Τι σημαίνει “νίκη στο ντέρμπι” για τον Γιαννίκη

Τι σημαίνει “νίκη στο ντέρμπι” για τον Γιαννίκη

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Τι σημαίνει “νίκη στο ντέρμπι” για τον Γιαννίκη

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει σχετικά με τα σημάδια βελτίωσης των αδυναμιών της που πρέπει να δείχνει η ΑΕΚ από παιχνίδι σε παιχνίδι για να δείχνει στον προπονητή της ότι εξελίσσεται καλά το έργο του.

Για να πεις για μια ομάδα ότι διαπιστώνεις πρόοδο και βελτίωση στην αγωνιστική συμπεριφορά της πρέπει να τη δεις να μην επαναλαμβάνει τα λάθη των προηγούμενων αγώνων και να σου δημιουργεί έτσι την αίσθηση ότι δουλεύει αποτελεσματικά πάνω στις αδυναμίες της. Στους δύο τελευταίους αγώνες της για το πρωτάθλημα η ΑΕΚ δεν έδειξε καλά προετοιμασμένη, ψυχικά και πνευματικά, στα πρώτα λεπτά. Και το πλήρωσε ακριβά αυτό με τα γκολ που δέχθηκε από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΣ Γιάννινα στο πρώτο δίλεπτο του παιχνιδιού. Συνεπώς αυτή είναι μια κρίσιμη αδυναμία που έχει δείξει στο παιχνίδι της η ΑΕΚ - ένα σημείο για να επενδύσει πάνω του ο αντίπαλος όταν ετοιμάζει το αγωνιστικό πλάνο του.

Σε όλα τα τελευταία της παιχνίδια η ΑΕΚ αντιμετώπισε προβλήματα όταν ανέβαζε ψηλά στο τερέν την αμυντική γραμμή της για να πιέσει ψηλά τον αντίπαλό της. Επέπτρεπε τις βαθιές μπαλιές στην πλάτη της άμυνάς της, και άλλοτε επειδή δεν διαθέτει έναν γρήγορο στόπερ, άλλοτε επειδή αποδεικνύεται ευάλωτος ένας πλάγιος μπακ, και άλλοτε επειδή ο Βράνιες δεν κατευθύνει σωστά την αμυντική γραμμή δεχόταν φάσεις, και δεχόταν γκολ. Στο τελευταίο της παιχνίδι, απέναντι στον ΠΑΣ, η ΑΕΚ το είδε και πάλι το πρόβλημα να της συμβαίνει και κατά την εξέλιξη του αγώνα κατάφερε να το αντιμετωπίσει, κυρίως με την επιλογή του προπονητή να τοποθετήσει χαμηλότερα στο τερέν την αμυντική γραμμή του.

Το ίδιο μπορεί κανείς να πει και για την διαχείριση των δυνάμεων της ΑΕΚ στην διάρκεια των τελευταίων αγώνων. Απέναντι στον Απόλλωνα “έσκασε” για ένα διάστημα παιχνιδιού, επειδή οι ποδοσφαιριστές της δεν ήταν μαθημένοι να παίζουν τόσο ενεργητικά και με τέτοια ένταση στην φάση άμυνας. Στο τελευταίο της ματς, με τον ΠΑΣ, το “σκάσιμο” κράτησε λιγότερο και δεν κόστισε - έμοιαζε σαν η ομάδα να είχε μπει συνειδητά σε μια κατάσταση ηρεμίας και το έκανε οργανωμένα, οπισθοχωρώντας στο τερέν προκειμένου να μην αφήνει κενούς χώρους όσο έπαιρνε ανάσες για να αντεπιτεθεί. Κι αυτό σημάδι βελτίωσης ήταν.

Στη φάση που βρίσκεται, η ΑΕΚ κάνει ακριβώς αυτό: δουλεύει για να βελτιωθεί, δηλαδή για να καλύψει τις αδυναμίες της και να μάθει να επενδύει περισσότερο στα πλεονεκτήματά της. Κι αν κανείς κοιτάξει την μεγάλη εικόνα της εξέλιξης που παρουσιάζει η δουλειά που κάνει ο Αργύρης Γιαννίκης στο σκάρτο δίμηνο που εργάζεται στην ΑΕΚ μένει με την αίσθηση ότι αυτό που επιχειρεί ο 41χρονος προπονητής έχει ενδιαφέρον. Με άλλα λόγια, βλέπεις τα παιχνίδια της ΑΕΚ και σκέφτεσαι ότι όταν ωριμάσει αυτή η ομάδα θα δημιουργήσει πολύ ανταγωνιστική δυναμική.

Όταν ετοιμάζονται για ένα εντός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και προσεγγίζουν το ματς με την επίγνωση ότι της ΑΕΚ δεν της επιτρέπονται απώλειες βαθμών αν θέλει να μείνει στην διεκδίκηση του τίτλου, οι οπαδοί της ΑΕΚ περιμένουν το ματς με την απαίτηση να δουν την ομάδα τους να νικά. Άλλωστε τούτη τη φορά δεν είναι απέναντι ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, που είναι ομάδα 3.5 ετών, αλλά ο Παναθηναϊκός, μια νεόκτιστη ομάδα με προπονητή που ξεκίνησε το έργο του το περασμένο καλοκαίρι. Στους οπαδούς προφανώς αναλογεί το να κάνουν μεγάλες σκέψεις και να έχουν, τελικά, μεγάλες απαιτήσεις. Αυτός όμως που φτιάχνει αυτή την ομάδα, δηλαδή ο προπονητής δεν δουλεύει για το αποτέλεσμα - τα αποτελέσματα τα αντιλαμβάνεται ως τους καρπούς που δρέπει η ομάδα του για την δουλειά της ως συνέπεια της βελτίωσης της απόδοσής της. Στον προπονητή δεν αναλογεί να βάλει γκολ - του αναλογεί να δουλεύει προκειμένου να αφήνει όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα στην τύχη τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Εδώ που βρίσκεται η ΑΕΚ νίκη για τον Γιαννίκη θα είναι νίκη να δει την ομάδα του να δείχνει συγκέντρωση και εγρήγορση από το πρώτο σφύριγμα, να την δει το ίδιο αποφασιστική και ανθεκτική όσο έδειξε σε όλα τα τελευταία της παιχνίδια όταν δοκιμάστηκε από το σκορ, να δει το ίδιο μεγάλο αριθμό οργανωμένων επιθέσεων όσο βλέπει στα τελευταία ματς και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ολοκλήρωση των επιθέσεων, να δει καλύτερο χτίσιμο των επιθέσεων όταν οι αντίπαλοι θα πιέσουν ψηλά στο τερέν, να δει μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πίεση στην μπάλα όταν η αμυντική γραμμή της ΑΕΚ θα ανεβεί ψηλά, να δει καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των παικτών της αμυντικής γραμμής, να δει καλύτερες εκτελέσεις στις στατικές φάσεις. Αν τα δει όλα αυτά, ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι νικηφόρο, ο Γιαννίκης θα μπορεί να φύγει από το ΟΑΚΑ ικανοποιημένος από την εξέλιξη της δουλειάς που κάνει το τελευταίο δίμηνο. Αντίθετα, αν η ΑΕΚ φανερώσει αδυναμίες σαν αυτές που έδειξε στο ματς με τον Άρη και τελικώς επικρατήσει, δηλαδή νικήσει, ο κόσμος θα φύγει χαρούμενος αλλά ο προπονητής θα φύγει θορυβημένος από το Στάδιο διότι δεν θα έχει διαπιστώσει εξέλιξη.

Στο ποδόσφαιρο συχνά το περιεχόμενο της συζήτησης των εντυπώσεων διαφέρει πολύ από το περιεχόμενο της συζήτησης της ουσίας, ειδικά όταν οι συζητήσεις γίνονται από οπαδούς. Στο στάδιο που βρίσκεται η ΑΕΚ προφανώς την νοιάζουν και τα δύο, διότι μια ομάδα που χτίζεται έχει ανάγκη και τα δύο. Όταν όμως η κουβέντα επικεντρώνεται στην ουσία, την ΑΕΚ πρέπει πρώτα από όλα να τη νοιάζει το να βλέπει σημάδια βελτίωσης της απόδοσής της και να παραμένει με την αίσθηση ότι εργάζεται αποτελεσματικά ο νέος προπονητής της. Αν τα βλέπει αυτά μπορεί να νιώθει αισιόδοξη για το μέλλον και να τρέφεται με αυτή την αισιοδοξία ακόμη και αν δεν της δίνει μεγάλη χαρά το παρόν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.