Αν πετύχουν οι αγορές, θα γίνουν και πωλήσεις

Αν πετύχουν οι αγορές, θα γίνουν και πωλήσεις

Αν πετύχουν οι αγορές, θα γίνουν και πωλήσεις

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη μεταγραφική πολιτική του Άρη η οποία στοχεύει και στην ουσιαστική είσοδο του στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ενίσχυση του ποιοτικού επιπέδου της ομάδας για τη διεκδίκηση μεγαλύτερων στόχων προφανώς αποτελεί τον αντικειμενικό στόχο, ωστόσο, στις βασικές διαπιστώσεις από τις τελευταίες μεταγραφικές κινήσεις του Άρη είναι η πρόθεση ουσιαστικής εισχώρησης στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό το… δούναι και λαβείν που λέμε, το παζάρι που εξελίσσεται κάθε καλοκαίρι, στο οποίο για να συμμετέχεις θα πρέπει η δική σου πραμάτεια να είναι κάποιου επιπέδου. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είσαι τίποτε περισσότερο από απλός θεατής των εξελίξεων.

Ο Άρης άλλαξε φιλοσοφία στη διάρκεια της περασμένης άνοιξης, αποφάσισε να προχωρήσει σε επενδύσεις, αναλαμβάνοντας παράλληλα το ρίσκο της καθεμίας, επιδιώκοντας συνεργασίες με παίκτες οι οποίοι είναι στην αγορά. Μπορεί να μην βρίσκονται σε top επίπεδο, αυτοί εξάλλου κοστίζουν πολλά περισσότερα, αλλά είναι ποδοσφαιριστές για τους οποίους ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Χουάν Ιτούρμπε. Η καριέρα του Παραγουανού επιθετικού παρουσιάζει πτωτική πορεία, διαφορετικά εξάλλου δεν θα έβλεπε καν την προοπτική της Ελλάδας. Δεν παύει όμως να είναι ένας ποδοσφαιριστής για τον οποίον επενδύθηκαν 60.4 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Θεωρητικά, διανύει την πιο ώριμη ποδοσφαιρική ηλικία, διανύοντας το 28ο έτος, λογικά αντιλαμβάνεται ότι η συνεργασία του με τον Άρη αποτελεί (ίσως) την τελευταία ευκαιρία του για εδραίωση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και το αδιαπραγμάτευτο ταλέντο του, είναι περίπτωση η οποία αν βγει, ο Άρης θα αποκτήσει τη δυνατότητα (πέρα από το αγωνιστικό κέρδος) όχι απλά να αποσβέσει την επένδυση των 1.2 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά να βγάλει πολλά περισσότερα χρήματα. Ως σενάριο υπάρχει ασφαλώς κι αυτό της μη πετυχημένης μεταγραφής.

Ο Ιτούρμπε

Ο Καμαρά ήρθε στην καλύτερη ηλικία

Το χρήμα που διακινήθηκε για την αγορά των δικαιωμάτων του Αμπουμπακάρ Καμαρά δεν υπερβαίνει τα 6.000.000 ευρώ (πριν τη μεταγραφή του στον Άρη), αλλά αν συνυπολογίσει κανείς και τις ετήσιες απολαβές του θα καταλήξει σε διψήφιο νούμερο. Οι ενδοιασμοί για τον Καμαρά σχετίζονται περισσότερο με τον δύσκολο χαρακτήρα του, το γεγονός ότι κατευθύνεται από το πάθος της νίκης αλλά και της προσωπικής ανάδειξης. Όπως έχουμε αναφέρει, το αντίβαρο αυτής της πραγματικότητας είναι ο Μπαντού Ντιαγέ, ο ρόλος του οποίου υπήρξε καταλυτικός στον ερχομό του Μαυριτανού επιθετικού, προφανώς θα ισχύει το ίδιο και για τη χαλιναγώγησή του. Για την απόκτηση του, ο Άρης προχώρησε στο μεγαλύτερο deal στην ιστορία του, αλλά το έκανε για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος έκανε τη διαφορά στην Championship, δεν τα κατάφερε στην Premier League, αλλά είναι στις μεταγραφικές λίστες ομάδων της Ligue 1 λόγω της προϋπηρεσίας του στο γαλλικό Πρωτάθλημα. Και σ’ αυτή την περίπτωση, δικαιολογημένα υπάρχουν προσδοκίες για αγωνιστικά οφέλη αλλά και απόσβεσης της επένδυσης στα επόμενα χρόνια. Κυρίως όμως, πρόκειται για ποδοσφαιριστή ο οποίος μόλις έκλεισε το 26ο έτος της ηλικίας του.

Ο Ραφίκ Γκιτάν είναι project

Βιρτουόζοι της μπάλας και γενικώς ποδοσφαιριστές των χαρακτηριστικών του Ραφίκ Γκιτάν είναι οι «αδυναμίες» του Θόδωρου Καρυπίδη, το είχε αποδείξει εξάλλου από τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης του Γιάννη Φετφατζίδη. Όταν όλοι τριγύρω του ήταν αρνητικοί στην υπογραφή νέου συμβολαίου, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Άρης λειτούργησε βάσει του ψυχισμού του και τον κράτησε στο «Κλ. Βικελίδης». Η δικαίωση ήρθε μέσα από την πώλησή του στην Αραβία. Στο πρόσωπο του 22χρονου Γάλλου, ο Θόδωρος Καρυπίδης είδε τον Φετφατζίδη, συνεκτιμώντας προφανώς και τα παρόμοια χαρακτηριστικά τους. Με τη διαφορά ότι ο Γκιτάν είναι ένα ακατέργαστο ταλέντο, το οποίο ταλαιπωρήθηκε από διαδοχικούς τραυματισμούς με συνέπεια να έχει συμπληρώσει μια πενταετία στο επαγγελματικό επίπεδο αλλά μπάλα έπαιξε μόνο έναν χρόνο. Ο Γάλλος είναι project αλλά και στοίχημα. Project γιατί έχει παίξει σε όλες τις εθνικές ομάδες της Γαλλίας πριν της ανδρικής και στοίχημα διότι δεν έχει δοκιμαστεί σε επαγγελματικό επίπεδο, μετρά μόλις 53 αγώνες με απολογισμό δύο γκολ και τρεις ασίστ. Και δεν είναι άγνωστος στη γαλλική αγορά γιατί η Ρεν είχε δαπανήσει το ποσό των 10.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει. Για τον Γκιτάν ισχύει ό,τι και για τους δύο παραπάνω.

Ο Εντιαγέ

Τον Εντιαγέ δεν τον πήραν τα χρόνια

Η περίπτωση του Μπαντού Εντιαγέ διαφέρει από τις προηγούμενες, είναι όμως αυτή που εμπεριέχει το χαμηλότερο ρίσκο διότι κατατάσσεται στις δοκιμασμένες. Στη συγκεκριμένη γωνιά έχουμε ξαναγράψει ότι ο Σενεγαλέζος σφυρηλατήθηκε και πέτυχε σε δυσκολότερες ομάδες από τον Άρη καθώς πλην της Στόουκ, σε όλες τις άλλες είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η δεύτερη διαφορά εντοπίζεται στην ηλικία του, στο γεγονός ότι έχει πατήσει τα 30α, πράγμα που σημαίνει ότι λόγω ηλικίας μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικός όσο οι παραπάνω τρεις. Στην περίπτωσή του, τα αγωνιστικά οφέλη που θα απολαύσει ο Άρης φάνηκαν από την πρώτη συμμετοχή του, στο φιλικό παιχνίδι με την ΑΕΛ, όπου η εικόνα ήταν πολύ καλύτερη του αναμενομένου. Γνωρίζαμε ότι θα είναι έτοιμος μετά τη διακοπή του Πρωταθλήματος, ο ίδιος έδειξε όμως ότι μπορεί να βρει το επίπεδο που θέλει στη πρεμιέρα αυτού.

Η διαφορά του Εντιαγέ με τους παραπάνω είναι ότι έχει πολύ καλύτερο όνομα στην αγορά. Αυτό του εργάτη, του πολεμιστή, του box to box παίκτη ο οποίος αφοσιώνεται στα ομαδικά οφέλη, βάζοντας στην άκρη τα αντίστοιχα ατομικά. Γι’ αυτόν τον λόγο επενδύθηκαν 29.2 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του.

Ο λιγότερο προβεβλημένος Λούμορ

Ο Λούμορ δεν διαθέτει τη λάμψη των παραπάνω, επίσης όμως στοιχειοθετεί μια επιλογή που έγινε (και) με την προοπτική εξασφάλισης χρημάτων το άμεσο μέλλον. Αυτό εμπεριέχει λογική καθώς ο Γκανέζος έχει αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία των Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία αλλά και στη δεύτερη της Γερμανίας. Κυρίως όμως είναι διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του. Μειονέκτημα αποτελεί η απόφασή του να παραμείνει στη Σπόρτιγκ, την περασμένη αγωνιστική σεζόν, σ’ ένα μπραντ ντε φερ από το οποίο δεν βγήκε κερδισμένος διότι έχασε μια χρονιά. Για τον Λούμορ, δεν έχει διακινηθεί χρήμα αντίστοιχο των παραπάνω, είναι όμως ένας παίκτης ο οποίος διανύει το 24ο έτος της ηλικίας του, με παραστάσεις από επίπεδο το οποίο είναι ανώτερο του ελληνικού.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.