Η απόφαση της UEFA είναι εξοργιστική

Η απόφαση της UEFA είναι εξοργιστική

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την προκλητική απόφαση της UEFA να τραβήξει “τους δικούς της διαιτητές” από το εχθρικό και βίαιο ελληνικό ποδόσφαιρο αντί να προστατέψει όλους τους διαιτητές ερευνώντας σε βάθος τις υποθέσεις επιθέσεων και επιβάλλοντας παραδειγματικές ποινές.

Αυτή η επιστολή, που έστειλε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι ένα μνημείο. Δύσκολα θα θυμηθεί κανείς μια προηγούμενη φορά που η UEFA αναφερόταν αόριστα και αφηρημένα ότι “η UEFA πληροφορήθηκε με βαθιά θλίψη και έντονη ανησυχία ένα ακόμη περιστατικό που αφορά στην προσβλητική και βίαιη συμπεριφορά προς τους διαιτητές ποδοσφαίρου που είχαν οριστεί να διευθύνουν πρόσφατους αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα”. Της UEFA της αναλογεί η ευθύνη της έρευνας και μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου. Δηλαδή της αναλογεί να μας πει τι συνέβη, ποιος το έκανε και ποια είναι η τιμωρία του ώστε να δημιουργηθεί ένα παράδειγμα που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τον επόμενο που θα επιφυλάξει προκλητική και βίαιη συμπεριφορά προς διαιτητές.

Μένεις άλαλος όταν διαβάζεις ότι η UEFA μας λέει ότι κάτι έγινε αλλά δεν μας λέει τι έγινε, λες και πρόκειται για μια αρχή που φοβάται να μιλήσει.

Και τι μας λέει στη συνέχεια της επιστολής του ο πρόεδρος της UEFA; Ότι την UEFA τη νοιάζει να προστατέψει τους αξιωματούχους των αγώνων και να τους κρατήσει μακριά από τέτοιες εχθρικές και επικίνδυνες καταστάσεις. Δηλαδή αυτοί που πρόκειται να έρθουν και να διευθύνουν τους αγώνες των τελευταίων αγωνιστικών των playoffs δεν είναι διαιτητές για των οποίων την ασφάλεια νοιάζεται η UEFA;

Αν το περιβάλλον είναι εχθρικό και επικίνδυνο, είναι για όλους - δεν είναι μόνο για τους διαιτητές της elite και της Α’ κατηγορίας. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν η UEFA, που λέει ότι νοιάζεται για την ασφάλεια των διαιτητών να μη μπαίνει στη διαδικασία να προστατέψει γενικά τους διαιτητές και δείχνει ενδιαφέρον μόνο για τους elite; Πώς είναι δυνατόν να μας λέει κατάμουτρα ότι δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα για να επιβάλει την αλλαγή των συνθηκών διεξαγωγής των αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες που δεν θα είναι εχθρικές και επικίνδυνες για τους διαιτητές. Και ποιος θα το κάνει αυτό, αν όχι η UEFA, η οποία μας φωνάζει εδώ και δεκαετίες ότι το ποδόσφαιρο διοικείται από την ίδια και όχι από τις κυβερνήσεις;

Αντί να μας ανακοινώσει ότι έχει ήδη σε εξέλιξη τις έρευνες για να διαπιστώσει ποιοι είναι αυτοί που έχουν συμπεριφερθεί προσβλητικά και βίαια προς τους διαιτητές, και ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την ΕΠΟ προκειμένου να επιβάλει ποινές στους δράστες, η UEFA μας έγραψε σε μια επίσημη επιστολή ότι αποφάσισε να βγάλει την ουρά της απέξω από το ελληνικό πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Λες και η κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, που είναι μέρος της UEFA, δεν αποτελεί δικό της πρόβλημα. Μιας UEFA που θα βγάλει δόντια αν τυχόν πάει μια κυβέρνηση να παρέμβει σε ένα ζήτημα σαν αυτό και θα απειλήσει με διεθνή αποκλεισμό.

Αν υπήρχε, η Ελληνική Ομοσπονδία θα έπρεπε να έχει απαντήσει σε δευτερόλεπτα σε αυτή την επιστολή με μια δική της, με την οποία θα απαιτούσε αφενός να συνεχίσουν να έρχονται elite διαιτητές και αφετέρου να διενεργήσει η UEFA με δική της ευθύνη έρευνα για τις συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει όλοι οι ξένοι διαιτητές που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα για να διευθύνουν έναν αγώνα της Superleague.

Η στάση της UEFA είναι, το λιγότερο, εξοργιστική. Και η ευθύνη της για το γεγονός ότι διαιτητές αντιμετώπισαν ή θα αντιμετωπίσουν αύριο μεθαύριο ακραίες καταστάσεις σε ελληνικά αποδυτήρια είναι τεράστια. Ποιος θα σφυρίξει τώρα τα παιχνίδια; Και γιατί να αισθάνεται ασφαλής σε ένα περιβάλλον που το έχει κρίνει ακατάλληλο για τους διαιτητές της η UEFA; Αυτή η αχαρακτήριστη επιστολή του προέδρου της UEFA είναι μια καθαρή απόδειξη ότι η διοίκησή του δεν νοιάζεται για κανέναν άλλον, παρά μόνον για την elite κατηγορία. Όχι μόνο των διαιτητών.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.