Δεν έχασε η ΑΕΚ, νίκησε ο ΟΦΗ

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Δεν έχασε η ΑΕΚ, νίκησε ο ΟΦΗ

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει πρώτα για την εμφάνιση των Κρητικών στο ΟΑΚΑ και την τεράστια νίκη που τους βάζει σε ευρωπαϊκή τροχιά και μετά για τα προβλήματα της ΑΕΚ.

Σ' αυτήν εδώ την γωνιά έχω ξαναγράψει σχετικά πρόσφατα για τον εφετινό ΟΦΗ και το ποδόσφαιρό του. Εχω ξαναγράψει για τα εξαιρετικά κεντρικά χαφ του, τα οποία όπως είχα τονίσει και σε εκείνο το σημείωμα, δεν υστερούν των κεντρικών χαφ ομάδων που βρίσκονται πολύ ψηλότερα στη βαθμολογία.

Στο ΟΑΚΑ αποδείχτηκε σήμερα ότι τα κεντρικά χαφ του ΟΦΗ υπερτερούν, όχι δεν υστερούν, των αντίστοιχων της ΑΕΚ. Ο Μεγιάδο είναι ένα από τα δύο τρία καλύτερα εξάρια του πρωταθλήματος, ο Τοράλ είναι ένας μαέστρος που δυσκολεύεσαι να καταλάβεις πώς βρέθηκε στα μέρη μας σε αυτή την ηλικία και πώς δεσμεύτηκε και με τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΟΦΗ. Μεγάλη μαγκιά των Κρητικών. Και σε αυτούς προσθέστε και τον Γκαγιέγος ο οποίος είναι ο λιγότερο ποιοτικός από τους τρεις, αλλά ο περισσότερο συνεπής και τακτικά προσηλωμένος όλων. Μία υπέροχη τριάδα για τον άξονα της μεσαίας γραμμής, η οποία είναι αυτή που έφερε και την σπουδαία νίκη του ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ.

Διότι μην γελιέστε, πρώτα νίκησε ο ΟΦΗ και μετά έχασε η ΑΕΚ. Ο ΟΦΗ νίκησε γιατί στο κακό του κομμάτι άντεξε να δεχτεί μόλις ένα τέρμα. Στο πρώτο εικοσάλεπτο η ΑΕΚ έχει κυριαρχήσει απόλυτα στο γήπεδο και ο ΟΦΗ δεν μοιάζει κατάλληλα προετοιμασμένος για ένα ματς υψηλών απαιτήσεων, τουλάχιστον στο πνευματικό επίπεδο. Το ποδόσφαιρο που παίζει και πρεσβεύει όμως του δίνει τη λύση. Μία πίεση σε δεύτερη μπάλα για άμεση ανάκτηση κατοχής και ένα κλέψιμο του Τοράλ πάνω στον Σιμόες κάνουν την αρχή. Η μπάλα βγαίνει στον αμαρκάριστο Μαρινάκη στα πλάγια, ο οποίος δεν γεμίζει απλώς αλλά σημαδεύει με ένα παράλληλο γύρισμα τον Λάζαρου Λάμπρου και αυτός με ένα εξαιρετικό τελείωμα ισοφαρίζει. Ναι, η ΑΕΚ έχασε την μπάλα σε πίεση. Νιαι, δεν κάλυψε κάποιος παίκτης της την σέντρα του Μαρινάκη και επιπλέον ως μπόνους έδωσαν και άπλετο χώρο και χρόνο στον Λάμπρου να εκτελέσει. Αλλά τα λάθη είναι μέσα στο ποδόσφαιρο και τα προκάλεσε ο ΟΦΗ με την σωστή του στάση.

Και εκεί για εμένα προκύπτει το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΕΚ. Το 1-1 μπορεί να ήρθε κόντρα στην ροή του ματς, αλλά είναι απλώς το 1-1 στο 22’ της αναμέτρησης. Η ΑΕΚ εκνευρίζεται, χάνει το μυαλό της, πρώτος από όλους ο Βράνιες, χάνει την αυτοσυγκέντρωσή της και τον ρυθμό της. Γιατί; Δεν μπορεί μία ομάδα πρωταθλητισμού να έχει τόσο εύθραυστη ψυχολογία. Η ΑΕΚ από το 22’ και το γκολ του Λάμπρου μέχρι το τέλος του ημιχρόνου συμπεριφέρεται σαν μία ομάδα που μόλις δέχτηκε το 0-2 και όχι απλά ένα γκολ ισοφάρισης.

Ο ΟΦΗ πλέον έχει ψυχολογία πατάει καλά στα πόδια του και στην πραγματικότητα αυτός χάνει την πιο μεγάλη ευκαιρία μέχρι το τέλους του πρώτου ημιχρόνου με τον Τοράλ να αστοχεί προ κενής εστίας από τα δύο μέτρα, σε φάση που η ΑΕΚ συμπεριφέρεται αδιανόητα άναρχα για το χρονικό σημείο του ματς και το σκορ της στιγμής.

Η συζήτηση στα αποδυτήρια βοηθά την ΑΕΚ και τους παίκτες της να καθαρίσουν το μυαλό τους και επιστρέφουν στο δεύτερο μέρος με διάθεση σαν αυτή της αρχής του αγώνα. Μόνο που τα προβλήματα στην άμυνα και το έξυπνο παιχνίδι του ΟΦΗ με τις γρήγορες μεταβάσεις από τον άξονα τον οδηγούν σε δεύτερο τέρμα εις βάρος της. Άλλη μία εξαιρετική προσπάθεια Τοράλ και Γκαγιέγος βγάζουν τον Καμάου σε θέση για να εκτελέσει και ο Χατζισαφί δεν εκμεταλλεύεται ούτε το λάθος κοντρόλ του παίκτη του ΟΦΗ για να τελειώσει την φάση, αλλά τρώει ντρίπλα αυτός και η ομάδα του μοιραία το δεύτερο γκολ.

Η ΑΕΚ φτιάχνει κάποιες τελικές, αλλά όχι ευκαιρίες, ο Νιόπλιας απαντά σε κάθε κίνηση του Γιαννίκη και το σκορ θα άλλαζε μόνο από συμπτωματικό γεγονός ή φοβερή ατομική προσπάθεια. Το συμπτωματικό γεγονός έρχεται με τον Μπαλογιάννη να κάνει χέρι σε σκοτωμένο σουτ του Αμραμπάτ. Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί ούτε αυτό με τον Αμραμπατ να αστοχεί στην εκτέλεση του πέναλτι.

Ο ΟΦΗ έφυγε μ' ένα τρίποντο που δούλεψε πολύ ο προπονητής του και οι συνεργάτες του, που ήρθε χάρη στη δουλειά ακόμη και του Ιρανού προπονητή φυσικής κατάστασης των Κρητικών του Αλιρεζά Αραμπανί, αλλά και χάρη στην ατομική ποιότητα κάποιων ποδοσφαιριστών του. Η ΑΕΚ έχασε γιατί έχασε το μυαλό της και την συγκέντρωσή της ανεξήγητα μετά το 1-1. Οι αριθμοί λένε ότι η ΑΕΚ είχε κατοχή και περισσότερες τελικές, το ποδόσφαιρο λέει ότι ο ΟΦΗ νίκησε δίκαια και πήρε ένα τεράστιο τρίποντο, που αποτελεί την καλύτερη… προίκα για είσοδο στα πλέι οφ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.