Αντίδραση Παναθηναϊκού και επιτέλους «διπλό»!

Αντίδραση Παναθηναϊκού και επιτέλους «διπλό»!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Αντίδραση Παναθηναϊκού και επιτέλους «διπλό»!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την ανατροπή του Παναθηναϊκού επί της Λαμίας, την... ανάσταση του Λούκας Βιγιαφάνιες και τους λαγούς που έβγαλε από το καπέλο του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ο Παναθηναϊκός έχει χάσει φέτος παιχνίδια με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Κοινός παρανομαστής σε όλες τις ήττες του «τριφυλλιού» πως σε καμία αναμέτρηση δεν ήταν κατώτερος από τον αντίπαλο. Στις λεπτομέρειες τα έχαναν τα ματς οι «πράσινοι», από δικά τους παιδικά λάθη, από στιγμές. Το σκηνικό που είχε δημιουργηθεί στην Λαμία έδειχνε πως αυτή η κακόγουστη ποδοσφαιρική φάρσα ήταν έτοιμη να επαναληφθεί.

Στο πρώτο ημίχρονο το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε 75% κατοχή, προσπαθούσε με συνδυαστικό ποδόσφαιρο και την μπάλα κάτω να διασπάσει το «πούλμαν» της Λαμίας και στο 35', από το... πουθενά, από ακόμη μία τραγική στιγμή ανασταλτικά, ο Αραμπούλι άνοιξε το σκορ. Ναι, οι «πράσινοι» δεν είχαν φτιάξει μεγάλες στιγμές, ναι είχαν πρόβλημα να πατήσουν περιοχή με καλές προϋποθέσεις αλλά είναι διαφορετικό το 0-0 στο ημίχρονο και άλλο να πρέπει αν ανέβεις ένα ολόκληρο βουνό από ακόμη μία αδράνεια, μια στιγμή «βλακείας» ποδοσφαιρικής.

sss

Επιτέλους, όμως, η φετινή έκδοση του Παναθηναϊκού έβγαλε αντίδραση, δεν πανικοβλήθηκε, έδειξε σιγουριά για τον εαυτό της και στο δεύτερο μέρος έφερε το ματς... τούμπα και πήρε ένα «τρίποντο» επιβίωσης. Το πρώτο μακριά από την Λεωφόρο, στην πρώτη ανατροπή από ημίχρονο σε ημίχρονο μετά από περίπου 4.5 χρόνια και την νίκη μέσα στο «σπίτι» του ΠΑΟΚ με το γκολ του Μολίνς στο φινάλε. Είναι ένα αποτέλεσμα εξόχως σημαντικό για την πορεία της σεζόν, δεν είναι λόγος πανηγυρισμών και αποθέωσης, όμως δεν παύει να είναι μια νίκη που ο οργανισμός την είχε τεράστια ανάγκη.

Πριν την σέντρα στον Βόλο, ο Παναθηναϊκός είχε μια νίκη στα τελευταία πέντε παιχνίδια. Δεν μπορείς να «ζεις» έτσι ως μια νέα ομάδα, δεν μπορείς να βρεις ηρεμία και καθαρό μυαλό να βελτιώσεις αυτές τις αδυναμίες που κοστίζουν μέχρι τώρα πολύ ακριβά. Το 3-1 στον Βόλο εκτός από τους πόντους, δίνει στον Ιβάν και τους παίκτες του «οξυγόνο» ενόψει της συνέχειας και μειώνει την διαφορά από ΑΕΚ(-6), ΠΑΟΚ(-5), αυξάνοντας την παράλληλα στο +3 από τον Άρη.

Οι διαφοροποιήσεις σε τακτική και πρόσωπα του Ιβάν λειτούργησαν

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό κόντρα στην Λαμία, έπρεπε να προσπαθήσει και βρει μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι του, να δείξει ένα διαφορετικό πλάνο απέναντι σε κλειστές άμυνες. Για πρώτη φορά φέτος ο Ιβάν άφησε στην άκρη το 4-2-3-1, πήγε σε ένα 4-3-3 και είχε ετοιμάσει τακτικούς ελιγμούς αλλά και διαφορετικό πρόσωπα για να δημιουργήσει χώρους και να φτιάξει ευκαιρίες. Είτε αυτό είχε να κάνει με τις κινήσεις του Λούντκβιστ χωρίς την μπάλα, είτε με τον Χουάνκαρ που αρκετές φορές «έκλεινε» προς τα μέσα και έπαιζε ως μεσοεπιθετικός για να δημιουργεί υπεραριθμίες στον άξονα. Στο πρώτο ημίχρονο το «τριφύλλι» κυριάρχησε αλλά δεν είχε τις φάσεις που θα έπρεπε, στο δεύτερο είχε περισσότερες σωστές επιλογές στο επιθετικό τρίτο και έγινε πιο απειλητικό.

