ΑΕΚ: Ούτε στον ΠΑΟΚ δεν περίμεναν τόσο εύκολα...

ΑΕΚ: Ούτε στον ΠΑΟΚ δεν περίμεναν τόσο εύκολα...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Ούτε στον ΠΑΟΚ δεν περίμεναν τόσο εύκολα...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τη δίκαιη επικράτηση της ομάδας του Λουτσέσκου επί της ανύπαρκτης Α.Ε.Κ. έχει ήδη μπροστά της «τελικό» στο Αγρίνιο και έχει υστερόγραφα...

Καλή εβδομάδα να έχουμε όσο μπορεί κάποιος που υποστηρίζει την ΑΕΚ έπειτα από την εικόνα της ομάδας στην Θεσσαλονίκη, όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και της εικόνας επαναλαμβάνω. Αρχικά να ξεκαθαρίσω από την πρώτη παράγραφο το αυτονότητο σχετικά με τον προπονητή για να μην παρεξηγηθούν τα επόμενα που θα σημειώσω: ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς ΔΕΝ γίνεται να κριθεί πριν -έστω- τα μέσα της σεζόν, για να μη γράψω πριν το τέλος αυτής. Όχι ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο κιόλας...

Πρώτο σημαντικό τεστ για την Ένωση και τον προπονητή και δεδομένα η βαθμολογία στο... γραπτό του Σέρβου κόουτς και γενικά των ποδοσφαιριστών και της ομάδας είναι πολύ κάτω απ' τη βάση. Αν εξαιρέσουμε το πρώτο 20λεπτο, όπου η ΑΕΚ ήταν -σχετικά- αυτή που έπρεπε και είχε πετύχει να επιβληθεί του αντιπάλου της, σε όλο το υπόλοιπο του κομματιού του αγώνα ήταν: ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ... Με την κυριολεκτική έννοια της λέξης σε όλα τα επίπεδα.

Το χειρότερο για την ομάδα του Μιλόγεβιτς είναι πως έπειτα από το στήσιμο στην Κρήτη όπου στερήθηκε της νίκης από τη διαιτησία και μετά την ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΗ επικράτηση του ΠΑΟΚ στο μεταξύ μας ματς, η Ένωση υποχρεώνεται να πάει σε τελικούς με το... καλημέρα! Διότι τέτοιος είναι ο αγώνας που έρχεται στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό ο οποίος έχει δείξει εξαιρετική εικόνα στις έως τώρα αναμετρήσεις του και θα βάλει πολύ δύσκολα στην ΑΕΚ.

Εννοείται πως η συνέχεια δεν θα είναι πιο εύκολη αφού μετά τον Παναιτωλικό και τη διακοπή (η οποία ανάλογα με το αποτέλεσμα στο Αγρίνιο μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη για την ομάδα, ας ελπίσουμε όχι) η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ατρόμητο. Γι' αυτό και επισημαίνω ότι λόγω της εύκολης ήττας από τον ΠΑΟΚ η ομάδα πάει σε τελικούς. Τέτοιοι είναι τα επόμενα δυο παιχνίδια για την ομάδα του Μιλόγεβιτς. Για τον ίδιο λόγο «φώναζα» και για τη σφαγή της Κρήτης, άλλο να είχες ήδη 9 και να ήσουν -1 από κορυφή, άλλο να έχεις 7 και να είσαι στο -3, πλέον η επόμενη στραβή μπορεί να είναι αρκετή για να σε βγάλει εκτός!

Εκτός ματς Μιλόγεβιτς και ποδοσφαιριστές...

Milo

Νομίζω ότι ούτε στον ΠΑΟΚ δεν περίμεναν ότι θα κερδίσουν τόσο εύκολα. Πως δηλαδή θα χρειαστεί να ξεπεράσουν ένα χαλαρό -αλλά δικό της- 20λεπτο επιβολής του παιχνιδιού της ΑΕΚ και έπειτα θα κάνουν... πάρτι. Η ομάδα του Λουτσέσκου ήταν απόλυτα κυρίαρχη, επικράτησε απόλυτα δίκαια και ας είχε τις περισσότερες (και πιο σημαντικές) απουσίες. Δεν μου έκανε καμία εντύπωση, διότι υπάρχει συνέχεια στην ομάδα του Λουτσέσκου, σε αντίθεση με του Μιλόγεβιτς.

Αυτά τα ματς, τη δεδομένη χρονική περίοδο (τόσο νωρίς κοινώς στο πρωτάθλημα), τα παίρνει η ομάδα που τα θέλει περισσότερο και οι ποδοσφαιριστές που παίζουν για την κάθε πάσα, για την κάθε μπάλα, για την κάθε διεκδικούμενη φάση, για τον κάθε συμπαίκτη τους. Όπως το 'χε πει ο Αλ Πατσίνο σε εκείνη την ομιλία του στη ταινία «Any given Sunday» ως Τόνι Ντ' Άματο αν θυμάμαι καλά. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση σε ένα τέτοιο ματς και την είχε ο ΠΑΟΚ και μπράβο του.

Οι γηπεδούχοι έπαιξαν με... λύσσα, θυμό, ένταση, φουλ επιθυμία και αίσθημα αυτοθυσίας για την ομάδα και τον συμπαίκτη τους. Σε αυτό το κομμάτι ο Λουτσέσκου ίσως να συνιστά και τον καλύτερο προπονητή στη χώρα μας. Στον τρόπο που παίρνει το 100% από τους ποδοσφαιριστές του εννοώ και του αξίζουν συγχαρητήρια. Αντίθετα δεν το κατάφερε ο Μιλόγεβιτς και έχασε για πλάκα. Οι τακτικές ακολουθούν έπειτα. Η κάκιστη εικόνα του Λιβάι Γκαρσία στα όρια της... αδιαφορίας για ΟΛΑ τα καθηκόντά του δεν έχει να κάνει με τακτική προσέγγιση!

Ένας από τους κακούς ήταν ο Λιβάι, ίσως ο πιο αδιάφορος, αλλά το ίδιο κακοί ήταν όλοι πλην Αραούχο και Βράνιες απ' αυτούς που έπαιζαν στο χορτάρι, διότι και ο Στάνκοβιτς καλά ήταν! Γενικά καλό θα είναι να εστιάσω στην επιθυμία, παρακάτω θα τα... πούμε και για τα πρόσωπα, ωστόσο το γεγονός ότι δεν έβγαλαν φουλ ένταση, επιθυμία, πάθος, ψύχωση για το αποτέλεσμα και κάθε διεκδικούμενη μπάλα είναι (και) ευθύνη του προπονητή. Αποδείχτηκε ΜΗ ικανός σε επίπεδο πνευματικής και ψυχολογικής προετοιμασίας, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Το 'χασε και στην τακτική ο «Μίλο»...

λιωε

Προφανώς κανείς δεν γίνεται να είναι ικανοποιημένος απ' αυτό που είδε απ' την ομάδα (και ειδικά ο Μιλόγεβιτς) και στο τακτικό κομμάτι. Διότι με το 4-3-3 ο Λουτσέσκου μετά το 20λεπτο κατάφερε να ελέγξει το παιχνίδι και να τελειώσει όποια ιδέα είχε η ΑΕΚ που απείλησε στο ένατο λεπτό και θα έπρεπε να προηγηθεί αν ο Γέβτιτς έκανε τα βασικά (να σημάδευε εστία ή να έσπαγε την μπάλα στον Αραούχο) αλλά ούτε αυτά μπορεί! Η επόμενη σημαντική φάση ήταν με τον Καρίμ από την προσωπική ενέργεια του Τσούμπερ, όταν έπρεπε να γίνει το 1-1 αλλά...

Μια μικρή παρένθεση εδώ επιτρέψτε μου: όταν είσαι νέα ομάδα χρειάζεται και τύχη για να πάρεις σε αυτά τα ματς το αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ δεν την είχε σε δυο καθαρές φάσεις (δεν την έψαξε και ιδιαίτερα βέβαια στο μεγάλο διάστημα του αγώνα)... Αν δεν κάνεις το 0-1 στο εννιά της αναμέτρησης και δεν φέρνεις το ματς στα ίσα στη φάση του Καρίμ, δεν έχεις καμία τύχη, μα καμία, να αλλάξεις την κατάσταση και την εξέλιξη της αναμέτρησης. Απλό είναι και θαρρώ το καταλαβαίνουν όλοι...

Ας επιστρέψω στο κομμάτι της τακτικής. Ο Μιλόγεβιτς αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει διαθέσιμα τα χαφ που πρέπει για να παρατάξει στο 4-3-3 του αντιπάλου το ίδιο σύστημα και να αλληλοακυρώσουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Όμως μπορούσε να καμουφλάρει το πρόβλημα στον άξονα με την υπεροπλία του αντιπάλου. Φέρνοντας τον Τσούμπερ εσωτερικό χαφ, ή βάζοντας εκεί τον Χατζισαφί που παίζει κιόλας τη θέση αντί του κακού Γέβτιτς (διότι όσο κακός και να είναι ο Γκαρσία δεν τον βγάζεις για τη μισή στιγμή όπως αυτή του γκολ που ακυρώθηκε).

Γενικά δεν... ίδρωσε και πολύ για το ματς ο Μιλόγεβιτς. Ένα ακόμη παιχνίδι που έκανε τις ίδιες πρώτες αλλαγές. Ότι; Ο Σιμάνσκι εκτός επειδή; Και μέσα ο Σάκχοφ γιατί; Πολλά και αδικαιολόγητα λάθη απ' τον προπονητή αλλά είναι ακόμη νωρίς και δικαιολογείται. Αν συνεχίσει να επιμένει στα ίδια λάθη βέβαια δεν θα δικαιολογείται! Ωστόσο επαναλαμβάνω το τακτικό δεν είναι το πιο σημαντικό στο ματς με τον ΠΑΟΚ όσο το θέμα της επιθυμίας, έντασης και διάθεσης. Απαράδεκτο σε τέτοιο ματς να παρουσιάζεται τόσο χαλαρή η ομάδα, απαράδεκτο όμως.

Είναι φοβερό αυτό που πέτυχε η ΑΕΚ, Μιλόγεβιτς και ποδοσφαιριστές, έχασε από τον χειρότερο (έως χθες) ΠΑΟΚ αγωνιστικά και μάλιστα με το κολακευτικό τελικά 2-0... Μια φάση που δεν έκανε καν φάσεις σε Τρίπολη και Αγρίνιο!

si

Υγ: Πολύ σωστός ο Σιμόες (ο οποίος θα φτιάξει τον άξονά μας όταν έρθει στο 100%) και καλό θα είναι να αναγνωρίζει τα λάθη του ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Δεν είναι κακό... Το έκανε τότε για να συσπειρώσει τον κόσμο, την ομάδα και να πάει... αφρός η επόμενη σεζόν, αλλά όταν το ρωτάει κάτι απλό και αυτονόητο ένας πρωταγωνιστής ας απαντήσει σωστά και μην εκνευρίζεται και αντιδράει έτσι όπως μας έχει συνηθίσει, έχουμε καταλάβει και εμπεδώσει τον χαρακτήρα του και την (ποια;) ποιότητά του. Δεν θα ασχοληθώ με τη φάση του γκολ που ακυρώθηκε (του Μοχαμάντι) λόγω Καρίμ για να επιστρέψω στο 2018, τα παλικάρια δεν μπορούν και δεν νιώθουν για να καταλάβουν (στη φάση του Καρίμ που επηρεάζει τον Πασχαλάκη σωστά ακυρώνεται ως παθητικό οφσάιντ όπως σωστά είχε ακυρωθεί το γκολ του Βαρέλα με τη συμμετοχή του Μαουρίτσιο ως ενεργό οφσάιντ, αφού κάνει κίνηση στην μπάλα σε μία φάση που δεν έπρεπε καν να υπάρξει και σκόπιμα δεν το λένε τόσα χρόνια τώρα, αφού έχει προηγηθεί επιθετικό φάουλ στον Λαμπρόπουλο πριν καν υπάρξει κόρνερ. Αλλά που να καταλάβουν...), αλλά για τη φάση στην Κρήτη του 3-3 του ΟΦΗ με τον Ντουρμισάι να είναι ξεκάθαρα οφσάιντ και ΦΥΣΙΚΑ να επηρεάζει τη φάση! Ο διαιτητής έπρεπε να ακυρώσει το τέρμα του ΟΦΗ, ήταν (και) αυτό αντικανονικό, αλλά εκεί δεν είχε Ιταλό διαιτητή (είχε τον Φωτιά που το έκανε σκόπιμα) και Ιταλό στο VAR (είχε τον Σκουλά που επίσης το έκανε σκόπιμα σε δυο φάσεις)!

Υγ2: Ήταν εκνευριστική η εικόνα του Λιβάι Γκαρσία στο ματς σε όλα τα καθήκοντά του και δη σε αυτό των βοηθειών δεξιά στον Μισελέν που βγαίνει εκτεθειμένος από τον Μπίσεσβαρ γιατί; Επειδή είχε δυο και τρεις στην πλευρά του... Διότι ο Λιβάι θεωρούσε σωστό να μην ακολουθεί καν τις φάσεις. Στο 0-2 μάλιστα πουλάει την μπάλα και κοιτάει αδιάφορα τη συνέχεια της φάσης έχοντας προσφέρει στο αντίπαλο ιδανικές συνθήκες κόντρα επίθεσης στο πρώτο τρίτο της ΑΕΚ! Απαράδεκτος...

Υγ3: Κακοί ήταν πολλοί φυσικά. Επαναλαμβάνω μόνο ο Αραούχο και ο Βράνιες ήταν αυτοί που έπρεπε στο χορτάρι! Κανείς άλλος... Να το δουν και να το εμπεδώσουν όλοι αυτό! Αν δεν έκαναν αβίαστο λάθος, ήταν εκτός τόπου τοποθετημένοι, δεν έπαιρναν σωστές αποφάσεις και δεν έβγαζαν (το κυριότερο) πάθος και επιθυμία. Αλλά να 'ρχεσαι από τον πάγκο και να είσαι πρωταγωνιστής σε ότι χειρότερο ακόμη και πριν περάσεις στο ματς, μόνο ο Ανσαριφάρντ το κατάφερε αυτό! Δεν είχε μισή σωστή επιλογή – απόφαση. Μισή όμως... Μπήκε και ήταν χειρότερος απ' τους χειρότερους στο διάστημα που αγωνίστηκε!

Υγ4: Πολλές οι απουσίες του ΠΑΟΚ αλλά σημαντικότερες αυτές της ΑΕΚ ως νέα ομάδα. Ο Άμραμπατ έλειψε περισσότερο από οποινδήποτε στο ματς με τον ΠΑΟΚ και αν ήταν στο ματς θα είχες καλύτερες συνεργασίες από τους τρεις πίσω από τον φορ. Το ίδιο τεράστια απώλεια είναι πάντα ο Γαλανόπουλος ο οποίος θα έπαιζε στα χαφ και θα έδινε λύσεις στο 4-3-3 του ΠΑΟΚ όπως το κάνει πάντα όταν παίζει στα συγκεριμένα ματς.

Υγ5: Τώρα το θέμα είναι να δούμε την ομάδα και τον προπονητή (και) σε επίπεδο αντίδρασης. Το παιχνίδι στο Αγρίνιο είναι όπως προανέφερα τελικός για την ΑΕΚ διότι δεν πρέπει να ανοίξει η ψαλίδα. Από δω και πέρα η ομάδα έχασε το... κανονάκι της. Δεν επιτρέπεται να χάσει άλλους βαθμούς και μέχρι τα Χριστούγεννα η επαφή με την κορυφή δεν θα πρέπει να χαθεί, δεν επιτρέπεται, για την ακρίβεια ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...