Μπακαμπού: Μακράν πρώτος σε συχνότητα στο γκολ, αλλά ποτέ ως αλλαγή στον Ολυμπιακό!

Μπακαμπού: Μακράν πρώτος σε συχνότητα στο γκολ, αλλά ποτέ ως αλλαγή στον Ολυμπιακό!

bet365

Ενόψει του ματς με την ΑΕΚ, ο Κώστας Νικολακόπουλος, μέσω του blog του στο Gazzetta εστιάζει στον Σεντρίκ Μπακαμπού και τον συγκρίνει με τον Λιβάι Γκαρσία.

Η σύγκρουση του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ την Κυριακή στο Καραϊσκάκη είναι, μεταξύ άλλων, και μία αναμέτρηση ανάμεσα στις ομάδες με την καλύτερη επίθεση στο φετινό πρωτάθλημα: ο Ολυμπιακός έχει βάλει 61 γκολ κι η ΑΕΚ 56. Με την ΑΕΚ να είναι πιο ισορροπημένη αμυντικά, καθώς έχει δεχθεί 15 γκολ, έναντι 19 του Ολυμπιακού.

Κάπως έτσι, το ντέρμπι των δύο ομάδων αποτελεί και μία ξεχωριστή μάχη ανάμεσα στους δύο κορυφαίους σκόρερ της φετινής σεζόν, όχι μόνο στο πρωτάθλημα, αλλά σε όλες τις διοργανώσεις. Αναφερόμαστε, βέβαια, στον Σεντρίκ Μπακαμπού και στον Λιβάι Γκαρσία, που δεν είναι απλά οι δύο πρώτοι σκόρερ στη φετινή Λίγκα, αλλά και οι δύο πρώτοι σκόρερ γενικά στη σεζόν, δηλαδή και σε πρωτάθλημα και σε Κύπελλο, ακόμη και στην Ευρώπη, αν και οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες δεν έπαιξαν καν στα Κύπελλα Ευρώπης φέτος, καθότι η μεν ΑΕΚ ήταν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ο δε Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να δηλώσει τον κεντρικό επιθετικό του στη λίστα για το Γιουρόπα Λιγκ, αφού τον απέκτησε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την σχετική προθεσμία.

Ο Μπακαμπού έχει λοιπόν το μειονέκτημα ότι έφτασε στα μέσα Σεπτέμβρη, χωρίς δηλαδή να κάνει προετοιμασία. Σε αντίθεση με τον Λιβάι, που βρίσκεται στο πρωτάθλημα μας και στην ΑΕΚ εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Με τη διαφορά ότι ο Λιβάι από φέτος άρχισε να παίζει σέντερ φορ, κάτι που βελτίωσε πολύ τα στατιστικά του, αφού ουσιαστικά διπλασίασε τα γκολ του-είχε πρόπερσι έξι και πέρυσι οκτώ, ενώ ήδη φέτος έχει 16.

Ο Μπα μαρκάρει τον Λιβάι Γκαρσία

Μπορεί κάποιος να πει ότι ο Λιβάι είναι ο πρώτος σκόρερ σε όλες τις διοργανώσεις, αφού έχει βάλει 16 γκολ, 12 στο πρωτάθλημα και τέσσερα στο Κύπελλο. Ο Μπακαμπού τον ακολουθεί αφού έχει πετύχει 15, όλα στο πρωτάθλημα! Αν, πάντως, βάλουμε και την παράμετρο του χρόνου συμμετοχής τους, τότε ο γαλλοκονγκολέζος σκοράρει με λίγο μεγαλύτερη συχνότητα: με 15 γκολ σε 1981 λεπτά σκοράρει ένα γκολ ανά 132 λεπτά, με τον Λιβάι να έχει 16 γκολ σε 2196 λεπτά, άρα να σκοράρει ένα γκολ ανά 137 λεπτά.

Παρεμπιπτόντως, τους δύο φορ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ ακολουθεί ο φορ του Παναθηναϊκού, ο Σπόραρ, με 13 γκολ σε 1827 λεπτά, σκοράροντας ένα γκολ ανά 140 λεπτά, ενώ ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ, ο Μπράντον, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τυπικά έχει αυτός τον τίτλο του πιο αποτελεσματικού σκόρερ, καθώς με 10 γκολ σε 1100 λεπτά σκοράρει ένα γκολ ανά 110 λεπτά. Με την υποσημείωση, όμως, ότι τα μισά γκολ τα έχει βάλει στο Κύπελλο, άρα π.χ. με τα τρία γκολ να είναι στην Καλαμάτα, όπως κι ο Λιβάι έχει π.χ. δύο γκολ σε Πανσερραϊκό και Κηφισιά.

Ο Παπασταθόπουλος μαρκάρει τον Μπράντον Τόμας

Στο πρωτάθλημα η στατιστική του Μπράντον είναι πέντε γκολ σε 760 λεπτά, άρα ένα γκολ ανά 152 λεπτά, ενώ του Μπακαμπού είναι 15 γκολ σε 1715 λεπτά άρα ένα γκολ ανά 114 λεπτά! Και του Λιβάι 12 γκολ σε 1894 λεπτά άρα ένα γκολ ανά 158 λεπτά. Παρόμοια και του Σπόραρ: 10 γκολ σε 1511 λεπτά, άρα ένα γκολ ανά 151 λεπτά. Όπως και του Καρέλη, που είναι δεύτερος σκόρερ μαζί με το Λιβάι με 12 γκολ σε 1836 λεπτά, άρα ένα γκολ ανά 153 λεπτά.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η στατιστική του Μπακαμπού σε επίπεδο γκολ πρωταθλήματος δεν παίζεται-όλοι οι άλλοι κορυφαίοι σκόρερ βάζουν ένα γκολ ανά 150 με 160 λεπτά κι αυτός βάζει ένα γκολ ανά 114 λεπτά! Επιπλέον, έχει σκοράρει σε μόλις δύο πέναλτι, ενώ ο Σπόραρ σε τέσσερα κι ο Λιβάι σε τρία. Ο μοναδικός που θα μπορούσε να κοντράρει τον Μπακαμπού ήταν ένας-κι αυτός όχι σέντερ φορ, αλλά εξτρέμ! Ο λόγος φυσικά για τον άτυχο Αϊτόρ, που είχε κάνει φανταστικό ξεκίνημα στη σεζόν, με οκτώ γκολ σε 649 λεπτά σκοράροντας ένα γκολ ανά 81 λεπτά, έστω με τη βοήθεια τεσσάρων πέναλτι, όμως υπέστη ρήξη χιαστών κι είναι νοκ άουτ από τα τέλη Οκτωβρίου.

Αν θέλουμε να το δούμε ακόμη πιο…πλατιά, ο Λιβάι έχει και πέντε ασίστ, ο Σπόραρ τέσσερις κι ο Μπακαμπού μόνο δύο, άρα μειονεκτεί σε αυτό το κομμάτι.

Ελ Αραμπί με Άιντραχτ Φρανκφούρτη

Τι μου έχει κάνει εντύπωση για τον Μπακαμπού; Δεν έχει σκοράρει ποτέ όταν μπαίνει αλλαγή! Και τα 15 γκολ τα έχει βάλει στα 21 παιχνίδια στα οποία έχει ξεκινήσει βασικός! Αντιθέτως, δεν έχει σκοράρει ποτέ στα πέντε παιχνίδια στα οποία έχει περάσει ως αλλαγή. Παρότι μάλιστα δεν έπαιξε ποτέ λίγο: μία φορά ένα ολόκληρο ημίχρονο, τρεις φορές από 30 λεπτά και μία φορά 20 λεπτά. Σε πλήρη αντίθεση με τον Ελ Αράμπι, που έχει βάλει τα οκτώ από τα εννιά γκολ του τη φετινή σεζόν μπαίνοντας αλλαγή! Ενώ στα 15 παιχνίδια στα οποία έχει ξεκινήσει βασικός έχει βάλει γκολ μόνο στο ένα, στη Γερμανία με την Φράιμπουργκ (1-1)!

Η πλάκα είναι ότι ο Μπακαμπού στην περσινή σεζόν είχε μπει αλλαγή στο 88’ στο Μαρσέιγ-Νις (2-1) κι είχε σκοράρει στο 89’ (!), είχε μπει αλλαγή στο 93’ στο Μαρσέιγ-Στρασμπούρ (4-0) κι είχε σκοράρει στο ίδιο λεπτό (!) και είχε μπει αλλαγή στο 75’ στο Λανς-Μαρσέιγ (0-2) κι είχε σκοράρει στο 77’! Δηλαδή, με το που έμπαινε, έβαζε αμέσως γκολ!!!

Άσχετο: αν ήξεραν οι οπαδοί του Ολυμπιακού τι όρους έχει θέσει ο Γκατούζο για να υπογράψει, όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, ακόμη και πόσους συνεργάτες θέλει να φέρει, τους ρόλους που πρέπει να είναι ξεκάθαροι για τους υπόλοιπους στο Ρέντη κλπ, μπορεί να άρχιζαν να τον συμπαθούν!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.