Ο Άρης έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης

Ο Άρης έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης

Ο Άρης έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για το.... ταβάνι του Άρη και όσα μπορεί αν βελτιώσει ενόψει των playoffs που θα κρίνουν τα εισιτήρια της Ευρώπης.

Απομένουν δυο αναμετρήσεις για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου. Ο Άρης πρώτα ταξιδεύει στη Λαμία , σε καθόλου φιλόξενο περιβάλλον αφού η ομάδα της Φθιώτιδας καίγεται για βαθμούς. Αλλά και να μην καιγόταν αποκλείεται οι Λαμιώτες να τον περίμεναν με ...”φιλικές” διαθέσεις.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο Κλεάνθης Βικελίδης όπου ο Άρης θα υποδεχθεί τον ΠΑΣ Γιάννενα εκεί όπου σίγουρα οι κίτρινοι έχουν τον πρώτο λόγο. Ο Άρης δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο απώλειας βαθμών. Πρέπει να κερδίσει και τις δυο αναμετρήσεις να δείξει και να αποδείξει ότι η περίοδος πειραματισμών και αναζητήσεων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση θα τα χαρακτήριζα παιχνίδια προετοιμασίας. Στα δυο αυτά 90λεπτα οι κίτρινοι οφείλουν να βελτιώσουν πολλά και σημαντικά όσον αφορά σε επίπεδο τακτικής, προσώπων αλλά και ρόλων. Όσα δηλαδή δεν άρεσαν αλλά η ομάδα δεν τα ...πλήρωσε ή χτύπησαν άσχημα στο μάτι στις νικηφόρες αναμετρήσεις με ΟΦΗ και Ατρόμητο. Κι όλα αυτά γιατί στην διαδικασία των play off Άρης θα δοκιμαστεί σε όλους τους τομείς. Δεν είναι δηλαδή μόνο ζήτημα βαθμολογίας. Αν ο Άρης θα τερματίσει τελικά πέμπτος έχοντας το εισιτήριο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο χέρι του, αλλά αυτό που θα μετρήσει κυρίως είναι η αγωνιστική εικόνα.

Αν πιστεύουν δηλαδή παίκτες και προπονητικό επιτελείο – και πρέπει να το πιστεύουν – ότι η βαθμολογία τους αδικεί γιατί οι ίδιοι πρώτα από όλους αδίκησαν τον εαυτό τους, τότε το μόνο και κύριο μέλημα τους είναι να εμφανιστούν απόλυτα ανταγωνιστικοί στα ντέρμπι των play offs . Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, το 90% των παιχνιδιών στην τελική φάση είναι ντέρμπι πρώτης γραμμής.

Δεν μπορεί στην λήξη της περιόδου ο Άρης να αισθάνεται ευχαριστημένος που βγήκε πέμπτος ελλείψει άλλου! Ευχαριστημένος θα είναι μόνο αν εκτός από το εισιτήριο έχει εισπράξει την γενική αποδοχή ότι η ομάδα με βάση την τελική της εικόνα και παρουσία άξιζε κάτι περισσότερο από την... συμπλήρωση της πέμπτης θέσης.

Γιατί όπως και να το κάνουμε με βάση τα περσινά αλλά και ότι προηγήθηκε τα περασμένα χρόνια , η έξοδος απλά στην Ευρώπη ως πέμπτος για τον Άρη δεν θα είναι ένα ακόμα βήμα μπροστά. Δεν θα ισχυριστώ ότι είναι πισωγύρισμα. Θα το έλεγα μόνο αν η ομάδα βρισκόταν εκτός ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Αλλά σίγουρα δεν είναι πρόοδος. Η σωστή λέξη είναι στασιμότητα. Τώρα πως και γιατί , τα έγραψα κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και θα τα γράψω αναλυτικότερα όταν με το καλό πέσει η αυλαία.

Τι είναι αυτό που καίει τον Άρη από εδώ και στο εξής; Ποια είναι αυτά που πρέπει να βελτιώσει στους δυο επόμενους αγώνες ώστε να εμφανιστεί σχεδόν έτοιμος στην έξτρα διαδικασία του πρωταθλήματος;

Η συνοχή στις γραμμές, η διάρκεια στην απόδοση, η σταθεροποίηση του πλάνου και των ρόλων , η ταχύτητα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και τέλος η αποτελεσματικότητα στις τελικές προσπάθειες.

Η συνοχή θα επιτευχθεί κυρίως με την βελτίωση στον τομέα των αλληλοκαλύψεων αλλά και την χρήση των “έξυπνων” φάουλ. Το γράφω και πάλι ό Άρης στην τακτική του θα πρέπει να χαράξει ζώνες στις οποίες όταν χάνει την μπάλα το φάουλ θα αποτελεί μονόδρομο . Γενικότερα ο Άρης πρέπει να σκληρύνει στο παιχνίδι του. Ναι δικαιολογημένα θα πει κάποιος: τι να σκληρύνει ρε Λεάνη που μας έχουν τρελάνει στις κάρτες χωρίς να παίζουμε δυνατά. Σωστή η παρατήρηση για αυτό μίλησα για έξυπνα φάουλ. Παραβάσεις με το σώμα χωρίς χέρια , τραβήγματα και σκληρά μαρκαρίσματα.

Η διάρκεια στην απόδοση είναι και θέμα ρυθμού. Υπάρχουν φάσεις , πολλές από αυτές σημειώθηκαν στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο όπου η ομάδα μπορούσε να βγει μπροστά με μία ή και δυο πάσες κι αντ’ αυτού κουβαλούσε την μπάλα ένας ποδοσφαιριστής, σπαταλώντας μέτρα , ενέργεια και αφαιρώντας σβελτάδα και ουσία από το παιχνίδι της ομάδας.

Όσο πιο σωστά, πιο μεθοδικά και πιο μελετημένα τρέχει μια ομάδα τόσο περισσότερη ενέργεια έχει στις δεξαμενές της, ενέργεια που θα την βοηθήσει να κρατήσει τον υψηλό ρυθμό στο παιχνίδι της για περισσότερη ώρα. Να γιατί λοιπόν οι γρήγορες με την μια επαφή μεταβιβάσεις , κοντινές ή μακρινές έχουν άμεση συνάρτηση με την διατήρηση ρυθμού σε μια ομάδα.

Τέλος η αποτελεσματικότητα που σε μεγάλο βαθμό έχει επιστρέψει στον Άρη , αρκεί κάποιος να μετρήσει όχι μόνο τα γκολ και τις τελικές προσπάθειες αλλά και τον πλουραλισμό των παικτών σε αυτή την διαδικασία, μπορεί να μεγαλώσει αν πρώτα από όλα βελτιωθεί η αυτοσυγκέντρωση αλλά και ο αλτρουισμός των πρωταγωνιστών στις τελικές προσπάθειες.

Βασιζόμενος σε τακτικές που επιτέλους αναδεικνύουν τις ποιοτικές αρετές των παικτών και με σωστή σωστή κατανομή ρόλων έστω και αργά ο Άρης έχει βρει τον τρόπο που τον εκφράζει στον παιχνίδι του ώστε να αποδεικνύεται αποτελεσματικός και ουσιαστικός και στα δυο μέρη του γηπέδου. Το πρώτο μεγάλο βήμα έχει γίνει!

Αυτό που τώρα απομένει είναι η άμεση βελτίωση των επιμέρους στοιχείων που ανέφερα. Δουλειά και πάλι δουλειά ώστε να εμφανιστεί απόλυτα έτοιμος στην τελική φάση να καλύψει ένα σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος κερδίζοντας συγχρόνως και τις εντυπώσεις. Γιατί οι εντυπώσεις στην ολοκλήρωση μιας αγωνιστικής περιόδου είναι τελικά αυτές που μένουν!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!