Ζοάο Καρβάλιο: Αναζητώντας το «μπαμ» μέσω του Ολυμπιακού

Δημήτρης Σαμόλης Δημήτρης Σαμόλης
Ζοάο Καρβάλιο: Αναζητώντας το «μπαμ» μέσω του Ολυμπιακού

bet365

O Δημήτρης Σαμόλης αναλύει γιατί ο Ολυμπιακός κινείται για την απόκτηση του Ζοάο Καρβάλιο, ο οποίος συνιστά την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Νότιγχαμ Φόρεστ και ο οποίος ψάχνει τρόπο να κάνει το αγωνιστικό «μπαμ» στην καριέρα του.

Δεν είναι πολλά τα εφετινά παιχνίδια στα οποία ο Ολυμπιακός «καθάρισε» εύκολα τους αντιπάλους του, μονολότι είναι η μοναδική ομάδα που διατηρεί το αήττητο στο πρωτάθλημα. Από τα 17 ματς στη Super League Interwetten, τα εννέα έχουν κριθεί στο γκολ, τέσσερα έληξαν ισόπαλα και άλλα τόσα τα τελείωσε με +2 γκολ η ομάδα του Μαρτίνς. Τί θα μπορούσε να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα; Σαφέστατα αν υπήρχε καλύτερη δημιουργία και καλύτερα τελειώματα των φάσεων. Ο Ολυμπιακός άλλωστε διαθέτει την καλύτερη άμυνα (εννέα γκολ παθητικό) και την τρίτη καλύτερη επίθεση (-8 γκολ από ΠΑΟΚ, -2 από την ΑΕΚ, +1 από τον Παναθηναϊκό). Ο ποδοσφαιριστής που τα τελευταία χρόνια σηκώνει το βάρος της δημιουργίας και σε 263 παιχνίδια μετρά 79 γκολ και 77 ασίστ, ο Κώστας Φορτούνης, έχει «λαβωθεί» δύο φορές με τραυματισμούς που τον υποχρεώσαν να τεθεί νοκ άουτ για μήνες. Στα παπούτσια του έχει επιχειρήσει να μπει εφέτος ο παίκτης - αποκάλυψη των «ερυθρόλευκων», ο Αγκιμπού Καμαρά, ο οποίος σε ηλικία 20 ετών, με μηδαμινές παραστάσεις σε επαγγελματικό επίπεδο (για την ακρίβεια με μία συμμετοχή στη Λιλ), έχει κάνει 25 ματς, έχει σημειώσει πέντε γκολ και έχει μοιράσει τέσσερις ασίστ.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά σε ηλικία 37 ετών και τεσσάρων μηνών εξακολουθεί να διαθέτει την ικανότητα να κρίνει ένα παιχνίδι με μία ενέργεια, μια πάσα, ένα φάουλ -όπως έκανε εφέτος με τον Βόλο-, αλλά σίγουρα δεν του είναι πλέον εύκολο να παίζει από την αρχή. Στην προσπάθειά του λοιπόν ο Ολυμπιακός να βρει λύσεις με το βλέμμα στο παρών και στο μέλλον, έσπευσε προ ημερών να ολοκληρώσει την απόκτηση του 21 ετών Γάλλου μεσοεπιθετικού, Μπαντιουγκού Φαντιγκά, ο οποίος για να είμαστε ακριβείς αποδίδει καλύτερα ως οκτάρι σε διάταξη 4-3-3. Αυτή είναι η θέση που του ταιριάζει καλύτερα. Οι «ερυθρόλευκοι» από ό,τι φαίνεται δεν σταματούν εδώ και σπεύδουν να εντάξουν στο ρόστερ τους ένα ακόμη επιτελικό μέσο. Ένα δεκάρι. Τέτοιος παίκτης είναι ο Ζοάο Καρβάλιο, η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον είχε αγοράσει 15 εκατομμύρια ευρώ από τη Μπενφίκα το καλοκαίρι του 2018.

Η αλήθεια είναι ότι ο Πορτογάλος ουδέποτε έκανε απόσβεση τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή του. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που ενώ σε μπόλικα παιχνίδια έδειχνε ότι διαθέτει φοβερή τεχνική κατάρτιση και μπορεί να ξεσηκώσει τους θεατές με τις μπαλιές του και ορισμένες ντρίμπλες του, στο τέλος δεν είχε την ουσία. Γι' αυτό και σε 75 συμμετοχές με τους «Ρεντς» έχει οκτώ γκολ και εννέα ασίστ. Τη σεζόν 2020-2021 δόθηκε στην Αλμερία που συμμετείχε στη Segunda Division με την ελπίδα να «φορτώσει» τη στατιστική του, να κάνει γεμάτη σεζόν και να επιστρέψει στο City Ground διαφορετικός. Ο απολογισμός του ήταν 36 παιχνίδια και τρεις ασίστ όλες κι όλες. Σαφέστατα του έλλειψε η παραγωγικότητα, αλλά το πιο σημαντικό ήταν πως δεν είχε σταθερή απόδοση. Δεκέμβριο και Ιανουάριο για παράδειγμα έπιασε εξαιρετικά στάνταρ απόδοσης. Διάβαζε καλά το παιχνίδι, μοίραζε ωραίες πάσες, έκανε καλά σουτ, παρότι αμυντικά δεν μπορούσε η ομάδα του να περιμένει πολλά απ' αυτόν. Στο φινάλε η Αλμερία αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του και επέστρεψε στο Νότιγχαμ, όπου εφέτος έχει παίξει 327 λεπτά. Οκτώ συμμετοχές και δύο γκολ.

Ο Καρβάλιο αποδείχθηκε ότι δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στο βρετανικό ποδόσφαιρο και δη στο σκληρό και απαιτητικό πρωτάθλημα της Championship. Η ποιότητα που έχει δεν αμφισβητείται και ενδεχομένως στην ελληνική Super League να μπορέσει να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε τα τελευταία 3,5 χρόνια. Κακά τα ψέματα, είναι χαμηλής δυναμικότητας το πρωτάθλημα της χώρας μας, από την άλλη όμως δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να ξεχωρίσει κανείς. Και ο Ρόνι Λόπες η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Σεβίλλης ήταν, αλλά κι αυτός μέχρι σήμερα «παλεύει» να πείσει ποιος πραγματικά είναι. Το ίδιο και ο Ονιεκούρου. Δεν είναι λοιπόν πρώτης ταχύτητας η ελληνική λίγκα, δεν είναι όμως και χώρος όπου ένας ποιοτικός και γρήγορος παίκτης θα έρθει και θα κάνει πάρτι. Γι' αυτό δεν μπορούμε να πούμε πολλά σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας του Ίβηρα μεσοεπιθετικού. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει το «καθρέπτης είναι το γήπεδο». Από εκεί και πέρα, θα σκεφτεί κανείς ότι μπαίνουν πλέον στο ρόστερ ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην ίδια θέση. Από τη μία θα πούμε εμείς ότι όλοι οι καλοί χωράνε. Ότι μια ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός χρειάζεται να έχει οπωσδήποτε επιλογές, να έχει εναλλακτικές ο προπονητής, όπως καλή ώρα βλέπουμε να γίνεται τούτο το διάστημα με τη διεξαγωγή του Κόπα Άφρικα.

Ο Αγκιμπού που χρησιμοποιείται στη θέση «10» από τον Μαρτίνς δεν θα μακροημερεύσει στο Λιμάνι στην περίπτωση που συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς. Αργά ή γρήγορα θα καταφέρει να πάρει μεταγραφή. Ο Βαλμπουενά έχει μπει κατά τα φαινόμενα στην τελευταία του χρονιά στη δράση, ο Φαντιγκά είναι παίκτης που μπορεί να παίξει και λίγο πιο πίσω και περιμένουμε να δούμε πότε και σε τι κατάσταση θα επανέλθει ο Φορτούνης. Υπενθυμίζεται ότι ο Καρβάλιο, αν όλα πάνε καλά και έρθει στην Ελλάδα για να υπογράψει, θα ανήκει στον Ολυμπιακό. Για τα επόμενα χρόνια θα υπογράψει με τους «ερυθρόλευκους» και δεν θα έρθει με καθεστώς δανεισμού. Η θητεία του στην ομάδα του Νότιγχαμ, κοινώς, θα λάβει τέλος. Και κάτι τελευταίο: Μόλις πριν από ένα μήνα είδαμε πως η εταιρεία που ανέλαβε την εκποροσώπησή του είναι η SEG, η ολλανδική που πρόσφατα συγχωνεύτηκε με τους πελάτες και του δίκτυο του Πέρε Γκουαρδιόλα, του αδερφού του Πεπ. Ο Πέρε συνεργάστηκε στο παρελθόν με Ινιέστα, Σουάρες, Τιάγκο Αλκάνταρα και άλλα μεγάλα ονόματα. Εκείνος που είχε ολοκληρώσει το deal της Μπενφίκα με τη Φόρεστ το 2018 ήταν ο Ζόρζε Μέντες.

Photo credits: Getty Images

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Σαμόλης
Δημήτρης Σαμόλης