Μπορεί να μείνει ο ΠΑΟΚ με τα ίδια φορ;

Μπορεί να μείνει ο ΠΑΟΚ με τα ίδια φορ;

Μπορεί να μείνει ο ΠΑΟΚ με τα ίδια φορ;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου αναφέρει το μεταγραφικό ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ και επιμένει στο θέμα των φορ, αναλύοντας όλα τα δεδομένα σε σχέση με τις ανάγκες της ομάδας αλλά και τα φετινά προβλήματα.

Χριστός Ανέστη! Καλή δύναμη σε όλους για τη συνέχεια. Ας ελπίσουμε για κάτι καλύτερο από όλα όσα ζούμε εδώ και 12-13 χρόνια… Φοβερό δεν είναι; Τόσα χρόνια σε μόνιμη κρίση!!

Στο ποδόσφαιρο οι ομάδες ετοιμάζονται για τέσσερα ματς σε δέκα μέρες που θα κρίνουν τους στόχους και προς τα που πηγαίνει η κάθε μία, αλλά και πόσες πιθανότητες έχουν για τον κάθε στόχο. Ο ΠΑΟΚ… πάει και όπου βγει, αφού ο πρώτος στόχος είναι να περάσει έστω έναν αντίπαλο για να τερματίσει σε μία θέση που θα τον βοηθήσει πάρα πολύ το ερχόμενο καλοκαίρι. Αν καταφέρει να ξεπεράσει και άλλη ομάδα θα έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα, αφού θα πρέπει σε έξι ματς να πάρει τρεις τουλάχιστον νίκες παραπάνω από τους πρωτοπόρους. Ας δούμε τι θα γίνει στα δύο παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό το επόμενο δεκαήμερο και το εξετάζουμε εκ νέου…

Μέχρι να ξαναμπούμε σε αγωνιστικό ρυθμό βλέπουμε το ρεπορτάζ για τα καλοκαιρινά σχέδια του ΠΑΟΚ που συνεχίζει να… διαμορφώνεται. Το βασικό ρητό… «λίγες και καλές αλλαγές» δεν αλλάζει. Όλα δείχνουν ότι από το ξεκίνημα και για να μπει στην προετοιμασία, ο ΠΑΟΚ θα επιχειρήσει να κάνει δύο καλές μεταγραφές. Αφού αποχωρήσουν Κούρτιτς, Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί, ο ΠΑΟΚ «καίγεται» για έναν πολύ καλό χαφ στον άξονα και έναν ακόμη μεσοεπιθετικό που θα μπορεί να παίξει στο 10, αλλά και ως winger. Έχει και θα έχει και άλλες ανάγκες ο ΠΑΟΚ, αλλά για τον Ιούνιο πρέπει να ξεκινήσει με δύο σοβαρές κινήσεις σε αυτές τις θέσεις. Τα άλλα (αποχωρήσεις και προσθήκες) θα ακολουθήσουν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι και ανάλογα την πορεία της ομάδας σε όποια προκριματικά αγωνιστεί.

Ο ΦΟΡ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Μετά από όλα τα παραπάνω η πολύ λογική ερώτηση που τίθεται είναι: «Με ποια φορ θα παίξει ο ΠΑΟΚ»;

Δεν έχω απάντηση στην πολύ σοβαρή αυτή ερώτηση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ένας από τους τρεις θα είναι ο Στέφανος Τζίμας. Οι άλλοι δύο;

Μέχρι πριν 1-2 μήνες είναι γνωστό ότι στον ΠΑΟΚ προσανατολίζονταν να κάνουν όσες προσπάθειες χρειάζονταν έτσι ώστε να παραμείνουν και ο Νέλσον Ολιβέιρα, αλλά και ο Μπράντον Τόμας! Ήθελαν δηλαδή να κρατήσουν και να πορευθούν με τους ίδιους τρεις που είχαν και φέτος. Για τον Τζίμα δεν τίθεται θέμα. Είναι εξαιρετικός για την ηλικία του, είναι το μέλλον του ΠΑΟΚ, πολύ λογικά η ομάδα στηρίζει και θα στηρίζει πάνω του πάρα πολλά. Οι άλλοι δύο όμως;

Μένω σε όσα λέει ο Λουτσέσκου και σε όσα βλέπουμε με τα μάτια μας. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, του οποίου οι απαιτήσεις πρέπει να παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του ρόστερ, μας παραδέχθηκε την Μεγάλη Πέμπτη αυτό που βλέπουμε και τονίζουμε συνεχώς εδώ και μήνες: «Δεν έχουμε εύκολο γκολ. Πρέπει να δουλέψει όλη η ομάδα για να διαμορφωθούν οι ιδανικές συνθήκες. Αλλιώς δεν…». Πάρα πολύ ωραία. Τα ίδια βλέπουμε και τον ρωτάμε: «Θα το αγοράσετε αυτό το εύκολο γκολ»; Φυσικά δεν απάντησε… Κατανοητό και αυτό για την περίοδο που διανύουμε. Από την άλλη όμως πώς γίνεται να παραδέχεσαι ότι έχεις πρόβλημα στο εύκολο γκολ και από την άλλη να σκέφτεσαι να κρατήσεις τα ίδια δύο φορ που σε αναγκάζουν να παραδεχθείς το παραπάνω πρόβλημα;

Ο Λουτσέσκου εξήγησε ότι ο Ολιβέιρα με τον Μπράντον έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, καλύπτουν τις διαφορετικές τακτικές ανάγκες που μπορεί να έχει η ομάδα σε διάφορα ματς (ο ένας καλύτερος με την ενέργεια και την πίεση που ασκεί και ο Πορτογάλος καλύτερος με τις κινήσεις του εκτός περιοχής) αλλά… τι να την κάνεις την τακτική όταν σου λείπει η ουσία; Το γκολ ψάχνει ο ΠΑΟΚ και αυτή είναι υπόθεση κυρίως του φορ και κατά δεύτερο λόγο των άλλων παικτών ή μεσοεπιθετικών. Εδώ να σημειώσουμε κάτι ακόμη: Ναι, αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ ως ομάδα, έτσι όπως δουλεύει μέσα στο γήπεδο, με αυτούς τους παίκτες και τα χαρακτηριστικά τους, διαμορφώνει τις πολύ καλές συνθήκες σκοραρίσματος, κάτι σημαντικό και όχι αυτονόητο. Άρα, η παρουσία τους στο κομμάτι… δημιουργία ευκαιριών δεν είναι κακή. Έλα όμως που στο τέλος το γκολάκι δεν μπαίνει…

Άρα τι είναι πιο πιθανό; Να μείνεις με τους ίδιους και να δημιουργείς, αλλά να μην σκοράρεις, ή να ψάξεις έναν τουλάχιστον καλύτερο στο κομμάτι… εκτέλεση; Τη δημιουργία θα την βρει ο ΠΑΟΚ. Θα τη δουλέψει. Το «έχει» ο Λουτσέσκου. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ μπορεί να εγγυηθεί με τη δουλειά του. Την εκτέλεση όμως πρέπει να την «αγοράσει».

Υπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα. Ο ΠΑΟΚ που το καλοκαίρι θα παίζει πάρα πολλά για να περάσει τα ευρωπαϊκά προκριματικά του, ΔΕΝ μπορεί να κάνει πολλές αλλαγές, άρα δεν μπορεί να αλλάξει και τους δυο φορ του και να παρουσιαστεί εντελώς διαφορετικός από την αρχή της σεζόν. Θα είναι μεγάλο το ρίσκο να πάει με εντελώς άλλη επιθετική γραμμή στο κρίσιμο ξεκίνημα της σεζόν.

Άρα και με βάση την ανάλυση που κάναμε: Οι δύο αλλαγές δεν είναι ούτε σωστές ούτε λογικές. Από την άλλη, η παραμονή και του Ολιβέιρα και του Μπράντον Τόμας θα σημάνει τεράστιο ρίσκο για την ομάδα που δεν γίνεται να μην προσπαθήσει να λύσει με μεταγραφή το πιο μεγάλο πρόβλημα της: Το γκολ! Το οποίο εξ ορισμού όσον αφορά την εκτέλεση είναι κάτι που… αγοράζεται.

Προφανώς και δεν παίρνω θέση για τους δύο. Τι να γράψω: «Κρατήστε αυτόν ή διώξτε τον άλλο;» Το θέμα αναδεικνύω, τα δεδομένα καταγράφω, τους λογικούς προβληματισμούς και όταν σε ένα ζήτημα μπαίνουν οικονομικά δεδομένα, τότε αποφασίζουν εκείνοι που έχουν την ευθύνη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.