ΑΕΚ - ΟΦΗ 1-2: Παραζάλη και πεντοζάλης!

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ - ΟΦΗ 1-2: Παραζάλη και πεντοζάλης!

bet365

Με γκολ των Λάμπρου (23'), Καμάου (60'), ο ΟΦΗ ανέτρεψε το 1-0 του Βράνιες (14'), έμεινε αήττητος εκτός έδρας και φορτσάρει για εξάδα - Πολλές ευκαιρίες οι δυο αντίπαλοι, χαμένο πέναλτι ο Αμραμπατ στο 87'.

Η παράδοση που θέλει την ΑΕΚ να γκελάρει σε ματς πρωταθλήματος πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων από το 2008 συνεχίστηκε, με τον ΟΦΗ να περνάει από το ΟΑΚΑ με ένα μεγάλο διπλό (1-2) χάρη στα γκολ των Λάμπρου (23') και Καμάου (60') αφήνοντας στην Ένωση 11 βαθμούς μακριά από την κορυφή! Η ΑΕΚ είχε προηγηθεί με το γκολ του Βράνιες (14'), αλλά στη συνέχεια τα τεράστια λάθη της στην ανασταλτική λειτουργία την πλήγωσαν ανεπανόρθωτα χάνοντας πλέον τελείως την επαφή από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, με τον ΟΦΗ να διατηρείται στη εξάδα. Η Ένωση έχασε τεράστια ευκαιρία για να πάρει τουλάχιστον την ισοπαλία με χαμένο πέναλτι του Άμραμπατ στο 87'.

Έτσι ξεκίνησαν Γιαννίκης και Νιόπλιας

Για την ΑΕΚ ο Αργύρης Γιαννίκης δεν επιφύλασσε κάποια μεγάλη έκπληξη στην ενδεκάδα, επιλέγοντας τελικά τον Σάκχοφ πλάι στον Σιμόες στον χώρο της μεσαίας γραμμής, με τον Μάνταλο σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους, τους Τσούμπερ και Άμραμπατ στα δύο άκρα και τον Αραούχο στην κορυφή της επίθεσης. Στο τέρμα ήταν φυσικά ο Τσιντώτας, με την αμυντική τετράδα των Χατζισαφί, Τζαβέλλας, Βράνιες και Μισελέν να διατηρείται. Από την άλλη και για τον ΟΦΗ ο Νίκος Νιόπλιας παρέταξε το αναμενόμενο σχήμα. Ο Επασί στο τέρμα, Μπαλογιάννης, Πασαλίδης, Βούρος και Μαρινάκης από αριστερά προς τα δεξιά στην άμυνα, οι Μεγιάδο, Γκαγέγος και Ντε Γκούζμαν στον άξονα, Λάμπρου και Τοράλ στα «φτερά» και ο Φαν Ντάινεν στην κορυφή της επίθεσης.

Προβάδισμα με Βράνιες η ΑΕΚ, απάντησε με Λάμπρου ο ΟΦΗ

Η ΑΕΚ αναμενόταν να μπει δυνατά στο ματς και να ψάξει ένα γρήγορο γκολ, όπως και έγινε. Οι κιτρινόμαυροι, που κυκλοφορούσαν εξαιρετικά την μπάλα, απείλησαν στο 3' με κεφαλιά του Τζαβέλλα έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου και με μια προβολή του Αραούχο στο 8' και τελικώς με την τρίτη πήραν το προβάδισμα. Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, η μπάλα έμεινε στην περιοχή του ΟΦΗ, ο Σιμόες έκανε το γέμισμα, η μπάλα έφτασε αριστερά, ο Μάνταλος κέρδισε τη διεκδίκηση από τον Μαρινάκη και γύρισε στην καρδιά της άμυνας του ΟΦΗ, όπου ο Βράνιες πλάσαρε στα δίχτυα για το 1-0 στο 14'. Ήταν η όγδοη φετινή ασίστ του αρχηγού της Ένωσης.

Οι κιτρινόμαυροι είχαν κλείσει τους Κρητικούς στο δικό τους μισό και θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν βρει και ένα γρήγορο δεύτερο γκολ, αλλά το σουτ του Τσούμπερ πέρασε πάνω από το οριζόντιο, ενώ το πλασέ του Αραούχο μέσα από την περιοχή μπλόκαρε ο Επασί. Ο ΟΦΗ ωστόσο έβγαινε σε αυτό το διάστημα όποτε του δινόταν η ευκαιρία απειλητικά στην κόντρα, ψάχνοντας να εκμεταλλευτεί λάθη στην ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ και από ένα τέτοιο κόντρα στη ροή του ματς ισοφάρισε σε 1-1. Στο 23' ο Σιμόες «πούλησε» την μπάλα, αυτή έφτασε δεξιά στον Μαρινάκη, ο οποίος έκανε το παράλληλο γύρισμα, τα μαρκαρίσματα χάθηκαν και ο πιο επικίνδυνος παίκτης του ΟΦΗ, ο Λάμπρου ανενόχλητος εκτέλεσε τον Τσιντώτα.

Η ευάλωτη ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ, κάτι που είχε διορθωθεί στα τελευταία παιχνίδια, πήγε να στοιχίσει εκ νέου στην Ένωση με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα όταν ο ΟΦΗ στο transition έφυγε απειλητικά μπροστά με τον Λάμπρου, ο οποίος έψαξε την πάσα στο δεύτερο δοκάρι, αλλά ο Τοράλ έχασε μοναδική ευκαιρία από κοντά. Η ΑΕΚ είχε μεγάλο πρόβλημα στις δεύτερες μπάλες στο κέντρο και στη γενικότερη ανασταλτική της συνοχή, ενώ την ίδια στιγμή το άμεσο ποδόσφαιρο και οι αυτοματισμοί που είχε στο ξεκίνημα του ματς δεν έβγαιναν στο τελευταίο τέταρτο, αδυνατώντας να απειλήσει.

Τεράστιο διπλό του ΟΦΗ που άφησε την ΑΕΚ στο -11 από την κορυφή

Η ΑΕΚ χρειαζόταν να αποβάλει τον εκνευρισμό που έβγαζε στο παιχνίδι της, απέναντι σε έναν καλοδουλεμένο ΟΦΗ που έβγαζε ενέργεια από τη μέση και μπροστά. Πράγματι οι παίκτες του Γιαννίκη ξεκίνησαν το δεύτερο μέρος ακριβώς όπως το πρώτο. Στο 47' ο Αραούχο με ένα δυνατό αριστερό σουτ ανάγκασε τον Επασί να βγάλει σε κόρνερ με τα ακροδάχτυλα ενώ μετά την εκτέλεση, ο Σιμόες με μια σουτάρα στο κατέβασμα της μπάλας βρήκε δίχτυα, αλλά το γκολ σωστά δεν μέτρησε καθώς ο Βράνιες που ήταν οφσάιντ προσπάθησε να μπει στη φάση και ο βοηθός σήκωσε τη σημαία.

Ο Νιόπλιας φρέσκαρε το κέντρο του με τον Καμάου αντί του Ντε Γκουζμάν, ο οποίος στο 57' είχε ένα μακρινό σουτ που πέρασε πάνω από την εστία του Τσιντώτα. Και με την είσοδό του στο ματς ο Καμάου αποδείχθηκε η χρυσή αλλαγή του Νιόπλια. Ο Βράνιες σε δύο περιπτώσεις δεν κατάφερε να σταματήσει Τοράλ και Γκαγέγος, ο τελευταίος βρήκε τον Καμάου μέσα στην περιοχή, ο Χατζισαφί δεν κατάφερε να τον σταματήσει και ο παίκτης του ΟΦΗ βρήκε δίχτυα βάζοντας τους Κρητικούς μπροστά στο σκορ με 1-2! Ο Γιαννίκης μετά από αυτή την εξέλιξη προχώρησε άμεσα σε τριπλή αλλαγή με τους Ρότα, Σιμάνσκι και Ανσαριφάρντ να περνούν στο παιχνίδι, αλλάζοντας τον σχηματισμό σε 4-4-2 με την ΑΕΚ πλέον να τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Στο 70' ο Άμραμπατ, ο πιο δραστήριος παίκτης της ΑΕΚ, έκανε το γύρισμα για τον Ανσαριφάρντ, ο τελευταίος έκανε το πλασέ, αλλά η μπάλα σταμάτησε πάνω στον Βούρο με την Ένωση να άρχιζε πλέον να... πνίγεται από θέμα χρόνου και τον ΟΦΗ να απειλεί και με ένα τρίτο γκολ στο 75' αλλά το σουτ του Καστάνιος στην αντεπίθεση πέρασε πάνω από τα δοκάρια. Ο Γιαννίκης τα έπαιξε όλα για όλα περνώντας τον Λιβάι Γκαρσία αντί του Σάκχοφ και η ΑΕΚ στο 86' κέρδισε πέναλτι όταν το σουτ του Αμραμπατ βρήκε το χέρι του Μπαλογιάννη μέσα στην περιοχή. Αλλά ο Άμραμπατ πέταξε την ευκαιρία στα σκουπίδια στέλνοντας την μπάλα δίπλα από το κάθετο. Κάπου εκεί χάθηκαν και οι όποιες ελπίδες των κιτρινόμαυρων να σώσουν κάτι, με τον ΟΦΗ να φεύγει από την Αθήνα με ένα σπουδαίο διπλό.

MVP: Ακόμα ένα εξαιρετικό ματς από τον Γκαγέγος στον άξονα. Με τη βοήθεια των συμπαικτών του ο ΟΦΗ κέρδισε τη μάχη του κέντρου, ενώ αυτός είναι που έβγαλε την εξαιρετική μπαλιά στον Καμάου στο δεύτερο γκολ του ΟΦΗ.

Στο ύψος τους: Παρά την τεράστια ευκαιρία που έχασε στο πρώτο μέρος, ο Τοράλ έκανε ένα πολύ καλό ματς, κάνοντας ωραία κίνηση στο δεύτερο γκολ του ΟΦΗ, ενώ στο ύψος του στάθηκε και ο σκόρερ του πρώτου γκολ, ο Λάμπρου, ο οποίος ήταν ο πιο επικίνδυνος παίκτης των Κρητικών στο πρώτο μέρος.

Αδύναμος κρίκος: Πολλοί παίκτες της ΑΕΚ κάτω από τη βάση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ένωσης ήταν η κάκιστη ανασταλτική της λειτουργία που ξεκινούσε από τον άξονα των Σιμόες και Σάκχοφ, ενώ σε ακόμα ένα ματς ο Τσούμπερ δεν φάνηκε.

Η γκάφα: Οι γκάφες της ΑΕΚ για την ακρίβεια! Το λάθος του Σιμόες στην πάσα και έπειτα η κάκιστη ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ στη φάση της ισοφάρισης του ΟΦΗ, όπου ΟΙ αλληλοκαλύψεις χάθηκαν, αλλά και τα λάθη του Βράνιες που επέτρεψαν στους Κρητικούς να πατήσουν στην περιοχή στη φάση του δεύτερου γκολ, όπου επίσης ο Χατζισαφί πάει αδύναμα στη φάση.

Το στραγάλι: Από την πλευρά της η ΑΕΚ διαμαρτύρεται στον Κουμπαράκη για πέναλτι στο πρώτο μέρος φωνάζοντας για πάτημα του Μεγιάδο στον Τσούμπερ.

Το ταμείο του Gazzetta: Ήττα – μαχαιριά για την ΑΕΚ που την αφήνει νοκ-άουτ στην κούρσα της κορυφής καθώς είδε τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό να ανοίγει στους 11 βαθμούς. Η επιπόλαιη Ένωση παρότι πήρε νωρίς το προβάδισμα δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει με ένα δεύτερο γκολ και στη συνέχεια η αμυντική λειτουργία – παρωδία με τρομερά προβλήματα στον άξονα την πλήγωσε ανεπανόρθωτα. Ο ΟΦΗ απέδειξε σε ακόμα ένα ματς πόσο καλά οργανωμένο σύνολο είναι με τον Νίκο Νιόπλια στον πάγκο, παίζοντας έξυπνα στην κόντρα και έφυγε με τρεις τεράστιους πόντους που τον διατηρούν στην εξάδα. Κακό κοουτσάρισμα από τον Γιαννίκη και πλέον η ΑΕΚ μένει στην ίδια θέση που βρίσκεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Αργύρης Γιαννίκης): Τσιντώτας, Χατζισαφί, Τζαβέλλας, Βράνιες, Μισελέν (66' Ρότα), Σιμόες (66' Σιμάνσκι), Σάκχοφ (77' Λιβάι Γκαρσία), Μάνταλος (66' Ανσαριφάρντ), Τσούμπερ (84' Γέβτιτς), Άμραμπατ, Αραούχο

ΟΦΗ (Νίκος Νιόπλιας): Επασί, Μπαλογιάννης, Πασαλίδης, Βούρος, Μαρινάκης, Μεγιάδο, Γκαγέγος, Ντε Γκουζμάν (58' Καμάου), Λάμπρου (65' Τσιλιανίδης), Τοράλ (77' Γιαννούλης), Φαν Ντάινεν (65' Καστάνιος)

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα