να «φωτίσουμε» το αγωνιστικό προφίλ του. Με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου Wyscout και επιλεγμένων βίντεο αλλά και του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού της Σερβίας, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς πάμε να σκιαγραφήσουμε το αγωνιστικό προφίλ του Γκατσίνοβιτς, o oποίος αξίζει να σημειώσουμε πως στη φετινή αγωνιστική περίοδο έχει μόλις 6 συμμετοχές και η τελευταία ήταν στις 26 Οκτωβρίου. Άρα θα χρειαστεί χρόνο για να βρει αγωνιστικό ρυθμό.

Το μεγάλο βήμα ως εξτρέμ και η μετατροπή του σε «πολυεργαλείο»

Ο Γκατσίνοβιτς(1.75) την σεζόν 2014/2015 έκανε την διαφορά στο σερβικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Βοϊβοντίνα. Σε 25 συμμετοχές, πέτυχε 11 γκολ αγωνιζόμενος αποκλειστικά στα άκρα της επίθεσης. Το καλοκαίρι του 2015 η Άιντραχτ Φρανκφούρτης δαπάνησε 1.7 εκατομμύρια ευρώ για να τον εντάξει στο έμψυχο δυναμικό της. Αποκτούσε έναν ποδοσφαιριστή για τα «φτερά» της επίθεσης και αυτό έγινε ξεκάθαρο από τα λίγα παιχνίδια(7) στα οποία αγωνίστηκε την σεζόν 2015/2016 ο ποδοσφαιριστής υπό τις οδηγίες του Άρμιν Φε αρχικά και του Νίκο Κόβατς στο τέλος της σεζόν.

Ο Κροάτης προπονητής από την επόμενη χρονιά, κιόλας, τον μετέθεσε στον άξονα είτε ως επιτελικό είτε ως κεντρικό μέσο, χωρίς να σταματήσει να τον χρησιμοποιεί και στα «φτερά». Μάλιστα, σε αρκετά παιχνίδια του έδινε και ολόκληρη την πλευρά σε έναν ρόλο δεξιού μπακ-χαφ, θέση στην οποία έχει αγωνιστεί και στην Εθνική Σερβίας. Τακτική που συνέχισαν και οι επόμενοι προπονητές του στην Άιντραχτ και την Χοφενχάιμ. Ο Άντι Χούτερ και ο Σεμπάστιαν Χένες.

azsx

Kάπως έτσι, λοιπόν, ο Γκατσίνοβιτς μεταμορφώθηκε από έναν ακραίο επιθετικό σε ένα «πολυεργαλείο» που μπορεί να αγωνιστεί επίσης ως κεντρικός&επιτελικός μέσος αλλά και ως δεξιός μπακ-χαφ. Αυτή του η συμβατότητα είναι και ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, καθώς ο Σέρβος τεχνικός προσθέτει στη «φαρέτρα» του έναν παίκτη που μπορεί να του δώσει λύσεις και χαρακτηριστικά που του λείπουν στον άξονα αλλά στα άκρα.

«Έκρηξη», ταχύτητα, 1vs1 και κάθετο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός αποκτά τον Γκατσίνοβιτς για να του δώσει στα περισσότερα ματς λύσεις στη μεσαία γραμμή. Στο 4-3-3 του Ιβάν, είτε ως αριστερός είτε ως δεξιός εσωτερικός μέσος. Ποια είναι, λοιπόν, τα προτερήματα του Σέρβου μέσου όταν παίζει στον άξονα και που δίχως αμφιβολία δεν διαθέτει τα περισσότερα από αυτά εν αφθονία το «τριφύλλι»;

  • Ο άξονας των «πρασίνων» με Ρούμπεν, Μαουρίσιο και Βιγιαφάνιες στερείται ταχύτητας και έκρηξης αλλά και προσωπικών ενεργειών στο 1vs1. Κανείς από αυτούς δεν πάει για να ντριμπλάρει τον αντίπαλο ώστε να δημιουργήσει χώρους, μόνο ο Αλεξανδρόπουλος λειτουργεί έτσι αν και υστερεί στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Ο Γκατσίνοβιτς είναι αρκετά γρήγορος και «εκρηκτικός», σίγουρα περισσότερο από τους βασικούς κεντρικούς μέσους της ομάδας. Με κοφτές ντρίμπλες και αλλαγή κατεύθυνσης αποφεύγει με ικανοποιητική συχνότητα τους αντιπάλους του, ως μια... προίκα από τα νιάτα του, όπου αγωνιζόταν αποκλειστικά ως εξτρέμ. Οπότε προσφέρει χαρακτηριστικά που δεν υπήρχαν μέχρι και σήμερα στο «πράσινο» ρόστερ.
  • Ένας από τους άξονες του δημιουργικού παιχνιδιού του Παναθηναϊκού επί Γιοβάνοβιτς είναι οι μεταβιβάσεις ανάμεσα στις γραμμές, το κάθετο παιχνίδι. Ο Σέρβος μέσος «γουστάρει» τις κάθετες. Και ας το παρακάνει μερικές φορές, με ενέργειες που στερούνται αποτελεσματικότητας λόγω βιασύνης και προχειρότητας. Είτε παίζει χαμηλά, είτε στο 2/3 είτε στο 3/3 του γηπέδου θα ψάξει την κάθετη πάσα, θα προσπαθήσει να διασπάσει τις γραμμές άμυνας του αντιπάλου. Είναι κάτι που αν του «βγει» σε ικανοποιητικό βαθμό, θα δώσει πολλές λύσεις στα ματς που οι αντίπαλοι περιμένουν στο μισό γήπεδο τους «πράσινους».

Aκολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία εντοπίζονται σε σημαντικό βαθμό στις επιλογές του ποδοσφαιριστή με την μπάλα στα πόδια.

φ

φφφ

;αζ

  • Από κει και πέρα, στα παιχνίδια που έπαιζε στην Άιντραχτ ως κεντρικός μέσος δεν είχε αρκετά «πατήματα» εντός περιοχής, δεν έχει δείξει σημάδια ενός 8αριού που να σκοράρει και να απειλεί συστηματικά. Δεν το έχει το «γκολ» ως μεγάλο του ατού. Αυτό, προφανώς, μπορεί να έχει να κάνει και με τις οδηγίες ενός προπονητή, δηλαδή το πόσο «ψηλά» επιτρεπόταν να ανέβει. Τα περισσότερά του γκολ με τους «αετούς»(10 σε 157 παιχνίδια) είναι με προσπάθειες εκτός περιοχής. Όμορφα γκολ. Συνηθίζει να ψάχνει το μακρινό σουτ, είτε με το δεξί είτε και με το αριστερό. Η άρτια τεχνική του κατάρτιση του επιτρέπει να χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο του πόδια.

Η ανασταλτική του συμπεριφορά

Ας δούμε και το ανασταλτικό κομμάτι. Στον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς η άμεση επανάκτηση της κατοχής, η πίεση ψηλά και το «πνίξιμο» του αντιπάλου, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές. Παρότι ξεκίνησε την καριέρα του ως μεσοεπιθετικός, ο Γκαβίνοβιτς είναι αξιοπρεπής αμυντικά. Θα κυνηγήσει το κλέψιμο, θα βγάλει επιθετικά μαρκαρίσματα, τακτικά σε αυτό το κομμάτι είναι σε καλό επίπεδο. Δεν θα αποκτούσε ποτέ έναν μέσο που να μην «σκυλιάζει» ανασταλτικά ο Σέρβος τεχνικός του «τριφυλλιού».

Για παράδειγμα είναι άλλο πράγμα να προσπαθείς να πρεσάρεις ψηλά με τον αργό Μαουρίσιο και εντελώς διαφορετικό με έναν χαφ που έχει τα χαρακτηριστικά του «Γκάβι». Στο κομμάτι της πίεσης θα βοηθήσει παρότι δεν είναι το δυνατό του σημείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για έναν δημιουργικό ποδοσφαιριστή.

ghx

Οι αριθμοί του πάντως είναι καλοί στα ματς του ως κεντρικός μέσος. 7.44 επανακτήσεις ανά παιχνίδι, 4.46 κοψίματα και 57% κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες δεν είναι καθόλου άσχημες επιδόσεις. Μάλιστα το 53.3% των επανακτήσεων είναι στο δεύτερο μισό του γηπέδου.

To σπουδαίο κίνητρο

Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και δίχως καμία αμφιβολία, ο Γκατσίνοβιτς έχει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό κίνητρο. Ένα κίνητρο που τον έκανε να πει το «ναι» στην πρόταση από την Ελλάδα, όπου θα έχει σημαντικό ρόλο μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο μεγάλος στόχος του ποδοσφαιριστή είναι να επιστρέψει στην Εθνική Σερβίας. Στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του κλήθηκε για πρώτη φορά φορά το 2017 και τελευταία το 2020. Στην συντριπτική πλειοψηφία των 23 του συμμετοχών αγωνίστηκε στα άκρα. Είτε της επίθεσης είτε της άμυνας. Έχασε την θέση του και το Παγκόσμιο Κύπελλο πλησιάζει. Ο 27χρονος άσος θέλει όσο τίποτα άλλο να φορέσει το εθνόσημο στα γήπεδα του Κατάρ και βλέπει στο «τριφύλλι» την ευκαιρία που θα του ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής.

Η άποψη του ειδικού

Ένας από τους προπονητές που τον γνωρίζουν αρκετά καλά είναι ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς. Μαζί συνεργάστηκαν στην Εθνική Σερβίας, όπου ο «Τούμπα» ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός την σεζόν 2019/2020. Ο έμπειρος τεχνικός μας είπε για το νέο μεταγραφικό απόκτηση του Παναθηναϊκού, τα εξής:

dfxs

«Ο Μιγιάτ είναι ένα παιδί που αρκετοί προπονητές τον έβαζαν εξτρέμ, όμως, εγώ θεωρώ πως η θέση που του ταιριάζει περισσότερο είναι εκείνη του κεντρικού μέσου. Αν ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε για αυτόν τον ρόλο, έκανε μια καλή επιλογή. Φυσικά μπορεί να δώσει πράγματα και στα άκρα αλλά στον άξονα είναι πιο επιδραστικός.

Ήταν ανάμεσα στους παίκτες που εμπιστεύθηκα τον καιρό που ήμουν στον πάγκο της Σερβίας. To δυνατό του σημείο είναι η εκρηκτικότητα, η ταχύτητα και η ποιότητά με την μπάλα στα πόδια, ο τρόπος που βλέπει το γήπεδο. Είναι αρκετά δημιουργικός χωρίς να ξεχνά τα αμυντικά του καθήκοντα. Ως άνθρωπος, επίσης, είναι εξαιρετικός. Έχει ισορροπία εντός και εκτός γηπέδου. Πολύ καλός χαρακτήρας, ισχυρή προσωπικότητα και 100% επαγγελματίας».

Το συμπέρασμα

Για κάθε μεταγραφή, ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε αρχικά την λογική πίσω από την επιλογή, θα πρέπει να εξετάζουμε τα όσα λείπουν σε μια ομάδα, το αγωνιστικό πλάνο ενός προπονητή. Από την μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού και με τον τρόπο που θέλει να παίζει ο Γιοβάνοβιτς, έλειπε η ένταση, η ταχύτητα, η προσωπικότητα αλλά και η δημιουργία. Ο πρότερος ποδοσφαιρικός βίος του Γκαβίνοβιτς δείχνει έναν ποδοσφαιριστή που έχει τα χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει σε σημαντικό βαθμό ο άξονας του «τριφυλλιού».

Λείπει και το γκολ από τους χαφ της ομάδας κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μέχρι σήμερα στην καριέρα του δεν το είχε ο Σέρβος. Φυσικά διαθέτει ένα ελκυστικό «πακέτο». Θεωρητικά -και από την στιγμή που ο Λούντκβιστ δεν έχει καταφέρει να δώσει το κάτι παραπάνω και να καθιερωθεί- οι «πράσινοι» βάζουν στο ρόστερ τους, χαρακτηριστικά που δεν διέθεταν. Στοιχεία που έχουν φανερωθεί στο κορυφαίο επίπεδο(Bundesliga) και για αρκετά χρόνια. Σίγουρα είναι αρνητικό το γεγονός πως ο ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε δανεικός χωρίς οψιόν αγοράς αλλά είναι ικανός μέχρι το τέλος της σεζόν να δώσει πολύτιμες λύσεις και να ανεβάσει επίπεδο την λειτουργία της ομάδας στο κέντρο. Τα υπόλοιπα εκεί όπου κρίνονται όλα. Όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά. Πάνω στο χορτάρι...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.