aaa

Σε αυτά τα ματς, όταν ο αντίπαλος παίζει μαζεμένος στο μισό γήπεδο ή και ακόμη στο 1/3, πρέπει να έχεις γρήγορες εναλλαγές της μπάλας και συνεργασίες(κάτι έφτιαξε από αριστερά), πρέπει να έχεις ποδοσφαιριστές που κουβαλούν την μπάλα και μπορούν να ανοίγουν χώρους(όπως έκανε ο Βιγιαφάνιες στην φάση του 1-1), να έχεις εξτρέμ και μπακ σε καλή ημέρα στο 1vs1(εκτός τόπου και χρόνου Χατζηγιοβάνης και Βιτάλ) πρέπει να μπορείς να μεταφέρεις το παιχνίδι τάχιστα από την μία πλευρά προς την άλλη για να βρεις τα κενά διαστήματα(δεν το έκανε απόψε σε καλό βαθμό) ή στην χειρότερη να διαθέτεις ποδοσφαιριστές με καλό μακρινό σουτ που να μπορούν να σου δώσουν από απόσταση μια λύση στην δύσκολη στιγμή.

Εκτός από την διάταξη, πήρε πολλά από δύο παίκτες που δεν έβρισκαν θέση εύκολα στο αρχικό σχήμα. Λούκας Βιγιαφάνιες και Ραμόν Λούντκβιστ δικαίωσαν τον 60χρονο κόουτς για την επιλογή του.
Η στιγμή που «ξεκλείδωσε» το ματς ήταν, φυσικά, το πέναλτι του Τζανετόπουλου. Ο Μακέντα ευστόχησε και ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που πρέπει να κάνει σε αυτά τα παιχνίδια. Το... καθάρισε στο δίλεπτο, με το μεγαλύτερό του «όπλο» φέτος, το επιθετικό τρανζίσιον.

Το πρώτο καλό παιχνίδι του ακριβότερου συμβολαίου

Για να φτάσει σε αυτή την νίκη ο Παναθηναϊκός πήρε πολλά πράγματα από τον άξονά του. Ειδικά από τον κορυφαίο Βιγιαφάνιες και τον Λούντβκιστ που με σουτάρα έφερε το ματς στα ίσια. Ο «Βίγια» έκανε το πρώτο του καλό παιχνίδι φέτος, ήταν ο κορυφαίος παίκτης του γηπέδου και έδωσε πράγματα που έλειπαν, παίζοντας ως αριστερός εσωτερικός μέσος σε έναν ρόλο playmaker στο μεσαίο και επιθετικό τρίτο. Έδωσε κάθετο παιχνίδι, τρέξιμο με την μπάλα στα πόδια και σωστή επιλογή στην πάσα. Κάνει την ασίστ στο 1-0 με υπέροχη ατομική ενέργεια. Όταν είναι καλά, μπορεί να ανεβάσει επίπεδο το «τριφύλλι».

ddd

Το ότι φτάσαμε 22 Νοεμβρίου για να δούμε έναν «κανονικό» Βιγιαφάνιες είναι το πρόβλημα αλλά μακάρι να συνεχίσει έτσι. Όταν σε ένα ρόστερ με μπάτζετ 10 εκατομμυρίων, το πιο ακριβό συμβόλαιο(700.000 ευρώ) βρίσκεται στον πάγκο και όποτε παίζει δεν κάνει το παραμικρό, είναι πρόβλημα. Τεράστιο.

Ο καθοριστικός κύριος Μαουρίσιο και η επανεμφάνιση του Μακέντα

Ο Βιγιαφάνιες ήταν ο mvp αλλά ο Μαουρίσιο ήταν ο άνθρωπος του αγώνα. Πέρασε στο ματς ως αλλαγή στο 77'. Μέσα σε ένα δεκάλεπτο κέρδισε το πέναλτι από τον Τζανετόπουλο και κατάφερε να σκοράρει το 3-1 και να «σφραγίσει» την νίκη της ομάδας του. Ο Βραζιλιάνος έχει φτάσει ήδη τα τρία γκολ στην σεζόν, είναι δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Καρλίτος και χάρη στην ειδική διαχείριση που του κάνει ο Ιβάν είναι καθοριστικός αν και δεν παίζει βασικός.

Στα συν της αποψινής βραδιάς και η επανεμφάνιση του Φεντερίκο Μακέντα. Ο Ιταλός άλλαξε τον Καρλίτος στο 27' και παρότι δεν κατάφερε να βοηθήσει κατά την διάρκεια του ματς στο συνδυαστικό παιχνίδι, είχε τις στιγμές που έκαναν την διαφορά. Γκολ το πέναλτι με κρύο αίμα, υπέροχη ασίστ στο 88' σε ένα σημείο όπου οι 9 στους 10 φορ θα είχαν «εκτελέσει» τον αντίπαλο πορτιέρε. Πολύ καλά νέα για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.