ΑΕΚ: Δίπλο για ηρεμία και βαθμολογία!

ΑΕΚ: Δίπλο για ηρεμία και βαθμολογία!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Δίπλο για ηρεμία και βαθμολογία!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Α.Ε.Κ. που πέρασε από το Αγρίνιο χάρη σε ένα υπέροχο 30λεπτο, τα θετικά και αρνητικά της νέας ομάδας του Μιλόγεβιτς και έχει υστερόγραφα...

Η μεγάλη ανάγκη για την ομάδα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς σε ένα ματς όπως αυτό στο Αγρίνιο με αντίπαλο τον φετινό Παναιτωλικό του Γιάννη Αναστασίου και με όσα είχαν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, από την αναμέτρηση με τον ΟΦΗ και τον ΠΑΟΚ έπειτα, ήταν η κατάκτηση της νίκης... Γεγονός που σημείωναν όλοι, εντός και εκτός club στα media, ενόψει της διακοπής του πρωταθλήματος για τις υποχρεώσεις των Εθνικών Ομάδων...

Ακριβώς ότι πέτυχε δηλαδή η ομάδα στο Αγρίνιο και δεν γίνεται να το προσπερνάμε έτσι απλά... Διότι με όλα όσα έχουμε βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν προφανώς και γνωρίζαμε ότι υπάρχουν και χειρότερα! Επιπρόσθετα είναι ένα αποτέλεσμα που έρχεται έπειτα από μεγάλη πίεση στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ και όλοι θαρρώ περιμέναμε να διαπιστώσουμε πως θα αντιδράσουν όλοι!

Πρέπει να σταθούμε, λοιπόν, να εστιάσουμε πιο σωστά, στο γεγονός ότι η Ένωση τα κατάφερε και έφτασε σε ένα σχετικά εύκολο διπλό μέσα σε μία έδρα και σε έναν αντίπαλο όπου έως τώρα έχει δείξει εξαιρετική αγωνιστική εικόνα. Όχι μόνο στην έδρα του και ταυτόχρονα σε βάρος βασικού ανταγωνιστή σου (όπως είναι ο ΠΑΟΚ) στο πρωτάθλημα που διανύουμε... Όλα αυτά πάντα με γνώμονα ότι πρόκειται για μια απόλυτα νέα ομάδα με νέο τεχνικό.

Διότι είδαμε πράγματα που ήταν θετικά (και αρνητικά φυσικά κι αναμενόμενα) από την ομάδα που προκύπτουν και αποδεικνύουν ότι κάτι δουλεύει πολύ σωστά ο προπονητής. Έχει μεγάλη σημασία να το διαπιστώσουμε (και να το εμπεδώσουμε) γιατί διαβάζω και ακούω πολλές τρέλες ενώ μπήκαμε μόλις στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Θα εστιάσουμε σε αυτά να τα αναλύσουμε δίχως εμπάθειες και κολλήματα για να τα καταλάβουμε...

Συνεργασίες, στατικές φάσεις, αλλαγές!

Σ

Θαρρώ με όσα βλέπω γύρω μου ότι συνιστά υποχρέωσή μου σε κάθε κείμενο να σημειώνω ότι αναλύουμε ένα ματς, κάθε ένα ξεχωριστά της ΑΕΚ, μιας ομάδας απόλυτα νέας σε ΟΛΑ τα επίπεδα στο ποδοσφαιρικό της τμήμα. Από τον εκτελεστικό και τεχνικό διευθυντή, στον προπονητή και στους ποδοσφαιριστές! Με αυτό το κριτήριο θα πορευτούμε για να κρίνουμε το έργο όλων τους όταν φτάσουμε στα Χριστούγεννα... Μπορεί να μη χρειαστεί έως τότε και να 'χει βγάλει υπέροχα... γούστα από την επανέναρξη του πρωταθλήματος, ή ίσως να μην έχουν υπομονή εκείνοι που αποφασίζουν στην Ένωση και στην επόμενη στραβή πριν τις γιορτές να πάνε σε αλλαγή. Εγώ όμως θα κάνω αυτό που κρίνω σωστό σε τούτο το χώρο.

Διάβαζα μετά το 30' από (όχι πολλούς) η αλήθεια είναι (οι οποίοι αυξήθηκαν στο τέλος της αναμέτρησης) ότι η ομάδα δεν βγάζει αυτοματισμούς. Τουλάχιστον χρησιμοποιούσαν κάποιοι και τη λέξη «ακόμη». Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο 30λεπτο συνδυασμοί – αυτοματισμοί βγήκαν. Όπως είδαμε και άλλα στοιχεία που συνιστούν αποτέλεσμα δουλειάς. Δεν μ' αρέσει να γράφω χωρίς να εξηγώ οπότε: η ΑΕΚ έβγαλε συνεργασίες ΞΑΝΑ από τα άκρα της. Τούτη τη φορά κυρίως από το αριστερό με παιχνίδι μίας επαφής και πρωταγωνιστές τους Τσούμπερ, Μοχαμαντί και Μάνταλο!

«Τη φάση και τη συνεργασία στο πρώτο γκολ την έχουμε δουλέψει πολλές φορές στην προπόνηση με τον Τσούμπερ», είπε ο Μοχαμαντί που έκανε την ίδια κίνηση και είχε τις ίδιες συνεργασίες με τους παραπάνω και τον Αραούχο άλλες πέντε φορές στο ματς! Τι θεωρεί κανείς όταν ακούει τον ίδιο τον Ιρανό ποδοσφαιριστή να λέει ότι «έχουμε δουλέψει»; Ότι το κάνουν μόνοι τους στα Σπάτα και δεν το αξιώνει ο προπονητής; Το πρώτο και βασικό που έχει ήδη προσθέσει και διορθώσει ο Μιλόγεβιτς είναι η συμμετοχή (ουσίας) των ακραίων αμυντικών...

Από κει και πέρα είδαμε αποτέλεσμα ΞΑΝΑ στις στατικές φάσεις! Ένα γκολ ακόμη και δυο (μίνιμουμ) φάσεις που ήταν για γκολ αλλά τις έσωσε στη γραμμή ο Βαρόνε. Αλήθεια θυμάστε αντίστοιχες στιγμές απειλής και αποτέλεσμα δουλειάς τα προηγούμενα χρόνια; Πρέπει να πάμε πίσω στην εποχή του Σάντος. Όμως δεν είναι ακόμη αρκετά και δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί για να το πάρουμε σα δεδομένο. Ωστόσο καταγράφεται γιατί ισχύει! Από κει και πέρα ένα σημαντικά θετικό γεγονός ήταν και οι αλλαγές! Σωστές αλλά έπρεπε πιο γρήγορα... Φώναζε ότι έπρεπε να αλλάξουν Σιμόες (απ' το 50') και Μάνταλος (απ' το 60').

Η ηρεμία και η βαθμολογία...

lv

Δεν υπήρχαν όμως μόνο θετικά. Θα ήταν παράλογο. Υπήρξαν και πολλά αρνητικά... Όπως η αδυναμία διαχείρισης του αποτελέσματος και της παρουσίας πίσω από την μπάλα με το σκορ στο 0-2. Η ΑΕΚ δέχτηκε φάσεις και ο Στάνκοβιτς ήταν εξαιρετικός όταν χρειάστηκε. Ειδικά σε μια – δυο περιπτώσεις προς τη λήξη του 45λεπτου. Επιτρέπεται έως και επιβάλλεται να σβήσεις τον ρυθμό από το 35' και μετά. Καμία ομάδα και δη τόσο νέα δεν είναι δυνατό να ανταποκριθεί σε τέτοια ένταση έστω για 70 λεπτά. ΔΕΝ γίνεται... Όμως μπορείς να μάθεις να σβήνεις τον ρυθμό και να γυρνάς πιο πίσω τις γραμμές σου δίχως να παθαίνεις... αμόκ!

Εδώ δεδομένα θέλει δουλειά, πολλή δουλειά η ομάδα. Όπως και να μη... πελαγώνει όταν δέχεται γκολ! Αυτό όμως είναι και θέμα νοοτροπίας και αλλάζει μέσα από τις νίκες και την αυτοπεποίθηση που σου προσφέρουν οι επιτυχίες. Αρνητικό μαντάτο ήταν και η κούραση που έβγαλε γρήγορα η ομάδα και συγκεκριμένοι παίκτες με σημαντικότερη αυτή του Λε Ταλέκ (διότι ο Σιμόες ήταν από τραυματισμό και κρύωμα). Έτσι δημιουργήθηκε πρόβλημα στον άξονα, στα χαφ, με αποτέλεσμα να φτάνει εύκολα η μπάλα στην άμυνα της ΑΕΚ που πιέστηκε σημαντικά και για αρκετή ώρα...

Γι' αυτό και επαναλαμβάνω φώναζε το ματς ότι ήθελε πιο νωρίς η ομάδα τη βοήθεια του πάγκου, του προπονητή της. Οι αλλαγές ήταν σωστές, όλες, αλλά έπρεπε αυτές των Σιμόες και Μάνταλου να γίνουν όπως σημείωσα νωρίτερα πιο γρήγορα. Άλλαξε διάταξη (ΣΩΣΤΑ) η ομάδα, μπήκαν φρέσκα πόδια, βρέθηκαν χώροι, είχαμε νέες συνεργασίες και στιγμές απειλής για τον αντίπαλο και τελικά ένα τέρμα που ήρθε απ' την άριστη κίνηση και σουτ του Καρίμ Ανσαριφάρντ που ήταν καλός και την εξυπνάδα και ικανότητα του Τσούμπερ!

Η αξία του διπλού είναι τεράστια: αποκτάει ηρεμία η ομάδα και το τεχνικό τιμ για να δουλέψει στη διακοπή με όσους θα υπάρχουν διαθέσιμοι σε κομμάτια της τακτικής για να τα βελτιώσει. Όπως παρατηρήσαμε με τη δεξιά πλευρά και το άριστα τακτικό – πειθαρχημένο παιχνίδι του Λιβάι Γκαρσία. Αντίστοιχο δεν είχε κάνει για παράδειγμα ούτε στην Κρήτη έως τη στιγμή της αποβολής, ούτε φυσικά στην Τούμπα (σε καμία περίπτωση).

Ωστόσο υπάρχει και η βαθμολογία που πάντα παίζει ρόλο στην ψυχολογία της ομάδας και του κόσμου φυσικά. Η ΑΕΚ δεν νίκησε μόνο εκτός, εκμεταλλεύτηκε και τη γκέλα του Ολυμπιακού στην έδρα του, μείωσε στους δυο βαθμούς (αυτούς που της έκλεψαν ντε με το έτσι θέλω στην Κρήτη) από την κορυφή στην οποία θα έπρεπε να βρισκόταν!

μ

Υγ: Πραγματικά εντυπωσιακό ντεμπούτο για τον Μοχαμαντί για να εστιάσουμε λίγο και στα πρόσωπα. Ήταν πολύ καλός... Ανεβάσματα εξαιρετικά, σωστές τοποθετήσεις, καλές συνεργασίες και έσβησε αρκετούς κινδύνους ανασταλτικά. Μαζί με τον Στάνκοβιτς οι κορυφαίοι της αναμέτρησης. Ακολούθησε ο Μάνταλος που ήταν σούπερ όσο είχε δυνάμεις. Στο πρώτο 45λεπτο ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου... Ακολούθησαν σε απόδοση οι Λιβάι Γκαρσία, Σιμόες όσο άντεξε και οι αλλαγές όλες, διότι όντως όλες έδωσαν...

Υγ2: Μπράβο στον Αναστασίου για τη μετάλλαξη του Παναιτωλικού έως τώρα. Μια όμορφη ομάδα να τη βλέπεις. Με την ΑΕΚ δεν ήταν πολύ καλός όσο τον είδα με τον ΠΑΟΚ, ή στο Περιστέρι, αλλά ήταν και πάλι μετά το 35' μια ομάδα που ήθελε να παίξει και να επιβληθεί. Και το κατάφερε χάρη και στην Ένωση. Άλλαξε 20 πάσες για να σημειώσει το γκολ, με υπομονή και σωστή λειτουργία... Ξεχωρίζει και αξίζει νίκες. Είχε δύσκολο πρόγραμμα που έβγαλε και αν παίζει έτσι τα καλύτερα είναι μπροστά του...

Υγ3: Με την επιστροφή του Άμραμπατ θα μπορεί να πάει και πιο κεντρικά ο Τσούμπερ, άλλωστε ο Μιλόγεβιτς τον χρησιμοποίησε πρώτος εκεί, δεν γίνεται να διαβάζω χαζομάρες άλλο, πόσο να αντέξω; Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όλοι λέγατε για τον «Ελβετό αριστερό εξτρέμ παικταρά που έφερε η ΑΕΚ» και τώρα ψάχνεστε γιατί δεν παίζει πιο κεντρικά... Ησυχάστε λίγο και βρείτε τα με τον εαυτό σας, ανά βδομάδα και κάτι άλλο, δεν γίνεται!

Υγ4: Φτάσαμε στη διακοπή και όλα καλά με τη... σφαγή της Κρήτης. Αν όμως η ΑΕΚ είχε πάρει όπως άξιζε το τρίποντο στη συγκεκριμένη έδρα με τον ΟΦΗ που δεν ήταν αποδεκατισμένος στο μεταξύ μας, θα ήταν τώρα στην κορυφή (με 12 αντί για 10) έχοντας βγάλει πρόγραμμα σε πέντε αγώνες με τρία εκτός έδρας σε Κρήτη, Τούμπα και Αγρίνιο... Εσείς; Τι άλλα; Όλα καλά; Μάλιστα... Χθες η φάση με τον Μάνταλο δεν είναι κόκκινη; Εντάξει ντε... Συνεχίζουμε!

δ

Υγ5: Διαβάζεις: 17, 18, 19, 20, 21 και 25 ετών... ΣΟΚ!!! Πήγαν να δουν την αγαπημένη τους ομάδα και αυτό ήταν... Απίστευτη τραγωδία... ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ... R.I.P. 04/10/1999

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης