Ολυμπιακός: Η τάση του Μαρτίνς να καθιερώσει (ξανά) την τριάδα στην άμυνα

Ολυμπιακός: Η τάση του Μαρτίνς να καθιερώσει (ξανά) την τριάδα στην άμυνα

Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Η τάση του Μαρτίνς να καθιερώσει (ξανά) την τριάδα στην άμυνα

bet365

Ο Πορτογάλος τεχνικός επιστρέφει στα περσινά δεδομένα από πλευράς σχήματος όπου στο Κύπελλο, στην Ευρώπη και τα play offs της Λίγκας έπαιζε με τρεις πίσω.

Η Ευρώπη ήταν εκείνη που οδήγησε τον Μαρτίνς να ξεκινήσει να παίζει με τριάδα στην άμυνα. Το είχε κάνει με τη Σίτι στο Champions League και το έκανε και με την Άρσεναλ στο Europa. Πέρυσι το εφάρμοσε και στο Κύπελλο για τον Ολυμπιακό (με ΠΑΣ και στον τελικό με τον ΠΑΟΚ) και στα play offs του πρωταθλήματος (σε αρκετά παιχνίδια).

Σε αυτή τη φάση μετά τον σχηματισμό αυτόν με τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι και με τον Παναιτωλικό στο Κύπελλο ο Πέδρο Μαρτίνς δείχνει πως θα επιμείνει στο σχήμα με τριάδα. Μία τριάδα που πριν τους αγώνες αυτούς είχε παίξει στο 1-1 με τη Λουντογκόρετς. Οι λόγοι στο μυαλό του είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Έχοντας χάσει έναν κομβικό χαφ από τον άξονά του, τον Μπουχαλάκη, θεωρεί πως δεν μπορεί να πάει στην προσέγγιση του 4-3-3, τουλάχιστον με τον τρόπο που θέλει. Εάν θα διάλεγε άλλο σχήμα θα ήταν περισσότερο το 4-2-3-1 και λιγότερο το 4-3-3. Ακόμα παίζοντας με τρεις στόπερ πίσω επίσης εκτιμά πως... θωρακίζεται πιο καλά σε σχέση με τους αντιπάλους του και ότι μπορεί να... χτίσει επιθέσεις από τους τρεις στόπερ του.

Με τον σχηματισμό με τρεις στόπερ εφόσον βγει όπως έχει στο μυαλό του ο προπονητής τότε μπορεί η ομάδα να δημιουργήσει και από την άμυνα και από το κέντρο. Ο ίδιος ο κόουτς Μαρτίνς έχει επισημάνει πάντως πως σε επίπεδο διατάξεων έχει δουλέψει σχεδόν τα πάντα στον Ολυμπιακό.

Στην περίπτωση της τριάδας στην άμυνα βέβαια κομβικό ρόλο στη λειτουργία μίας ομάδας σε δημιουργία και επίθεση παίζουν οι ακραίοι μπακ. Έχει δηλαδή τη σημασία του το πως αντιδρούν με τη μπάλα στα πόδια και τι επιθέσεις φτιάχνουν. Στη φετινή περίοδο από τους ακραίους μπακ ο Ρέαμπτσιουκ έχει 2 ασίστ και 1 γκολ σε 29 αγώνες, ο Καρμπόβνικ 1 ασίστ σε 9 αγώνες, ο Λαλά 1 ασίστ σε 22 αγώνες και ο Ανδρούτσος σε 15 ματς δεν έχει ούτε γκολ και ούτε και ασίστ. Οι 4 ασίστ από 4 ακραίους μπακ σε μία σεζόν που βρίσκεται στα μισά της πλέον δεν είναι ένας επαρκής αριθμός.

Αναφορικά με τα πρόσωπα εφόσον οριστικά επιλεγεί το 3-4-3 πλην της θέσης του γκολκίπερ που θα λείψει ο Βατσλίκ είναι πιθανό να μην δούμε θεαματικές ή μεγάλες αλλαγές συγκριτικά με το ντέρμπι της Λεωφόρου. Το ματς βέβαια με τον ΠΑΣ είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι οι Ερυθρόλευκοι θέλουν την πρώτη τους νίκη μέσα στο 2022.

Τα ματς που έχει ξεκινήσει με τριάδα στην άμυνα ο Μαρτίνς

Πέρυσι

  • Με Σίτι στο Champions League εντός: 0-1 (ήττα)
  • Με Άρσεναλ στο Europa εκτός: 0-1 (νίκη)
  • Με ΠΑΣ στο Κύπελλο εκτός: 1-1
  • Με ΠΑΣ στο Κύπελλο εντός: 3-1 (νίκη)
  • Με ΠΑΟΚ στο Κύπελλο στον τελικό: ήττα με 2-1
  • Με Άρη στα play offs εντός: 1-0 (νίκη)
  • Με ΑΕΚ στα play offs εκτός: 1-5 (νίκη)
  • Με Παναθηναϊκό στα play offs εντός: 3-1 (νίκη)
  • Με ΠΑΟΚ στα play offs εκτός: 2-0 (ήττα)
  • Με ΑΕΚ στα play offs εντός: 2-0 (νίκη)
  • Με ΠΑΟΚ στα play offs εντός: 1-0 (νίκη)
  • Με Παναθηναϊκό στα play offs εκτός: 1-4 (νίκη)

Φέτος

  • Με Λουντογκόρετς στα προκριματικά του Champions League εντός: 1-1
  • Με Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα εκτός: 0-0
  • Με Παναιτωλικό στο Κύπελλο εκτός: 2-1 (ήττα)
@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα