Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να την πατήσει όπως το 2005

Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να την πατήσει όπως το 2005

Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να την πατήσει όπως το 2005

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο 18 χρόνια πίσω, καταγράφοντας τις εκπληκτικές ομοιότητες στο φινάλε του φετινού πρωταθλήματος με εκείνο της σεζόν 2004-05.

Δύο τέρματα θυμούνται οι περισσότεροι από το φινάλε του πρωταθλήματος της σεζόν 2004-05. Αυτό του Ριβάλντο στο Καυτατζόγλειο, με το οποίο ο Ολυμπιακός κατάκτησε τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική απέναντι στον Ηρακλή, αλλά και αυτό του Νατσούρα με τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στην κορυφή δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Ωστόσο, η ιστορία πιθανότατα να είχε γραφτεί αλλιώς και τα δύο συγκεκριμένα τέρματα να μην είχαν τόση αξία, αν ο Παναθηναϊκός δεν «αυτοκτονούσε». Κι αυτό γιατί τρεις στροφές πριν το φινάλε, το «τριφύλλι» ήταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και φαβορί για την κατάκτηση ενός δεύτερου σερί πρωταθλήματος.

Μάιος 2005, λοιπόν. Μπαίνοντας στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές εκείνου του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός ήταν πρώτος με 59 βαθμούς, ακολουθούσε η ΑΕΚ με 58 και ο Ολυμπιακός με 56. Όπως και φέτος, έτσι και τότε, οι «πράσινοι» είχαν να αντιμετωπίσουν κατά σειρά τους δύο «δικεφάλους». ΑΕΚ και ΠΑΟΚ φέτος, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ τότε. Τι χρειαζόταν πρακτικά η ομάδα το «τριφύλλι»; Μία νίκη στα δύο αυτά ντέρμπι - πριν αντιμετωπίσει τον πιο αδύναμο ΟΦΗ την τελευταία αγωνιστική – ώστε να αγκαλιάσει τον τίτλο. Τι έφερε; Δύο ισοπαλίες. Και η σύμπτωση; 1-1 με τον ΠΑΟΚ και 0-0 με την ΑΕΚ. Ακριβώς, δηλαδή, όπως και φέτος.

pap

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι έγινε τότε. Στην 28η αγωνιστική (τότε ολοκληρωνόταν το πρωτάθλημα στις 30 αγωνιστικές), ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Έμεινε στο 1-1 (Σαλπιγγίδης, Παπαδόπουλος) και έτσι έχασε την ευκαιρία να κρατήσει το +3 από τον Ολυμπιακό και να πάει στο +4 από την ΑΕΚ, η οποία την ίδια ώρα έχανε από τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο, αυτή η ήττα-σοκ της Ένωσης, διατήρησε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή και του έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία, αφού πλέον η βαθμολογία ήταν η εξής: ΠΑΟ 60, ΟΣΦΠ 59, ΑΕΚ 58.

Αυτή η δεύτερη ευκαιρία ήταν απέναντι στην ίδια την ΑΕΚ, σε μία άδεια – λόγω τιμωρίας – Λεωφόρο. Ήταν, όμως, η τελευταία, αφού ο Ολυμπιακός είχε πλησιάσει στον έναν πόντο και δεν υπήρχε περιθώριο στον Παναθηναϊκό για περαιτέρω απώλεια βαθμών. Ωστόσο, η ομάδα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι δεν τα κατάφερε ούτε τότε, μένοντας για δεύτερο συνεχόμενο ματς στην ισοπαλία. Το 0-0 κόντρα στην Ένωση αποδείχθηκε καταδικαστικό, αφού την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του απέναντι στον Πανιώνιο και σκαρφάλωνε στην κορυφή της βαθμολογίας. Ο πίνακας έγραφε πλέον: ΟΣΦΠ 62, ΠΑΟ 61, ΑΕΚ 59.

Η τελευταία αγωνιστική ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα. Ο Παναθηναϊκός νίκησε μεν τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, ωστόσο τα ευχάριστα νέα για τον ίδιο, δεν ήρθαν ποτέ από τη Θεσσαλονίκη. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 του Ηρακλή και ήταν αυτός που πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου. Έναν τίτλο που κρατούσε στα χέρια του ο Παναθηναϊκός, όμως δεν τα κατάφερε, αφού στα δύο ντέρμπι απέναντι στους «δικεφάλους» δεν πήρε τη μία νίκη που χρειαζόταν. Αποδείχθηκε πως ήθελε τρεις βαθμούς σε δύο ματς, όμως μάζεψε δύο. Όπως έχει γίνει και φέτος, που δε νίκησε ούτε την ΑΕΚ, ούτε τον ΠΑΟΚ, αλλά έφερε ισάριθμα «Χ» απέναντι τους. Σε λίγες μέρες θα φανεί, αν θα είναι καταδικαστικό για εκείνον, όπως είχε συμβεί και 18 χρόνια πριν. Απλά, για τους λάτρεις των συμπτώσεων και των συγκυριών, να αναφέρουμε ότι το πρωτάθλημα της σεζόν 2004-05 κατέληξε στην ομάδα, που εκείνη τη χρονιά είχε μπει στο νέο της γήπεδο. Τον Ολυμπιακό του «Γεώργιος Καραϊσκάκης»...

pao


@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος