Παναθηναϊκός: Το πρώτο πραγματικά «επικίνδυνο» ματς στην Λεωφόρο

Παναθηναϊκός: Το πρώτο πραγματικά «επικίνδυνο» ματς στην Λεωφόρο

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Το πρώτο πραγματικά «επικίνδυνο» ματς στην Λεωφόρο

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την ανάγκη που έχει ο Παναθηναϊκός να παρουσιάσει βελτίωση σε συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού του, ώστε να κάνει πιο εύκολη την ζωή του, το βράδυ του Σαββάτου κόντρα στον Ιωνικό.

O Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μία σπουδαία ευκαιρία να «χτίσει» ένα σερί νικών μέχρι το ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο, εκμεταλλευόμενος το πιο βατό κομμάτι των παιχνιδιών του πρώτου γύρου. Το βράδυ του Σαββάτου κόντρα στον Ιωνικό το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς επιστρέφει μπροστά στο κοινό του, ένα κοινό που αναμένεται να δώσει βροντερό παρών στο γήπεδο.

Απόλυτα λογικό, αν σκεφτεί κανείς τα εννιά γκολ απέναντι σε Απόλλωνα και Βόλο και φυσικά τις προσδοκίες που έχει «γεννήσει» η φετινή έκδοση του «τριφυλλιού» στις πρώτες στροφές του πρωταθλήματος, παρά τις απώλειες βαθμών σε Ζωσιμάδες και Βικελίδης. Το πρώτο «στοίχημα» της σεζόν, δηλαδή το να αγκαλιάσει ο κόσμος αυτή την προσπάθεια, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Το «εννιάποντο» με Ιωνικό, Τρίπολη και ΟΦΗ θα δώσει τεράστια βαθμολογική ώθηση στο «τριφύλλι» και θα τον στείλει να παίξει ντέρμπι κορυφής με τον «δικέφαλο του βορρά» πριν την δεύτερη διακοπή του πρωταθλήματος. Θα αλλάξει εντελώς την συζήτηση, θα αποτελέσει συστατικό συσπείρωσης γύρω από την ομάδα. Όλα στην ώρα τους, όμως.

Αυτό που προέχει είναι το ματς με την ομάδα του Δημήτρη Σπανού, το οποίο είναι και το πρώτο πραγματικά «επικίνδυνο» για τον Παναθηναϊκό στο «σπίτι» του.

sdx

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

1. Το αγωνιστικό στιλ του Ιωνικού είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό του Απόλλωνα της πρεμιέρας και του Βόλου, οι οποίοι πάτησαν το «χορτάρι» της Λεωφόρου για να παίξουν ανοιχτά, να πάρουν ρίσκα, να πιέσουν ψηλά. Και «τιμωρήθηκαν». Η ομάδα της Νίκαιας απέναντι σε ανώτερους αντιπάλους, όπως μας έδειξε κόντρα σε ΑΕΚ και Άρη, προσαρμόζει το παιχνίδι της, μαζεύεται στα 2/3 του γηπέδου, είναι καλά οργανωμένη και «σφιχτή», δεν αφήνει χώρους προς αξιοποίηση στα μετόπισθεν και ψάχνει το γκολ στην κόντρα επίθεση. Με αντίπαλο τον Άρη «μπλόκαρε» τα ατού του αντιπάλου και επέτρεψε στους «κίτρινους» τελικές ίσες με 0.54 xGoals σε 9 προσπάθειες, δείκτης που πας δείχνει ότι δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου. Με την σουτάρα του Άοσμαν στο φινάλε πήρε το ματς.

Ο Ιωνικός, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Wyscout, είναι μία ομάδα με καλή ανασταλτική συμπεριφορά που δεν επιτρέπει στους αντιπάλους του, την δημιουργία σημαντικών ευκαιριών. Μόνο στα ματς που έμεινε με παίκτη λιγότερο(ΑΕΚ και Λαμία), συνέβη το αντίθετο. Δέχθηκε 3 γκολ από την ΑΕΚ(1.77xGoals) και 2 από την Λαμία(1.74xGoals). Στα άλλα τρία παιχνίδια, κράτησε ανέπαφη την εστία του και χαμηλά τον δείκτη των xGoals του αντιπάλου. 0-0 με τον Απόλλωνα, 0-0 με τον ΠΑΣ Γιάννινα, 1-0 με τον Άρη.

Η ομάδα του Σπανού, πάντως, δεν είναι... αμελητέα ποσότητα επιθετικά και θέλει μεγάλη προσοχή στην κόντρα επίθεση, καθώς και δουλεμένη είναι σε αυτό το κομμάτι και διαθέτει τον Τουράμ, ένα γρήγορο, δυνατό και πολύ απειλητικό φορ στο ανοιχτό γήπεδο.

2. Από κει και πέρα, η αγωνιστική ταυτότητα του Ιωνικού και ο τρόπος που αυτός θα «κατέβει» να παίξει στην Λεωφόρο, δεν «βολεύει» τον Παναθηναϊκό. Η αναμέτρηση με τους «κυανολεύκους» θα αποτελέσει ένα σημαντικό crash test για την βελτίωση που ψάχνει το «τριφύλλι» σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του επιθετικού του παιχνιδιού. Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει εμφανίσει σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο στο επιθετικό τρανζίσιον, έχοντας πάρει 6 από τα 9 γκολ μέσα από αυτή την διαδικασία. Οι «πράσινοι» αξιοποιούν τους χώρους αλλά στο παιχνίδι με τον Ιωνικό τα κομμάτια του χώρου θα είναι λίγα και μικρά ενώ η λογική λέει πως δεν θα βγάλει πολλά κλεψίματα στο επιθετικό τρίτο, καθώς ο Ιωνικός δεν θα προτιμήσει να «χτίσει» τις επιθέσεις με συρτές και κοντινές πάσες και να πάρει αυτό το ρίσκο.

Ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής είναι μια ομάδα που δυσκολεύεται πολύ να διασπάσει καλά οργανωμένες άμυνες, δυσκολεύεται να δημιουργήσει σημαντικές, ποιοτικές ευκαιρίες από οργανωμένες επιθέσεις. Στα Ιωάννινα είχε 1/36, στο Βικελίδης 0/28 και παρουσίασε μια βελτίωση κόντρα στον Ολυμπιακό, με 3/16 αλλά χωρίς σημαντική ποιότητα. Για να έχει ένα εύκολο βράδυ, για να κάνει την ζωή του σαφώς πιο εύκολη και στο τέλος της ημέρας να βάλει το «τρίποντο» στο σακούλι, θα πρέπει να μας δείξει κάτι σαφώς διαφορετικό, καλύτερο και πιο ποιοτικό σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

Για να διασπάσεις μια τέτοια άμυνα, θα πρέπει μεταξύ άλλων να δημιουργείς υπεραριθμίες με κίνηση στον χώρο, να έχεις γρήγορες και ποιοτικές εναλλαγές της μπάλας, να είσαι αποτελεσματικός στις καταστάσεις 1vs1 και να μπορείς να μεταφέρεις άμεσα την μπάλα από την μία πλευρά στην άλλη, στην «αδύναμη» σε εκείνη την φάση του παιχνιδιού. Σε μικρότερο βαθμό, μπορείς να απειλήσεις με σουτ έξω από την περιοχή ενώ σημαντικός παράγοντας σε αυτά τα ματς είναι και η αξιοποίηση των στατικών φάσεων. Αυτά είναι κομμάτια στα οποία υστέρησε ο Παναθηναϊκός απέναντι σε καλά οργανωμένες άμυνες και το βράδυ του Σαββάτου θα μας δείξει πόσο καλά και αποτελεσματικά δούλεψε σε αυτό το δεκαπενθήμερο της διακοπής.

wx

Πάντα αυτά τα ματς, τα «ξεκλειδώνει» το πρώτο γκολ. Αν έρθει νωρίς, όλα παίρνουν τον δρόμο τους, τις περισσότερες φορές. Αν, όμως, ο αντίπαλος σε «μπλοκάρει», το άγχος μεγαλώνει, βαραίνει τα πόδια και κάνει... θρίλερ μια φαινομενικά και μόνο θεωρητικά, εύκολη βραδιά. Εύκολα παιχνίδια δεν υπάρχουν. Για κανέναν. Ειδικά στο φετινό πρωτάθλημα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.