Οι παράμετροι «Λεωφόρος» και «όχι Ευρώπη» στο ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακός

Οι παράμετροι «Λεωφόρος» και «όχι Ευρώπη» στο ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακός

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει στο blog του στο Gazzetta μία πρώτη προσέγγιση στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό.

Έφτασε λοιπόν η ώρα και του δεύτερου φετινού ντέρμπι των αιώνιων του ελληνικού ποδοσφαίρου, που βρίσκει για…νιοστή φορά τον Ολυμπιακό πολύ μακριά από τον Παναθηναϊκό, στους 16 βαθμούς μετά τις 16 πρώτες αγωνιστικές.

Ξέρουμε, όμως, ότι αυτά τα παιχνίδια έχουν τους δικούς τους νόμους και κανόνες κι ότι μόνο ένα βαθμό παίζει η βαθμολογική και η γενικότερη ανωτερότητα του ενός εκ των δύο αντιπάλων. Πόσο δε μάλλον όταν το μεταξύ τους παιχνίδι γίνεται στην παραδοσιακή έδρα του Παναθηναϊκού, τη Λεωφόρο, όπου θα παίξουν και μεθαύριο Κυριακή οι δύο ομάδες.

Για να είμαστε ρεαλιστές, η Λεωφόρος είναι ένα όπλο για τον ΠΑΟ, έστω κι αν αυτή τη φορά δεν θα είναι γεμάτη-όμως για να αποφασίσει ο ΠΑΟ να έχει 1000 οπαδούς του (κάτι που παρεμπιπτόντως έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να κάνουν Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στα δικά τους γήπεδα) σημαίνει ότι θεωρεί ότι κι αυτή η βοήθεια που θα πάρει είναι σημαντική για την ομάδα του.

Βεβαίως υπάρχει το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-4 τον Μάϊο στα πλέι οφς του περσινού πρωταθλήματος, τελευταίο παιχνίδι των δύο ομάδων στη Λεωφόρο, ωστόσο δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι ο ΠΑΟ τότε είχε γκολκίπερ τον Καραγεώργο και στόπερ τον Καραγιάννη, δύο νεαρά παιδιά και είχε υπηρεσιακό προπονητή, τον άπειρο για δεδομένα πρώτης ομάδας Συλαϊδόπουλο. Και το γήπεδο ήταν εντελώς άδειο.

Αμέσως πριν από αυτό το εμφατικό 1-4 του Ολυμπιακού, που μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι και μπόρεσε να προηγηθεί με 0-2 από το 12ο κιόλας λεπτό, είχαν γίνει στη Λωφόρο τέσσερα παιχνίδια των δύο αιώνιων για το πρωτάθλημα με τέσσερις νίκες του Παναθηναϊκού!

Ακριβώς πριν 11 μήνες, στις 14.2.2021 το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-1.

Στις 28.10.2017 το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-0.

Στις 19.3.2017 το ΠΑΟ-Ολυμπιακός ξανά 1-0.

Και στις 22.2.2015 το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-1.

Μασούρας

Κάπως έτσι η αμέσως προηγούμενη από εκείνη του περασμένου Μάη νίκη του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο ήταν στις 2 Νοεμβρίου του 2013, το 1-0 με το γκολ του Μήτρογλου στο 89ο λεπτό.

Πραγματικά, όμως, αυτό το «τέσσερα στα τέσσερα» του ΠΑΟ στη Λεωφόρο επί του Παναθηναϊκού συνιστά ένα απίστευτο σερί για τα δεδομένα της δυναμικότητας των δύο ομάδων όλα αυτά τα χρόνια. Κατά την γνώμη μου, εν πολλοίς οφείλεται και σε μία συγκυρία πάρα πολύ σημαντική: και τα τέσσερα αυτά παιχνίδια παίχτηκαν λίγες ημέρες πριν η, λίγες ημέρες μετά από σοβαρές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού, την στιγμή που στον ΠΑΟ είχαν το μυαλό τους μόνο για τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Για την ακρίβεια…

Το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-1 στις 22.2.2015 παίχτηκε ακριβώς ανάμεσα στα παιχνίδια Ντνίπρο-Ολυμπιακός 2-0 (19.2.2015) και Ολυμπιακός-Ντνίπρο 2-2 (26.2.2015)…

Το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-0 στις 19.3.2017 παίχτηκε τρεις ημέρες μετά το Μπεσίκτας-Ολυμπιακός 4-1 στις 16.3.2017…

Το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-0 στις 28.10.2017 παίχτηκε τρεις ημέρες πριν το Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 0-0 στις 31.10.2017…

Και το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-1 στις 14.2.2021 παίχτηκε τέσσερις ημέρες πριν το Ολυμπιακός-PSV 4-2 στις 18.2.2021…

Αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός θα πάει στη Λεωφόρο χωρίς να έχει κάποιο ευρωπαϊκό παιχνίδι πριν η, μετά την αναμέτρηση του με τον ΠΑΟ κι αυτό πιστεύω ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν κρίνουμε, άλλωστε, κι από το παρελθόν, όπου βλέπουμε ότι εδώ και 12 χρόνια ποτέ ο Ολυμπιακός δεν έχασε από τον Παναθηναϊκό, όταν τον αντιμετώπισε παίζοντας χωρίς να έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αμέσως πριν η, αμέσως μετά το μεταξύ τους παιχνίδι.

Μπουχαλάκης

Για του λόγου το αληθές τα σχετικά αποτελέσματα ήταν:

2020-21 στα πλέι οφς Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-1 και ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-4

2019-20 στην κανονική διάρκεια Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0 και στα πλέι οφς Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-0 και ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-0

2018-19 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-1

2017-18 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-1 κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας

2015-16 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-1

2012-13 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-1

2010-11 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 2-1

Με τα αποτελέσματα να είναι εφτά νίκες του Ολυμπιακού και τρεις ισοπαλίες σε 10 παιχνίδια. Έστω με την υποσημείωση ότι από αυτά τα 10, μόνο στα τρία ήταν γηπεδούχος ο ΠΑΟ (με δύο νίκες του Ολυμπιακού και μία ισοπαλία στην οποία είχε χάσει πέναλτι ο Βαλμπουενά).

Κι εν πάση περιπτώσει αν μη τι άλλο την Κυριακή οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν θα έχουν δικαιολογία στη Λεωφόρο ότι επηρεάστηκαν από ευρωπαϊκά παιχνίδια τους.

Άσχετο: Tα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με τον Παναιτωλικό έχουν αποκτήσει τη δική τους ιστορία πια. Βλέπετε, ο Παναιτωλικός έχει 15 συνεχόμενες ήττες από τον ΠΑΟΚ εντός κι εκτός έδρας! Αν και νομίζω ότι έχουν πιο ενδιαφέρουσα ιστορία τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης: στα δύο μεταξύ τους φετινά παιχνίδια ο ΠΑΟΚ κέρδισε (3-2 κι 1-0) με τη βοήθεια τριών πέναλτι! Πέρσι, στο 2-0 της Τούμπας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ ήταν από πέναλτι. Και στα δύο αμέσως προηγούμενα χρόνια στα διπλά του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη υπήρξε από ένα αυτογκόλ παίκτη του Αστέρα. Στα δε δύο παιχνίδια τους το 2018, ο ΠΑΟΚ πήρε από ένα πέναλτι. Η σούμα λέει έξι πέναλτι και δύο αυτογκόλ στα 12 μεταξύ τους τελευταία παιχνίδια.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.