Παναθηναϊκός: Φτιάχνει καλύτερη ομάδα με τα ίδια υλικά, αλλά χρειάζεται επιθετική αναβάθμιση για να βγει Ευρώπη

Παναθηναϊκός: Φτιάχνει καλύτερη ομάδα με τα ίδια υλικά, αλλά χρειάζεται επιθετική αναβάθμιση για να βγει Ευρώπη

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Φτιάχνει καλύτερη ομάδα με τα ίδια υλικά, αλλά χρειάζεται επιθετική αναβάθμιση για να βγει Ευρώπη

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για το τοπίο στον Παναθηναϊκό που ξεκαθαρίζει ως προς τη σημερινή εικόνα του, αλλά παραμένει θολό ως προς την παρουσία του, με νέες μεταγραφές, κατά τη διάρκεια της σεζόν.


Το φιλικό ματς του Παναθηναϊκού με τον ΑΠΟΕΛ ήταν απολύτως λογικά παντελώς αδιάφορο για τη συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων. Οσων συνεχίζουν να ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο τέλος πάντων, και δη όσων συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για το Τριφύλλι. Μετά από πολλά χρόνια ίσως να το θυμόμαστε για έναν και μοναδικό λόγο: επειδή διεξαγόταν την ίδια ώρα με το Λουντογκόρετς – Ολυμπιακός και επειδή 15-20 λεπτά μετά τη λήξη του η Παρί Σεν Ζερμέν ανακοίνωσε την ιστορική μεταγραφή του καλύτερου παίκτη που έχουμε δει live (οι πιο τυχεροί από εμάς και στο γήπεδο).

Ηταν, όμως, ένα χρήσιμο για τους παρατηρητές της παναθηναϊκής πραγματικότητας φιλικό, διότι οι Πράσινοι παρουσίασαν εναντίον μιας πιο δυναμικής και μαχητικής από την κροατική Λοκομοτίβα ομάδας, τα ίδια θετικά και τα ίδια αρνητικά στοιχεία. Κάτι που σημαίνει ότι κάποια χαρακτηριστικά «αυτού» που παρουσιάζει πλέον ο Παναθηναϊκός, αρχίζουν να παγιώνονται στην καινούρια – επί Ιβάν Γιοβάνοβιτς – ταυτότητά του.

Οι κοινοί παρονομαστές στα τρία φιλικά

Αφού... υπενθυμίσουμε ότι οι Πράσινοι δεν έχουν κάνει μεταγραφή τις τελευταίες τρεις (!!!) εβδομάδες και ότι ουσιαστικά παίζουν με δύο νέους παίκτες (Κώτσιρα που είναι χειρότερος του Σάντσες στα δύο τελευταία ματς και Πέρεθ ο οποίος προς το παρόν δεν δείχνει ικανός να κάνει τη διαφορά ως αμυντικός μέσος - ο Σάρλια παίζει λίγα λεπτά ως ανέτοιμος ακόμα...), οφείλουμε να σημειώσουμε τους τρεις βασικούς «κοινούς παρονομαστές» του Τριφυλλιού στα τρία τελευταία φιλικά εναντίον της Φένλο (2-2), της Λοκομοτίβα (1-1) και του ΑΠΟΕΛ (2-2): βελτίωση στον παραγωγικό τομέα με αυξημένο αριθμό ευκαιριών – αστοχία στην τελική προσπάθεια – αμυντική συμπεριφορά που επιτρέπει στον αντίπαλο να σκοράρει με λίγες φάσεις.

Και στα τρία ματς το τελικό αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο, ενώ ο «δίκαιος» βάσει εμφάνισης νικητής θα έπρεπε να είναι ο Παναθηναϊκός. Ομως, όπως είχαμε επισημάνει και μετά το 3-0 από την Αλκμααρ, σημασία στα φιλικά πρέπει να δίνουμε στο «τί» και «πώς» (καλό και κακό σε ατομικό και συνολικό επίπεδο), όχι στο τελικό αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός που χτίζει μέρα με τη μέρα ο Γιοβάνοβιτς, λοιπόν, φαίνεται μια ομάδα η οποία χωρίς αυτή τη στιγμή ούτε μία μεταγραφή που «κάνει τη διαφορά», είναι τακτικά πιο τακτοποιημένος από πέρυσι, βελτιώνεται σε φυσική κατάσταση/ένταση, βρίσκει σταδιακά χημεία, αρχίζει να χτίζει όλο και περισσότερες συνεργασίες επιθετικά, αλλά μοιάζει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην τελική εκτέλεση και στην αμυντική αστάθεια και μικρότερο στο αμυντικό transition.

Το 4-2-3-1 με τον Αλεξανδρόπουλο στον πάγκο

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γιοβάνοβιτς για τρίτο σερί ματς εμπιστεύεται το δίδυμο Μαουρίσιο – Πέρεθ στη μεσαία γραμμή αφήνοντας στον πάγκο τον Αλεξανδρόπουλο και ότι συνεχίζει να επιμένει στο 4-2-3-1, ακόμα και όταν αλλάζει ολόκληρη ή έστω τη μισή ενδεκάδα στο β΄ ημίχρονο των αγώνων. Επίσης – δεδομένων των απουσιών Μακέντα – Ιωαννίδη στα δυο τελευταία παιχνίδια - φαίνεται να έχει καταλήξει και στα δίδυμα με τα οποία θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα εναντίον του Απόλλωνα στη Λεωφόρο και του ΠΑΣ Γιάννινα, πριν από τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας στις αρχές Σεπτεμβρίου: Βέλεθ – Σιδεράς στόπερ (γκολ, ακυρωθέν γκολ και δοκάρι ο ΑΠΟΕΛ με ισάριθμες κεφαλιές!), Μαουρίσιο – Πέρεθ στη μεσαία γραμμή, Κώτσιρας – Χατζηγιοβάνης στη δεξιά πτέρυγα, Χουάνκαρ – Ενγκμπακοτό από την αριστερή. Ο Βιγιαφάνιες και ο Καρλίτος που εμφανίζονται ελαφρώς βελτιωμένοι και πιο συγκεντρωμένοι φαίνονται φαβορί για «βασικοί», αλλά ας μην αποκλείουμε το ενδεχόμενο να δούμε τον Μακέντα ή τον Ιωαννίδη στην αρχική ενδεκάδα αν είναι υγιείς...

Το επόμενο φιλικό εναντίον της Μίλαν (το Σάββατο, στην Τεργέστη) δεν είναι παιχνίδι για πολλά συμπεράσματα, δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει άλλη ομάδα τέτοιου επιπέδου κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ομως για να μπορέσει να διεκδικήσει με ισχυρές πιθανότητες μια καλύτερη από την περυσινή (πέμπτη) θέση που θα τον οδηγήσει στο Conference League (εκεί... καταντήσαμε), θα χρειαστεί ενισχύσεις μεσοεπιθετικά και τη μεγάλη βοήθεια από Σένκεφελντ – Κουρμπέλη.

Εστω και στις τελευταίες μέρες του Αυγούστου για τις μεταγραφές, έστω από τον Οκτώβριο για τους δυο παίκτες που είναι πολύ καιρό στα «πιτς». Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν γίνουν κινήσεις μεσοεπιθετικά με παίκτες που σταδιακά θα βοηθήσουν το Τριφύλλι να φτάνει ευκολότερα στο γκολ (και να είναι ξεκάθαρα ανώτερου επιπέδου από τους υπάρχοντες!) δύσκολα θα ξεφύγει από τον «καναπέ». Διότι η ΑΕΚ και (ειδικά) ο Αρης έχουν ήδη καλύτερο ρόστερ από το περυσινό (και «ψήνουν» επιπλέον δύο μεταγραφές μέχρι το τέλος Αυγούστου), ο Αστέρας φαίνεται καλύτερος και Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ δεν... πλησιάζονται!

Η άδεια Λεωφόρος δεν θα γεμίσει εύκολα

Τελευταία πινελιά: σε πολύ καλή κατάσταση ήταν ο αγωνιστικός χώρος της Λεωφόρου, δεδομένων των υψηλότατων θερμοκρασιών επί πολλές ημέρες, ειδικά στο Λεκανοπέδιο. Φαίνεται ότι από πέρυσι έχει γίνει καλή δουλειά με σωστό πλάνο για τον αγωνιστικό χώρο του ιστορικού, αλλά «απαρχαιωμένου» γηπέδου. Η εικόνα στην εξέδρα, αντιθέτως, ήταν απογοητευτική. Μόλις 1.000 φίλαθλοι στο πρώτο – έστω και φιλικό – παιχνίδι παρουσία οπαδών στη Λεωφόρο μετά από 3,5 χρόνια; Ποιος να το περίμενε! Και δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό αυτή η εικόνα δεν προβλέπεται να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό από την εκκίνηση της σεζόν. Θα χρειαστούν πολλά «πειστήρια» για να επιστρέψει ο φίλος του Τριφυλλιού στο γήπεδο. Προς το παρόν οι περισσότεροι είναι στο... «μακριά κι' αγαπημένοι» και αυταπατάται όποιος εντός της ομάδας θεωρεί πως οι (επόμενες, διότι ο Κώτσιρας, ο Πέρεθ και ο Σάρλια δεν είναι... πόλοι έλξης) μεταγραφές θα αποτελέσουν «μαγνήτη». Ο (πιστός) φίλος του Παναθηναϊκού θα επιστρέψει όταν δει κάτι καλό και διαφορετικό συγκριτικά με την περυσινή περίοδο. Οι περισσότεροι έχουν απομακρυνθεί από τα... τεκταινόμενα, σχεδόν έχουν... αποσυρθεί. Θα αρχίσουν να ασχολούνται περισσότερο αν δουν φως στο τούνελ...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...