Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Κάτι πολύ παραπάνω από ένα «διπλό» στο Καραϊσκάκη (vids)

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Κάτι πολύ παραπάνω από ένα «διπλό» στο Καραϊσκάκη (vids)

bet365

H μοναδική ελληνική ομάδα που έχει κερδίσει στο (νέο) «Γεώργιος Καραϊσκάκης» πάνω από τρεις φορές είναι ο ΠΑΟΚ και το Gazzetta σας θυμίζει τα συνολικά έντεκα «ασπρόμαυρα» διπλά στο πρωτάθλημα.

Το βράδυ της Κυριακής, οι δύο ομάδες που έχουν φτάσει τη διαχρονική μεταξύ τους κόντρα σ’ άλλα επίπεδα, εντός κι εκτός γηπέδων, θα συνεχίσουν να σέρνουν στο Φάληρο το γαϊτανάκι των μονομαχιών τους, το οποίο ξεκίνησε το 1931 από το Ποδηλατοδρόμιο του Πειραιά, με ουκ ολίγα συγκλονιστικά επεισόδια μέχρι το σήμερα.

Υπάρχουν πολλές φανερές και κρυμμένες ιστορίες. Άλλες με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κούδα, τον ποδοσφαιριστή που για χάρη του η Ελλάδα χωρίστηκε στα δύο, σε «Βόρειους» και «Νότιους».

Στα ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ έχουν συμβεί τα πάντα. Κι όταν λέμε τα πάντα, το εννοούμε. Μέχρι και καμιά 20.000 «αόρατοι» θεατές, είχαν υποτίθεται παρακολουθήσει ένα ντέρμπι των δύο ομάδων στο Ολυμπιακό Στάδιο, σε μια άκρως περίεργη ιστορία με πρωταγωνίστρια, εν αγνοία της φυσικά, την διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Τίνα Τάρνερ. Όλα αυτά στο… μακρινό για πολλούς 1988.

Εκείνο το ντέρμπι, Οκτώβρη μήνα και πάλι, είχε βαφτεί «ασπρόμαυρο». Με γκολ του Στέφανου Μπορμπόκη ο ΠΑΟΚ είχε πετύχει το ένα από τα έντεκα «διπλά» απέναντι στον Ολυμπιακό. Δεν τα λες και πολλά σε 65 αγώνες πρωταθλήματος, αυτή είναι η αλήθεια, ωστόσο για έναν οπαδό του «Δικεφάλου» δεν είναι απλές νίκες, τρεις ή δύο βαθμοί. Είναι έντεκα παλικαρίσια «διπλά», που παραμένουν χαραγμένα στη μνήμη του, για αρκετούς συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς στις ποδοσφαιρικές κουβέντες τους.

Εν συντομία

Από την έναρξη της ενιαίας Α’ Εθνικής, την σεζόν 1959-’60, όταν και αρχίζει η επίσημη καταμέτρηση για τις δύο από τις τρεις ομάδες στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας, που δεν έλειψαν ποτέ, ο ΠΑΟΚ έχει να επιδείξει ιστορικά «διπλά» στα ντέρμπι με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό.

  • Η πρώτη εντός έδρας ήττα του Ολυμπιακού στην ιστορία της Α' Εθνικής ήρθε από τον ΠΑΟΚ, τον Απρίλιο του 1960, με ανατροπή! Στο γκολ του Κ. Πολυχρονίου οι «ασπρόμαυροι» απάντησαν με τα γκολ των Λ. Συμεωνίδη και Γ. Χαβανίδη για το τελικό 1-2
  • Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έχει υποχρεώσει τον Ολυμπιακό στη μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του στην ιστορία της Α' Εθνικής! Το εντυπωσιακό 0-4 στο δρόμο προς το πρώτο «ασπρόμαυρο» πρωτάθλημα ήρθε χάρη στα γκολ των Τερζανίδη, Κούδα (2) και Γκουερίνο.
  • Τον Οκτώβριο του 2005 ο «Δικέφαλος» έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε στο νέο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο κεκλεισμένων των θυρών ντέρμπι με 1-2, χάρη σε δύο γκολ του Παντελή Κωνσταντινίδη μέσα σε τέσσερα λεπτά (66'-71'), μετά μάλιστα το 1-0 από τον Γιάγια Τουρέ.
  • Στις 12 Ιουλίου του 2020 με γκολ του Ενέα Μιχάι στο 90ο λεπτό ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 0-1 του Ολυμπιακού και του έσπασε το αήττητο στο πρωτάθλημα της σεζόν 2019-20.

Τα 11 «διπλά» του ΠΑΟΚ

1959-’60: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2: Με το «καλημέρα» της Α’ Εθνικής ο «Δικέφαλος» έφυγε από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με τους βαθμούς της νίκης. Για την 20η αγωνιστική, του πρώτου στην ιστορία πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας, ο ΠΑΟΚ, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, επικράτησε 2-1.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 32’ με γκολ του Κώστα Πολυχρονίου, αλλά οι ασπρόμαυροι μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου «απάντησαν» με δυο γκολ και πήραν τη νίκη. Το γκολ της ισοφάρισης σημειώθηκε στο 39ο λεπτό από τον Λέανδρο, που με ένα καταπληκτικό σουτ έστειλε την μπάλα στο «Γ» της εστίας του Σάββα Θεοδωρίδη, ενώ στο 43’ ο Λέανδρος δημιούργησε το γκολ, που πέτυχε με καρφωτή κεφαλιά ο Χαβανίδης.

osfp-paok-1960
O Λάκης Πρόγιος, μπλοκάρει την μπάλα στον αέρα μπροστά στον Κ. Πολυχρονίου και τέσσερις συμπαίκτες του [Φωτο - Αρχείου]

1967-’68: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1: Η κόντρα των δύο συλλόγων εξαιτίας της περιβόητης υπόθεσης του Γιώργου Κούδα ήταν στο φόρτε της και η δεύτερη εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ περιείχε για πολλούς το στοιχείο της «εκδίκησης», ενώ όπως επισημαίνεται στις εφημερίδες της εποχής στις κερκίδες του φαληρικού σταδίου ήταν και ο πατέρας του Κούδα, Γιάννης, ο οποίος «προπηλακίστηκε στο τέλος του αγώνα από οπαδούς των ηττημένων»! Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, η νίκη του «Δικεφάλου» έφερε 2.000 κόσμο στο αεροδρόμιο, ενώ η διοίκηση της ομάδας επιβράβευσε τους ποδοσφαιριστές της με πριμ 12.000 δραχμών!

Ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη χάρη στο γκολ του Αφεντουλίδη με σουτ στο 33’, με τον Ολυμπιακό να τελειώνει το ματς με 10 ποδοσφαιριστές, λόγω της αποβολής του Γιούτσου, ο οποίος εξύβρισε τον διαιτητή Μίχα. Ο τελευταίος, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, του έδειξε το δρόμο προς τα αποδυτήρια….

osfp-paok-1967
O Σταύρος Σαράφης (δεξιά) πανηγυρίζει με τον σκόρερ Ανέστη Αφεντουλίδη (αριστερά) το γκολ που χάρισε στον ΠΑΟΚ τη νίκη με 0-1

1975-’76: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-4: Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του ΠΑΟΚ μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν ο Τερζανίδης δεν σημάδευε το δοκάρι, έχοντας ντριμπλάρει και τον Κελεσίδη, μετά το 4-0 και ο διαιτητής Βαμβακόπουλος, νωρίτερα, δεν σταματούσε τους παίκτες του «Δικεφάλου» με (ανύπαρκτα) οφ σάιντ…

Το ιστορικό «διπλό» με 0-4 το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου 1976, δεν ήταν απλά ένας θρίαμβος στο κατάμεστο Καραϊσκάκη (39.090 εισιτήρια). Ήταν ένα «αποτέλεσμα ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο», όπως έγραψε την επομένη ημέρα στο αθλητικό ένθετό της η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη». Ήταν το ματς όπου η τρομερή παρέα του Γιώργου Κούδα, που θάμπωνε την Ελλάδα με το ποδόσφαιρό της, αλλά δεν κατακτούσε τίτλους (με εξαίρεση τα κύπελλα του ’72 και του ’74) έκανε τους πάντες να παραμιλάνε και τον ΠΑΟΚ να πιστέψει για πρώτη φορά αληθινά στον πρώτο του τίτλο στο πρωτάθλημα Ελλάδας!

Για την ιστορία ο Τερζανίδης στο 24’ άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους, που εκείνη την πρώτη Κυριακή του Νέου Έτους είχαν πάνω από 7.000 φίλους στο πλευρό τους. Ο Κούδας πέτυχε δύο γκολ (52’ – 59’) και στο 74’ ο Γκουερίνο, διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

1988-’89, Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1: Η ιστορία με τους… αόρατους θεατές, που αναφέραμε παραπάνω, έχει ως εξής: Στο ΟΑΚΑ εκείνο το μεσημέρι του Οκτώβρη είχαν βρεθεί 55-60.000 φίλαθλοι. Όμως στα χαρτιά και στην επίσημη καταμέτρηση των εισιτηρίων ήταν πάνω από 74.000! Για την ακρίβεια 74.232. Τι είχε συμβεί; Εξαιτίας μιας συναυλίας που ήταν να δώσει στο Ολυμπιακό Στάδιο, η Τίνα Τάρνερ, η εταιρία που είχε αναλάβει τη διοργάνωση της συναυλίας υποχρεώθηκε να αγοράσει όλα τα εισιτήρια από το ένα πέταλο του γηπέδου, το οποίο παρέμεινε κλειστό για λόγους ασφαλείας, καθώς είχαν ξεκινήσει τα έργα για την τοποθέτηση της εξέδρας.

Σ’ εκείνο μπροστά το πέταλο σκόραρε με «βολ πλανέ» σουτ ο Στέφανος Μπορμπόκης στο 56ο λεπτό και ο ΠΑΟΚ, αν και τελείωσε το ματς με 9 ποδοσφαιριστές μετά τις αποβολές των Λαγωνίδη (στο 40’ μαζί με τον Φούνες) και Καραγεωργίου (81’).

osfp-paok-1988
Οι Τσουρέλας, Λεοντιάδης, Μαυρέας, Μαλιούφας πανηγυρίζουν το «διπλό» του 1988

2003-’04: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2: Στο γήπεδο της Ριζούπολης, όπου χρησιμοποιούσε ως έδρα ο Ολυμπιακός όσο διαρκούσαν τα έργα κατασκευής του νέου «Γ. Καραϊσκάκης», ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φύγει νικητής, ύστερα από 15 χρόνια χωρίς νίκη ως φιλοξενούμενος απέναντι στους Πειραιώτες. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, με τον Καστίγιο να σκοράρει στο 66’, απάντησε πρώτα με τον Σαλπιγγίδη (68’) και στη συνέχεια με τον Σπάσιτς τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα.

2005-’06: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2: Ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που υποχρέωσε σε ήττα τον Ολυμπιακό μέσα στο νέο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Μέχρι το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 2005 οι «ερυθρόλευκοι» μετρούσαν 15 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 17 αγώνες πρωταθλήματος, έχοντας ηττηθεί στο νέο «σπίτι» τους μόνον από τη Νιουκάστλ και τη Ρόζενμποργκ.

Πάντως, αυτή την πρώτη εντός έδρας ήττα δεν την είδαν ζωντανά παρά ελάχιστοι φίλαθλοι, καθώς ο αγώνας έγινε χωρίς κόσμο, λόγω τιμωρίας του Ολυμπιακού, που προηγήθηκε στο 59’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τουρέ. Ο ΠΑΟΚ, με τον Αιγύπτιο Σικαμπάλα, που με αφορμή εκείνο το ντέρμπι έγινε σύνθημα στα χείλη των ΠΑΟΚτσήδων («μάθε στο Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα…»), «χτύπησε» στην αντεπίθεση και με σκόρερ τον Π. Κωνσταντινίδη (66’ και 71’) γύρισε για δεύτερη φορά εις βάρος του σκορ απέναντι στον Ολυμπιακό.

2009-’10: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1: Ο Εντίνιο Αρνάλδο Έντι Λόπες ντα Σίλβα είχε υπογράψει στις 15 Ιανουαρίου στον ΠΑΟΚ και εννιά μέρες αργότερα (24/1) έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Ο Φερνάντο Σάντος τον ξεκίνησε στο βασικό σχήμα, καθώς ο Μουσλίμοβιτς δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί, και μόλις στο 20ο λεπτό, ύστερα από την ασίστ του Ιβιτς, «εκτέλεσε» τον Νικοπολίδη χαρίζοντας στον ΠΑΟΚ ένα πολύτιμο τρίποντο. Ο «Δικέφαλος» με εκείνο το «διπλό» μπήκε για τα καλά σε τροχιά τίτλου και τον Μάιο στα πλέι οφ θα επιβεβαίωνε την ανωτερότητα του απέναντι στους «ερυθρόλευκους».

osfp-paok-2010
O Εντίνιο σκοράρει και χαρίζει στον ΠΑΟΚ τη νίκη με 0-1 τον Ιανουάριο του 2010

2009-’10: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1 (πλέι οφ): Παράσταση για έναν ρόλο με τον ΠΑΟΚ να σφραγίζει την πρωτιά στα πλέι οφ της σεζόν και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με την τρίτη νίκη επί του Ολυπιακού μέσα στην ίδια σεζόν!

Το «χρυσό» γκολ για τον «Δικέφαλο» σημείωσε ο Ιβιτς σε μια αντεπίθεση – ποίημα, που ξεκίνησε από τα πόδια του Σέρβου μέσου, με τον Σορλέν να πασάρει την κατάλληλη στιγμή και τον Ιβιτς να σκοράρει «παγώνοντας», αν και ήταν μήνας Μάιος, τους φίλους του Ολυμπιακού.

2014-15: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2: Το «διπλό» που έφερε τον ΠΑΟΚ στο +5 από τον Ολυμπιακό, αλλά προκάλεσε στην συνέχεια τόσα δεινά και τριγμούς στο εσωτερικό της ομάδας του Αγγελου Αναστασιάδη.

Ο Αθανασιάδης συνέχισε μια μικρή παράδοση σκοράροντας εις βάρος των «ερυθρόλευκων» για να ακολουθήσουν δύο γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο. Αρχικά, ο Φουστέρ ισοφάρισε για τον Ολυμπιακό, αλλά το εκπληκτικό σε έμπνευση και εκτέλεση γκολ του Φακούντο Περέιρα χάρισε τη νίκη στους «ασπρόμαυρους», που τελείωσαν το ντέρμπι με δεξί μπακ τον Σαλπιγγίδη και αμυντικό χαφ τον Δ. Παπαδόπουλο.

2018-’19: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1: H αλήθεια είναι ότι το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2018, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν έπαιξε καθόλου καλό ποδόσφαιρο και όμως έφυγε με το «διπλό» από τον Πειραιά, χάρη στο αυτογκόλ του Βούκοβιτς στο 49ο λεπτό. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ήταν ο ήρωας της βραδιάς για τους «ασπρόμαυρους», που είχαν ξεκινήσει με 4/4 το πρωτάθλημα και στο τέλος της σεζόν ολοκλήρωσαν την θριαμβευτική πορεία φτάνοντας στο 26-4-0. Πολλοί υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα ότι το αήττητο πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ κρίθηκε σ’ αυτό το παιχνίδι…

2019-20: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1: Ο «Δικέφαλος» έβαζε τέλος στο εντός έδρας αήττητο σερί των 43 αγώνων του Ολυμπιακού, νομοτελειακά αυτό θα έπρεπε να συμβεί από την ομάδα που την προηγούμενη σεζόν είχε στεφθεί αήττητη πρωταθλήτρια Ελλάδας. Έπρεπε να φτάσουμε στο 90ο λεπτό, να βρεθεί στην πορεία της μπάλας ένας παγκίτης, τότε, ο Ενέα Μιχάι, για να την στείλει στα δίχτυα και ο «Δικέφαλος» να περάσει και πάλι νικηφόρα από τον Πειραιά υποχρεώνοντας τον Ολυμπιακό στη μοναδική ήττα στο πρωτάθλημα!

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα