Άλλος ένας που θα έρθει, θα συνθηκολογήσει, θα τρομάξει και θα φύγει με κλειστό στόμα

Άλλος ένας που θα έρθει, θα συνθηκολογήσει, θα τρομάξει και θα φύγει με κλειστό στόμα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον νέο αρχιδιαιτητή, και το πραγματικό πρόβλημα της διαιτησίας στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο: τους ιδιοκτήτες.

Η σημερινή είναι ακόμη μια περήφανη ημέρα στην περήφανη ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μια μέρα που σε βάζει στη θέση να αναρωτιέσαι ποιος νομίζει ότι κοροϊδεύει ποιον. Αυτοί που συμφωνούν με την επιλογή και την διαδικασία επιλογής αρχιδιαιτητή από την ΕΠΟ ή αυτοί που μιλούν για πραξικόπημα.

Για ακόμη μια φορά η επικοινωνία όλων αυτών που ασκούν διοίκηση στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο μας πλένει το μυαλό, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν τις βολικές για αυτούς εντυπώσεις. Ξαφνικά το ονοματεπώνυμο και η διαδικασία επιλογής του αρχιδιαιτητή μοιάζει με την λύση για όλα τα δεινά του ποδοσφαίρου.

Έχουν περάσει 9 χρόνια από την πρώτη φορά που η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας είχε ξένο αρχιδιαιτητή - τον Χιου Ντάλας. Ποιοι και πώς νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδεύουν, παρουσιάζοντας το ζήτημα του ονόματος και της διαδικασίας επιλογής του αρχιδιαιτητή ως την αρχή για την λύση του προβλήματος της διαιτησίας στην Ελλάδα; Δεν ζούμε εδώ εμείς, δεν έχουμε καταλάβει πώς λειτουργεί η φάση εδώ και 9 χρόνια;

Το πρόβλημα δεν είναι ο αρχιδιαιτητής - είναι αυτοί που προσπαθούν παντοιοτρόπως να τον ελέγξουν.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μας κοροϊδεύει. Αν ήθελαν, οι επιχειρηματίες θα μπορούσαν από την επόμενη κιόλας αγωνιστική να βάλουν το ποδόσφαιρο σε μια εποχή με λιγότερη διαφθορά και λιγότερη βία. Υιοθέτηση του πρωτοκόλλου της UEFA για τις συνθήκες ασφάλειας στον αγωνιστικό χώρο και τα αποδυτήρια, με ανοιχτές κάμερες που ελέγχονται από την ΚΕΔ, χωρίς … μοντάζ. Καλοπληρωμένη ομάδα ξένων αρχιδιαιτητών, των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις θα ελέγχονται από κρατικές αρχές, οι οποίες θα έχουν αναλάβει και την ασφάλειά τους. Μπορείτε να το κάνετε λίγο έτσι το πρωτάθλημα για να δούμε κι εμείς λίγο κάτι;

Τους ακούτε να μιλούν για την κατάσταση που επικρατεί στους αγωνιστικούς χώρους και στους διαδρόμους των αποδυτηρίων; Τους ακούτε να μιλούν για ασφάλεια; Τους βλέπετε διατεθειμένους να παίξουν με ανοιχτά τηλέφωνα το παιχνίδι; Εδώ οι τύποι έψαχναν αρχιδιαιτητή με απαραίτητη προϋπόθεση να δέχεται να δουλέψει με όρο μια χαμηλή αποζημίωση όταν απολυθεί. Δηλαδή φωνάζουν ότι θέλουν έναν όσο πιο αναλώσιμο αρχιδιαιτητή. Μιλάμε σοβαρά για ποδόσφαιρο;

Κανείς, συμπεριλαμβανομένης της UEFA, δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Καθένας νοιάζεται και φωνάζει μόνο για την προστασία των μικροσυμφερόντων του. Καθένας νοιάζεται για το “πρόβλημά” του. Και όλα αυτά συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να συμβαίνουν υπό την ανοχή ενός κράτους που επιτρέπει στην ΕΠΟ να λειτουργεί με διαδικασίες τσιφλικιού. Πού και πού ο Πρωθυπουργός νοιάζεται για να έρθουν ξένοι διαιτητές στα play-offs και αυτό είναι όλο.

Ένας τόλμησε να πει, ως πρόεδρος της ΕΠΟ, ότι έχει όραμα να αποσυνδέσει την διαιτησία από την ομοσπονδία και να της βάλει επαγγελματικές προδιαγραφές, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, και έμεινε στη θέση του για έξι μήνες. Και πολύ έκατσε.

Όχι τυχαία, ούτε ένας από αυτούς που κατείχαν την θέση του αρχιδιαιτητή στην ΚΕΔ δεν έχει μιλήσει δημόσια για να επικοινωνήσει τους λόγους για την αποχώρηση ή την απομάκρυνσή του, ή να μοιραστεί μαζί μας την ελληνική εμπειρία του. Ομερτά. Κανονική. Βάζω στοίχημα ότι ο Πίτερ Φρόιντφελντ δεν θα κάνει την έκπληξη, αν πάρει τη θέση. Θα μπει στη λίστα αυτών που έρχονται, αφομοιώνονται ή ανέχονται την κατάσταση με όραμα να παίρνουν τα λεφτά, και μια μέρα αποχωρούν τρομαγμένοι από την Ελλάδα και δεν ξανάρχονται ούτε για διακοπές. Είτε επειδή φοβούνται να μιλήσουν είτε επειδή έχουν προλάβει να λερώσουν την φωλιά. Αυτό δείχνει ο τρόπος της σιωπής τους.

Και μετά από αυτή τη μικρή διακοπή, ας πατήσουμε πάλι το play για να συνεχίσουν τα πλυντήρια να μας πλένουν το μυαλό σχετικά με τη σημασία που έχει το ονοματεπώνυμο και η διαδικασία επιλογής του νέου αρχιδιαιτητή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.