Ο Λουτσέσκου κάνει τον ΠΑΟΚ ή ο ΠΑΟΚ τον Λουτσέσκου;

Ο Λουτσέσκου κάνει τον ΠΑΟΚ ή ο ΠΑΟΚ τον Λουτσέσκου;

Ο Λουτσέσκου κάνει τον ΠΑΟΚ ή ο ΠΑΟΚ τον Λουτσέσκου;

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει στο Gazzetta για το προνόμιο της προσμονής και την πρώτη αποστολή, μετά την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ, του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Εν αρχή ην, η χαρά της ημέρας. «O Ραζβάν Λουτσέσκου είναι εδώ», αποκρίθηκε ο ΠΑΟΚ στα social media καλωσορίζοντας πίσω τον Ρουμάνο αρχιτέκτονα μιας σπουδαίας ομάδας, που πριν από δύο χρόνια τα πήρε όλα εντός συνόρων. Γνωρίζουν καλά από επιστροφές στην Τούμπα, όμως η σημερινή έχει μια διαφορετική αξία.

Το προνόμιο της προσμονής. Είναι άλλο η προσμονή, άλλο η αγωνία. Αγωνία νοείται, ή τουλάχιστον έχεις, στις κληρώσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, άντε και των ημιτελικών του κυπέλλου. Τώρα είναι κάτι διαφορετικό. Δεν υπάρχει αγωνία, αλλά μια τεράστια προσμονή γι’ αυτό που ετοιμάζεται. Γι’ αυτό που έρχεται στα «προσεχώς», με την υπογραφή του «Στρατηγού».

Ο Λουτσέσκου, στα δικά μου μάτια, δεν παύει να είναι (εκτός από, νομίζω, ωραιότατος άνθρωπος) ένας εξαιρετικός προπονητής που ξέρει πολύ καλά το πόσο πολύ μεγάλο βάρος καλείται να κουβαλήσει πάνω του. Εξάλλου, όπως έχω γράψει, αποδεχόμενος την πρό(σ)κληση του Ιβάν Σαββίδη γνωρίζει ότι καλείται να έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο τον εαυτό του.

Ο βάσιμος στόχος

Δεν υπέγραψε με τον ΠΑΟΚ για ένα ή δύο χρόνια, υπέγραψε με τον ΠΑΟΚ για τρία χρόνια. Παίρνοντας σιγά-σιγά ξανά τον αέρα του καινούργιου (παλιού) περιβάλλοντος, μπροστά θα έχει πολλές ευκαιρίες ν’ αποδείξει όσα δεν πρόλαβε πριν από δύο καλοκαίρια.

Γι’ αυτό και η πρώτη συνέντευξη Τύπου έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Συνήθως τέτοιου είδους συνεντεύξεις δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, πέραν από κάποιες χιλιάδες views στο επίσημο κανάλι της ΠΑΕ, που θα τη μεταδώσει ζωντανά αύριο στη 1 το μεσημέρι, καθώς θα απουσιάζουν, λόγω υγειονομικών μέτρων, οι δια ζώσης ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου.

Εκεί, ο Λουτσέσκου θα θέσει τον στόχο. Με τον πήχη των προσδοκιών να έχει τοποθετηθεί αυτομάτως πολύ ψηλά, φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, πίσω από το κρυμμένο πρόσωπο, εξαιτίας της προστατευτικής μάσκας, έκανε λόγο για «huge motivation». Τεράστιο κίνητρο. Όμως, δεν γίνεται, πορεία δίχως στόχο. Να συντονιστούν άπαντες, μικροί και μεγάλοι, στην πίεση του πρωταθλητισμού για να τον εκπληρώσουν. Ο στόχος είναι ανάγκη. Ο εφικτός στόχος, φυσικά, που με όλα όσα μεγάλα επιτεύγματα υπέγραψε τη διετία 2017-2019, δεν νοείται να είναι άλλος. Στην περίπτωση του η επιστροφή στην εντός συνόρων πρώτη θέση είναι ένας καθαρός στόχος. Βάσιμος στόχος.

Η εικόνα της ομάδας, φέρει τη σφραγίδα του προπονητή. Είναι κάτι που το γνωρίζουν μέχρι και τα… πλακάκια των αποδυτηρίων της Τούμπας, γι’ αυτό και οι όποιες αλλαγές έχει στο μυαλό του ο 52χρονος τεχνικός, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και περιμένουμε να τις ακούσουμε στις «προγραμματικές» δηλώσεις του.

Η προσμονή για κάτι καινούργιο

Την όποια διαφορά στην περίπτωση του Ρουμάνου, νιώθω ότι μπορεί να την κάνει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Οι γύρω-γύρω. Όσοι επιμένουν να τοποθετούν στα μυαλά τους την ομάδα πάνω από την ομάδα. Το «φώναξε» μόλις χτες ο Αντρέ Βιεϊρίνια. «Δεν γίναμε ΠΑΟΚ για τα λεφτά, τα πρωταθλήματα και τα Κύπελλα. Γίναμε ΠΑΟΚ για την ιδέα του ΠΑΟΚ! Ο ΠΑΟΚ είναι πάνω από όλα. Ούτε Βιεϊρίνια, ούτε Γκαρσία, ούτε κανείς…», είπε ο «κάπτεν» των Κυπελλούχων Ελλάδας.

Αμα ακούς τον Αντρέ, τον τελευταίο που έχει ανάγκη να καλοπιάσει τον προπονητή, να λέει ότι χρειάζεται ο κόσμος να «βάλει πλάτη», να δείξει υπομονή και να στηρίξει την ομάδα στις καλές και τις κακές στιγμές, αντιλαμβάνεσαι το κλίμα. Οι λέξεις και οι έννοιες που χρησιμοποίησε ο αρχηγός για να περιγράψει την κατάσταση μοιάζουν αυτονόητες, σχεδόν επαναλαμβανόμενες, ειδικά όταν μπροστά υπάρχει η προσμονή για κάτι καινούργιο, ωστόσο τα λόγια του δεν είχαν την παραμικρή ένδειξη αρνητισμού. Καμία αφ’ υψηλού προδιάθεση. Μονάχα στήριξη.

ΥΓ: Το μεγάλο στοίχημα για τον Λουτσέσκου, είναι η πορεία στην Ευρώπη και η ανάπτυξη των μικρών της ομάδας. Αξιοποιώντας την επένδυση εκατομμυρίων που έχει γίνει, ο ΠΑΟΚ έχει την ευτυχία να διαθέτει μια ισχυρή «νέα γενιά» ποδοσφαιριστών, που στην πρώτη του παρουσία στην Τούμπα δεν θα είχαν καμία τύχη να σταθούν στο ρόστερ και να πάρουν ευκαιρίες.

Τότε η ψύχωση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν άφηνε κανένα περιθώριο στον Ρουμάνο, που κάθε Κυριακή ήξερε ότι «παίζει το κεφάλι του». Τώρα, τα πράγματα έχουν ωριμάσει και πέραν του Τζόλη υπάρχουν κι άλλα «διαμάντια», που θέλουν μια ευκαιρία για να λάμψουν. Εξάλλου, ο Σαββίδης υποστήριξε πως «στόχος του ΠΑΟΚ είναι να γίνει κομμάτι της ευρωπαϊκής ελίτ» και χωρίς πορεία στην Ευρώπη και ανάπτυξη δικών σου παιδιών, αυτό δεν γίνεται.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.