ΑΕΚ: Έγινε ξανά ΟΜΑΔΑ και έστειλε μήνυμα πρωταθλητισμού!

ΑΕΚ: Έγινε ξανά ΟΜΑΔΑ και έστειλε μήνυμα πρωταθλητισμού!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Έγινε ξανά ΟΜΑΔΑ και έστειλε μήνυμα πρωταθλητισμού!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Α.Ε.Κ. και την εικόνα χαράς (και υγείας) των ποδοσφαιριστών της, που μεταφέρεται (και) στο χορτάρι και για το διπλό στο Βόλο, ενώ έχει υστερόγραφα...

Πώς να μην είναι υπέροχη η εβδομάδα όταν επιστρέφεις από τον Βόλο έχοντας παρακολουθήσει την ΑΕΚ να επικρατεί με πειστική εμφάνιση και εμφατικό τρόπο; Δεν γίνεται να μην είναι... Είσαι χαλαρός και στο δρόμο της επιστροφής, μέσα στο αυτοκίνητο, κάπου στην Εθνική με υπέροχο παρεάκι και απολαμβάνεις να ακούς στο ράδιο το ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ δίχως να... καίγεσαι και να ασχολείσαι ιδιαίτερα... Γενικά είναι πάντα όμορφο να κερδίζει η ΑΕΚ και είναι τουλάχιστον άνετος και ευχάριστος ο δρόμος της επιστροφής στην Αθήνα...

Η νίκη μάλιστα αποκτάει πάντα μεγαλύτερη αξία ανάλογα με τον αντίπαλο που 'χεις απέναντί σου... Η Ένωση επικράτησε κόντρα σε μια ιδιαίτερα φορμαρισμένη ομάδα, που βρίσκει (και με την ίδια ευκολία δέχεται) γκολ και σε προβληματίζει. Αντικειμενικά οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν, αν και είχαν νωθρό ξεκίνημα και ένα μέτριο έως κακό διάστημα (από το 28' έως το 38'), με τη βοήθεια της τύχης (ειδικά στο χαμένο πέναλτι, διότι η επέμβαση του Στάνκοβιτς είναι θέμα ικανότητας) να μη δεχτούν τέρμα στο πρώτο 45λεπτο.

Όταν δεν το δέχεσαι από τη λευκή βούλα, συνήθως, το βρίσκεις! Έτσι έγινε και για την ΑΕΚ, η οποία εκμεταλλεύτηκε το εξαιρετικό τρανζίσιον και το άμεσο – γρήγορο και κάθετο παιχνίδι της, με αποτέλεσμα να βρει δυο τέρματα έως τη λήξη του ημιχρόνου. Εκεί είναι το μυστικό: στο πόσο άμεσα – γρήγορα θα παίξεις όταν έχεις δώσει χώρο σκόπιμα στον αντίπαλο και πόσο αποτελεσματικός θα είσαι στη τελική προσπάθεια. Η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη (που παίρνει άριστα στη τακτική και θα το αναλύσουμε παρακάτω) τα κατάφερε στο τέλος (του πρώτου 45λεπτου)...

Θα μπορούσε να το 'χε κάνει και νωρίτερα. Πριν τη συμπλήρωση του 10λεπτου όταν κρύφτηκε η μπάλα χάρη στους Μάνταλο, Τσούμπερ και Ανσαριφάρντ αλλά ο (αναποτελεσματικός) Άμραμπατ δεν κινήθηκε και άρα δεν τελείωσε σωστά τη πάσα του Ιρανού! Αλλά και ο Καρίμ σε μια άριστη εκδήλωση αντεπίθεσης, με κλέψιμο χάρη στο πρέσινγκ ψηλά (στο 37'), καθυστέρησε, κράτησε παραπάνω την μπάλα και τελικά πλάσαρε στην αγκαλιά του Κλέιμαν! Στο δεύτερο 45λεπτο οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν... πάρτι, θα μπορούσαν να βρουν τρία με τέσσερα γκολ ακόμη και ΔΕΝ απειλήθηκαν επί της ουσίας.

Η άριστη τακτική του Γιαννίκη...

γα

Ήταν ένα σημαντικό τεστ για τον Έλληνα τεχνικό της ΑΕΚ το ματς με αντίπαλο τον Βόλο διότι ήταν μετά εκείνο της Τούμπας το πλέον δύσκολο σε επίπεδο αντιπάλου και ενώ είχαν προηγηθεί τα ματς με Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και ΟΦΗ στην Κρήτη (με τα γνωστά διαιτητικά εγκλήματα). Η αλήθεια είναι ότι τα πήγε περίφημα... Στην ανάγνωση του αντιπάλου, άρα και προετοιμασία της ομάδας του, στη τακτική προσέγγιση του ματς, στη διαχείρισή του και φυσικά στην κατάληξη: η Ένωση πέρασε από μια έδρα στην οποία δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά...

Σωστά επέλεξε να δώσει χώρο και να μη πιέσει τον αντίπαλο στο πρώτο του τρίτο, αν και τελικά δεν του βγήκε αμυντικά, ωστόσο κέρδισε μπάλες για εκδήλωση άμεσης επίθεσης και το έκανε με επιτυχία αλλά οι παίκτες του ήταν αναποτελεσματικοί! Όμως φαινόταν ότι αν δεν δεχτεί τέρμα η ΑΕΚ θα το βρει χάρη στη ποιότητα των μπροστινών της! Εκείνων που ήταν στο χορτάρι μα και εκείνων που ήταν στον πάγκο της. Διότι αρκεί μια ματιά και εκεί να καταλάβεις πολλά για τη φετινή Ένωση και όσα μπορεί να πάρει από κει.

Η τύχη είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ και στην ΑΕΚ δεν χαμογελούσε χρόνια τώρα... Όμως πρέπει να την... ψάξεις κιόλας, να τη διεκδικήσεις και το έκανε. Ο αντίπαλος έχασε πέναλτι, η ομάδα βρήκε γκολ και έπειτα το ματς το έκανε ο 41χρονος τεχνικός και οι παίκτες του όπως ακριβώς το ήθελε! Με 0-2 στο ημίχρονο το δεύτερο 45λεπτο ήταν όλο δικό της. Άλλες φορές δεν γινόταν: βασική διαφορά με το πριν, στο μικρό δείγμα γραφής που έχουμε έως τώρα. Κι επειδή το παρακολουθεί και το καταλαβαίνει το παιχνίδι (και δεν το βλέπει απλά), οι αλλαγές του ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ και σε πρόσωπα και σε τακτική προσέγγιση.

Άλλαξε πρόσωπα που κουράστηκαν, το γύρισε σε 4-3-3, έκανε ΠΑΡΤΙ ο Λε Ταλέκ με το που μπήκε και ο αντίπαλος που ΔΕΝ μπόρεσε να φτιάξει μισή φάση (σε αντίθεση με το πρώτο κομμάτι του αγώνα) βρήκε γκολ χάρη στη τύχη και ΜΟΝΟ... Υπέροχο κοουτσάρισμα αν μου επιτρέπεται και μπορώ να το γράψω. Διότι ποιος είμαι εγώ για να το τονίσω αυτό; Δεν με βλέπει κανείς προπονητής και σωστά. Όμως το επιβεβαίωσε η εικόνα του αγώνα και του δεύτερου 45λεπτου που μετέτρεψε το διπλό της ΑΕΚ σε μια νίκη με πειστική εικόνα και εμφατικό τρόπο. Διότι θα έπρεπε να το τελειώσει νωρίς με τον Άμραμπατ που συνιστά για μένα και το μοναδικό λάθος του κόουτς: έπρεπε να τον αντικαταστήσει στο 60' με 65' όχι γιατί κουράστηκε, αλλά διότι δεν τον ήθελε!

Ξεκάθαρο το μήνυμα, «μιλάει» και η εικόνα

ΑΕ

Προσοχή μη παρεξηγηθώ: ο Μαροκινός ήταν ενεργός στο ματς, έπαιξε καλά, έδωσε πράγματα, όμως δεν ήταν η μέρα του και μπορούσε να μετατραπεί σε μοιραίο! Ακούω τη δικαιολογία για τον ανέτοιμο Αραούχο που (σωστά) φοβόταν ο κόουτς ότι ίσως να τον χάσει για παραπάνω καιρό από ένα ματς αν τον χρησιμοποιούσε, αλλά μπορούσε το τρικ με τον Άμραμπατ φορ να το κάνει και με τον Τσούμπερ, ή τον Γκαρσία! Ωστόσο πρέπει να ψάξουμε αρκετά για να βρούμε κάτι που θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά ο Έλληνας τεχνικός, ο οποίος δικαίως γεμίζει ενθουσιασμό τον κόσμο της ΑΕΚ και το εγχώριο ποδόσφαιρο.

Η δουλειά που κάνει για κάθε ματς προκειμένου να γνωρίζει τον αντίπαλο και να προετοιμάζει την ομάδα του, περνάει στους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι το αναγνωρίζουν και θέλουν να τον δικαιώσουν. Η ΑΕΚ σε επίπεδο αποδυτηρίων είναι και πάλι ΟΜΑΔΑ με τη διαφορά ότι πλέον έχει και απίστευτα σημαντικούς ποδοσφαιριστές σε επίπεδο ικανοτήτων και προσωπικότητας! Βγάζει ξανά υγεία, φέρνει χαρά η καθημερινή δουλειά και ανυπομονούν όλοι για την Κυριακή: στους ίδιους τους παίκτες πρώτα και μετά σε όλους τους υπόλοιπους (στον κόσμο, σε εμάς), κάτι που έλειψε καιρό από την ομάδα.

Προσοχή πάλι: έγινε ΟΜΑΔΑ στα αποδυτήρια, στις σχέσεις όλων στο ποδοσφαιρικό τμήμα! Στο χορτάρι έχει πολλή δουλειά και δρόμο ακόμη... Αλλά ταυτόχρονα παίρνει και μπόλικη εξέλιξη αυτό που βλέπουμε. Ειδικά όταν το βρούνε οι... μπροστινοί! Παίζει να χαθεί το τόπι! Το διπλό στον Βόλο απέναντι στη συγκεκριμένη ομάδα, σε ένα τέτοιο ματς με ένταση, νεύρα και μεγάλα «θέλω» των δυο ομάδων, έστειλε ΞΕΚΑΘΑΡΟ μήνυμα πρωταθλητισμού από την ΑΕΚ. Ότι μπορεί να το πάει έως το τέλος, ότι το θέλει και κύρια ότι γνωρίζει το πως τη στιγμή που διαθέτει το υλικό για να το πετύχει!

Αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα που μετατρέπει και σε εμφατικό το διπλό στον Βόλο. Όλες οι εντάσεις, οι παίκτες που πήγαιναν μαζί σαν γκρουπ για να στηρίξουν τον συμπαίκτη τους, οι αντιδράσεις τους στα γκολ, στο τέλος του ματς, στον τραυματισμό του Γκαρσία, στην... γιορτή με τον κόσμο και τη τούρτα στο πούλμαν για τον Βράνιες, όλες οι λεπτομέρειες αυτές κάνουν ΔΕΔΟΜΕΝΑ τη διαφορά... Δημιουργούν καλές παρέες και αυτές (οι καλές παρέες) συνήθως γράφουν ιστορία!

τζ

Υγ: Δεν θέλω να σταθώ στη διαιτησία του Τζοβάρα. Ήταν κακή για την ΑΕΚ αλλά δεν την είδα σκόπιμη όπως στην Κρήτη. Όμως δεν είναι δυνατόν, για την ακρίβεια απαγορεύεται, να μην αποβάλλεται ο Γκρίλο! Δεν δικαιολογείται... Ούτε η Cosmote για τη φάση που μοιάζει να έχασε και την οποία θα μπορούσε να μας τη δείξει (έστω μια – δυο φορές) από το live, να την έπαιρνε και να την έδειχνε αφού την έχασε ο σκηνοθέτης και προφανέστατα έχει όλη την ευθύνη. Πώς να υποδείξει ο VAR την παράβαση χωρίς να 'χει τη φάση από κοντινό; Επίσης δεν θα μάθουμε ποτέ αν πέρασε ή όχι η μπάλα στο απ' ευθείας κόρνερ του Πέτρου Μάνταλου με τον Κλέιμαν να φαινεται (αλλά από κάκιστη λήψη λόγω τοποθέτησης κάμερας, ή δυνατότητα τοποθέτησης) να έχει μπει με την μπάλα στα δίχτυα. Οι καλοθελητές να μη λένε άλλα απ' όσα μεταφέρω στο ράδιο: δεν είπα ΠΟΤΕ ότι είχαν τη φάση και σκόπιμα δεν μας την έδειξαν! Είπα ότι είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει αυτή η φάση και να μην έπαιξε... Και αυτό ισχύει. Πάντως οι Έλληνες διαιτητές δικαιώνουν όσους φωνάζουν πως ΔΕΝ κάνουν!

