Aλλαγή θέλει το σύστημα, όχι μόνο οι διαιτητές

Aλλαγή θέλει το σύστημα, όχι μόνο οι διαιτητές

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη συνάντηση - παρωδία και ένα σύστημα που πρέπει να γκρεμιστεί.

Τα επιφωνήματα έκπληξης ή οι εκφράσεις αποστροφής ας σταματήσουν, ομοίως και η υποκριτική διαχείριση/κριτική όλων όσων έλαβαν χώρα στο φέουδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δηλαδή τι περιμένατε; Να σερβιριστούν τσάι με γάλα στη διάρκεια ενός πολιτισμένου και εποικοδομητικού διαλόγου; Ποιος από τους συμμετέχοντες σας έδωσε το δικαίωμα να το πιστέψετε ή να θεωρήσετε ότι μπορεί να έχει αλλάξει κουλτούρα; Ποιο είναι το αντικείμενο της καθημερινής ενασχόλησης των παραγόντων των ομάδων; Η ισονομία; Οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού υπερασπίστηκαν τους τωρινούς (θεσμικούς) ηγέτες γιατί αυτοί τους υποστήριξαν κατά τη διαδικασία της εκλογής τους και οι (θεωρητικά) ανίσχυροι επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να τους ευτελίσουν με φούστες δείχνοντας το επίπεδό τους. Πριν από λίγα χρόνια και για περίπου δύο δεκαετίες οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι. Μην ξεχνιόμαστε.

Τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται και δεν είναι τίποτα περισσότερο από περιστασιακά γρανάζια ενός σαθρού συστήματος το οποίο ουδείς έχει την πρόθεση να αλλάξει, απλά θέλει να το ελέγχει. Νομικά και θεσμικά, τέτοια οχύρωση δεν έχει ούτε το Βατικανό. Ρωτήστε τον Γιώργο Ορφανό όταν επιχείρησε να το προσβάλλει στο διάστημα της ηγεσίας του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Η κυβερνητική βούληση μαζί με τη δουλειά μιας διευρυμένης ομάδας νομικών… όλοι μαζί έφαγαν τα μούτρα τους γιατί κατάφεραν μια τρύπα στο νερό. Κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει.

Αυτό το σύστημα «έχρισε» πρόεδρο τον Τάκη Μπαλτάκο με το γνωστό παραγοντικό παρελθόν και τους πειραματισμούς σε πολιτικό επίπεδο, δίνοντας παράλληλα θέσεις ευθύνης σ’ ένα σωρό νοματαίους που αποτελούν την εκτελεστική επιτροπή και οι διακλαδώσεις του σχηματίζουν ένα σωρό (ντεμέκ) άμεμπτες επιτροπές οι οποίες (θεωρητικά) υπηρετούν τους κανόνες δικαιοσύνης και ισονομίας. Αυτό το σύστημα πρέπει να γκρεμιστεί. Όσο συντηρείται, επειδή θα παραμείνει αναλλοίωτη η ελληνική παραγοντική κουλτούρα,δεν θα υπάρχει ελπίδα.

Σε ποια άλλη χώρα έχει το δικαίωμα μία ομάδα να πρωταγωνιστεί στην εκλογή προέδρου στην ανώτατη αρχή του ποδοσφαίρου; Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο σήμερα αλλά δεκαετίες ολόκληρες. Άκουσα σήμερα τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, σε συνέντευξή του στο Metropolis 95.5, να διερωτάται αν είναι δόλιο ή άδολο να αυτοπροτείνεται ένας διαιτητής για να σφυρίξει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Σύμφωνοι, αγαπητέ πρόεδρε. Τέτοιο ντέρτι να σφυρίξει αγώνα ελληνικού Πρωταθλήματος; Αυτό ισοδυναμεί με αυτομαστίγωμα μέχρι τελικής πτώσης. Κι εγώ αναρωτιέμαι όμως αν είναι δόλιο ή άδολο ο πρόεδρος της ΕΠΟ να υποστηρίζεται ανοιχτά από ομάδες ή τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, σε σημείο μάλιστα να αναφέρεται δημόσια – όπως είπε ο Αχιλλέας Μπέος 5-6 λεπτά αργότερα – ότι οι επτά είναι της μίας και οι άλλοι επτά της άλλης ομάδας. Αυτά δηλαδή είναι απολύτως φυσιολογικά στον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γιατί, όταν θα γυρίσει ο τροχός και οι άλλοι θα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους (σ.σ. φούστες, μπλούζες, γραβάτες) ότι την εξυγίανση θα φέρουν.

Και πού καταλήξαμε; Ό,τι δεν τα βρίσκουν οι τέσσερις. Σιγά μη τα έβρισκαν. Άρα θα συνεχίσουν να έρχονται διαιτητές τρίτου επιπέδου που δεν πέρασαν τα τεστ της UEFA. Περιμένουμε επίσης τις ανώτατες αρχές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να διερευνήσουν και να ερμηνεύσουν την εμμονή του ξένου διαιτητή να σφυρίξει στον αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ; Σιγά μην ασχοληθούν. Άρον-άρον έφυγαν από το χωριό μας βλέποντας πινακίδες γεμάτο τρύπες και μισογκρεμισμένα (παλιά) αρχοντικά. Νομίζετε ότι θα ξαναμπλέξουν; Άλλη όρεξη δεν έχουν παρά να ασχοληθούν μ’ ένα προϊόν το οποίο τα ξένα media χαρακτηρίζουν διεφθαρμένο. Όχι βέβαια ότι έχουν την ανάγκη να ενημερωθούν από τα ξένα ΜΜΕ. Ξέρουν.

Τουλάχιστον ανήμερα της συνάντησης/παρωδίας έπαιξε η Εθνική ομάδα. Με τα λάθη και τα σωστά της, αυτό το συγκρότημα δείχνει να προοδεύει. Πλέον δεν είναι η κουραστική ομάδα που σε ανάγκαζε να έχει πλάι τα κολλύρια για να την παρακολουθήσεις. Έχει παίκτες που γουστάρουν να φορούν τη φανέλα, παιδιά που φανερώνουν τον ψυχικό κόσμο τους μέσα από το χαμόγελο στα πρόσωπά τους και αρκετά από τα στοιχεία που μπορούν να σε κάνουν να την αγαπήσεις ξανά. Γιατί αυτοί που πραγματικά κόπτονται για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου βγήκαν τη νύχτα και όχι την ημέρα.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.