Παναθηναϊκός: Η δουλειά στο μοντάζ, τα λιγοστά χειμερινά ψώνια και οι σκληρές αποφάσεις του καλοκαιριού

Παναθηναϊκός: Η δουλειά στο μοντάζ, τα λιγοστά χειμερινά ψώνια και οι σκληρές αποφάσεις του καλοκαιριού

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Η δουλειά στο μοντάζ, τα λιγοστά χειμερινά ψώνια και οι σκληρές αποφάσεις του καλοκαιριού

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης επιχειρεί τη σκιαγράφηση του χειμερινού μεταγραφικού τοπίου και των αλλαγών του προσεχούς καλοκαιριού, εστιάζοντας στη λογική με την οποία διαχειρίζεται τα δεδομένα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Χρειάζεται αναβάθμιση ο Παναθηναϊκός για να πλησιάσει αρχικά το επίπεδο της ΑΕΚ και εν συνεχεία (λέμε τώρα...) το status του Ολυμπιακού; Ασφαλώς. Εχει το απαραίτητο μπάτζετ; Οχι. Αλλά και να το είχε, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν επρόκειτο να έκανε 4-5 μεταγραφές τον Ιανουάριο! Γενικώς, δεν είναι... φαν των μεταγραφών και των πολλών αλλαγών ο Σέρβος. Είναι... φανατικός οπαδός της δουλειάς! Ελα, όμως, που χρειάζονται οι άτιμες οι επιτυχημένες μεταγραφές για να προοδεύσεις. Δεν είναι, όμως και ο μοναδικός δρόμος προς την επιτυχία...

Τι ψάχνει και γιατί τον ψάχνει

Δεν θα ήθελε έναν Ελ Αραμπί; Εναν Τσούμπερ, έναν Ζίβκοβιτς; Δεν θα ήθελε έναν Μασούρα, έναν Καμαρά; Η' και δύο, με τον Αγκιμπού; Ασφαλώς! Οχι, «εξάρι» αντί του Ρουμπέν Πέρεθ δεν θα έβρισκε εύκολα με το σημερινό μπάτζετ του Τριφυλλιού. «Οκτάρια», όμως, θα έβρισκε καλύτερα. Ισως και εξτρέμ. Σίγουρα και στόπερ! Ομως ούτε για... αναπληρωματικό αριστερό μπακ, ούτε για «8-10άρι» ψάχνεται ο Παναθηναϊκός προς το παρόν τουλάχιστον, ενόψει της προσεχούς μεταγραφικής περιόδου. Κι ας έχουν αναφερθεί πολλάκις αντίστοιχα μεταγραφικά σενάρια. Ο Ιβάν δεν αναζητά κανενός... είδους παίκτη από τη μέση και μπροστά!

Λογικό από τη μια πλευρά, δεδομένου ότι τον τελευταίο μήνα άλλαξαν πολλά. Πάρα πολλά! Το ρόστερ «άνοιξε», οι ενεργοί παίκτες πολλαπλασιάστηκαν. Και στο 4-3-3 που εφαρμόζει πια έχει...

  • τρεις φορ για μια θέση (Καρλίτος, Μακέντα, Ιωαννίδη)
  • τέσσερις εξτρέμ για δυο θέσεις (Παλάσιος, Βιτάλ, Χατζηγιοβάνη, Αϊτόρ)
  • τέσσερα «οκτάρια» για δύο θέσεις (Βιγιαφάνιες, Μαουρίσιο, Λούντκβιστ, Αλεξανδρόπουλο).

Οποιον κι αν πάρει, θα είναι... πλεονασμός. Και, ναι, βεβαίως και δεν απαγορεύεται ο πλεονασμός στις ομάδες που θέλουν να έχουν υψηλούς στόχους, να κάνουν πρωταθλητισμό, να διεκδικούν το Κύπελλο και ένα «ευρωπαϊκό» εισιτήριο. Ομως ο Γιοβάνοβιτς δεν είναι... τέτοιος. Ούτως ή άλλως έχει δεδομένη δυσκολία στην επιλογή (αποδείχθηκε το καλοκαίρι), πόσω μάλλον όταν αισθάνεται και όντως διαθέτει πολλές διαθέσιμες επιλογές σε συγκεκριμένες θέσεις.


Πού... δεν έχει επιλογές; Στη θέση του... «μονάκριβου» Ρουμπέν Πέρεθ! Γι' αυτό και αυτή είναι η θέση στην οποία έχει εστιάσει περισσότερο ο Σέρβος τεχνικός, δεδομένου και ότι δεν μπορεί να βασίζεται στο «αν» και «πότε» θα επιστρέψει στην ενεργό δράση ο Δημήτρης Κουρμπέλης. Εγινε ένα (για την ακρίβεια... πάμπολλα) λάθη στους «προϋπολογισμούς» για τον αρχηγό και τον Σένκεφελντ, το καλοκαίρι, δεν θα «κρεμαστεί» πάλι ο κόουτς. Ενα «6-8άρι» θα το πάρει ο Παναθηναϊκός τον Ιανουάριο. Θα είναι ο Σεχ Νιάς, ο οποίος είχε αποκτηθεί και πέρυσι ως δανεικός από τη Λιλ την ίδια ακριβώς περίοδο, αλλά επέστρεψε στην πρωταθλήτρια Γαλλίας με την οποία έχει ελάχιστο χρόνο συμμετοχής; Ισως! Πάντως, δεν είναι ο μοναδικός υποψήφιος διότι παρά τα αναμφισβήτητα φυσικά προσόντα του και τα τεράστια περιθώρια ανέλιξης, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Πέρεθ ο 21χρονος Νιάς σε αρκετούς τομείς: αντίληψη του παιχνιδιού, συντονισμός, passing game, έλεγχος του ρυθμού. Γι' αυτό και αναζητείται κάποιος πιο κατάλληλος από το νεαρό Σενεγαλέζο...

Η εξαίρεση για στόπερ «ανωτάτου» επιπέδου

Πέραν τούτου, ουδέν βέβαιο για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια του Παναθηναϊκού! Ναι, ψάχνεται και για κεντρικό αμυντικό, όμως το θέμα είναι (και θα παραμείνει) ανοιχτό. Γιατί; Διότι αν δεν παίξει ως βασικός ο Σένκεφελντ, δεν είναι δυνατόν να βγουν αξιόπιστα συμπεράσματα. Και πώς θα παίξει ο Ολλανδός (που, παρεμπιπτόντως, θα ήταν μέλος της ενδεκάδας εναντίον του Απόλλωνα δεδομένης της τιμωρίας του Σάρλια), όταν τα ματς είναι κρίσιμα και δύσκολα εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα και του Βόλου στη ρεβάνς του Κυπέλλου; Δεν θα παίξει πολύ! Βασικός θα είναι ο Κροάτης ως παρτενέρ του Βέλεθ και από το 2022... βλέπουμε.

Λίγες, ελάχιστες οι πιθανότητες να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός κεντρικό αμυντικό. Κακώς! Διότι θα έπρεπε να είχε προνοήσει. Να είχε βρει τον κατάλληλο. Αυτό που δεν βρήκε και τελικά δεν πήρε το καλοκαίρι. Εναν στόπερ με τα χαρακτηριστικά του καλού Σένκεφελντ ή του ακόμα καλύτερου Μολέδο. Εναν κεντρικό αμυντικό που θα μετέδιδε ασφάλεια στην ομάδα (ύψος, δύναμη, ταχύτητα, αυτοπεποίθηση) και ταυτόχρονα θα τη βοηθούσε πολύ περισσότερο από το σημερινό δίδυμο στην ανάπτυξη και στο χτίσιμο των επιθέσεων από την πρώτη ζώνη.

H λογική του Γιοβάνοβιτς και το «καυτό» καλοκαίρι

Στο μυαλό του Γιοβάνοβιτς είναι πρωτίστως η εργασία και η βελτίωση αυτών που έχει σήμερα στη διάθεσή του και εν συνεχεία η όποια ενίσχυση. Σωστό, αλλά ρισκαδόρικο. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα για τον Παναθηναϊκό θα κριθούν στα play offs, αν ασφαλώς δεν τερματίσει... έβδομος στους επτά και μείνει εκτός εξάδας. Το ρόστερ που θα διαμορφωθεί θα είναι εκείνο που θα «πάει» μέχρι τέλους. Πέρυσι ο Λάζλο Μπόλονι είχε βοηθηθεί και από τον Νιάς και από τον Σακαρέ, όχι τόσο από τον Ενγκμπακοτό. Αλλά στο τέλος, όπως ήταν λογικό, τα έκανε σαλάτα ο Παναθηναϊκός, παρότι είχε πολύ (πάρα πολύ!) καλύτερες επιδόσεις στα μεγάλα ματς συγκριτικά με τον εφετινό.

Τώρα, οι Πράσινοι βαδίζουν πιο ομαλά. Πιο ορθολογικά, πιο ήρεμα, με διαφορετική ταυτότητα. Προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο από το οποίο θα προκύψει το θετικό αποτέλεσμα. Οχι να πάρουν όπως – όπως το αποτέλεσμα για να παίξουν και κανονικό ποδόσφαιρο... κάποια στιγμή μελλοντικά. Αν αυτός ο δρόμος θα τους βγάλει στο ξέφωτο, θα αποδειχθεί στο τέλος της σεζόν. Είναι, πάντως, ο ορθός ο δρόμος! Στου οποίου το τέλος ο Γιοβάνοβιτς (αν αποφασίσει να μείνει...) θα κληθεί να πάρει και ορισμένες σκληρές αποφάσεις.

Διότι το καλοκαίρι δεν λήγουν μόνο τα συμβόλαια του Χουάνκαρ (50%-50%) και του Χατζηγιοβάνη (δύσκολο να μείνει). Αλλά και των δύο δανεικών Βιτάλ – Λούντκβιστ και του Μαουρίσιο και του Βιγιαφάνιες. Θα είναι... hot το καλοκαίρι για τον Παναθηναϊκό και θα χρειαστεί μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τον Γιοβάνοβιτς στο «φύγε 'συ – έλα 'συ» αν θέλει να μειώσει την απόσταση από την κορυφή.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...