Υγ2: Είναι ένα διπλό για το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η παρουσία του κόσμου. Ήταν εκπληκτικός! Χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο σε πολύ περίεργες εποχές και καταστάσεις. Και μπράβο τους... Στην Ελλάδα πρέπει να παραδειγματιστούν από την Ευρώπη που έχουν γίνει πολύ πιο δεκτικοί σε ΟΛΑ απ' ότι εδώ. Δεν ξέρω αν η ΑΕΚ θα έφτασε στο διπλό δίχως τον κόσμο της στον Βόλο. Και είμαι σίγουρος ότι αν τους είχε στην Κρήτη (και με τόσο εχθρική διαιτησία) θα είχε περάσει και θα ήταν ΜΟΝΗ πρώτη τώρα έχοντας βγάλει ένα αρκετά σημαντικό πρόγραμμα με ταξίδια στην επαρχία! Πάντα στην ΑΕΚ παίζει μπάλα και ο κόσμος της...

Υγ3: Από τα πρόσωπα σίγουρα ξεχωρίζει κανείς τον Στάνκοβιτς. Τα πήγε περίφημα άλλο ένα ματς και ήταν εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια. Η ΑΕΚ βρήκε τερματοφύλακα... Ο Μήτογλου έδειξε χαρακτήρα αφού δεν ξεκίνησε καλά, αλλά τα ξεπέρασε, το άλλαξε και τελικά το έφτιαξε. Δεν τον άφησε να τον πάρει από κάτω. Αυτό μου λέει πολλά! Πλην του τερματοφύλακα σούπερ τα πήγαν ο Καρίμ Ανσαριφάρντ (και όχι μόνο για το άψογο τελείωμα στη φάση του γκολ, έκανε σπουδαία δουλειά γενικά), τα χαφ της Σιμόες (με κακή παρένθεση το χαζό πέναλτι) και Σιμάνσκι (σούταρε ρε man όταν είσαι σε θέση βολής, μη το φοβάσαι), ο Μάνταλος του οποίου στέρησε μια ακόμη ασίστ ο Άμραμπατ με το κακό τελείωμά του στο ανεπανάληπτο (από τα τρία που είχε συνολικά) τετ α τετ, αυτοί ξεχώρισαν και όσοι μπήκαν αλλαγή: άριστοι και συγκεντρωμένοι, δεύτερο ματς που συμβαίνει.

Υγ4: Δεν ξέχασα τον Τσούμπερ αλλά θέλει δικό του υστερόγραφο. Τι κάνει το παιδί...;;; Είχε ένα ρεπό στο ματς με τον Ατρόμητο όπου είχε μέτρια έως κακή απόδοση για να 'ρθει στον Βόλο και να κάνει γκολ και δυο ασίστ. Η δεύτερη δε είναι συγκλονιστική γιατί έχει τη δυνατότητα να τελειώσει τη φάση μόνος του, αλλά το σιγούρεψε! Εξαιρετικός στο αριστερό φτερό της επίθεσης όπου είναι η θέση του και για εκεί αποκτήθηκε... Να μη το ξανασυζητήσουμε λοιπόν! Αριστερό εξτρέμ παίζει το παιδί (μπορεί και στον άξονα) και στην κανονική του μέρα (την καλή δεν την έχουμε δει ακόμη) κάνει... πλάκα στην Ελλάδα!

Υγ5: Δεν υπάρχει καν η αξίωση για fair play στη φάση του πρώτου γκολ της ΑΕΚ με τους παίκτες του Βόλου να συνεχίζουν κανονικά και να μη σταματάνε! Έπαιξε άμεσα η μπάλα, μόλις τη δίνει ο Μάνταλος βλέπει τον αντίπαλό του και ο Τσούμπερ έχει γίνει κάτοχος και έχει ήδη γυρίσει στον Καρίμ όταν συμβαίνει όλο αυτό. Βέβαια σε κανένα σημείο του αγώνα δεν τήρησε το fair play και ο αντίπαλος. Την Ένωση του Γιαννίκη τη διακρίνει ο γρήγορος τρόπος μετάβασης στην επίθεση, αυτό είναι ήδη κάτι που βλέπουμε και έχει αλλάξει, άρα να το γνωρίζει και ο αντίπαλος!

Υγ6: Πρόσεχε λιγάκι ρε Γκαρσία... Πηδάμε είπαμε, όχι πετάμε ρε man!!! Το πιο ευχάριστο και υπέροχο μαντάτο ήταν τα νέα από το νοσοκομείο του Βόλου... Να έμπαινε και το πλασέ σου στο δοκάρι θα ήσουν μια χαρά, ούτε κολάρο δεν θα ήθελες...

σ

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...