Οι μεγάλες νίκες στα μεγάλα ευρωπαϊκά ντέρμπι που έγραψαν ιστορία

Οι μεγάλες νίκες στα μεγάλα ευρωπαϊκά ντέρμπι που έγραψαν ιστορία

bet365

Με αφορμή το 7-0 της Λίβερπουλ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τις μεγαλύτερες νίκες που έχουν σημειωθεί στα “clasico” των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 11-1 (1943): Η δικτατορία του Φράνκο σημάδεψε ακόμα και τα ντέρμπι Ρεάλ-Μπαρτσελόνα και σε εκείνη την περίοδο σημειώθηκε η μεγαλύτερη νίκη που έχει γίνει ποτέ σε ισπανικό “Clasico”. Για τα ημιτελικά του τότε Copa del Generalisimo (νυν Copa del Rey), η Μπαρτσελόνα είχε επικρατήσει με 3-0 στο πρώτο παιχνίδι στη Βαρκελώνη. Ωστόσο, στον επαναληπτικό του Chamartín (ακόμα το Μπερναμπέου δεν είχε κατασκευαστεί) έγινε η μεγάλη ανατροπή. Στο ημίχρονο κιόλας, η Ρεάλ είχε προηγηθεί με 8-0, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι 11-1 υπέρ των Μαδριλένων. Μετά τον αγώνα, η Μπαρτσελόνα κατήγγειλε εκφοβισμούς προς τα μέλη της δικής της αποστολής, αλλά και προς τους διαιτητές, όμως κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ.

rek

Σέλτικ – Ρέιντζερς 7-1 (1957): Η μεγάλη κόντρα των δύο κορυφαίων ομάδων Σκωτία ξεκινά από το 19ο αιώνα και παραμένει μέχρι σήμερα αναλλοίωτη. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει εκατέρωθεν νίκες με πέντε γκολ διαφορά (5-0), όμως το ρεκόρ το κατέχει η Σέλτικ με μία νίκη επί της Ρέιντζερς, με σκορ 7-1. Και μάλιστα, όχι σε τυχαίο αγώνα, αλλά στον τελικό του σκωτσέζικου League Cup, το 1957. Οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά στον τελικό της διοργάνωσης και οι «Κέλτες» επικράτησαν με το εντυπωσιακό 7-1 στο Χάμπντεν Παρκ, κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο.

Μπάγερν – Ντόρτμουντ 11-1 (1971): Το “Klassiker” της Γερμανίας βρίσκεται στο «πικ» του τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς οι δύο ομάδες μονοπωλούν τους τίτλους στην Bundesliga και την Μπάγερν να έχει τη μερίδα του λέοντος. Αρκετά χρόνια πριν, το Νοέμβριο του 1971, η Ντόρτμουντ δεν αποτελούσε το αντίπαλον δέος για τους Βαυαρούς (τότε ήταν η Γκλάντμπαχ), οι οποίοι τη διέλυσαν με το εντυπωσιακό 11-1 για το πρωτάθλημα. Εκείνη τη σεζόν, η Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε τον τίτλο, ενώ η Ντόρτμουντ υποβιβάστηκε. Μέχρι σήμερα, αυτή η νίκη αποτελεί τη μεγαλύτερη για τους Βαυαρούς στην Bundesliga, ενώ για την Μπορούσια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση ήττα (έχει χάσει με 12-0 από την Γκλάντμπαχ).

rek

Άγιαξ – Φέγενορντ 8-2 (1983): Περίπου εκατό χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη αναμέτρηση των δύο κορυφαίων ομάδων του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Η κόντρα τους ήταν ανέκαθεν μεγάλη, όμως η αντιπαλότητά τους εντάθηκε ακόμα περισσότερο, όταν το 1983 ο σπουδαίος Γιόχαν Κρόιφ έφυγε από τον Άγιαξ (δεν του ανανέωσαν το συμβόλαιο) και φόρεσε τη φανέλα της Φέγενορντ. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών και των δύο ομάδων, με τη μοίρα να παίζει ένα περίεργο παιχνίδι. Στη μοναδική σεζόν που φόρεσε τη φανέλα της Φέγενορντ, ο Άγιαξ πήρε τη μεγαλύτερη νίκη του στην ιστορία των “Klassieker”. Ο «Αίαντας» επικράτησε με 8-2 στο Άμστερνταμ, όμως στο τέλος της σεζόν η ομάδα του Κρόιφ κατέκτησε τον τίτλο.

Ίντερ – Μίλαν 0-6 (2001): Στην Ιταλία - όπως και στην Αγγλία - τα ντέρμπι είναι αρκετά, όμως το σημαντικότερο εξ’ αυτών είναι το Derby della Madonnina, ανάμεσα σε Ίντερ και Μίλαν. Μεταξύ των δύο ομάδων υπάρχει αναμέτρηση που έχει λήξει 6-5 (!), όμως από άποψη έκτασης νίκης, αυτή έχει σημειωθεί σχετικά πρόσφατα, το 2001, για τη Serie A. Ως τυπικά φιλοξενούμενη, η Μίλαν επικράτησε της Ίντερ στο Μεάτσα με σκορ 0-6, με τους Σεφτσένκο και Κομαντίνι να πετυχαίνουν από δύο τέρματα για τους «ροσονέρι». Μία νίκη που μπορεί να έμεινε στην ιστορία, όμως καμία από τις δύο ομάδες δεν την επηρέασε θετικά ή αρνητικά, αφού η πορεία τους εκείνη τη σεζόν στο ιταλικό πρωτάθλημα ήταν μέτρια.

Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν 1-5 (2017): Πρόκειται για το ντέρμπι, στο οποίο δεν υπάρχει τόσο μεγάλη έκταση στη διαφορά τερμάτων. Τα τέσσερα γκολ διαφορά, είτε για τη μία, είτε για την άλλη ομάδα είναι το μεγαλύτερο χάντικαπ και έχει σημειωθεί αρκετές φορές, τις περισσότερες υπέρ της Παρί. Τα δύο σκορ που έχουν εμφανιστεί με αυτή τη διαφορά στα “Classique” είναι 4-0 και 5-1. Αυτό που καταγράφουμε είναι εκείνο, που σημειώθηκε σε εκτός έδρας νίκη, το Φεβρουάριο του 2017. Στο Βελοντρόμ, η Παρί Σεν Ζερμέν επικράτησε με σκορ 1-5 της Μαρσέιγ, για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Μάλιστα, για τους φιλοξενούμενους είχαν βρει δίχτυα πέντε διαφορετικοί παίκτες (Μαρκίνιος, Καβάνι, Μόουρα, Ντράξλερ, Ματουιντί).

rek

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα