Μεταξάς: Ένας εξελιγμένος Γιαννίκης

Μεταξάς: Ένας εξελιγμένος Γιαννίκης

bet365

Ο Ηρακλής Μεταξάς είναι ο νέος προπονητής του Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα και το Gazzetta γράφει για τον άνθρωπο που έχει κερδίσει τον σεβασμό του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Όταν ο Ηρακλής Μεταξάς δήλωνε στο Gazzetta τον Οκτώβριο του 2020 ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να βρεθεί σε πάγκο ελληνικής ομάδας, ούτε ο ίδιος φανταζόταν ότι μετά από λίγους μήνες θα ετοίμαζε βαλίτσες για την Ελλάδα. Και όμως, η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα με τον Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα να ανακοινώνει την πρόσληψή του για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η καλύτερη έκδοση ομογενή προπονητή σε όλα τα επίπεδα, ο οποίος είναι αποδεκτός από όλη την γερμανική ποδοσφαιρική κοινωνία, ετοιμάζεται να συνεχίσει στα Γιάννενα το έργο του Αργύρη Γιαννίκη. Ένας άνθρωπος που υπηρετεί στο απόλυτο το γερμανικό μοντέλο της πειθαρχίας και του αποτελέσματος. Ένας άνθρωπος αγαπητός, επικοινωνιακός που θεωρεί πως η καλύτερη απάντηση σε όλους δεν είναι τα μεγάλα λόγια, αλλά η δουλειά μέσα στο γήπεδο.

Τον σεβασμό όλων

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η Γερμανία το ποδόσφαιρο της θα πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Οπότε το να είσαι σχεδόν δέκα χρόνια στην Γερμανική Ομοσπονδία σημαίνει ότι κάτι κάνεις καλά στην δουλειά σου. Από τον Ιανουάριο του 2001 έως και το χειμώνα του 2009 ο Ηρακλής Μεταξάς βρισκόταν στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων ως υπεύθυνος και συντονιστής του αναπτυξιακού προγράμματος των παιδιών που θα αποτελέσουν το μέλλον του γερμανικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι από μπροστά του πέρασε όλη η τωρινή φουρνιά της «νασιοναλμανσαφτ».

Εκεί κατάλαβε πως το μέλλον του είναι η προπονητική, η καθοδήγηση. Έτσι, μετά τα κλιμάκια της Γερμανίας ήρθε η πρόκληση της Μπόχουμ, σε ένα φιλικό περιβάλλον για τον ίδιο αν σκεφτεί κανείς ότι στο Μπόχουμ έχει αρκετούς Έλληνες, ενώ ο Γκέκας έγραψε ιστορία με την φανέλα της ομάδας όταν και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Μάλιστα, μετά από εισήγησή του αποκτήθηκε και ο Γραμμόζης με τον οποίο θα χτιστεί μια σχέση που θα τους ακολουθήσει και χρόνια μετά στην Ντάρμσταντ όταν ο Γραμμόζης έκανε το προπονητικό του ντεμπούτο και κάλεσε τον προπονητή του ΠΑΣ για να τον έχει στο πλευρό του και να τον βοηθήσει στο νέο του ξεκίνημα. Μετά την Μπόχουμ ακολούθησε η Φράιμπουργκ για δύο χρόνια μέχρι να έρθει το κάλεσμα του φίλου του Μίχαελ Σκίμπε και η Εθνική Ελλάδος.

Ο Σκίμπε αναλαμβάνει την γαλανόλευκη» και αμέσως καλεί τον Ηρακλή Μεταξά να είναι ο βοηθός του. Και αμέσως η δουλειά τους φέρνει αποτελέσματα. Μια Εθνική καταρρακωμένη από τις κατραπακιές των προκριματικών του Euro 2016 όταν και οι διεθνείς γνώρισαν ντροπιαστικές ήττες στον όμιλό τους από ομάδες όπως τα Νησιά Φερόε.

Αμέσως Σκίμπε και Μεταξάς επαναφέρουν ξανά το οικογενειακό κλίμα στην ομάδα (αν ρωτήσει κανείς τους διεθνείς μόνο τα καλύτερα έχουν να πούνε για τον Μεταξά). Και η μεταμόρφωση είναι εντυπωσιακή. Στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 η Ελλάδα κατετάγη δεύτερη στον όμιλο της, πίσω από το πρώτο (και αήττητο) Βέλγιο το οποίο εντυπωσίασε στο Μουντιάλ της Ρωσίας, διεκδικώντας την πρόκριση στα play-off απέναντι στην Κροατία. Οι Κροάτες αποδείχτηκαν ανυπέρβλητο εμπόδιο (μην ξεχνάμε μιλάμε για την φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου), αλλά αυτό δεν χάλασε την γενική εικόνα της ομάδας. Καλές εμφανίσεις και ξανά χαμόγελα. Μετά από δυόμιση χρόνια οικογενειακοί λόγοι αναγκάζουν τον Μεταξά να επιστρέψει στην Γερμανία. Οι καλοί όμως δεν χάνονται και αμέσως η Λεβερκούζεν του καταθέτει πρόταση για να αναλάβει πόστο στην ακαδημία, στην Κ16 και στην Κ19. Στις «ασπιρίνες» μένει τρία χρόνια πριν ο Γραμμόζης τον καλέσει στην Ντάρμσταντ, όπου σε ενάμιση χρόνο αρχικά σώζουν την ομάδα και στη συνέχεια κάνουν μια υπερβατική σεζόν που τους έφτασε ακόμα και στο να διεκδικήσουν ακόμα και την άνοδο.

Γραμμόζης και Ντάρμσταντ δεν τα βρίσκουν για την ανανέωση της συνεργασίας και κάπου εκεί ο παλιός του φίλος, Χάικο Χέρλιχ τον καλεί στην Άουγκσμπουργκ και στην Bundesliga, μέχρι και τον Απρίλιο όταν και οι άνθρωποι της ομάδας της Βαυαρίας αποφάσισαν να προβούν σε αλλαγή προπονητή.

Ο Ηρακλής Μεταξάς

Όταν έγραψε ιστορία στην Bubdesliga

Τον Οκτώβριο του 2020 ο Μεταξάς βρισκόταν στο πλευρό του Χάικο Χέρλιχ στην Άουγκσμπουργκ. Ο Αυστριακός τεχνικός λίγες ημέρες πριν τον αγώνα με την Βόλφσμπουργκ μπαίνει εμπνευσμένα στο νοσοκομείο με πρόβλημα στους πνεύμονες. Οι γιατροί του ξεκαθαρίζουν ότι θα πρέπει να παραμείνει μέσα για να ξεπεράσει εντελώς το πρόβλημα. Αυτό σήμαινε πως κόντρα στην «Λύκους» θα έπρεπε να ήταν άλλος που θα αναλάβει την καθοδήγηση της ομάδας.

Κανένα πρόβλημα. Ο Χέρλιχ άφηνε την ομάδα στα καλύτερα χέρια, σε αυτά του Ηρακλή Μεταξά. Και ο Χέρλιχ το γνώριζε αυτό. Άλλωστε, η συνεργασία τους δεν είχε ξεκινήσει εκείνη την χρονιά. Οι δυο τους εκτός από συνεργάτες είναι και φίλοι και η σχέση τους ξεκινάει από το 2008 όταν είχαν βρεθεί μαζί στους πάγκους των DFB Juniors και Μπόχουμ από το 2008 έως το 2010. Υπήρχε μια μικρή ανησυχία για το πως θα ανταποκριθεί η ομάδα όχι όμως ο Χέρλιχ. «Ο Χάικο έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον βοηθό προπονητή του», δήλωνε ο αθλητικός διευθυντής της Άουγκσμπουργκ, Στέφαν Ρόιτερ και η επιβεβαίωση ήρθε στο γήπεδο. Η Άουγκσμπουργκ καταφέρνει και παίρνει τον βαθμό της ισοπαλίας μέσα στο Volkswagen Arena με τον Ηρακλή Μεταξά να παίρνει άριστα στην προετοιμασία της ομάδας.

Ο Ηρακλής Μεταξάς στον πάγκο της Άουγκσμπουργκ


Πλέον το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει. Μετά από τόσα χρόνια ως βοηθός προπονητή ήρθε η ώρα για το μεγάλο βήμα. Ο ίδιος αποφασίζει ότι είχε έρθει η ώρα για να γίνει αυτός ο καθοδηγητής σε μια ομάδα. Η πρόταση του ΠΑΣ έρχεται την καλύτερη στιγμή. Ο ίδιος ψάχνει μια ομάδα που θα του δώσει τα εχέγγυα και τις συνθήκες για να δουλέψει, ενώ οι Ηπειρώτες θέλουν να συνεχίσουν το ίδιο πετυχημένο γερμανικό μοντέλο μετά τον Αργύρη Γιαννίκη. Και τον άνθρωπο αυτό ο Χριστοβασίλης τον βρήκε στο πρόσωπο του 53χρονου τεχνικού, την καλύτερη έκδοση Έλληνα προπονητή προερχόμενου από την Γερμανία. Και μπορεί ο αγωνιστικός χώρος να είναι ο καθρέφτης, αλλά αν το βιογραφικό παίζει έστω κι ένα μικρό ρόλο, τότε ο Ηρακλής Μεταξάς έχει κάνει την πρώτη του νίκη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα