Ο ψυχισμός του (πρωταθλητή) Ραζβάν Λουτσέσκου

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ανοίγει νέες σελίδες στο βιβλίο της άκρως επιτυχημένης παρουσίας του στον ΠΑΟΚ και ο Σταύρος Σουντουλίδης αποκαλύπτει πολλά κρυμμένα μυστικά της σχέσης του «Δικεφάλου» με τον Ρουμάνο προπονητή των τίτλων.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, μένει ξανά εδώ. Εξάλλου, όπως είπε στην επίσημη παρουσίασή του, «για μένα, I never left»! Ο Ρουμάνος πήρε τα κουβαδάκια και τα κυπελλάκια του (ένα Champions League Ασίας και ένα πρωτάθλημα Σαουδικής Αραβίας) από το Ριάντ και επέστρεψε να παίξει σε μια γνωστή παραλία!

Κυριολεκτώ στα περί παραλίας, καθότι η πίεση (sic) της κομψότατης κυρίας Λουτσέσκου, απέδωσε και θα γίνει πράξη η επιθυμία της να μείνουν στην (παλιά) παραλία της Θεσσαλονίκης. Η Λεωφόρος Νίκης είναι ο πιο πολυσύχναστος και πιο πολυφωτογραφημένος δρόμος, με τα ακριβότερα πολυώροφα ακίνητα, της πόλης. Όμως, η θέα στο απέραντο του Θερμαϊκού κόλπου σε αποζημιώνει.

Εδώ επιβάλλεται ν' ανοίξω μια παρένθεση που κατατείνει στη γνωστή γαλλική έκφραση: Cherchez la femme!

Η σύζυγος του Ραζβάν, Άνα-Μαρία, δεν είναι απλώς μια πετυχημένη γυναίκα. Είναι μια πετυχημένη γυναίκα για περισσότερα από 30 χρόνια στο πλευρό του άνδρα της, η οποία λατρεύει την Ελλάδα. Κι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί στο ξεκίνημα της πρώτης παρουσίας στον πάγκο του ΠΑΟΚ, θα τον ακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη, όπου καθημερινά θα μπορεί να εξασκήσει τα ελληνικά της, τα οποία άρχισε να τα μαθαίνει πριν μερικά χρόνια και πλέον μιλάει σχεδόν άπταιστα, ενώ διαβάζει με άνεση και ελληνικά βιβλία.

Τις προάλλες στο «Μακεδονία Παλλάς» συνειδητοποίησα ότι απέναντι μου είχα μια γυναίκα που, διάβολε, δεν γεννήθηκε, ούτε κατάγεται από τον τόπο μας, μπορεί όμως να τον πονέσει και να τον υποστηρίξει σαν να' ναι ο δικός της.

Ο λαός λέει πως «πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα, βρίσκεται μια δυναμική γυναίκα», πάντως στην περίπτωση μας η κυρία Λουτσέσκου απέφυγε διακριτικά να βρίσκεται πίσω από την επιστροφή στον ΠΑΟΚ. Η ίδια, απλά, ήθελε να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έπαιξε ρόλο στην τελική απόφασή του. Κατά βάθος ήταν σχεδόν σίγουρη για την επιλογή του.

«Άνα, η ψυχή μου είναι στον ΠΑΟΚ και εκεί θα επιστρέψουμε», της είπε όταν περίμεναν να υποδεχθούν στο Βουκουρέστι τον Κυριάκο Κυριάκο και τη Μαρία Γκοντσαρόβα, που ταξίδεψαν στη ρουμανική πρωτεύουσα, έχοντας παραμάσχαλα το (τριετούς διάρκειας) συμβόλαιο, δύο φανέλες του «Δικεφάλου» (του Βιεϊρίνια και του Καντουρί) και ένα… τσουρέκι Θεσσαλονίκης! Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή των εμφανίσεων, άλλωστε για τον Μαροκινό έχει ζητήσει να ανανεωθεί το συμβόλαιο του.

Παρεμπιπτόντως, ο αντιπρόεδρος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ του τηλεφώνησε πριν μπει στο αεροπλάνο, πιστεύοντας ότι θα του έκανε έκπληξη! Όμως, ο Λουτσέσκου, Ρουμάνος γαρ, είχε φροντίσει να πληροφορηθεί το ταξίδι δύο μέρες νωρίτερα…

Για τέταρτη φορά παππούς στα 52 του!

Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1969 στο Βουκουρέστι και μεγάλωσε μέσα σε αποδυτήρια ομάδων. Δεν ήταν εύκολα χρόνια για ένα παιδί που έπρεπε να μεγαλώσει με το βάρος του ονόματος «Λουτσέσκου», το οποίο στη Ρουμανία ήταν πασίγνωστο, λόγω των σπουδαίων επιτευγμάτων του πατέρα του, ο οποίος έκανε λαμπρή καριέρα ως ποδοσφαιριστής και προπονητής.

Το 1977, η Ρουμανία χτυπήθηκε από έναν καταστροφικό σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ από τους 1.578 θανάτους, οι 1.424 είχαν σημειωθεί στο Βουκουρέστι. Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου αγωνιζόταν στη Ντιναμό, ωστόσο η σύζυγός του, Νέλι, δεν ένιωθε πλέον ασφαλής στην πρωτεύουσα. Ξεκάθαρα φοβόταν για την ασφάλεια του 9χρονου γιου της, Ραζβάν.

Η οικογένεια μετακόμισε στη Χουνεντοάρα, μια μικρή πόλη στα δυτικά της Ρουμανίας, όπου ο Μιρτσέα ανέλαβε ως παίκτης-προπονητής στην ομάδα της περιοχής, η οποία αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας.

«Ήταν μία δύσκολη παιδική ηλικία γιατί κάθε φορά άκουγα «είσαι το παιδί του Λουτσέσκου! Ό,τι κάνεις, γίνεται εξαιτίας του πατέρα σου. Ο προσωπικός μου στόχος ήταν να χτίσω το δικό μου όνομα. Μεγάλωσα με την έμπνευση του, ήμουν μαζί του, είδα και έζησα ανάμεσα στους παίκτες και είδα τη ζωή εντός μιας ομάδας», είχε πει σε μια συνέντευξη στη ρουμανική τηλεόραση.

Με την Ανα-Μαρία γνωρίστηκαν το 1989 στην οικονομική σχολή (ASE) του Βουκουρεστίου, όπου φοιτούσαν, πορεύονται μαζί πάνω από 30 χρόνια και αποφάσισαν να βάλουν στεφάνι, ένα χρόνο αργότερα. Ο Ραζβάν ήταν μόλις 21 ετών. Απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μαριλού και τον Ματέι. Στα 52, σήμερα, ο «Στρατηγός» του ΠΑΟΚ περιμένει να γίνει για τέταρτη φορά παππούς! Τον θυμάμαι χαριτολογώντας να λέει, «είμαι ο νεότερος παππούς στον κόσμο», όταν η κόρη του, έφερνε στη ζωή το πρώτο εγγόνι του, ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Δίκιο είχε, ήταν μόλις 48 ετών.

Η οικογένεια, πλέον, μετράει τρία εγγόνια, δύο κορίτσια και ένα αγόρι, πάντως ο Ματέι Λουτσέσκου δεν ακολούθησε τα βήματα του διάσημου παππού του, αν και για ένα διάστημα ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας, όπως και ο πατέρας του. Τελικά τον κέρδισε το πάθος για την μπύρα. Επιστρέφοντας στη Ρουμανία από την Ολλανδία, όπου σπούδασε, αποφάσισε να επενδύσει στην αναγέννηση μιας πασίγνωστης μάρκας μπύρας στην πατρίδα του. Το καλοκαίρι του 2019 αγόρασε το εργοστάσιο και δίχως να κάνει έκπτωση στην ποιότητα, έφτασε να έχει επενδύσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Λίγους μήνες νωρίτερα σύσσωμη η οικογένεια είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και γιόρτασε την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ. Μετά από 34 χρόνια υπομονής και στέρησης, εκείνος ο τίτλος έφερνε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Ραζβάν. Ο Ματέι ήταν και στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε από κοντά τον τελικό με την ΑΕΚ, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του κυπέλλου στην αγκαλιά του πατέρα του.

«Βλέπω την εξέλιξη του Ραζβάν ως προπονητή σαν μια επέκταση της καριέρας μου», είχε παραδεχθεί τότε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, που μπορεί να έπαιρνε από το χέρι τον γιο του στις προπονήσεις και τους αγώνες, αλλά από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε ότι ο Ραζβάν θα γινόταν ένας καλός προπονητής, λόγω του τρόπου που σκεφτόταν την τακτική ενός αγώνα όταν ακόμα αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας στο ρουμανικό πρωτάθλημα.

Αποδείχθηκε, ότι είναι αναντικατάστατος

Ο Σαρλ ντε Γκολ είχε πει κάποτε ότι «τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους», αλλά ίσως λογάριαζε χωρίς τον Λουτσέσκου! Ένας προπονητής ο οποίος έμεινε για δύο σεζόν και πρόλαβε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση ενός αήττητου πρωταθλήματος, δύο κυπέλλων, ενώ «αν υπήρχε VAR τώρα θα είχα δύο πρωταθλήματα», όπως είπε με νόημα αναφερόμενος για άλλη μια φορά στο πολυσυζητημένο παιχνίδι του… Κομίνη, τον Μάρτιο του 2018.

Αν, πάντως, πιστεύετε ότι αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του στον πάγκο του «Δικεφάλου», κάνετε λάθος! Ο Ραζβάν δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ την εικόνα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, μετά τον αποκλεισμό-μαχαιριά από την Έστερσουντ, στο ξεκίνημα της παρουσίας του στην ομάδα. Αντικρίζοντας τους εξαγριωμένους οπαδούς στην αίθουσα των αφίξεων, ορκίστηκε μέσα του «να τους ξαναφέρω εδώ για να πανηγυρίζουν τίτλους». Κι αυτό, ακριβώς, έκανε!

Το έκανε αφού πέρασε όλα τα «θέλω» του στο γκρουπ του. Μέσα στα αποδυτήρια του υπάρχουν ξεκάθαρες ποδοσφαιρικές αξίες που δεν καταπατώνται, υπάρχει δικαιοσύνη για όλους και πάνω απ’ όλα ιεραρχία. Όλοι οι «παλιοί» έχουν ρόλους, όλοι οι νέοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να σταθούν ως ισότιμα μέλη του γκρουπ. Ο Ρουμάνος επιμένει να χρησιμοποιεί τη λέξη «balance» (ισορροπία) παίρνοντας άριστα στη διαχείριση του ρόστερ.

Ανοίγω μια δεύτερη παρένθεση. Ο Αντρέ Βιεϊρίνια στα 35 του μπορεί να βολεύτηκε ως τρίτος στόπερ, αλλά θα πρέπει να... ξοβολευτεί και να ετοιμάζεται για την επιστροφή του αριστερό άκρο της άμυνας. Εκεί, ακριβώς, όπου έκανε «παπάδες» τη χρονιά του νταμπλ, αυτή τη φορά δίδυμο με τον Ράχμαν Μπάμπα, εάν κι εφόσον ο ΠΑΟΚ συμφωνήσει κάποια στιγμή με την Τσέλσι για την παραμονή του Γκανέζου μπακ στην Τούμπα.

Ο Λουτσέσκου γνωρίζει ότι ο αρχηγός του μπορεί να παίξει σε τέσσερις διαφορετικές θέσης, στα δύο άκρα της άμυνας και της μεσαίας γραμμής, ωστόσο όπως λέει έχει βρει στο πρόσωπό του έναν παίκτη υψηλού επιπέδου για να χτίσει την επίθεσή του από πίσω και να αλλάξει το ρυθμό του αγώνα ακόμα κι αν οι αντίπαλοι προπονητές πιστεύουν ότι τον έχουν «διαβάσει».

Είναι ένας από εμάς…

Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στον σύλλογο, μέσα από δύσκολες καταστάσεις, κατόρθωσε να μην ήτα απλά ένα στέλεχος, ένας περαστικός. Βάσει αριθμών (68 νίκες σε 92 αγώνες και 74% ποσοστό επιτυχίας!), ήταν ο πιο πετυχημένος προπονητής που έχει περάσει από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο. Ήταν ένας από εμάς, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στα ΠΑΟΚτσήδικα στέκια της πόλης, μέχρι που έφτασε η στιγμή να χωρίσουν (προσωρινά) οι δρόμοι του με το «Δικέφαλο».

Πέρα από τη φυσιολογική κούραση που επιφέρει ρήξεις και την ανάγκη αμφοτέρων να αναζωογονήσουν τα κύτταρα τους, στη σχέση Λουτσέσκου-ΠΑΟΚ υπήρξαν (όχι απιστίες, αλλά) ασυμφωνίες. Όλοι το γνώριζαν, άσχετα αν κυριάρχησε η άποψη ότι έφευγε για τα πετροδόλαρα των σεΐχηδων της Αλ Χιλάλ. Το αν οι δρόμοι τους θα συναντιόντουσαν εκ νέου δεν το ήξερε κανείς: ούτε ο θεός, ούτε τα μέντιουμ!

Πάντως, δεν χρειάστηκαν πολλές ώρες συζήτησης με τον Ιβάν Σαββίδη για να… διορθωθεί το προ διετίας λάθος και να επιβεβαιωθεί η καρμική σχέση τους. Οι δύο άνδρες συζήτησαν πιο πολύ για όσα έζησαν στην Τούμπα, συμφώνησαν από την πρώτη στιγμή της επανένωσης, ότι δεν είχε κανένα νόημα να χαλάσουν τον χρόνο τους για να βρουν ποιος είχε το μεγαλύτερο φταίξιμο.

Το παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ρουμάνος προπονητής στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, όπου δεν ζήτησε καμία πίστωση χρόνου, γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι πως σε περίπτωση που δεν κερδίζει από την αρχή, τότε θα αποχωρήσει, αν και η ισχυρή προσωπικότητά του δεν του επιτρέπει να κάνει τέτοιες σκέψεις.

Επειγόντως ένα... καινούργιο σκουφί!

Γουστάρεις δεν γουστάρεις τον Λουτσέσκου, του βγάζεις το καπέλο (και το... σκουφί μαζί), γιατί μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Ξεκάθαρες κουβέντες, γεμάτες αυτοπεποίθηση, που αρέσουν στον κόσμο της ομάδας, επέστρεψε με μια και μόνο εντολή από το αφεντικό του ΠΑΟΚ: να φέρει τίτλους μέσα στην επόμενη τριετία.

Η οικογένεια Σαββίδη αισθάνεται μαζί του μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο κόσμος τον εμπιστεύεται γιατί γνωρίζει ότι στα δύσκολα, θα είναι εκεί. Δε θα κρυφτεί. Ούτε θα καταφύγει σε κλισέ φράσεις, με εξαίρεση το περίφημο, πλέον, «για μένα»!

Ο Ραζβάν παραμένει ένας επικοινωνιακός τύπος, τις περισσότερες φορές αφοπλιστικός, το μόνο πρόβλημα είναι πως «θα πρέπει να βρω ένα καινούργιο σκουφί»!

Βλέπετε, το ξακουστό και γούρικο σκουφί, που έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών και ξεπούλησε από τα ράφια της «ασπρόμαυρης» μπουτίκ τη χρονιά του νταμπλ, το χάρισε σ’ ένα νεαρό κορίτσι που του ζήτησε, μετά τον τελικό του κυπέλλου το 2019, στο αεροδρόμιο της Αθήνας την ώρα των πανηγυρισμών. Χαλάλι της…