Άρσεναλ - Μάντσεστερ Σίτι 1-0: Ξόρκισε τον δαίμονα της πρωταθλήτριας και έπιασε κορυφή!

Ιάσονας Θεριός
Χάρη στο γκολ του Μαρτινέλι στο 86ο λεπτό η Άρσεναλ έκανε τη διαφορά σε ένα μέτριο ματς και «λύγισε» 1-0 τη Μάντσεστερ Σίτι εντός έδρας, πιάνοντας στην κορυφή της Premier League την Τότεναμ, με τον Αρτέτα να επικρατεί του Πεπ για πρώτη φορά.

Δεν το είχε κάνει ποτέ εδώ και οκτώ χρόνια! Και - επιτέλους - το έκανε, πατώντας στον εαυτό της την πιο ισχυρή ένεση ψυχολογίας εν όψεις μιας ακόμα κούρσας πρωταθλήματος που δείχνει πως θα φτάσει μακριά. Η Άρσεναλ, σε ένα κακό παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, επικράτησε 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι και έπιασε στους 20 βαθμούς την πρωτοπόρο Τότεναμ. Το γκολ του Μαρτινέλι στο 86ο λεπτό ήταν αρκετό για τους Κανονιέρηδες, οι οποίοι «λύγισαν» τους Σίτιζενς για πρώτη φορά μετά το 2015 στην Premier League, με τον Αρτέτα μάλιστα να πανηγυρίζει το πρώτο του τρίποντο επί του... δασκάλου Γκουαρδιόλα στο πρωτάθλημα. Και κάπως έτσι, βρήκαν τη λύση απέναντι στον απόλυτο κρυπτονίτη τους, αυτόν που τους ταλαιπωρούσε εδώ και χρόνια, υποχρεώνοντας τη Σίτι να γνωρίσει δύο σερί ήττες στην Premier League για πρώτη φορά μετά το 2018.

Οι Πολίτες φλέρταραν με το 1-0 πολύ νωρίς στο παιχνίδι. Μόλις στο 5' ο Ράις έσωσε το τελείωμα του Γκβάρντιολ από το κόρνερ του Φόντεν πάνω στη γραμμή και στην εξέλιξη της φάσης ο Άκε αστόχησε σε τετ α τετ με τον Ράγια, πλασάροντας πολύ άουτ από την καρδιά της περιοχής. Αυτή βέβαια έμελλε να είναι και η - μακράν - καλύτερη στιγμή του πρώτου μέρους.

Αμφότερες οι ομάδες έδειξαν επηρεασμένες από τις σημαντικότατες απουσίες των Σάκα και Ρόδρι και παρουσιάστηκαν πολύ προσεκτικές χωρίς να ρισκάρουν. Η Σίτι ήταν αυτή που είχε την κατοχή και την πρωτοβουλία χωρίς όμως να γίνεται απειλητική. Η ομάδα του Πεπ μάλιστα κινδύνευσε να μείνει και με δέκα παίκτες. Στο 28' ο Κόβασιτς έκανε πολύ σκληρό τάκλιν από πίσω στον Όντεγκααρντ και είδε την κίτρινη (η φάση τσεκαρίστηκε ακόμα και για απευθείας κόκκινη) και επτά λεπτά μετά έκανε νέο τάκλιν στον Ράις με τους Κανονιέρηδες να διαμαρτύρονται έντονα αλλά τον Όλιβερ να μη δείχνει τη δεύτερη κίτρινη.

Στην επανάληψη τα πράγματα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα, αφού οι Πολίτες γρήγορα «έσβησαν» τη σπίθα που έδωσε στην Άρσεναλ η είσοδος του Μαρτινέλι στο παιχνίδι. Αμφότερες οι ομάδες δυσκολεύονταν να δημιουργήσουν πραγματικά απειλητικές συνθήκες και έδειχναν να περπατούν σε ένα τεντωμένο σκοινί με την κλεψύδρα να δείχνει πως μετρά αντίστροφα προς μια μοιραία ισοπαλία.

Μια φάση ωστόσο ήταν αρκετή για να αλλάξει τα πάντα. Στο 86ο λεπτό, ο Πάρτεϊ γέμισε την μπάλα και ο Τομιγιάσου βρήκε με τον κεφάλι τον Χάβερτς. Ο Γερμανός έστρωσε στον Μαρτινέλι (όλες οι αλλαγές του Αρτέτα στη συνεργασία) και ο Βραζιλιάνος είδε το πλασέ του από τα όρια της περιοχής να αλλάζει πορεία στον Άκε και να αιφνιδιάζει τον Έντερσον για το «χρυσό» γκολ που χάρισε τη σπουδαία νίκη στην Άρσεναλ.

Άρσεναλ: Ράγια, Γουάιτ, Σαλίμπα, Γκάμπριελ, Ζιντσένκο (75’ Τομιγιάσου), Ζορζίνιο (75’ Πάρτεϊ), Ράις, Όντεγκααρντ, Ενκέτια (75’ Χάβερτς), Τροσάρ (46’ Μαρτινέλι), Ζεσούς

Μάντσεστερ Σίτι: Έντερσον, Γουόκερ, Ντίας, Γκβάρντιολ, Άκε, Λιούις (68’ Ντοκού), Κόβασιτς (68’ Νούνιες), Άλβαρες (68’ Στόουνς), Μπερνάρντο Σίλβα, Φόντεν, Χάαλαντ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα