Μάντσεστερ Σίτι: Έχασε το δρόμο, αλλά όταν έβαλε μυαλό τους κατατρόπωσε! (pics & vids)

Μάντσεστερ Σίτι: Έχασε το δρόμο, αλλά όταν έβαλε μυαλό τους κατατρόπωσε! (pics & vids)

Μάντσεστερ Σίτι: Έχασε το δρόμο, αλλά όταν έβαλε μυαλό τους κατατρόπωσε! (pics & vids)

bet365

Κι όμως, η φετινή κυριαρχία της Μάντσεστερ Σίτι έμοιαζε τρομερά μακρινή στα μισά του δρόμου. Και μπορεί ο Πεπ να δήλωσε ότι θα μείνει στην ιστορία ως το πιο δύσκολο πρωτάθλημα, όμως, υπήρξαν στιγμές που δεν αναγνώριζε αυτό που έβλεπε! Η τρομερή διαφορά με την Τότεναμ και ο γεννημένος κατακτητής, Γκουαρδιόλα.

Οι «πολίτες» από καιρό περίμεναν απλά την ημέρα που θα μπορούσαν επιτέλους να πανηγυρίσουν την μεγάλη τους επιστροφή στην κορυφή της Premier League έπειτα από το θεότρελο 2019 κατά το οποίο η κούρσα με την Λίβερπουλ ήταν από τις πιο εντυπωσιακές στα χρονικά του πρωταθλήματος.

Από το βράδυ της Τρίτης, 11 Μαΐου του 2021, η Μάντσεστερ Σίτι πανηγύρισε τον 5ο τίτλο πρωταθλήματος από καταβολής Premier League και 7ο συνολικά στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχοντας μεγάλη απόσταση από την Γιουνάιτεντ αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες του Big-6 που δεν κατάφεραν να τρέξουν σε ίδιες ταχύτητες.

Κι όμως, μέσα στη φετινή αγωνιστική περίοδο, υπήρξαν ημέρες που ο Πεπ πονοκεφάλιαζε με αυτό που έβλεπε και τόνιζε συνεχώς στους συνεργάτες του πως δεν του άρεσε αυτό που έβγαζε η ομάδα του στο γήπεδο...

«Έπρεπε να ξανακάνουμε τα βασικά, τρέχαμε πολύ χωρίς λόγο...»

Το ξεκίνημα του φετινού πρωταθλήματος δεν ήταν άνετο για τη Σίτι. Προφανώς και είχε επηρεαστεί η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα από την κατάσταση που επικράτησε την αμέσως προηγούμενη σεζόν με την αναβολή λόγω του κορονοϊού, τη συνέχιση των αγωνιστικών υποχρεώσεων μέσα στο καλοκαίρι και το Αυγουστιάτικο Final-8 του Champions League που διεξήχθη στην Λισαβόνα.

Οι «πολίτες» ήθελαν να δώσουν απαντήσεις στην Λίβερπουλ αλλά και την... Τότεναμ που πραγματοποιούσε συνεχιζόμενη αναρρίχηση στη βαθμολογία στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, όμως, κάποια κομμάτια στο παζλ δεν κατάφερναν να κολλήσουν. Σημειώθηκε η ντροπιαστική ήττα με το 5-2 από την Λέστερ στο Etihad, όμως, το καθοριστικό σημείο ήρθε στις αρχές του Δεκέμβρη.

Μετά το 0-0 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ένα ντέρμπι που ουδέποτε παρουσίασε ποιότητα και ξεχάστηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες, ήρθε μια ισοπαλία με σκορ 1-1 απέναντι στην Γουέστ Μπρομ για να κάνει τον Πεπ πλέον ν' αναλάβει δράση.

«Μέχρι τότε τίποτα δεν ήταν καλό. Όλα έμοιαζαν βαριά. Μετά το ματς με την Γουέστ Μπρομ έλεγα στους συνεργάτες και τους φίλους μου ότι δεν μου άρεσε η ομάδα. Δεν μου άρεσε ο τρόπος που παίζαμε. Δεν αναγνώριζα αυτό που έβλεπα στο γήπεδο!

Αρχίσαμε να κάνουμε ξανά τα βασικά και να τρέχουμε χωρίς τη μπάλα, ενώ, όταν είχαμε την κατοχή έπρεπε να είμαστε ψύχραιμοι και να κάνουμε πάσες. Άρχισε να έρχεται και η αυτοπεποίθηση... Θυμάμαι μετά την Γουέστ Μπρομ που έλεγα συνεχώς ότι δεν μου άρεσε τίποτα. Τρέχαμε χωρίς λόγο παντού. Δεν υπήρχαν θέσεις. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε με την μπάλα. Έπρεπε να είμαστε πιο ήρεμοι. Παίζαμε συνέχεια επίθεση, ακόμα και με τέσσερις πάσες. Και το ποδόσφαιρο θέλει κάποιες μικρές παύσεις... » είχε πει ο Καταλανός προπονητής σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Ρίο Φέρντιναντ στις αρχές Μαρτίου.

(σ.σ. ολόκληρη η παρακάτω συνέντευξη είναι απλά ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό σεμινάριο...)

Το -8 από την κορυφή και η «λιποθυμία» των από πάνω

Η Μάντσεστερ Σίτι την περίοδο των Χριστουγέννων είχε βρεθεί στο -8 από την κορυφή της βαθμολογίας της Premier League, ούσα έξω από την 4άδα και έχοντας πάρει μια τρομερά δύσκολη εντός έδρας νίκη απέναντι στην Σαουθάμπτον.

Ποιος να τό 'λεγε ότι θα ήταν τόσο διαφορετικά τα πράγματα στα μισά του φετινού πρωταθλήματος, όταν τότε η Τότεναμ φάνταζε ως διεκδικήτρια του τίτλου, η Λίβερπουλ την κυνήγησε και κατάφερε να την φτάσει και να την προσπεράσει και τελικά να... «λιποθυμήσουν» αμφότερες μη αντέχοντας τις συνεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Κάπου εκεί η Σίτι που είχε πάρει απόφαση να μην επιτρέψει σε κανέναν άλλον αντίπαλο να την αμφισβητήσει και να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να της κάνει ζημιές, πραγματοποιούσε τη μεγάλη της αντεπίθεση.

Αυτή, ολοκληρώθηκε πλέον τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε μαθηματικά, αφού εδώ και καιρό οι «πολίτες» λογίζονταν ως οι νέοι Πρωταθλητές Αγγλίας με την κατάσταση που επικρατούσε ακριβώς κάτω από εκείνους στη βαθμολογία.

Το φινάλε ήρθε να επιβεβαιώσει πως το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα έγινε μόλις η τρίτη ομάδα στα χρονικά της Premier που από το -8 τα Χριστούγεννα κατακτά στο φινάλε τον τίτλο μετά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της σεζόν 1995-1996 και την Άρσεναλ του 1997-1998.

Η τεράστια διαφορά με την Τότεναμ και ο... γεννημένος Πρωταθλητής Γκουαρδιόλα

Η φετινή χρονιά για την Τότεναμ ολοκληρώθηκε με την απόλυτη αποτυχία. Ακόμα και μια μεγάλη ευκαιρία που είχε η ομάδα του Λονδίνου για έναν τίτλο για πρώτη φορά από το 2008, χάθηκε με την ήττα από τη Σίτι στον τελικό του LeagueCup στο «Γουέμπλεϊ» μπροστά σε 8.000 οπαδούς.

Βέβαια, υπήρξαν μέρες που η πρώην ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο παρέμενε στην κορυφή της βαθμολογίας, με τον Πορτογάλο να κρατάει πάντοτε χαμηλά την μπάλα, να απολαμβάνει την πρωτιά, όμως να προετοιμάζει τους οπαδούς και τους παίκτες του για την δύσκολη συνέχεια που ερχόταν λόγω του φορτωμένου προγράμματος.

Τα «σπιρούνια» έχασαν τ' αυγά και τα πασχάλια, ο Μουρίνιο απομακρύνθηκε και για πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα αποχωρεί από ομάδα δίχως να έχει πάρει ούτε ένα τρόπαιο. Η Τότεναμ στις 21 του περασμένου Νοέμβρη είχε νικήσει την Σίτι και ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας, ούσα στο +8 από τους «γαλάζιους» του Μάντσεστερ. Στις 13 του Φλεβάρη, οι «πολίτες» πήραν το αίμα τους πίσω, επικράτησαν των Λονδρέζων και παρέμειναν στην πρώτη θέση, έχοντας ανοίξει τότε την «ψαλίδα» από τους... κάποτε πρωτοπόρους, στο +17! Η Σίτι κάλυψε διαφορά 25 πόντων σε 15 αγωνιστικές!

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα που έκανε λόγο για το πιο δύσκολο πρωτάθλημα της ιστορίας του συλλόγου, εξαιτίας των άδειων γηπέδων για τον κορονοϊό και των συνεχόμενων αγώνων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έφτασε στα 9 πρωταθλήματα σε 12 σεζόν στις κορυφαίες Λίγκες και έκανε και το 3/5 στην Premier League.

Φυσικά η πρώτη του χρονιά στο αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν κάκιστη και αναγνωριστική, επανήλθε σαρώνοντας τα πάντα, έκανε... διάλειμμα το 2020 για την επαναφορά της Λίβερπουλ στους τίτλους έπειτα από 30 χρόνια για να βαφτεί ξανά γαλάζιο το ρετιρέ φέτος. Ο τελευταίος που σε πέντε χρονιές στην Premier πήρε 3 πρωταθλήματα ήταν ο Κένι Νταλγκλίς, στην άλλοτε πρώτη κατηγορία! Το είχε καταφέρει το 1986, το 1988 και το 1990 ως κόουτς των «κόκκινων» του Μέρσεϊσαϊντ...

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα