Μάρκο Ντομενιτσίνι: Το ρίσκο της Έμπολι που εξελίχθηκε σε μόνιμη μορφή δίπλα στον Σπαλέτι

Μάρκο Ντομενιτσίνι: Το ρίσκο της Έμπολι που εξελίχθηκε σε μόνιμη μορφή δίπλα στον Σπαλέτι

Νότης Χάλαρης
Μάρκο Ντομενιτσίνι: Το ρίσκο της Έμπολι που εξελίχθηκε σε μόνιμη μορφή δίπλα στον Σπαλέτι

bet365

Το τρένο της Νάπολι έχει... οδηγό και αυτός ακούει στο όνομα του Λουτσιάνο Σπαλέτι. Του ανθρώπου που οδεύει ολοταχώς προς την απόλυτη λύτρωση ενός πρωταθλήματος αλλά πάντα, έχοντας στο πλάι του το ίδιο πρόσωπο. Το Gazzetta σας παρουσιάζει τον Μάρκο Ντομενιτσίνι, το δεξί «χέρι» του Ιταλού προπονητή.

«Έχω περάσει περισσότερο χρόνο μαζί του παρά με τη γυναίκα μου τα τελευταία χρόνια», ήταν η ατάκα που μπορεί να αποτυπωθεί με μεγάλη ευκολία σε ένα από τα πιο σημαντικά «ζευγάρια» προπονητών στο ιταλικό αλλά και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η μορφή του Λουτσιάνο Σπαλέτι είναι γνωστή για τους περισσότερους φίλους του αθλήματος, με τον έμπειρο κόουτς να είναι έτοιμος να... λυτρωθεί με ένα πρωτάθλημα που παλεύει όλα τα χρόνια της καριέρας του, μέσω της πορείας της Νάπολι.

Ωστόσο, σε όλη αυτή την πορεία μέχρι τη φετινή σεζόν, ο 63χρονος τεχνικός δεν είναι μόνος του. Ποτέ δεν ήταν. Γιατί στο πλάι του υπάρχει σε μόνιμη βάση ο Μάρκο Ντομενιτσίνι. Ο «αρχιτέκτωντας» πίσω από τα μάτια και το στόμα του Ιταλού προπονητή σε κάθε σύλλογο και ομάδα που πήγαινε.

Και εκείνος βαδίζει τα 63 του χρόνια και μετά από ένα τεράστιο ταξίδι πλάι στον Σπαλέτι, είναι έτοιμος να ζήσει μαζί του τη μοναδική αίσθηση του πρωταθλητή. Το Gazzetta σας δίνει στο πιάτο την ιστορία του δεξιού... χεριού του Ιταλού κόουτς.

Το όνειρο του ποδοσφαιριστή έσβησε... γρήγορα

Γεννημένος στην Σπέτσια της Ιταλίας, το 1958, ο Μάρκο Ντομενιτσίνι μπήκε από νωρίς στον κόσμο του ποδοσφαίρου και ήταν από τα μεγάλα ταλέντα της Φιορεντίνα όταν ήταν σε επίπεδο ακαδημίων. Ωστόσο, το μονοπώλιο του ενδιαφέροντος δεν κράτησε και στην πρώτη ομάδα.

Έγινε επαγγελματίας σε ηλικία μόλις 18 ετών με τους «βιόλα» αλλά στην τριετή παρουσία του με τους άνδρες δεν κατάφερε να κάνει ούτε μία επίσημη συμμετοχή (!). Έτσι, αποφάσισε να αποχωρήσει για την Πεσκάρα στα 21 του και ένα χρόνο μετά για την Έμπολι, όπου έκανε δύο γεμάτες σεζόν με πάνω από 40 συμμετοχές συνολικά.

Κάπου εκεί άρχισε και η κάτω... βόλτα. Οι τραυματισμοί αλλά και οι συνθήκες δεν του επέτρεψαν να εξελιχθεί ενώ και ο ίδιος, είχε χάσει τη... φλόγα για να ανέβει επίπεδο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εν τέλει, μετά από τις θητείες σε Παγκανέζε, Ροντινέλα και Μασέζε, αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του το 1986.

Μόλις είχε πατήσει τα 28 χρόνια ζωής, δηλαδή δέκα έτη ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Κάπου εκεί, όμως τον κέρδισε η προπονητική. Ασχολήθηκε με διάφορα επαγγελμάτα στην οκταετία 1986 με 1994 αλλά το ποδόσφαιρο δεν γινόταν να φύγει από τη ζωή. Έτσι, φόρεσε τα προπονητικά και ετοιμάστηκε για τους πάγκους.

Η αποτυχία στην Primavera της Έμπολι

Έχοντας αποκτήσει το βασικό δίπλωμα, το καλοκαίρι του 1996, χτύπησε την πόρτα της Έμπολι. Της ομάδας που είχε κάνει την πρώτη του γεμάτη σεζόν ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Η τύχη ήταν με το μέρος του, καθώς η ομάδα έψαχνε προπονητή για τον πάγκο της Primavera.

Ο νεοφερμένος κόουτς αναλαμβάνει και αποδέχεται την πρόκληση του ιταλικού συλλόγου και κάθεται για έναν χρόνο στην άκρη του πάγκου. Το αποτέλεσμα; Αρνητικό και μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό. Ο Ιταλός κόουτς παρότι έκανε μία προσπάθεια στην αρχή να φέρει την ομάδα στον ίσιο δρόμο, εν τέλει την οδήγησε σε... γκρεμό, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη θέση.

Ωστόσο, παρότι η ιταλική ομάδα ήταν έτοιμη να του δείξει την πόρτα της εξόδου, ο 39χρονος κόουτς είδε από το πουθενά, μία δεύτερη ευκαιρία για να παραμείνει στον χώρο του ποδοσφαίρου.

spaletti

Η πρώτη συνάντηση με τον Σπαλέτι

Εκείνη την περίοδο, ο Λουτσιάνο Σπαλέτι έκανε επίσης τα πρώτα του προπονητικά βήματα, στην πρώτη ομάδα της Έμπολι. Ουσιαστικά, μόλις τελείωσε την καριέρα του το 1994, ενσωματώθηκε ως προπονητής στο ιταλικό κλαμπ και από το 1995, ήταν στο τιμόνι της ανδρικής ομάδας, στο οποίο έμεινε και για τρία χρόνια.

Αν και ο Ντομενιτσίνι να μην τα πήγε τόσο καλά στην Primavera, ο Ιταλός κόουτς είδε κάτι το ξεχωριστό πάνω του και ζήτησε να ενσωματωθεί στο σταφ τους ως βοηθός. Αυτή ήταν και η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία σχέση που δύσκολα συναντάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Σε αυτό τον χρόνο που ο Ντομενιτσίνι έκατσε στο πλάι του Σπαλέτι στην Έμπολι, είδε πως υπάρχει... χημεία μαζί του στη φιλοσοφία αλλά και στον τρόπο διαχείρισης.

«Που να βρω κάποιον να σου μοιάζει»...

Από το 1997 μέχρι και σήμερα, ο 63χρονος βοηθός προπονητής εκτός από τον Σπαλέτι, έχει βρεθεί στο πλάι μόνο άλλων τριών ανθρώπων. Του Ματεράτσι, του Όντο και του Βενέρι. Με κανέναν από αυτούς δεν έμνεινε για περισσότερα από 15 παιχνίδια.

Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι ήταν μόνιμα ο άνθρωπος που είχε την μορφή του Μάρκο στο πλάι του. Πήγε παντού μαζί του. Από την Σαμπντόρια το 1998 μέχρι τη Νάπολι που βρίσκεται σήμερα, έχοντας κάτσει στους πάγκους των Βενέτσια, Ουντινέζε, Ρόμα, Ζενίτ, Ρόμα και Ίντερ.

Οι δύο άνδρες έχουν μοιραστεί τις προπονητικές τους ανησυχίες σε πάνω από 650 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας πανηγυρίσει δύο κύπελλα Ιταλίας και ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας. Παράλληλα έχει προπονήσει παίκτες όπως ο Ντι Νατάλε, ο Τότι, ο Ντε Ρόσι και άλλοι, ωστόσο το αποθημένο και των δύο προπονητών, ήταν ο τίτλος του πρωταθλητή.

Το (κοινό) όνειρο ενός πρωταθλήματος

Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι είναι ένας προπονητής που έχει γράψει ιστορία στο ιταλικό πρωτάθλημα. Έχει καταγράψει αξιοπρεπής πορείες, με ομάδες που απέδιδαν ένα ελκυστικό ποδόσφαιρο στους αγωνιστικούς χώρους. Όμως, η απουσία ενός μεταλλίου πρωταθλητή από το στήθος, έπαιξε τον δικό του, βασικό ρόλο σε αυτό.

Και έτσι φτάνουμε στην θεότρελη πορεία της Νάπολι στη φετινή σεζόν. Η ομάδα είναι στην κορυφή της Serie A μετά από δέκα αγωνιστικές, δίχως να έχει δεχθεί ήττα και με 26 βαθμούς απολογισμό αυτή την στιγμή ενώ στην Ευρώπη, έχει κάνει το 4/4 στους ομίλους του Champions League και έχει κλειδώσει μία θέση στη φάση των «16» της διοργάνωσης.

Φυσικά το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο. Το ίδιο και η Ευρώπη, όμως το... τρένο των Ναπολιτάνων φαίνεται πως δεν έχει φρένα και όταν (και αν) τα αποκτήσει, έχει κάθε λόγο να ονειρεύεται την κορυφή της Ιταλίας. Όσο για τον Λουτσιάνο Σπαλέτι και τον Μάρκο Ντομενιτσίνι, αυτό που αναζητούν είναι τον δικό τους... μύθο μέσα από την πόλη του Μαραντόνα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα