Wyscout Analysis - Φόντεν: Πώς έφτασε στο - κατά Γκουαρδιόλα - «άλλο επίπεδο»

Wyscout Analysis - Φόντεν: Πώς έφτασε στο - κατά Γκουαρδιόλα - «άλλο επίπεδο»

Wyscout - Foden

bet365

Ένα παιδί που τρομοκρατεί, όσο γίνεται αυτό που όλοι περίμεναν να γίνει. Ο Φόντεν έπεισε τον Γκουαρδιόλα ότι ήταν έτοιμος για την αλλαγή που θα τον εκτόξευε και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει πώς μετατράπηκε στην πιο κομβική έκδοσή του.

«Αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος στο πρωτάθλημα. Για να θεωρείσαι world class πρέπει να νικάς παιχνίδια και ο Φιλ το κάνει. Πάντα σκόραρε, τώρα νικάει παιχνίδια για εμάς και όταν το κάνεις αυτό φτάνεις σε άλλο επίπεδο ως παίκτης», είπε πριν λίγο καιρό ο Πεπ Γκουαρδιόλα, όσο έβλεπε τον Φιλ Φόντεν να γίνεται ο παίκτης που όλοι περίμεναν να δουν από την πρώτη στιγμή. Όσο τον έβλεπε να φτάνει σε αυτό το άλλο επίπεδο.

Οι Πολίτες κατέκτησαν ακόμη μια Premier League, ετοιμάζονται για το νταμπλ και το 23χρονο δημιούργημά τους μπορεί να ισχυρίζεται πως ήταν η απόλυτη «καρδιά» τους μέσα στη σέζον, ο πρωταγωνιστής τους, όχι μόνο για τα γκολ και τις ασίσ του αλλά για όλα όσα έκανε στο γήπεδο. Διαφορετικός, πιο σημαντικός και πιο κομβικός από ποτέ, το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, επιχειρεί να αναδείξει όσο άλλαξαν στο παιχνίδι του Άγγλου και γύρω από αυτό, όσα τον εκτόξευσαν και τον οδήγησαν στην πιο ολοκληρωμένη και φονική έκδοσή του μέχρι σήμερα.

Η «εξορία» του Φόντεν στα άκρα και το πλήρωμα του χρόνου

Πριν όμως φτάσουμε σε αυτή τη σεζόν, έχει αξία να ρίξουμε το βλέμμα μας στον Φόντεν των προηγούμενων χρόνων. Ανέκαθεν άλλωστε, ο Άγγλος κουβαλούσε την «ταμπέλα» ενός διλήμματος: Εξτρέμ ή μέσος; Πολλοί θεωρούσαν πως το πραγματικό του potential μπορεί να ξετυλιχθεί κεντρικά, άλλοι, όπως ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, δεν μπορούσαν να τον φανταστούν στο κέντρο, ενώ ο ίδιος είχε συνταχθεί πολλάκις με τους πρώτους, θεωρώντας πως ο καλύτερος εαυτός του βρισκόταν μακριά από τα άκρα. Το σημαντικό πάντως ήταν το τι πίστευε ο Γκουαρδιόλα. Και ο Πεπ είχε μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για τον Φόντεν εδώ και καιρό. «Έχει απίστευτη ενέργεια, αλλά στην τελική απόφαση, στην τελική πάσα πρέπει να σταματήσει λίγο, να γίνει πιο αργός. Χρειάζεται εμπειρία για να είσαι ήρεμος σε αυτές τις στιγμές. Παίζει με τον ίδιο ρυθμό πάντα, αλλά το ποδόσφαιρο πρέπει να παίζεται σε διαφορετικούς ρυθμούς», είπε ο Καταλανός για τον Φόντεν πριν τέσσερα χρόνια.

guardiola foden 2019

Ήταν ξεκάθαρο πως για τον Γκουαρδιόλα ο Φόντεν δεν είχε την περίφημη «pausa», την οξυδέρκεια, την πνευματική ικανότητα να ρίξει τον ρυθμό του παιχνιδιού την κατάλληλη στιγμή και να τον ανεβάσει όταν πρέπει. Αυτό για τον Πεπ και την ανάγκη του να ελέγχει τα πάντα στο γήπεδο είναι κομβικό και πηγάζει από τη μεσαία του γραμμή. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Φόντεν για καιρό βρισκόταν «εξορισμένος» στα άκρα. Η ποιότητά του, το ποδοσφαιρικό του πακέτο ήταν τέτοια που τού επέτρεπαν να λάμπει κι εκεί. Όμως δεν του επέτρεπαν να είναι αυτός που πραγματικά μπορεί να είναι, πρώτο βιολί σε αυτή την ομάδα. Μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, μέχρι τη φετινή σεζόν.

Η εμπιστοσύνη του Γκουαρδιόλα και η μετακόμιση του Φόντεν

Τι συνέβη τη φετινή σεζόν; Η Σίτι άλλαξε και μαζί της άλλαξε και ο Φόντεν, σε μια αμφίδρομη σχέση που βοήθησε και τις δύο πλευρές να λάμψουν. Είχαμε σημειώσει από την αρχή της σεζόν τον νέο ρόλο που φαινόταν πως θα υπηρετήσει ο Φιλ Φόντεν μα όσο ο χρόνος κυλούσε αυτή η αλλαγή γινόταν ολοένα και πιο φανερή, ολοένα και πιο σημαντική.

Ο Γκουαρδιόλα χρειάστηκε να ξεκινήσει τη σεζόν χωρίς τον Γκουντογκάν και τον Ντε Μπρόινε και σταδιακά χάρισε όλη του την εμπιστοσύνη στον Φόντεν, τον έριξε στην αρένα των κεντρικών ζωνών. Παιχνίδι το παιχνίδι ο 23χρονος άρχισε να λειτουργεί πολύ πιο κεντρικά και να κερδίζει την πίστη του Πεπ με τις εμφανίσεις του, να αποδεικνύει πως όντως είναι πιο ώριμος από ποτέ, έτοιμος να κουβαλήσει το βάρος του νέου του κοστουμιού. Ο Φόντεν φέτος έπαιξε σε αρκετά διαφορετικούς χώρους και αυτό είναι ολοφάνερο στη σύγκριση των heatmaps του το 2022/23 και το 2023/24.

Στα αριστερά το heatmap του Φόντεν το 2022/23 - Στα δεξιά αυτό του 2023/24
Στα αριστερά το heatmap του Φόντεν το 2022/23 - Στα δεξιά αυτό του 2023/24

Τι παρατηρούμε: 1) Πολύ περισσότερες επαφές με την μπάλα γενικά, 2) Πολύ περισσότερες επαφές κεντρικά, 3) Πολύ περισσότερες επαφές κοντά στην περιοχή.

Η θέση του Φόντεν

Σε άλλα παιχνίδια ξεκινούσε στη μεσαία γραμμή, σε άλλα στα «φτερά». Σημασία δεν είχε η θέση του στα χαρτιά, αλλά ο ρόλος του, αυτός που βλέπουμε και στο heatmap του. Κι αυτός ήταν κεντρικά, είτε ως μέσος, είτε ως... ψευτο-εξτρέμ στα αριστερά ή τα δεξιά. Στην παρακάτω φάση για παράδειγμα, ο Φόντεν θεωρητικά είναι ο εξτρέμ, μα στην πραγματικότητα έχει αφήσει το πλάτος στον Γουόκερ και έχει μεταφερθεί εσωτερικά στην επιθετική πεντάδα του χαρακτηριστικού 3-2-5 του Γκουαρδιόλα.

Ο νέος Φόντεν σαν... Mentos σε Coca Cola

Και αυτή μετακόμισή του ουσιαστικά ξεκλείδωσε ολόκληρο το potential του γιατί ο Φόντεν βρέθηκε στους χώρους και το περιβάλλον στους οποίους 1) το πακέτο του μπορεί να ξεδιπλωθεί με τον καλύτερο τρόπο και 2) μπορεί να γίνει απόλυτα χρήσιμος για τη Μάντσεστερ Σίτι.

Αν κάτι καθιστά τον Φόντεν πραγματικά ξεχωριστό είναι η ικανότητά του στους κλειστούς χώρους. Ο τρόπος με τον οποίο κολλά την μπάλα στα πόδια του και τρέχει με αυτή, ο τρόπος με τον οποίο την υποδέχεται και στρίβει προς το τέρμα άμεσα, η έφεσή του να φτιάχνει και να κάνει πράγματα στα μεσοδιαστήματα, στον χώρο ανάμεσα στην αμυντική και τη μεσαία γραμμή των αντιπάλων, εκεί δηλαδή όπου πλέον κάνει πάρτι.

Η Μάντσεστερ Σίτι κατά κανόνα στριμώχνει τους αντιπάλους της στο επιθετικό της τρίτο, τούς αναγκάζει να αμυνθούν σε χαμηλό μπλοκ, να κάνουν το γήπεδο όσο πιο στενό γίνεται. Και για αυτό ο Φόντεν τής είναι πολύτιμος κεντρικά, γιατί είναι ένας παίκτης που δεν χρειάζεται χώρο και χρόνο. Μπορεί να καταστρέψει τον αντίπαλο υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, είτε εκτελώντας, όπως έκανε τόσες φορές φέτος από τα αγαπημένα του σημεία λίγο έξω από την περιοχή, είτε δημιουργώντας.

Η έφεσή του σε αυτές τις περιοχές φαίνεται ξεκάθαρα και στα παραπάνω καρέ απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας. Οι Λονδρέζοι βρίσκονται με πολύ κοντά τις γραμμές τους σε φάση άμυνας και η Σίτι προσπαθεί να βρει τον τρόπο να τους απειλήσει. Ο Φόντεν έχει έρθει εσωτερικά, ζητά την μπάλα και πριν καλά καλά την υποδεχθεί, πριν προλάβουν να τον μαρκάρουν οι αμυντικοί, έχει ήδη γυρίσει και έχει περάσει μαγικά την κάθετη στον κενό χώρο και τον Γκρίλις.

Η ενέργεια του Φόντεν

Η ενέργεια του Φόντεν

Η τοποθέτηση του Φόντεν σε αυτούς τους χώρους, κεντρικά και στα όρια της περιοχής, ήταν κάτι σαν να ρίχνεις... Mentos σε Coca Cola. Γιατί η ποιότητά του είναι τέτοια που ξέρεις πως από εκεί θα φέρει την έκρηξη του ίδιου και της ομάδας του. Close control, διορατικότητα, κάθετο παιχνίδι, τρεξίματα προς την περιοχή, κουβαλήματα, δημιουργία, εκτελέσεις. Ο Φόντεν τα είχε όλα από τη φύση του, απλά τώρα μπορεί να τα ξεδιπλώνει με τον καλύτερο τρόπο για τον ίδιο και την ομάδα του.

Και κάπως έτσι έφτασε στην καλύτερή του σεζόν, στα 27 γκολ και τις 11 ασίστ φέτος, κάπως έτσι πήρε από το χέρι τη Μάντσεστερ Σίτι και την οδήγησε στο πρωτάθλημα. Κάπως έτσι έφτασε στο - κατά Γκουαρδιόλα - «άλλο επίπεδο». Γεμάτος αυτοπεποίθηση και με συνέπεια πιο φονικός και κομβικός από ποτέ. Και είναι μόνο 23 με όλο το μέλλον του να φαντάζει το λιγότερο τρομακτικό...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα