ΠΑΣ Γιάννινα: Θα φτύνεις αίμα για να του βάλεις γκολ (pics & vids)

Θοδωρής Βασίλης
ΠΑΣ Γιάννινα: Θα φτύνεις αίμα για να του βάλεις γκολ (pics & vids)

bet365

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει δεχτεί γκολ στο φετινό πρωτάθλημα δείχνοντας πως φέτος η αμυντική λειτουργία θα είναι το μεγάλο του όπλο.

Οι Ηπειρώτες έμειναν στο 0-0 με τον Ιωνικό στη Νίκαια με την ομάδα του Ηρακλή Μεταξά μετά από τρεις αγωνιστικές να αποτελεί την μοναδική ομάδα στο πρωτάθλημα η οποία δεν έχει δεχτεί γκολ! Δεν είναι ο Ολυμπιακός ο ΠΑΟΚ η η ΑΕΚ, αλλά ο ΠΑΣ Γιάννινα. Μια ομάδα με μικρό μπάτζετ, με νέο προπονητή που ποτέ δεν φημιζόταν για τις αμυντικές της αρετές.

Και όμως, ο «Άγιαξ» φέτος δείχνει πως όχι μόνο καταφέρνει να κρατάει ανέπαφη την εστία του αλλά δεν επιτρέπει και τους αντιπάλους του να δημιουργήσουν κλασικές φάσεις. Και το καλύτερο για τον Ηρακλή Μεταξά και τους παίκτες του είναι ότι το μηδέν παθητικό έχει έρθει κόντρα σε θεωρητικά ανώτερους σε όλα τα επίπεδα αντιπάλους (μπάτζετ, παίκτες).

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν η φετινή χρονιά θα ήταν διαφορετική για τον ΠΑΣ. Και αυτό γιατί ο κύκλος της ομάδας του Αργύρη Γιαννίκη έκλεισε και το καλοκαίρι με αλλαγές προσώπων τόσο στον πάγκο όσο και σε βασικά γρανάζια της ενδεκάδας, κυρίως στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Με τα γνωστά προβλήματα που συντελέστηκαν το καλοκαίρι με την προετοιμασία και τα φιλικά, ο Ηρακλής Γιαννίκης δεν είχε πολλές επιλογές.

paok-pas

Μέχρι να ενσωματώσει τα νέα αποκτήματα και να δουλέψει στην δημιουργία και την ανάπτυξη, έπρεπε να στηριχθεί στην άμυνα του. Μια άμυνα που πέρυσι δεν ήταν το δυνατό όπλο των Ηπειρωτών, αφού δεν ήταν λίγα τα ματς που η άμυνα είχε προδώσει την ομάδα. Κυρίως ατομικά λάθη, λάθη αυτοσυγκέντρωσης αλλά και μια αδυναμία στα στημένα που είχαν κοστίσει βαθμούς. Και το μηδέν στην άμυνα δεν είναι θέμα τύχης, αλλά θέμα δουλειάς κι εξουδετέρωσης του αντιπάλου.

Πάνω σε αυτό το κομμάτι ο Ηρακλής Μεταξάς δούλεψε ώστε η ομάδα στα πρώτα ματς να είναι σε αυτό το κομμάτι βελτιωμένη. Άλλωστε, επιθετικά έχοντας μπροστά τον Κόντε θεωρούσε ότι κουτσά στραβά το γκολ θα ερχόταν (άλλο αν στην πορεία ο Ισπανός τραυματίστηκε σοβαρά). Και η αλήθεια είναι ότι η βελτίωση που έχει έρθει στην αμυντική λειτουργία της ομάδας είναι τρομερή.

Αυτό που κατάφερε ο νέος τεχνικός ήταν να αλλάξει κάποια πράγματα σε σχέση με τον προκάτοχό του. Αν παρατηρήσει κανείς ο Γιαννίκης ανέβαζε και την γραμμή της άμυνας του ψηλά με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρεθεί εκτεθειμένη. Αντίθετα, ο Μεταξάς αποφάσισε και δικαίως η άμυνα του να είναι χαμηλά, οι γραμμές να είναι κοντά, η ομάδα να είναι compact και η πρώτη γραμμή άμυνας κόντρα να βρίσκεται στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου. Και το πρέσινγκ αυτό έφερε αποτέλεσμα αφού κάλυπτε με τρομερή συνέπεια όλους τους χώρους μην επιτρέποντας στον αντίπαλο την παραγωγή οργανωμένων φάσεων, ενώ όσες φορές το πρέσινγκ έσπαγε, εκεί μιλούσε η αξία της αμυντικής πεντάδας η οποία είναι απαράλλακτη από πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρεμιέρα στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ την μεγαλύτερη ευκαιρία την είχε από στατική φάση με την κεφαλιά του Σβαμπ που έδιωξε στην γραμμή ο Σάλιακας.

Η βελτίωση στο αμυντικό κομμάτι έγινε ακόμα καλύτερη στο δεύτερο ματς με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως η μοναδική απειλή του «τριφυλλιού» ήταν η φάση με τον Αϊτόρ στο 42' όταν ο ΠΑΣ βρέθηκε σε αρρυθμία αγωνιζόμενος με 10 παίκτες. Ακόμα και όταν τα ποσοστά κατοχής του Παναθηναϊκού είχαν φτάσει στο 70% η απορρόφηση της πίεσης χωρίς να απειληθεί ο Λοντίγκιν ήταν φανταστική.

Πολλοί περίμεναν πως κόντρα στον Ιωνικό η εικόνα θα άλλαζε αφού το γεγονός πως θα έπρεπε να διαφοροποιήσει λίγο τον τρόπο παιχνιδιού του θα έφερνε και ανισορροπία και στο αμυντικό κομμάτι. Παρόλα αυτά, και στη Νίκαια, με εξαίρεση το πρώτο 20λεπτο όπου η ομάδα δεν πατούσε καλά κι έδειχνε θέματα στο πρέσινγκ κατάφερε να αντεπεξέλθει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο μία ήταν η τελική του Ιωνικού στον στόχο. Με αυτά και αυτά ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει συμπληρώσει 287 λεπτά στην Super League χωρίς να δεχτεί γκολ δείχνοντας ότι φέτος θα πρέπει όλες οι ομάδες να κάνουν πολλά περισσότερα για να αναγκάσουν τον Λοντίγκιν να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του.

ion-pas

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα