Το 5μηνο που θα μας δείξει γιατί ήρθε στην Ελλάδα ο Κλάτενμπεργκ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Το 5μηνο που θα μας δείξει γιατί ήρθε στην Ελλάδα ο Κλάτενμπεργκ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την νέα πραγματικότητα που δημιουργεί για τον Άγγλο αρχιδιαιτητή η άρση της εμπιστοσύνης του Παναθηναϊκού.

Η απόφαση του Παναθηναϊκού να άρει την εμπιστοσύνη του προς τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ την περασμένη Κυριακή δημιουργεί νέα δεδομένα για την εξέλιξη και την κατάληξη της φετινής Superleague: στο εξής, τουλάχιστον θεωρητικά, ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας θα λειτουργεί με την νοοτροπία ότι αυτό το πεντάμηνο θα είναι το τελευταίο διάστημα της θητείας του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι αν οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, που είχαν προηγηθεί, και ο Παναθηναϊκός αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς τον Άγγλο αρχιδιαιτητή αυτός δεν μπορεί να κρατήσει την θέση του όσο και αν επιθυμεί η UEFA να του επεκτείνει το συμβόλαιο για ακόμη μια διετία, όπως δήλωσε τις προάλλες στο gazzetta ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA / UEFA στην Ελλάδα Χέρμπερτ Χούμπελ, ο οποίος εξακολουθεί να παρακολουθεί την ελληνική πραγματικότητα από απόσταση για λογαριασμό των διεθνών συνομοσπονδιών.

Βάσει της συμφωνίας που είχαν οι UEFA & FIFA με τους ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, οι οποίοι ομόφωνα είχαν αποδεχθεί την πρόσληψη Κλάτενμπεργκ, αν το 50% αυτών των ομάδων - δηλαδή οι δύο - εναντιωθούν στην επέκταση του συμβολαίου του Αγγλου μάνατζερ διαιτησίας το συμβόλαιό του δεν μπορεί να ανανεωθεί. Παρόλο λοιπόν που η UEFA έστειλε μέσω του Χούμπελ το μήνυμα ότι φτιάχνει νέο συμβόλαιο για τον Κλάτενμπεργκ, είναι δεδομένο ότι εφόσον δεν μετακινηθούν από την σημερινή θέση τους ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός, οι οποίοι έπαψαν να στηρίζουν τον Αγγλο στην διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών με δημόσιες τοποθετήσεις τους, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δεν νομιμοποιείται για να παρατείνει τη θητεία του στην Ελλάδα.

Πώς θα το διαχειριστεί όλο αυτό ένας μάνατζερ διαιτησίας που νοιάζεται πολύ για το branding που κάνει στο ονοματεπώνυμό του και τις εντυπώσεις που δημιουργεί στην διεθνή αγορά του ποδοσφαίρου προκειμένου να βρίσκει δουλειές σαν αυτή που ανέλαβε στην Ελλάδα; Πόσο και πώς θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο Κλάτενμπεργκ μέχρι την λήξη της περιόδου;

Η UEFA εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο έλεγχος της διαιτησίας δεν μπορεί να επιστρέψει στην ΕΠΟ, όπως καλά καταλάβαμε από τις δηλώσεις ενός εξέχοντος στελέχους της, το οποίο μάλιστα μίλησε από θέση ευθύνης και όχι ως ένας εξωτερικός παρατηρητής. Και είναι δεδομένο ότι θα ήθελε να συνεχίσει με τον Κλάτενμπεργκ, επειδή τον εμπιστεύεται και είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη του έργου του. Γιατί; Επειδή το όραμα της UEFA, όπως και όλων όσοι έχουν βρεθεί σε θέση ευθύνης τα τελευταία χρόνια στην ελληνική διαιτησία είναι … να μη χτυπά το τηλέφωνό τους για να δεχθούν παράπονα σε όλες τις γλώσσες και με όλους τους τόνους και τους ιδιωματισμούς. Η εξέλιξη των τελευταίων ημερών δημιουργεί μεγάλο εκνευρισμό στην UEFA, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή έχει τρόπο να πιέσει τις μεγάλες ομάδες να συναινέσουν στην απόφασή της να παρατείνει το συμβόλαιο του Κλάτενμπεργκ.

Θεωρητικά κάποιος που θέλει να διατηρήσει τη θέση του και λειτουργεί με την επίγνωση ότι το μέλλον του κρίνεται από τη στάση των τεσσάρων ομάδων, έχει μια επιλογή αν λειτουργήσει με ιδιοτέλεια: να βάλει στόχο να ικανοποιήσει τις τρεις εκ των τεσσάρων ομάδων, ώστε να επιτύχει με αυτό τον τρόπο τον στόχο της παραμονής του στην Ελλάδα.

Ο Κλάτενμπεργκ κρατά κλειστό το στόμα του σχετικά με όλα αυτά, και φυσικά δεν υπάρχει άνθρωπος που μιλά “αντ’ αυτού” για να πληροφορηθούμε τις προθέσεις του. Το βέβαιο είναι ότι μπαίνουμε στο καλύτερο διάστημα της γνωριμίας μας με τον Άγγλο αρχιδιαιτητή. Διάστημα κατά του οποίου την διάρκεια θα καταλάβουμε αν ήρθε στην Ελλάδα για να εξασφαλίσει ένα καλό πολυετές συμβόλαιο ή για να ανεβάσει το επίπεδο της διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.