Αρης: Ο Μπράμπετς εξελίσσεται στην πιο πετυχημένη κίνηση του καλοκαιριού

Αρης: Ο Μπράμπετς εξελίσσεται στην πιο πετυχημένη κίνηση του καλοκαιριού

Αρης: Ο Μπράμπετς εξελίσσεται στην πιο πετυχημένη κίνηση του καλοκαιριού

bet365

Η μεταγραφή του Γιάκουμπ Μπράμπετς δεν προκάλεσε τόσο ισχυρό κρότο όσο οι υπόλοιπες, εξελίσσεται όμως στην πιο χρήσιμη από κάθε άλλη που έκανε ο Άρης το περασμένο καλοκαίρι.

Προφανώς αυτή η άποψη εμπεριέχει ρίσκο καθότι δεν διανύσαμε περισσότερες από έξι στροφές στον φετινό αγωνιστικό μαραθώνιο, αντλείται όμως μέσα από τη δύναμη της εικόνας, τη σταθερότητα και κυρίως τη συνέπεια που χαρακτηρίζει τον έμπειρο στόπερ. Αυτή σχετίζεται με την ανταπόκρισή του στα αμυντικά καθήκοντά του, όσο όμως και στα εκτελεστικά καθώς το να σκοράρει σε στημένη φάση (όπως έκανε στη Λαμία) δεν είναι δα κάτι άγνωστο γι’ αυτόν.

Για την ακρίβεια ήταν το 18ο τέρμα που πέτυχε στη σκηνή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (σ. σ. δεν υπολογίζονται τα τέρματα του με τις ομάδες των Νέων είτε σε συλλογικό είτε σε επίπεδο εθνικής ομάδας), με αφετηρία τα χρόνια που πέρασε στην αγαπημένη του Σπάρτα Πράγας, όταν πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο που είχε από παιδί, από τότε δηλαδή που τον έπαιρνε από το χέρι του ο πατέρας του και πήγαιναν στο γήπεδο. «Η Σπάρτα πάντα είναι μέσα στην καρδιά μου καθώς ανέκαθεν ήμουν φίλαθλος της ομάδας», είχε δηλώσει ευθαρσώς στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA τις ημέρες που ως αρχηγός οδηγούσε την Τσεχία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U19, το 2011 στη Ρουμανία. Τότε η Ισπανία του στέρησε το χρυσό, αλλά οι εμφανίσεις του (τον) οδήγησαν εκεί που ονειρευόταν να βρεθεί από μικρό παιδί.

Η Σπάρτα ήταν όνειρο και εφιάλτης

Αυτό φανέρωσε η πορεία του στη θρυλική τσεχική ομάδα καθώς εμπεριείχε κάθε λογής συναισθήματα. Από αυτά της επιβεβαίωσης και της χαράς όταν είχε θέση βασικού και σημείωνε καθοριστικά γκολ, σαν αυτό που πέτυχε απέναντι στην Τσβόλε στην προκριματική φάση του Europa League τον Αύγουστο του 2014 με το οποίο η Σπάρτα κλείδωσε την πρόκρισή της στους ομίλους της διοργάνωσης. Αυτή η σχέση όμως είχε και στεναχώριες, όπως αυτές που τον ανάγκασαν να φύγει με τρόπο που δεν ήθελε επί ημερών του Ζντέντεκ Σκάζνι. Ήταν η εποχή (2016-17) όπου ο Μπράμπετς δεν ήταν στις βασικές επιλογές του Τσέχου προπονητή, παρότι μάλιστα είχε πετύχει ένα σημαντικό γκολ στην προκριματική φάση του Europa League απέναντι στη Σοντερίσκε. Αυτό έγινε τον Αύγουστο του 2016 και είναι από τα περιστατικά που θα θυμάται εφ’ όρου ζωής. Στο 85ο λεπτό μπήκε στο παιχνίδι και στην πρώτη επαφή του με την μπάλα την έστειλε στα δίχτυα. Η Σπάρτα κέρδισε με 3-2 κι έτσι προκρίθηκε καθώς είχε προηγηθεί το 0-0 του πρώτου αγώνα.

Ο Μπράμπετς

Μετανάστης από ανάγκη

Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν ποδοσφαιρική καθώς στο πρώτο μισό της αγωνιστικής περιόδου 2016-17 δεν βρήκε περισσότερες από τρεις συμμετοχές και 146 αγωνιστικά λεπτά. Αυτό το καθεστώς τον έστειλε στο Βέλγιο (σ. σ. Γκενκ) και τον μετέτρεψε σε ποδοσφαιρικό μετανάστη καθώς μετά τον ενάμιση χρόνο μετακόμισε στην Τουρκία (σ. σ. Ρίζεσπορ) για να έρθει η στιγμή της επιστροφής στη Βικτόρια Πλζεν. Με τη φανέλα της τελευταίας δεν πέρασε άσχημα, δεν βάδισε όμως και στο φωτεινό μονοπάτι που είχε περπατήσει με τη Σπάρτα Πράγας. Γι’ αυτόν τον λόγο, ίσως, αναπτύχθηκε εκ νέου μέσα του η ανάγκη της αποχώρησης από το Πρωτάθλημα της Τσεχίας, απλά αναζητούσε την κατάλληλη ευκαιρία.

Ένα «ευχαριστώ» στην Πλζεν

Αυτό μάλλον είναι απαραίτητο γιατί οι δρόμοι του Άρη και του Μπράμπετς, πιθανόν, να μην είχαν διασταυρωθεί ποτέ αν η Βικτόρια Πλζεν δεν είχε τοποθετήσει τόσο ψηλά τον πήχη ως προς τις οικονομικές απαιτήσεις της για την πώληση του ποδοσφαιριστή. Οι Τσέχοι προσδοκούσαν στην εξασφάλιση ενός ποσού της τάξεως των 4.5 εκατομμυρίων ευρώ, γι’ αυτόν τον λόγο απέρριψαν προτάσεις δύο εκατομμυρίων ευρώ (κυρίως) στο καλοκαίρι του 2020, όπως και το περασμένο. Πήγαν για τα πολλά και επί της ουσίας έχασαν και τα λίγα. Για την ακρίβεια, επένδυσαν στην εξασφάλιση εσόδων μέσω της πρόκρισης σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων αλλά η αποτυχία της τελευταίας τριετίας είχε ως συνέπεια να «σφίξουν» οικονομικά με κίνδυνο εκτροχιασμού σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό τους.

Ο Γιάκουμπ Μπράμπετς

Η χαριστική βολή ήρθε στις 26 του περασμένου Αυγούστου όταν ο απρόσμενος αποκλεισμός από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας – στην προκριματική φάση του Conference League – σήμανε την απώλεια ενός εσόδου της τάξεως (τουλάχιστον) των 3.5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτός γέννησε την ανάγκη αποδέσμευσης της ομάδας από ισχυρά συμβόλαια, σαν αυτό του Γιάκουμπ Μπράμπετς, έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη μετακόμισή του στη Θεσσαλονίκη και τον Άρη.

Κι αν ισχύουν οι πληροφορίες από την Τσεχία, οι «κίτρινοι» δεν χρειάστηκε να πληρώσουν ούτε ευρώ για την απόκτηση των δικαιωμάτων του παίκτη καθώς συμψηφίστηκαν οι οφειλές της Πλζεν απέναντί του με την εξασφάλιση της ελευθερίας του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το συμβόλαιο του Μπράμπετς στην Πλζεν προέβλεπε 500.000 κορώνες Τσεχίας τον μήνα (περίπου 19.000 ευρώ) το οποίο ήταν… too much για τα οικονομικά δεδομένα της Πλζεν.

@Photo credits: Intime, Eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα