Στέφανο Πιόλι: Ο άνθρωπος που (δεν) ήθελε η Μίλαν

Στέφανο Πιόλι: Ο άνθρωπος που (δεν) ήθελε η Μίλαν

Gazzetta Community Blog Gazzetta Community Blog
Στέφανο Πιόλι: Ο άνθρωπος που (δεν) ήθελε η Μίλαν

bet365

Το Gazzetta.gr δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να γίνουν bloggers δημοσιεύοντας τις απόψεις τους και ο Bασίλης Παπαργυρίου γράφει για την απόφαση της Μίλαν αρχικά να προσλάβει και εν συνεχεία να κρατήσει τον Στέφανο Πιόλι στον πάγκο της.

Tριαντα - δύο παιχνίδια συμπλήρωσε στον πάγκο της Μίλαν ο Στέφανο Πιόλι. Τριαντα - δύο παιχνίδια που έπεισαν τη Μίλαν να του προσφέρει ένα νέο συμβόλαιο και να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση για την επόμενη χρονιά και όχι μόνο, μία απόφαση που μάλλον ούτε οι ίδιοι οι διοικούντες τη Μίλαν δεν περίμεναν να πάρουν λίγους μήνες πριν. Ένας άνθρωπος που επιλέχθηκε από την διοίκηση Elliott ίσως για διαφορετικούς στόχους από αυτούς που τελικά πέτυχε ο Ιταλός.

Ιούλιος 2018: Μετά το φιάσκο με τον Κινέζο επιχειρηματία Γιόνχονγκ Λι, η Elliott αναλαμβάνει την διαχείριση και διοίκηση του Ιταλικού συλλόγου. Με τον Τζενάρο Γκατούζο στον πάγκο, η Μίλαν με νέο πρόεδρο τον Πάολο Σκαρόνι, τον οποίο τοποθέτησε εκεί η Elliott, καταλαμβάνει την 5η θέση στο πρωτάθλημα με την ομάδα να δαπανά το καλοκαίρι αρκετά εκατομμύρια σε παίχτες που εν τέλει δεν απέδωσαν (Ματία Καλντάρα, Ντιέγκο Λαξάλτ, Γκονζάλο Ιγκουαίν), προχωρώντας παράλληλα σε σημαντικές πωλήσεις (Μπονούτσι, Κάλινιτς, Λαπαντούλα). Μάλιστα, τον χειμώνα εκείνο σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το δυναμικό της ομάδας, η Elliot δίνει 70 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει στο Σαν Σίρο τους Κρίστοφ Πιόντεκ και Λούκας Πακετά. Η χρονιά χαρακτηρίζεται ως εν μέρει αποτυχία με τον Γκατούζο και τον τεχνικό διευθυντή της Μίλαν, Λεονάρντο, να απομακρύνονται στο τέλος. Η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο μετά την τιμωρία της UEFA στους Ροσονέρι με αποκλεισμό από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω παραβιάσεων του FairPlay.

Ιούνιος 2019: Η Elliott ξεκινά την αναζήτηση προπονητή καταλήγοντας στον Μάρκο Τζανπάολο, ο οποίος ομολογουμένως εντυπωσίασε στον πάγκο της Σαμπντόρια. Ο 52χρονος τεχνικός έμεινε μόλις 3 μήνες στον πάγκο των Ροσονέρι και απομακρύνθηκε πρόωρα κάνοντας 4 ήττες και 3 νίκες που άφησαν τη Μίλαν με 9 βαθμούς στα 7 πρώτα παιχνίδια.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΠΙΟΛΙ

Οκτώβριος 2019: Η Μίλαν ανακοινώνει την πρόσληψη του Στέφανο Πιόλι, μια απόφαση που ο κόσμος των Ροσονέρι αντιμετώπισε με αρκετή κριτική. Ο αλενατόρε είχε πλούσια καριέρα στους ιταλικούς πάγκους, περνώντας από ομάδες όπως η Λάτσιο, η Μπολόνια, η Ίντερ και τελευταία, η Φιορεντίνα, χωρίς ωστόσο να επιδεικνύει κάποια πολύ επιτυχημένη σεζόν και χωρίς να έχει κερδίσει κάποιον τίτλο. Αντίθετα, από ομάδες όπως η Ίντερ και η Μπολόνια, ο Πιόλι εκδιώχθηκε ως αποτυχημένος. Η απόφαση της Elliott είχε ξεκάθαρο στόχο. Ήταν μια απόφαση πυροσβεστικού χαρακτήρα με τους Αμερικάνους να θέλουν να κάνουν τον κόσμο να «ξεχάσει» την πρόωρη έξοδο του Τζανπάολο αλλά και την απόλυση του Τζενάρο Γκατούζο την προηγούμενη σεζόν, απόφαση που βρήκε αντίθετο μέρος των φιλάθλων.

Η πρόσληψη του Πιόλι είχε στόχο δηλαδή περισσότερο να μετριάσει τον αντίκτυπο της απόλυσης Τζανπάολο και να αφήσει έναν έμπειρο σε πάγκους τεχνικό να διαχειριστεί το υπόλοιπο της σεζόν, παρά να πετύχει τους στόχους της Μίλαν για ευρωπαϊκή έξοδο. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Ιταλός μπορεί να υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2 ετών αλλά μόλις 1 μήνα αργότερα, τον Νοέμβριο, βγήκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον της Μίλαν για τον Ραλφ Ράνγκνικ, ο οποίος εντυπωσίαζε ως διευθυντικό στέλεχος στη Λειψία. Η Μίλαν του Πιόλι δεν ξεκίνησε καλά, έχοντας και δύσκολο πρόγραμμα, μετρώντας ήττες απέναντι σε Γιουβέντους, Ρόμα, Λάτσιο. Οι σειρήνες για τον Ράνγκνικ ηχούσαν δυνατότερα με τον Ιβάν Γκαζίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ομάδας, σύμφωνα με τον Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, να παίρνει πάνω του τις διαπραγματεύσεις και να κλείνει συμφωνία με τον Γερμανό τον Δεκέμβριο, δουλεύοντας πίσω από την πλάτη των Μπόμπαν και Μαλντίνι, όπως είπε ο Κροάτης πρώην πλέον στέλεχος της Μίλαν. Φαίνεται πως η ήττα με 5-0 της Μίλαν από την Αταλάντα στα τέλη Δεκεμβρίου βοήθησε την εξέλιξη αυτή.

Κάπου εκεί ήρθε μία εξέλιξη που μάλλον λίγοι περίμεναν στη Μίλαν. Εφερε πίσω τον Ζλάταν, υπέγραψε τον δυναμικό Σιμόν Κίερ και τον ταλαντούχο και ασταμάτητο στα τρεξίματα Σαλεμέκερς ενώ πήρε σημαντικά έσοδα από την πώληση του Πιόντεκ. Η Μίλαν ξεκίνησε σερί 5 νικών σε πρωτάθλημα και κύπελλο όπου αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Γιουβέντους, αν και εμφανώς καλύτερη στο πρώτο παιχνίδι. Μέχρι και την επανέναρξη των αγώνων τον Ιούνιο, τα σενάρια για τον Ράνγκνικ γίνονταν όλο και εντονότερα και πιο αναλυτικά ενώ πλέον γινόταν λόγος για τις μεταγραφές κινήσεις που ζητούσε ο Γερμανός αλλά και το team που θα φέρει μαζί του. Μάλιστα, στις αρχές Ιουλίου γράφτηκε ότι υπήρχε οριστική συμφωνία μεταξύ των πλευρών.

Ο Πιόλι συνέχισε απτόητος. Δίνοντας ξανά τα ηνία της οργάνωσης στον Χακάν Τσαλχάνογλου, ο οποίος διανύει ίσως την καλύτερη μισή σεζόν της καριέρας του, και δίνοντας μεγαλύτερο ρόλο στον Φρανκ Κεσί, που φημολογούνταν ότι ήταν προς αποχώρηση το καλοκαίρι και πλέον βγαίνει συνεχόμενα MVP, ο Πιόλι εξέλιξε το παιχνίδι των Ροσονέρι, η Μίλαν ξεκίνησε με 1-4 στην έδρα της Λέτσε ενώ εντυπωσίασε με το 0-3 επί της δεύτερης Λάτσιο και το 4-2 επί της πρωταθλήτριας Γιουβέντους. Η Μίλαν παραμένει αήττητη από την επανέναρξη του πρωταθλήματος σκοράροντας 27 γκολ σε 9 παιχνίδια, όταν σε 26 παιχνίδια πριν τη διακοπή είχε σκοράρει 28 φορές. Με τον Κίερ να αναδεικνύεται σε ηγετικό στέλεχος στην άμυνα, τον Ντοναρούμα να «καθαρίζει» όποτε χρειάζεται και τον Μπενασέρ να ξεδιπλώνει το τεράστιο ταλέντο του, οι Ροσονέρι βρίσκονται στην 6 η θέση, 3 πόντους πάνω από τη Νάπολι του Γκατούζο. Παρά τις επιδόσεις της ομάδας του Πιόλι, διάφορα μέσα σε Ιταλία και Γερμανία δημοσίευσαν πριν δύο εβδομάδες ότι υπάρχει οριστική συμφωνία μεταξύ Μίλαν και Ράνγκνικ με τον Γερμανό να υπογράφει συμβόλαιο 3 ετών.

21 Ιουλίου: Η Μίλαν ανακοινώνει την επέκταση του συμβολαίου του Πιόλι για 2 χρόνια. «Αυτή δεν είναι μια απόφαση που βασίζεται στις πρόσφατες νίκες, αλλά βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο ο Στέφανο έχει οικοδομήσει το ομαδικό πνεύμα» γράφει η ανακοίνωση των Ροσονέρι, η οποία ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση εκπροσώπου του Ράνγκνικ ότι οι συζητήσεις μεταξύ του Γερμανού και της ομάδας ναυάγησαν. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, η Μίλαν θα κληθεί να πληρώσει «βαριά» αποζημίωση στον Γερμανό τεχνικό, ενώ ήδη πληρώνει παρόμοια αποζημίωση για την απομάκρυνση του Τζανπάολο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ράνγκνικ ζητούσε να γίνει τόσο προπονητής όσο και αθλητικός διευθυντής στη Μίλαν ενώ η ομάδα, η οποία δεχόταν πίεση από τα συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα του Πιόλι, ζητούσε από τον Γερμανό να είναι στέλεχος τον πρώτο χρόνο με τον Πιόλι να συνεχίζει ως προπονητής. Μια πρόταση που έβρισκε αρνητικούς και τους δύο. Παράλληλα, σύμφωνα με αρθρογράφο της Bild, ο Ράνγκνικ αποφάσισε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις γιατί ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στη Μίλαν αλλά η επιτυχία του Πιόλι κατέστρεψε το στόχο του.

Μίλαν και Πιόλι συνεχίζουν μαζί με τον Ιταλό να κερδίζει στο χορτάρι το νέο του συμβόλαιο και να παρακολουθεί αμέτοχος τα δημοσιεύματα για τον Ράνγκνικ. Ένας άνθρωπος που ήρθε στη Μίλαν και είδε ένα μήνα μετά να βγαίνουν δημοσιεύματα για το διάδοχο του, κατάφερε να πείσει την ομάδα να του δώσει επιπλέον χρόνο, καταβάλλοντας τρανή αποζημίωση στον Γερμανό, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους και ανερχόμενους στον τομέα του και παρουσιαζόταν από τα Ιταλικά media ως ο άνθρωπος που θα ξαναχτίσει τη Μίλαν σε γερές βάσεις.

*Το άρθρο γράφτηκε πριν το παιχνίδι της Μίλαν με τη Σαμπντόρια στο οποίο οι Ροσονέρι επικράτησαν με 5-1.

Έχεις άποψη για κάποιο αθλητικό θέμα; Στείλε το κείμενό σου στο [email protected] και δες το δημοσιευμένο στο αγαπημένο σου site.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Gazzetta Community Blog
Gazzetta Community Blog