Όταν ο Ρέτσος γίνεται (επι)κίνδυνος κι ο Μίτσελ δίνει τα κλειδιά του σπιτιού στον κλέφτη…

Όταν ο Ρέτσος γίνεται (επι)κίνδυνος κι ο Μίτσελ δίνει τα κλειδιά του σπιτιού στον κλέφτη…

Όταν ο Ρέτσος γίνεται (επι)κίνδυνος κι ο Μίτσελ δίνει τα κλειδιά του σπιτιού στον κλέφτη…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta την πραγματικότητα στον Ολυμπιακό μετά και την χθεσινή βραδιά.

Υπάρχει το ποδοσφαιρικό έγκλημα (2-2 από 2-0) που έγινε χθες το βράδυ στο Καραϊσκάκη. Υπάρχουν και τα άλλα παρόμοια ποδοσφαιρικά εγκλήματα που έχουν γίνει στον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν.

Για να περιοριστούμε μόνο στο πρωτάθλημα, πώς το 2-0 στα Γιάννινα έγινε 2-2 (κι εκεί), πώς το 1-0 στο Περιστέρι έγινε 1-1, πώς το 1-0 στο Χαριλάου έγινε 1-2. Ακόμη ακόμη πώς το 1-0 στη Λεωφόρο έγινε 1-1 έτσι όπως έγινε. Μιλάμε για 11 (!) βαθμούς που ο Ολυμπιακός τους είχε στα χέρια του και τους έχασε. Είναι φανερό ότι υπάρχει μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα.

Αν επικεντρώσουμε στο χθεσινό: Όλα ξεκίνησαν από την ακατανόητη επιλογή του Ρέτσου στη φάση του 2-1. Ο στόπερ του Ολυμπιακού ξεκάθαρα έβαλε τον Άρη πίσω στο παιχνίδι στο 70ο λεπτό-έως τότε, ο Άρης είχε δύο τελικές, άστοχες, και μία επικίνδυνη σέντρα σουτ του Λάζαρου στην αρχή…Ο Ρέτσος έγινε στη συγκεκριμένη φάση (επι)κίνδυνος για την ομάδα του και μόνο η πρώτη φορά δεν είναι που συνδυάζει την παρουσία του με γκολ που δέχεται ο Ολυμπιακός. Προσωπικά, νιώθω ότι εξάντλησα κάθε όριο υπομονής στην κριτική μου απέναντι του. Ατυχώς δεν δικαιώθηκα. Ανασφαλής στόπερ σε αυτή την ομάδα δεν μπορεί να παίξει.

Πιθανότατα, όμως, δεν θα είχε συμβεί τίποτα εάν ο Μίτσελ δεν παραβίαζε την ποδοσφαιρική λογική παίρνοντας ως 3ο στόπερ στην 20άδα τον Ρέτσο αντί του Ντόη. Στα τρία προηγούμενα παιχνίδια ο Ντόη ήταν βασικός στα δύο (με Λεβαδειακό κι ΑΕΚ) κι αλλαγή στο ένα (με Βόλο)-να δεχθεί κάποιος ότι δεν ήταν στην καλύτερη του φόρμα. Μα ο Ρέτσος είχε να παίξει πάνω από ενάμιση μήνα, από τα μέσα Φλεβάρη και τέλος πάντων ποτέ δεν ήταν βασικός στα πλάνα του προπονητή (4 ματς πρωταθλήματος ήταν στην αρχική ενδεκάδα), σε αντίθεση με τον Ντόη (15 ματς στην αρχική ενδεκάδα).

Ο Ρέτσος απογοητευμένος στο ματς με τον Άρη

Τα λάθη στο ποδόσφαιρο πληρώνονται κι ο Μίτσελ το πλήρωσε-δυστυχώς κι ο Ολυμπιακός μαζί, που έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία να πλησιάσει στον ένα πόντο την κορυφή. Παράλληλα, ίσως (θα το δούμε την Τετάρτη) έχει χάσει και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, τον αέρα και την καλή ψυχολογία που του είχε φέρει το διπλό στη Φιλαδέλφεια.

Διότι η μία ανόητη επιλογή πολλές φορές φέρνει κι άλλη. Κι ο Μίτσελ με το που έκανε το δώρο ο Ρέτσος στον Άρη, αποφάσισε να εξαντλήσει τα περιθώρια κακής διαχείρισης ενός ποδοσφαιρικού παιχνιδιού, αφήνοντας τον Ολυμπιακό όχι μόνο χωρίς 10άρι, αλλά και χωρίς σέντερ φορ! Μπορεί κάποιος να κατανοήσει την αλλαγή του Χουάνγκ και του Μπακαμπού, που προέρχονταν από ταξίδια από την Ασία και τα βάθη της Αφρικής, όμως ο Φορτούνης γιατί να βγει; Κι αν γίνονταν, που έγινε, το 2-2 πώς η ομάδα θα κυνηγούσε το 3-2, με τρία εξαροοκτάρια; Και φορ τον Μασούρα;

Τι πιο απλό από το να έπαιζε ο Ολυμπιακός με Εμβιλά, Κασάμι, Φορτούνη στα χαφ και Μπιέλ, Ελ Αράμπι και Μασούρα στην επίθεση. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνονταν κι έτσι, αλλά τουλάχιστον ξέρεις ότι έτσι δεν παραβιάζεται η ποδοσφαιρική λογική. Να παίζει 10άρι ο Εμβιλά και σέντερ φορ ο Μασούρας. Γιατί όταν μπήκε ο Εμβιλά σε θέση Νο 10 έπαιξε! Απλά, μετά το 2-2, ο Μίτσελ πέρασε 10 τον Κασάμι και γύρισε πιο πίσω τον Εμβιλά.

Ο Κασάμι σε φάση με τον Άρη

Αλχημείες. Κι ο Μίτσελ δεν είναι καλός στις αλχημείες και προφανώς δεν το ξέρει. Αυτό που έκανε χθες ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν σαν να έδωσε τα κλειδιά του σπιτιού στον κλέφτη-τι θα κάνει ο κλέφτης, θα αντισταθεί στον πειρασμό; Όχι, θα πάει να κλέψει. Έτσι κι ο Άρης. Είδε αμέσως ότι οι γηπεδούχοι τους «προσκάλεσαν» και το εκμεταλλεύθηκαν, βάζοντας άλλους δύο φρέσκους παίκτες κι αξιοποιώντας την αμυντική ανασφάλεια των «ερυθρόλευκων», την οποία τους μετέδωσε ο ίδιος ο προπονητής τους με τις τραγικές επιλογές του.

Να κατανοήσω ότι ο Μίτσελ διέκρινε πώς χάνει τη μάχη του κέντρου και ήθελε κι αυτός φρέσκα πόδια. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να βγάλει εκτός του Χουάνγκ και τον Κασάμι, βάζοντας και τον Εμβιλά και τον Σαμασέκου. Αλλά όχι να βγάλει τον Φορτούνη, που με μία κίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δεν είδατε ότι μετά το 2-2 ο Ολυμπιακός κέρδισε μέσα σε 18 λεπτά (από το 81’ έως το 99’) «άπειρα» κόρνερ και φάουλ, που πήγαν όλα στράφι με εκτελεστή τον Μπιέλ; Ίδια θα ήταν αν εκτελεστής ήταν ο Φορτούνης, που νωρίτερα από κόρνερ είχε βγάλει την καλή σέντρα για το γκολ του Παπασταθόπουλου με κεφαλιά;…

Ο Κανός αποχωρεί απογοητευμένος από τον αγωνιστικό χώρο στο ματς με τον Άρη

Είναι αλήθεια ότι πριν ο Μίτσελ αποφασίσει να καταργήσει τα μάνουαλ της προπονητικής, είχε δεχθεί και βαριά πλήγματα. Πρώτα την απώλεια από το 41’ του καλύτερου παίκτη χθες του Ολυμπιακού, του Κανός. Και μετά την απώλεια και του πιο φορμαρισμένου κεντρικού αμυντικού, του Μπα, στο 55’. Αυτό πραγματικά ήταν μεγάλη ατυχία-που έγινε μεγαλύτερη αρχικά από την για άλλη μία φορά χαμηλών στροφών εμφάνιση του Μασούρα, ο οποίος προφανώς βγάζει προβλήματα και κακής ψυχολογίας, και στη συνέχεια από την είσοδο του Ρέτσου.

Κρίμα και για τον ίδιο τον Μίτσελ, που παρουσίασε μία ομάδα η οποία στο α΄ ημίχρονο τον έλιωσε τον Άρη, με 17 τελικές! Κι ακόμη μέχρι το 70’ είχε υπό τον πλήρη έλεγχο της το παιχνίδι. Κρίμα και για τους παίκτες του Ολυμπιακού που κάνουν τόσο αγώνα επί μήνες και δεν έχουν το στοιχειώδες μυαλό, με πρώτους τους Μπιέλ, Κασάμι και Μπακαμπού (κλέβει από τον γκολκίπερ κι ούτε σουτάρει, ούτε πασάρει με επιλογή τριών συμπαικτών γύρω του!!!), να είναι μίνιμουμ ομαδικοί στις τόσες στιγμές που μετά το 2-0 επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ εγωπάθειας, χαλαρότητας κι ασοβαρότητας.

Ο Μπακαμπού στο ματς με τον Άρη

Για τα άλλα, τι να πω; Εγώ ΠΡΙΝ το ματς είχα αναλύσει ότι ο Ολυμπιακός έχει φέτος μεγαλύτερη βαθμολογική ζημιά από κάθε άλλη μεγάλη ομάδα, παίζοντας με τον Άρη και τον Βόλο, οι ιδιοκτήτες των οποίων μιλούσαν την περασμένη εβδομάδα περί «νέων φίλων» και «φιλικών». Είχα καταγράψει σε κάποιες χιλιάδες (!) λέξεις την τεράστια επικινδυνότητα του χθεσινού αγώνα σε σχέση και με την προπαγάνδα των αντιπάλων του Ολυμπιακού περί των σχέσεων του Μαρινάκη με τον Καρυπίδη. Μέχρι που είχα επισημάνει ότι ο Πορτογάλος Βερίσιμο είναι διαιτητής που σπάνια φέρνει άσο!

Για τον Ολυμπιακό είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να πάρει σφύριγμα φέτος-φτάσαμε στην 28η αγωνιστική, αν ήταν θα είχε ήδη πάρει. Όπως παίρνουν, όχι απλά σφυρίγματα, αλλά απίστευτα πράγματα οι άλλες ομάδες της κορυφής. Το είδαμε χθες και στην Τούμπα τι έγινε υπέρ του ΠΑΟΚ, είδαμε τις προάλλες τι έγινε στη Φιλαδέλφεια υπέρ της ΑΕΚ, έχουμε δει κι έχουμε ξαναδεί τι πέναλτι και τι αποβολές υπέρ είχε σε τόσα ματς ο Παναθηναϊκός!

Τι γίνεται τώρα; Προσωπικά νομίζω ότι δεν θα είχε νόημα μία αποχώρηση του Μίτσελ. Νόημα έχει να μαζέψει η ομάδα τα κομμάτια της αυτό το τριήμερο και να πάει την Τετάρτη το βράδυ να δώσει έναν τελικό. Με την ελπίδα να αντιδράσει, τα κενά των απόντων να καλυφθούν κι ο προπονητής να έχει καθαρό μυαλό.

Άσχετο: Όταν δίνεις τρία 24ωρα ρεπό (Παρασκευή μεσημέρι έως Δευτέρα απόγευμα) και δεν αποτρέπεις ως προπονητής τους παίκτες σου να ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη αντί να ξεκουράζονται στις σπιταρόνες τους στα νότια προάστια έχοντας μπροστά τους τέσσερα ντέρμπι σε 11 ημέρες, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς και τις συνέπειες της χαλαρότητας που θα έχει η ομάδα. Σε συνδυασμό με την κόπωση των τόσων διεθνών από τα μακρινά ταξίδια υπάρχει ο τέλειος συνδυασμός για γκέλα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.