Πνευματική και ψυχική η υπεροχή του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ

Πνευματική και ψυχική η υπεροχή του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ

Πνευματική και ψυχική η υπεροχή του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει μέσα από το Wyscout την απόδοση του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και αναφέρει αγωνιστικά στοιχεία που εξηγούν το αποτέλεσμα.

Είναι μια εύκολη ανάγνωση του παιχνιδιού αυτή που λέει ότι ο Ολυμπιακός βρήκε και σημάδεψε τον “αδύναμο κρίκο” του ΠΑΟΚ, τον Εσίτι και έτσι “καθάρισε” το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Δεν λέει όλη την αλήθεια, και αδικεί την απόδοση του Ολυμπιακού στο α’ ημίχρονο του ντέρμπι. Σε αυτό το 45’λεπτο ο Ολυμπιακός παρουσίασε μια από τις καλύτερες αποδόσεις που έχει δείξει στο πρώτο ημίχρονο στη διάρκεια της σεζόν. Εφάρμοσε πολύ αποτελεσματικά το αγωνιστικό πλάνο που έχει δείξει πολλές φορές στον καιρό του στον Πειραιά ο Πέδρο Μαρτίνς, και επειδή το έκανε τόσο καλά απέναντι σε μια ομάδα που δεν είχε προετοιμαστεί καλά, ψυχικά και πνευματικά, για να αντιμετωπίσει αυτή τη στάση του, ο Ολυμπιακός έγινε απόλυτος κυρίαρχος του ντέρμπι επειδή κυριάρχησε ψυχικά και πνευματικά.

Η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού ήταν τέτοια που του έφερε την δεύτερη καλύτερη επίδοση που έχει κάνει φέτος στο πρώτο ημίχρονο στην επανάκτηση της κατοχής της μπάλας κοντά στην αντίπαλη εστία. Πήρε 9 φορές πίσω την μπάλα ψηλά στο τερέν, δημιουργώντας την καλύτερη επίδοσή του στο φετινό πρωτάθλημα. Και αυτό δεν συνέβη επειδή ήταν αποτελεσματικότερος στις μονομαχίες - το ποσοστό του ήταν χαμηλότερο από το συνηθισμένο του. Συνέβη επειδή ήταν καλύτερες οι τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών του και οι αποφάσεις τους για να ενεργήσουν, και επειδή τόσο το προπονητικό επιτελείο όσο και οι παίκτες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού διάβαζαν πολύ καλά το παιχνίδι των αντιπάλων τους. Ο Ολυμπιακός το κατόρθωσε αυτό απέναντι στην ομάδα που είχε την μεγαλύτερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (87% στο α’ ημίχρονο) από αυτές που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα. “Έδειξε” ως αδύναμο κρίκο έναν ποδοσφαιριστή, τον Εσίτι που είχε 89% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του (24 εύστοχες σε 27 πάσες) και έχασε μόνο μια φορά την κατοχή της μπάλας στο δικό του μισό του τερέν. Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός παρέμενε συγκεντρωμένος και έτοιμος να εκμεταλλευτεί το όποιο λάθος του αντιπάλου του, κι έτσι κατάφερε να τιμωρήσει δύο λάθος επιλογές του Εσίτι.

το πρώτο κλέψιμο

το δεύτερο κλέψιμο

Σε αυτό το 45’λεπτο ο Ολυμπιακός δημιούργησε τις περισσότερες κλασικές ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει στο πρώτο ημίχρονο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος (xG: 1.46), και αυτό δεν το πέτυχε επειδή δημιούργησε περισσότερες επιθέσεις από το συνηθισμένο του, αλλά επειδή ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεών του με τελική προσπάθεια. Με άλλα λόγια, επειδή είχε συγκέντρωση και αποφασιστικότητα στο τελικό στάδιο των επιθέσεων με συνέπεια να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της άμυνας του ΠΑΟΚ. Το ποσοστό ολοκλήρωσης των επιθέσεων ήταν 46% - διπλάσιο από τον μέσο όρο του Ολυμπιακού κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου των αγώνων του (23%).

Χωρίς να κάνει μεγάλες κατοχές (κοντά στον μέσο όρο του, των 5 πασών ανά κατοχή), ο Ολυμπιακός ανέβασε πολύ τον ρυθμό της ανάπτυξης των επιθέσεών του (17.06 πάσες ανά “καθαρό” λεπτό κατοχής της μπάλας - πολύ κοντά στο φετινό ρεκόρ του) και έτσι κατάφερε να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα.

Σε όλο το πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός επέτρεψε μόνο μια ευκαιρία στον ΠΑΟΚ, ένα σουτ του Σβαμπ από θέση εντός περιοχής στο 35’. Και αυτή ήταν η 2η καλύτερη αμυντική επίδοση του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο αγώνα πρωταθλήματος, μετά από εκείνη απέναντι στον Απόλλωνα (0 σουτ). Στην ανάλυση της συμπεριφοράς του Ολυμπιακού και σε αυτό το κομμάτι ο παρατηρητής διαπιστώνει ότι η ομάδα του Μαρτίνς δεν ξεπέρασε τον φετινό εαυτό της στις αμυντικές μονομαχίες· και εδώ ήταν οι τοποθετήσεις της που έκαναν την διαφορά, σε συνδυασμό φυσικά με τις επιλογές των αντιπάλων.

Όσο περισσότερο αναλύει κανείς την απόδοση του Ολυμπιακού στο α’ ημίχρονο του ντέρμπι τόσο περισσότερο εμπεδώνει την διαπίστωση ότι αυτή ήταν η πιο “μυαλωμένη” εμφάνιση της ομάδας του Μαρτίνς στο φετινό πρωτάθλημα. Αποτελεσματικό αγωνιστικό πλάνο που στόχευε να εκμεταλλευτεί αδυναμίες που είχε δείξει ο αντίπαλος στα προηγούμενα παιχνίδια του και καλή αγωνιστική νοοτροπία που οφείλεται στην αποτελεσματική ψυχική και πνευματική προετοιμασία. Στοιχεία που αποδείχθηκαν αρκετά για να κάνουν την διαφορά και να αποφασίσουν τον νικητή σε ένα ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός ήταν πνευματικά και ψυχικά πιο δυνατός από τον ΠΑΟΚ, και αυτό ήταν που αναγνώρισε ο Ραζβάν Λουτσέσκου μέσα από την δημόσια παραδοχή της ανωτερότητας του αντιπάλου του και το σχόλιό του ότι η δική του ομάδα δεν είχε την νοοτροπία ομάδας που πιστεύει ότι μπορεί να πάρει θετικό αποτέλεσμα.

Πηγή ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.