Κλαούντιο Ετσεβερί: Το ακατέργαστο διαμάντι από το ορυχείο της Ρίβερ στο «Etihad»

claudio_echeverry

bet365

Η πώληση του Ετσεβερί από τη Ρίβερ Πλέιτ στη Μάντσεστερ Σίτι, επιβεβαίωσε τα όσα ακούστηκαν για τον μικρό «Ντιαμπλίτο».

Ο Κλαούντιο Ετσεβερί «διαμάντι» από το... ορυχείο της Ρίβερ Πλέιτ έκανε το μεγάλο του όνειρο πραγματικότητα, να πάρει μεταγραφή σε κάποια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και αυτή είναι η Μάντσεστερ Σίτι.

Ο «Joya» έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα πρωταθλήματος στις 22 Ιουνίου εναντίον της Ινστιτούτο. Ο πολλά υποσχόμενος 18χρονος επιθετικός μαγνήτισε τους πάντες όταν αναδείχθηκε ως MVP της εθνικής Αργεντινής U-17 στο του 2023 που έγινε στο Εκουαδόρ, εκεί έπαιξε σε οκτώ αγώνες, σημείωσε πέντε γκολ ενώ μοίρασε και τρεις ασίστ. Ωστόσο αυτό που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο κόσμος στην Αργεντινή, είναι το χατ τρικ του κόντρα στη Βραζιλία στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Η ιστορία του παρόλα αυτά ξεκίνησε πολύ μακριά από το mainstream του ποδοσφαίρου του Μπουένος Άιρες και της Ρίβερ Πλέιτ. Στη Villa Río Negro, μια γειτονιά που βρίσκεται στην πόλη Resistencia, πρωτεύουσα του Τσάκο, ο «Ντιαμπλίτο», ένα παρατσούκλι που του δόθηκε λόγω του παρόμοιου επωνύμου με αυτό του Βολιβιανού, Μάρκο Ετσεβερί, έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας του.

Ο ποδοσφαιριστής της κατηγορίας του 2006 ξεκίνησε στον σύλλογο Ντεπορτίβο Λουχάν στο Chaco League, όπου έπαιξε και προπονήθηκε σε μικρά χωμάτινα γήπεδα, ενάντια σε άλλες ομάδες της περιοχής, όπως έχει πει ο ίδιος. Ο Ένσο Φραντσέσκολι επιβεβαίωσε την κλήση του Ετσεβερί στην εθνική Ομάδα U-23 και χαρακτήρισε την πώλησή του ως «πολύ καλή κίνηση».

Από τις χωματερές στο «Μονουμεντάλ»

Στα τέλη του 2016 όταν ήταν 10 ετών στη Ρίβερ, με τον Κλαούντιο Οτερμίν και τον Ντάνιελ Μπρισουέλα στο τιμόνι, έκανε μια δοκιμή παικτών στο Τσάκο. «Ευτυχώς παίξαμε καλά και όταν τελείωσε το παιχνίδι μίλησαν με τον πατέρα και τη μητέρα μου και μου είπαν πότε έπρεπε να πάω στο Ρίβερ. Ήταν μια μεγάλη πηγή υπερηφάνειας για την οικογένειά μου και εμένα», είπε συγκινημένος.

Όμως η μετάβαση στο Μπουένος Άιρες δεν ήταν εύκολη. Ο ποδοσφαιριστής δεν ήθελε να πάει να ζήσει στην... εξορία, μακριά από τα αγαπημένα του πρόσωπα, έτσι ο σύλλογος νοίκιασε ένα σπίτι στους γονείς του (Ντομίνγκο και Ρόζα) για να τον συνοδεύσουν στην πρωτεύουσα της χώρας. Έτσι, στις αρχές του 2017, ο Ετσεβερί ξεκίνησε να προπονείται στη Ρίβερ.

Λίγο καιρό μετά, τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, το όνομά του άρχισε να αντηχεί στην Αργεντινή και στον κόσμο. Οι Millonarios της κατηγορίας του 2006 ταξίδεψαν στη Βενετία της για να πάρουν μέρος στο «Venice Champions Trophy», ένα τουρνουά με ομάδες από όλο τον πλανήτη. Συνολικά, με τη φανέλα με το νούμερο «8» στην πλάτη του, ο γηγενής της Resistencia σημείωσε εννέα γκολ, μεταξύ των οποίων τέσσερα γκολ υψηλής ποιότητας - και μια ασίστ - στην αναμέτρηση με τη Γιουβέντους.

Σε εκείνη τη διοργάνωση, στην οποία η ομάδα με επικεφαλής τον Γκουστάβο Φερμάνι αντιμετώπισε τις Λουγκάνο, Τσέλσι, Άγιαξ και Μπενφίκα, εκτός από τον προαναφερθέντα αγώνα με τη «Vecchia Signora», η Ρίβερ τερμάτισε στην τρίτη θέση, με πρωταγωνιστή τον «Ντιαμπλίτο» κάτι που άλλαξε για πάντα την εικόνα του.

Το πέρασμά του από τις εθνικές Νέων και η ονειρεμένη φωτογραφία με τον Μέσι από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ο Εστεβερί έφερε το παρατσούκλι του μεγάλου... μαργαριταριού, κάτι που επιβεβαίωσε χρόνο με τον χρόνο με σπουδαίες εμφανίσεις, αν και έγινε «μόνο» το εξώφυλλο των μέσων ενημέρωσης ξανά το 2023, με τη διαμάχη στη Νότια Αμερική. Υπο 17 και μετά, το Παγκόσμιο Κύπελλο της κατηγορίας.

Στο Εκουαδόρ, όπου η Αλμπισελέστε του Ντιέγκο Πλασέντε προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο Ετσεβερί, χωρίς να παίξει σε όλα τα παιχνίδια, τερμάτισε πρώτος σκόρερ (5) και και έχοντας μοιράσει και τρεις ασίστ, αλλά η επιρροή του στην ομάδα ξεπέρασε τα στατιστικά αυτά. Ο αρχηγός και συνάμα ταυτόχρονα ταπεινός, καθιερώθηκε ως ο καλύτερος παίκτης του θεσμού.

Στη μεγαλύτερη διοργάνωση της FIFA στην κατηγορία, ο μεσοεπιθετικός ήταν η σπουδαία μορφή της ομάδας και πήρε τη χάλκινη μπάλα με τα πέντε γκολ που πέτυχε στη διοργάνωση.

Η πίεση του κόσμου και οι συμβουλές των προπονητών

Μετά τον Νοτιοαμερικανό, ο νεαρός ξεκουράστηκε μερικές μέρες στην πατρίδα του το Τσάκο, όπου πέρασε χρόνο με την οικογένειά του και επικεντρώθηκε ακόμη περισσότερο στη Ρίβερ, με την οποία πλέον βρίσκεται μεταξύ της ομάδας Β' και της πρώτης. Μετά την ήττα της από τη Φλουμινένσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Ντεμικέλις τον πήρε στην Πρώτη ομάδα. Σαν να μην... έφτανε αυτό μπήκε και στην αποστολή εναντίον των Βέλες, Φλουμινένσε, Μπάνφλιντ και Ντεφένσα Ι Χουστίσια.

Ο ίδιος ο Ντεμικέλις επαίνεσε τον 17χρονο ταλαντούχο μεσοεπιθετικό, ο οποίος έχει όπως θεωρούσε, το «River DNA», αν και του ζήτησε να ρίξει λίγο τις προσδοκίες του.

«Σου ζητώ να ρίξεις λίγο τις προσδοκίες του. Είσαι ακόμα νέος. Μου αρέσει να παρακολουθώ την εξέλιξη των παικτών, σε αυτήν την περίπτωση των νεαρών, γιατί για μένα η εξέλιξη δεν έχει όρια, αλλά επαναλαμβάνω ξανά: πρέπει να διαχειριστούμε λίγο τις προσδοκίες που του έχουν δημιουργηθεί, γιατί είναι ακόμα παιδί και δεν πρέπει να τον μπερδεύουμε», είπε χαρακτηριστικά ο προπονητής της Ρίβερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα τον βοηθήσουμε ως προπονητικό επιτελείο ώστε να συνεχίσει να προπονείται, να μεγαλώνει, να ισούται με τους επαγγελματίες για να καταλάβει ότι υπάρχει άλλος ρυθμός στο πρωτάθλημα και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι λόγω του DNA που έχει στο αίμα του, από τη Ρίβερ, είναι στον σωστό δρόμο για να γίνει επαγγελματίας στη Ρίβερ», κατέληξε.

Λίγες μέρες αργότερα, σε δηλώσεις του στο «TyC Sports», ο ποδοσφαιριστής παραδέχτηκε ότι του συνέβαιναν πολλά πράγματα και όντας τόσο νέος, μερικές φορές ένιωθε μεγάλη πίεση από τον κόσμο, αν και σημείωσε ότι έχει αυτό που θέλει. Συνοδευόμενος καλά και πάντοτε από την οικογένειά του, παρόλο που μερικές φορές είναι αγχωτικό ή κουραστικό ένιωθε την ασφάλεια που έπρεπε.

«Χθες ήμουν λίγο απογοητευμένος για αυτό το θέμα γιατί υπάρχει μεγάλη προσδοκία απέναντί μου, γιατί αρχίζεις να σκέφτεσαι και να λες πρέπει να κάνω το καλύτερο ώστε ο κόσμος να πιστεύω σε όσα ειπώθηκαν για μένα, αλλά μόλις μπήκα στο γήπεδο προσπαθώ να ξεχάσω τον εαυτό μου και να δώσω το καλύτερο στην ομάδα», συμπλήρωσε ο παίκτης από το Τσάκο μετά τη νίκη επί της Βενεζουέλας στο Κίτο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πλασέντε του συνέστησε να απομονωθεί και να ξέρει πώς να απολαμβάνει την κάθε στιγμή που βρίσκεται με τους συμπαίκτες του. «Όσο πιο ήρεμος είναι τόσο καλύτερα θα παίξει», είπε ο προπονητής, ο οποίος παραδέχτηκε τη δυσκολία πίεσης στους νέους.

Το πρώτο του συμβόλαιο και το... βάπτισμα του πυρός

Στις 2 Ιανουαρίου 2023, την ημέρα που έκλεισε τα 17, ο «Ντιαμπλίτο» υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Ρίβερ, με ρήτρα αποχώρησης 25 εκατομμυρίων ευρώ (η οποία ανεβαίνει στα 30 τις τελευταίες μέρες κάθε μεταγραφικής αγοράς).

«Η Ρίβερ είναι το σπίτι μου, είναι τα πάντα για μένα, είμαι εκεί κάθε μέρα. Προπονούμαι, πηγαίνω σχολείο και από τότε που έφτασα ο σύλλογος μου έδωσε τα πάντα, έχω τα πάντα στη διάθεσή μου. Υπάρχουν καλοί άνθρωποι, καλοί προπονητές. Το όνειρό μου είναι να παίξω στην Πρώτη Κατηγορία, από όταν έφτασα το σκέφτομαι αυτό, για μένα και για να δώσω χαρά στα αδέρφια μου που είναι οπαδοί της Ρίβερ», είπε ο Ετσεβερί στην ιστοσελίδα «Página Millonario» το 2021.

Αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα τον περασμένο Ιούνιο αλλά θα καταλήξει να είναι πιο σύντομο από το αναμενόμενο, επειδή η Μάντσεστερ Σίτι θα τον πάρει στις αρχές του 2025. Μετά από ένα υπέροχο παιχνίδι, στο οποίο κέρδισε τον δεύτερο επαγγελματικό του τίτλο με τη Ρίβερ στον τελικό κόντρα στη Ροσάριο Σεντράλ, ο νεαρός ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του, το οποίο έπεσε σαν... βόμβα στον κόσμο της Ρίβερ.

Στις αρχές του 2024, ο Ετσεβερί κλήθηκε επειγόντως από τον Χαβιέρ Μασεράνο για την προ-ολυμπιακή ομάδα U-23 και έχασε την τελική ευθεία της προετοιμασίας με τη Ρίβερ. Αν και θα παραμείνει για να παίξει στο φετινό Libertadores -κατόπιν αιτήματός του-, η απόφασή του να φύγει τόσο γρήγορα για την Ευρώπη προκάλεσε την οργή των οπαδών.

Παρόλο που ο Φραντσέσκολι θεώρησε ότι η πώληση στον αγγλικό σύλλογο είναι «οικονομικά καλή», ο Ετσεβερί έχει μπροστά του τους τελευταίους μήνες με τη φανέλα της Ρίβερ, με το βάρος που ήδη κουβαλούσε από τις μικρότερες κατηγορίες. Πρέπει να... κερδίσει ξανά τον κόσμο για να μπορέσει να «πετάξει» στην Ευρώπη θριαμβευτικά, ανάλαφρα και αφήνοντας τις πόρτες ανοιχτές για μια επιστροφή στο μέλλον.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα