Τι έκανες φέτος το καλοκαίρι…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Τι έκανες φέτος το καλοκαίρι…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος βλέπει τι έκαναν οι «μεγάλοι» στο μεταγραφικό παζάρι…

Η μεταγραφική περίοδος λοιπόν ολοκληρώθηκε, με εξαίρεση ίσως την απόκτηση κάποιου ελεύθερου παίκτη τις επόμενες ημέρες. Όπως συνήθως άλλωστε στην Ελλάδα μεταγραφές έγιναν πολλές τον αριθμό, πάρα πολλές, το θέμα είναι ποιες από αυτές θα αποδειχτούν και ικανοποιητικές.

Ας ρίξουμε μία πρώτη ματιά λοιπόν στους θεωρητικά πέντε «μεγάλους» του πρωταθλήματος και στο τι έκαναν φέτος το καλοκαίρι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το βασικό πλεονέκτημα του για μία ακόμη χρονιά, είναι ότι δεν έχασε βασικά στελέχη του και ότι ο κορμός των παικτών των δύο τελευταίων ετών παραμένει στη φαρέτρα του Μαρτίνς. Επί της ουσίας σημαντική αποχώρηση είναι μόνο αυτή του τερματοφύλακα Σα, η οποία ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι καλύφθηκε στη θεωρία τουλάχιστον με ισάξιο αν όχι καλύτερο τερματοφύλακα (Βατσλίκ). Απομένει ο Τσέχος να βγάλει στο χόρτο και το σπουδαίο βιογραφικό του και το ταλέντο του.

Κατά τα λοιπά, όλοι οι παίκτες κολόνες του Ολυμπιακού αυτή την διετία έμειναν. Ο Καμαρά, ο Μ’ Βιλά, ο Μπουχαλάκης, ο Μασούρας, ο Ελ Αραμπί, (αναφέρω τους παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές ασφαλώς). Η ενίσχυση ήρθε κυρίως στο επιθετικό κομμάτι, εκεί που πραγματικά, πάντα στη θεωρία έγιναν καλές προσθήκες με τους Ονιεκούρου και Λόπες, οι οποίοι είναι σαφώς ανώτεροι των Μπρούμα και Ραντζέλοβιτς που θα αντικαταστήσουν, αφού οι Μασούρας και Βαλμπουενά, μαζί με τον Βρουσάι έμειναν στο ρόστερ. Εξαιρετική αναβάθμιση μοιάζει και η προσθήκη του Τικίνιο στην επίθεση (αντί του Κάιπερς), αφού Ελ Αραμπί και Χασάν έμειναν, αλλά και του Κούντε που ήρθε στη θέση του Πεπέ και του Τιάγκο, ενώ για τις μεσοεπιθετικές θέσεις αποκτήθηκαν και οι δύο νεαροί Αφρικανοί Καμαρά και Μπα που παραμένουν στο ρόστερ της πρώτης ομάδας και θα πάρουν ευκαιρίες.

Σε ότι έχει να κάνει λοιπόν την μεσοεπιθετική γραμμή του ο Ολυμπιακός είχε ένα καλό μεταγραφικό καλοκαίρι, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί και εξαιρετικό. Σε ότι έχει να κάνει με την άμυνά του, ασφαλώς νιώθει ανασφάλεια. Και δεν αναφέρομαι στον Σεμέδο, ο οποίος έμοιαζε έτσι κι’ αλλιώς μία τελειωμένη υπόθεση, αλλά και στους υπόλοιπους. Ο Σισέ ήταν να φύγει αλλά τελικά δεν έφυγε και ίσως πλέον γίνει και βασικός, ο Μπα θα είναι μάλλον ο τρίτος στόπερ, ενώ ο Μάρκοβιτς δεν δείχνει ότι κι’ αν κάνει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Μαρτίνς και η μοναδική σταθερά είναι ο Παπασταθόπουλος. Δεν υποστηρίζω ότι η τετράδα Παπασταθόπουλος, Σισέ, Μπα, Μάρκοβιτς συν τον Αβράαμ είναι κακή, λέω όμως ότι ο Ολυμπιακός ήθελε κάτι διαφορετικό και δεν το πέτυχε. Όπως σίγουρα δεν βρήκε και καλύτερο δεξιό μπακ που οπωσδήποτε ήθελε από τους Λαλά και Ανδρούτσο.

Εδώ θα μένει πάντα η απορία πως ο Ολυμπιακός αποφάσισε για διαφορά 300 χιλιάδων το χρόνο να αφήσει τον Ομάρ να φύγει, αλλά αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια. Στα φετινά ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη να του βγει και να παίξει καλά και βασικός σε πολλά ματς ένα πολύ ταλαντούχο 20χρονο παιδί από την Πολωνία, ο Καρμπόβνικ, τον οποίο απέκτησε δανεικό από την Μπράιτον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σπουδαίο ταλέντο, αλλά δεν παύει να είναι ένα άπειρο παιδί, με ελάχιστες παραστάσεις εκτός Πολωνίας. Αν του βγει θα το μπαλώσει το πρόβλημα, αν όχι τον Γενάρη, όπως και πέρυσι θα ψάχνει για δύο μπακ και δεξί και αριστερό…

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ άφησε σίγουρα (πάντα μιλάμε με τα σημερινά δεδομένα) ανικανοποίητους τους φίλους του και αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα. Σε ένα καλοκαίρι όπου τα έσοδα από τις πωλήσεις παικτών άγγιξαν τα 20 εκ. ευρώ ο φίλος του ΠΑΟΚ περίμενε περισσότερα. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζονταν τουλάχιστον μία ακόμη προσθήκη στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Ο Τζιοβίνκο, ή ο Λιάιτς που δεν ήρθαν για παράδειγμα. Επίσης στάθηκε άτυχος και έχασε πριν καν την χαρεί μία μεταγραφή του, τον Ολιβέιρα και συνεπώς με εξαίρεση τον Κούρτιτς που είναι δεδομένα μία πολύ ποιοτική προσθήκη, ο ΠΑΟΚ θα στηριχτεί στην περσινή ομάδα του, με πινελιές που μπορούν να του προσφέρουν ο Ακπομ, ο Μιτρίτσα, ο Σίντκλεϊ και ο Τέιλορ, παίκτες που πάντως δεν ήρθαν για να πάρουν τη φανέλα του βασικού σπίτι, αλλά να την διεκδικήσουν. Θα χρειαστεί χρόνος για να τους δούμε, αλλά ασφαλώς στον ΠΑΟΚ διαπιστώνει κανείς ένα έλλειμμα ταχύτητας, αλλά και επιλογών στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Στα χέρια του Λουτσέσκου ο Mπίσεσβαρ μοιάζει ένας καλύτερος παίκτης, αλλά δεν παύει να είναι 33 στα 34 και αργός. Γενικά ο ΠΑΟΚ μοιάζει σαν να άφησε τη δουλειά στη μέση, ή λίγο πριν το φινάλε της και να περιμένει τον Γενάρη για τις διορθώσεις. Ισως να του στοιχίσει αυτό…

ΑΕΚ

Είναι δύσκολο να εκτιμήσεις τα πράγματα στην ΑΕΚ. Από την μία έχεις τη μεταγραφή του Τσούμπερ, που είναι στη θεωρία πάντα μία τεράστια προσθήκη και μία από τις δύο-τρεις καλύτερες μεταγραφές για φέτος το καλοκαίρι, τον Στάνκοβιτς, έναν σαφώς ανώτερο γκολκίπερ από αυτούς που είχε η ΑΕΚ, αλλά και το ωραίο στοίχημα που ακούει στο όνομα Αμραμπάτ και από την άλλη έχεις και πολλά ερωτήματα. Για μένα ο Βράνιες για παράδειγμα είναι μία ακατανόητη επιλογή. Το κενό στα ακραία μπακ δεν έχω ιδέα αν καλύφθηκε (αμφιβάλλω) και γέμισε ο τόπος από κεντρικά χαφ, ενώ ο προπονητής θα παίζει με δύο τέτοια (Σιμόες, Γαλανόπουλος, Σάχοφ, Σιμάνσκι, συν Λε Ταλέκ και Γιέφτιτς). Επιπλέον με τις προσθήκες των Χατζισαφί, Αμραμπάτ, Γιέφτιτς, Τσούμπερ, αλλά και του Μισλέν ως ένα βαθμό, να έχουν γίνει αργά, μιλάμε και για μία ομάδα που ενδεχομένως να ξεκινήσει τα επίσημα και να μοντάρεται μέσα από αυτά τα ματς, με ότι κόστος εμπεριέχει όλο αυτό. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για την ΑΕΚ, διότι μιλάμε για νέο προπονητή και μία βασική ενδεκάδα που κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελείται από 9-11 νέα μεταγραφικά αποκτήματα. Και επίσης για μία ομάδα που κουβαλά τον αποκλεισμό από την Βέλεζ και ο κόσμος της δεν έχει καθόλου υπομονή πλέον και θα έχει πίεση από το πρώτο λεπτό του πρωταθλήματος.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Χωρίς να μπορώ να το αιτιολογήσω, χωρίς να είμαι σίγουρος για καμία από τις μεταγραφές, από τα λίγα πράγματα που είδα στα φιλικά με τα απογοητευτικά είναι αλήθεια αποτελέσματα, έχω την αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός σε λίγο καιρό θα είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση με την περσινή σεζόν. Προφανώς και άργησε πολύ στις μεταγραφές. Προφανώς και παίρνει ρίσκο με δύο βασικές μεταγραφές του να προέρχονται από Αργεντινή και Βραζιλία (Παλάσιος, Βιτάλ) που όλοι ξέρουμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής. Προφανώς και εδώ, όπως και στην περίπτωση της ΑΕΚ, μιλάμε για μία ομάδα που θα μοντάρεται μέσα στα επίσημα ματς με τους τρεις βασικούς μεσοεπιθετικούς (Βιτάλ, Παλάσιος και Λουντκβιστ) να έχουν έρθει την τελευταία ώρα των μεταγραφών, αλλά για κάποιο λόγο ο Γιοβάνοβιτς μου βγάζει μία σοβαρότητα και ένα σχεδιασμένο πλάνο που άργησε να εφαρμοστεί, αλλά εφαρμόστηκε. Προφανώς και είναι ομάδα με τα περισσότερα ερωτήματα, αφού επιπλέον έχει και δύο βασικά στελέχη της (Κουρμπέλης, Σένκεφελντ) να έρχονται από μακροχρόνιους τραυματισμούς, ενώ μάλλον θα έχει και νέο τερματοφύλακα. Γενικά ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί πολύ χρόνο και βέβαια θα χρειαστεί και κάποια καλά αποτελέσματα στην αρχή, για να μην υπάρξει πίεση και γκρίνια με το καλημέρα…

ΑΡΗΣ

Καθυστέρησε και έχασε το τρένο της Ευρώπης, αλλά… Η μεταγραφική ενίσχυση του Αρη στην θεωρία πάντα, είναι εξαιρετική και υψηλών προδιαγραφών. Απέκτησε τουλάχιστον τέσσερις παίκτες πολύ υψηλότερους από τα μέχρι τώρα κυβικά του. Ο στόπερ Μπράμπετς που έκανε το λιγότερο θόρυβο, είναι σπουδαία μεταγραφή, ο μέσος Ντιαγέ για μένα δεν αποκλείεται και να αποδειχθεί μεταγραφή της χρονιάς. Ο Καμαρά είναι ασφαλώς υπέροχος παίκτης και ο Ιτούρμπε τα μισά να μας δείξει από αυτά που έκανε στη Ρόμα κάνει την διαφορά. Στα συν του ότι δεν έχασε με εξαίρεση τον Ρόουζ κανέναν βασικό παίκτη του… Και εδώ υπάρχουν, λογικό είναι βέβαια, ορισμένα ερωτήματα. Ελυσε το πρόβλημα του τερματοφύλακα ή μήπως θα τον ταλαιπωρήσει και φέτος; Θέλουμε χρόνο για να πάρουμε απάντηση σε αυτό. Και δεύτερον ο Καμαρά που γενικά δεν σκοράρει πολύ στην καριέρα του, θα του λύσει στον απόλυτο βαθμό το τεράστιο πρόβλημα που είχε στο γκολ ο Αρης; Και για αυτό θα χρειαστούμε χρόνο για να το διαπιστώσουμε. Κατά τα λοιπά είμαι σχεδόν βέβαιος, ανεξαρτήτως αποτελεσματικότητας στη χρονιά, ότι οι φίλοι του θα περάσουν ορισμένα απολαυστικά βράδια με το ποδόσφαιρο που μπορούν να παίξουν όλοι αυτοί στο Κλεάνθης Βικελίδης…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.