Κλάτενμπεργκ: «Οι διαιτητές της Premier League φοβούνται να πάρουν μια απόφαση εξαιτίας του VAR»

Newsroom
Κλάτενμπεργκ: «Οι διαιτητές της Premier League φοβούνται να πάρουν μια απόφαση εξαιτίας του VAR»

bet365

Ο σύμβουλος της Superleague για θέματα διαιτησίας, Μαρκ Κλάτενμπουργκ, πιστεύει ότι η εισαγωγή του VAR έχει δημιουργήσει στη νέα γενιά διαιτητών της Premier League φόβο λήψης αποφάσεων.

Ο άλλοτε αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο οποίος πέρασε 13 χρόνια ως ρέφερι στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας, παραδέχεται ότι η νέα τεχνολογία επηρέασε τις δικές του επιδόσεις στην Κίνα - και έχει εντοπίσει τον ίδιο «φόβο» στην Premier League. Ενώ η παλαιότερη γενιά διαιτητών είχε συνηθίσει να παίρνει αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου, οι διαιτητές σήμερα μπορούν να βασίζονται στο VAR ως δίχτυ ασφαλείας αν τους μείνουν αμφιβολίες.

Όταν ο Κλάτενμπουργκ έγινε επαγγελματίας διαιτητής στην Κίνα, παρατήρησε ότι ο τρόπος που διαχειριζόταν ένα παιχνίδι είχε αλλάξει σημαντικά λόγω της νέας τεχνολογίας, γεγονός που τον έκανε να αμφισβητήσει τον ίδιο του τον ρόλο. Ο 47χρονος δήλωσε στους Footy Accumulators: «Το VAR προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα. Μου συνέβη όταν πήγα στην Κίνα. Άρχισα να μη διαιτητεύω. Βασίστηκα στο VAR. Μετά τον πρώτο μήνα, θα τα παρατούσα, λέγοντας "Τι κάνω;". Έχασα την βασική μου ικανότητα να παίρνω μια απόφαση. Ως διαιτητής, έπαιρνες αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ήμουν τόσο άνετος σε αυτό.Θα μπορούσα να έχω χρειαστεί το VAR μερικές φορές, αλλά όχι στο βαθμό που το χρησιμοποιούν τώρα. Φοβόμουν να πάρω μια απόφαση. Βλέπω αυτούς τους διαιτητές τώρα, υπάρχει ένας φόβος και φοβούνται να πάρουν μια απόφαση. Όταν φοβάσαι δεν παίρνεις καμία. Και τότε ούτε το VAR παίρνει μια απόφαση».

Το VAR δέχτηκε εκτεταμένη κριτική την περασμένη εβδομάδα, αφού απέτυχε να εντοπίσει μια σειρά από παραβάσεις που μπορούσαν να αλλάξουν την εξέλιξη του παιχνιδιού, όπως στο 84' του Τσέλσι - Γουέστ Χαμ, όταν ο Σούτσεκ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα αλλά το γκολ του ακυρώθηκε για οφσάιντ στην αρχή της φάσης. Στο 90' ο Σούτσεκ φάνηκε να σταματά την πορεία της μπάλας με το χέρι, ίσως κρίθηκε από διαιτητή και VAR ότι ήταν το χέρι στήριξης στο τάκλιν και το 1-1 έμεινε μέχρι το φινάλε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα