Παναθηναϊκός: Ο έλεγχος του κέντρου θα βελτιώσει τις επιδόσεις του σε άμυνα και επίθεση

Ο έλεγχος του κέντρου θα ανεβάσει τις επιδόσεις του Παναθηναϊκού σε άμυνα και επίθεση

bet365

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει τον έλεγχο του παιχνιδιού για να εμφανιστεί καλύτερος σε άμυνα και επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Κυριακή (09/04-21:00) τον Ολυμπιακό για την 4η αγωνιστική των Play-offs της Stoiximan Superleague και επιθυμεί να αφήσει πίσω του τα προηγούμενα δύο ντέρμπι της φετινής σεζόν, αφού μπορεί να μην έχασε (από τύχη), ωστόσο σίγουρα δεν έθελξε με την απόδοσή του.

Το απογοητευτικό όμως για τους «πράσινους» δεν ήταν τόσο το αποτέλεσμα όσο η εικόνα που είχαν στα δύο παιχνίδια, που δεν ταίριαζε σε τίποτα σ' αυτό που δείχνουν όλη τη σεζόν. Βλέπετε μία ομάδα που χαρακτηρίζεται στο σύνολο της φετινής σεζόν από την εξαιρετική αμυντική της λειτουργία, στα δύο αυτά ματς δέχθηκε φάσεις που ισοδυναμούσαν με 3,58 γκολ, παρ' ότι τελικά η εστία της παραβιάστηκε μόλις μία φορά, κυρίως λόγω και της αστοχίας του Ολυμπιακού.

Αυτό το γεγονός ήταν κυρίως απόρροια του γεγονότος πως οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν το αγωνιστικό τους στυλ στο παιχνίδι εξαιτίας και της πολύ καλής εμφάνισης των «ερυθρολεύκων» στα δύο παιχνίδια κι έτσι ουσιαστικά προκλήθηκε πρόβλημα για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει το παιχνίδι στα... πόδια του

Τσέριν και Χουάνγκ

Ένα πολύ βασικό πράγμα, το οποίο δεν κατάφεραν οι «πράσινοι» σε κανένα από τα δύο φετινά ματς με τον Ολυμπιακό, είναι να έχουν μία ικανοποιητική κατοχή για να μπορούν να εφαρμόσουν τον συνηθισμένο τρόπο παιχνιδιού τους.

Έχουμε ξαναπεί αρκετές φορές πως αυτή η κατοχή που διατηρεί σε υψηλά ποσοστά ο Παναθηναϊκός δεν του προσφέρει πράγματα μόνο στην επίθεση, αλλά και ασφάλεια στην άμυνα. Όπως έχει πει άλλωστε πάμπολλες φορές ο Πεπ Γκουαρδιόλα, όταν έχεις εσύ την μπάλα, δεν μπορεί ο αντίπαλος να γίνει επικίνδυνος.

Στα δύο φετινά ματς με τον Ολυμπιακό στην κανονική διάρκεια, ο Παναθηναϊκός δεν έχει μπορέσει να φτάσει στα επίπεδα κατοχής που απαιτείται για να επιβάλλει το παιχνίδι του. Στην Λεωφόρο την κέρδισε οριακά με 53,45% ενώ στο «Γ.Καραϊσκάκης» ήταν μοιρασμένη με τους «πράσινους» να έχουν 49,55%, όταν ο μέσος όρος τους αγγίζει το 59,19%. Σίγουρα δεν περιμένει κανείς σ' ένα ντέρμπι να φτάσει στα ίδια επίπεδα, όμως αν ανακαλέσετε στο μυαλό σας την εικόνα των δύο αγώνων, φαινόταν πως οι «πράσινοι» δεν είχαν τον έλεγχο, ειδικά στο βαθμό που απαιτείται.

Ακόμη, ένα νούμερο που καταδεικνύει το πρόβλημα που συζητάμε είναι ο μέσος όρος πασών ανά κατοχή που είχε το «τριφύλλι» στα δύο αυτά ματς. Στο πρωτάθλημα γενικά ο μέσος όρος του αγγίζει, σύμφωνα με το Wyscout, τις 4,96 ανά κατοχή. Κόντρα στους «ερυθρόλευκους» είχε 4,2, δηλαδή σχεδόν μία λιγότερη πάσα σε κάθε κατοχή (0,76) στην Λεωφόρο και 3,12 στο «Γ.Καραϊσκάκης» ήτοι 1,84 λιγότερες.

Η πρώτη αποτελεί την δεύτερη χειρότερη επίδοσή του σε εντός έδρας ματς, αφού μόνο με την ΑΕΚ (3,88) τα πήγε χειρότερα και η δεύτερη είναι η τρίτη χειρότερη επίδοσή του σε εκτός έδρας παιχνίδι, πηγαίνοντάς τα χειρότερα και πάλι μόνο κόντρα στην «Ένωση» στην «OPAP Arena», τόσο στο ματς της κανονικής διάρκειας (2,66) όσο και σε κείνο των Play-offs (2,57).

Κι αν με την ΑΕΚ είναι φυσιολογικό λόγω του τρομερού πρέσινγκ που ασκεί στον αντίπαλο στα παιχνίδια της, με τον Ολυμπιακό αυτό ήταν αποτέλεσμα της καλύτερης εμφάνισης που έκαναν οι μέσοι του και τον βοήθησαν να πάρει τον έλεγχο στον χώρο του κέντρου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό είχε 114 απώλειες της μπάλας στην Λεωφόρο και 115 στο Φάληρο, όταν κατά μέσο όρο έχει 96,17.

Να ελέγξει το κέντρο για να εκμεταλλευτεί τα αμυντικά προβλήματα του Ολυμπιακού

palacios_hwang_sokratis

Η εξασφάλιση της κατοχής της μπάλας και η επιβολή του δικού του ρυθμού στο ματς θα διευκολύνει τους «πράσινους» και στην επιθετική τους λειτουργία. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να είναι καλός στο επιθετικό τρανζίσιον και να έχει γρήγορους παίκτες που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες για μία γρήγορη αντεπίθεση, όμως ο βασικός τρόπος που επιτίθεται δεν είναι αυτός.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει συνηθίσει να κυκλοφορεί με υπομονή την μπάλα και να προσπαθεί με κάθετο ποδόσφαιρο να δημιουργήσει «ρήγματα» στην άμυνα του αντιπάλου αναζητώντας την τελική προσπάθεια με τις ευνοϊκότερες συνθήκες για να καταλήξει σε γκολ.

Σε κανένα από τα δύο προηγούμενα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τα αμυντικά προβλήματα του Ολυμπιακού, παρ' ότι υποτίθεται πως είχε περισσότερους χώρους για να το κάνει αυτό.

Και στα δύο ματς με τους «ερυθρόλευκους» είχε επτά τελικές, με μόλις δύο εξ' αυτών να βρίσκουν εστία. Συνολικά οι 14 αυτές τελικές άξιζαν μόλις 1,86 xG, με τους «πράσινους» να σκοράρουν ένα τέρμα, εκείνο με το πέναλτι του Ιωαννίδη στο φινάλε του αγώνα της Λεωφόρου. Αν δηλαδή αφαιρέσουμε το πέναλτι αυτό και μετρήσουμε τα non-pen xG, οι ευκαιρίες του «τριφυλλιού» άξιζαν για μόλις 1,10 γκολ. Ουσιαστικά, οι «πράσινοι» δεν έχουν καταφέρει να σκοράρουν γκολ στην κανονική ροή αγώνα σε ματς με τους Πειραιώτες φέτος.

Για να αλλάξει, λοιπόν, αυτό και για να εκμεταλλευτεί τις αμυντικές αδυναμίες των Πειραιωτών που εμφανίζονται τόσο σε καταστάσεις τρανζίσιον όσο και σε σετ παίχνίδι πρέπει να είναι αυτός που θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ώστε να μπορεί να ασκεί και έντονη πίεση στην άμυνά τους, κάτι που θα την οδηγήσει σε περισσότερες λάθη, αλλά και σε περισσότερες τελικές.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα