Ο Μάρκος Αμπάντ θεωρείται κάτι... παραπάνω από απλά ένας «δάσκαλος» του Μελιέ στη Λιντς

Νότης Χάλαρης
Ο Μάρκος Αμπάντ θεωρείται κάτι... παραπάνω από απλά ένας «δάσκαλος» του Μελιέ στη Λιντς

bet365

Ο Ιλάν Μελιέ θεωρείται εκ των κορυφαίων νεαρών τερματοφυλάκων στη Premier League και πίσω από την τρομερή εξέλιξή του βρίσκεται ο Μάρκος Αμπάντ. Το Gazzetta σας συστήνει τον «αφανή» δάσκαλο που έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ισπανικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

«Ο Μελιέ είναι πολύ καλός τερματοφύλακας και έχω παρατηρήσει ότι το παιχνίδι του βελτιώνεται σταθερά. Είναι σταθερός και σπάνια κάνει λάθη. Τα εύσημά μου στον προπονητή τερματοφυλάκων που είναι στη Λιντς, είναι μεγάλο πράγμα να τον διατηρείς έτσι». Τα λόγια του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ, Κέβιν Κάμπελ προς τον τερματοφύλακα της Λιντς είναι ιδιαίτερα τιμητικά.

Ένας άνθρωπος που έχει κάνει τρομερά πράγματα στο αγγλικό ποδόσφαιρο αγωνιζόμενος στη γραμμή κρούσης και με 143 γκολ στην καριέρα του σε όλες τις διοργανώσεις. Ωστόσο, η λεπτομέρεια που μπορεί να αντιλιφθεί κάποιος, είναι τα εύσημα που δίνει στον προπονητή τερματοφυλάκων της Λιντς, για τη διαχείριση του νεαρού πορτιέρε.

Ο λόγος για τον Μάρκος Αμπάντ, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στην ηλικία των 37 ετών αλλά έχει δημιουργήσει ένα βιογραφικό που θα μπορούσε να ζηλέψει κάθε συνάδελφός του. Δεν είναι μόνο η παρουσία του δίπλα σε κορυφαίους προπονητές αλλά και η συνεργασία του με τερματοφύλακες που έχουν κάνει μεγάλα πράγματα στην Ευρώπη.

Με αφορμή την εμφάνισή του Μελιέ κόντρα στη Λίβερπουλ, το Gazzetta σας παρουσιάζει ποιος είναι ο Ισπανός προπονητής και η... σχέση του με την Ελλάδα.

Η πρώτη εμπειρία στο πλάι του Πάκο Λόπεθ και η επταετία στην Έλτσε!

Η καριέρα του Μάρκος Αμπάντ ξεκίνησε το 2009 και συγκεκριμένα στην Αλκογιάνο, όπου ανέλαβε τα χρέη του προπονητή τερματοφύλακων και σε ηλικία μόλις 24 ετών, στο πλάι του, τότε 41χρονου, Πάκο Λόπεθ. Σε μόλις μία σεζόν, δουλειά του φάνηκε αμέσως από τα στατιστικά της Αλκογιάνο.

Εκτός από το ότι η ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα της 3ης κατηγορίας στην Ισπανία, οι αριθμοί στο θέμα των γκολ που δέχτηκε ήταν... εξαιρετικά. Συγκεκριμένα με 32 τέρματα σε 38 ματς, ήταν η δεύτερη καλύτερη απόδοση στο πρωτάθλημα μετά την 3η της κατηγορίας, Οντινγέντ.

Έτσι γίνεται αντιληπτός από την Έλτσε και το καλοκαίρι του 2010, ο Πέπε Μπορδάλας τον προσθέτει στο προπονητικό τιμ του. Ήταν αρχή μίας πολύ ιδιαίτερης σχέσης καθώς ο Αμπάντ έμεινε για συνολικά επτά χρόνια (!) στον ισπανικό σύλλογο και συνεργάστηκε με πέντε διαφορετικούς προπονητές, οι οποίοι τον διατήρησαν στο δυναμικό τους.

Μέσα σε αυτή την επταετία πανηγύρισε την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια ως πρωταθλητής τη σεζόν 2012/13, ένιωσε την απογοήτευση του υποβιβασμού και αποχώρησε όταν η ομάδα έπεσε μέχρι και την 3η κατηγορία. Ταυτόχρονα, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου στο τέρμα των τερματοφυλάκων, καθώς ήταν ο άνθρωπος που είχε τον Βίλι Καμπαγιέρο πριν εκείνος πάει στη Μάλαγα έναντι 900 χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, βρήκε τον διεθνή Πολωνό πορτιέρε, Πρζέμισλαβ Τίτον, τον Μανού Ερέρα και τον Τόνο

Φυσικά το αποκορύφωμα ήταν όταν έφτασε μέχρι και τη Μάντσεστερ Σίτι αλλά και την Τσέλσι ενώ πλέον, είναι στη Σάουθαμπτον. Από την άλλη, έκατσε σε 125 παιχνίδια στο πλάι του Φραν Εσκριμπά και έφτιαξε ένα αρκετά καλό όνομα στην αγορά με αποτέλεσμα να δεχθεί την πρόταση από τον Αϊτόρ Καράνκα.

Το σύντομο «ταξίδι» στην Μίντλεσμπρο και ο ένας γνωστός από την... Ελλάδα που τον πήρε στη Λιντς!

Ο Αϊτόρ Καράνκα ήταν... οπαδός του Ισπανού κόουτς τερματοφυλάκων και έτσι του έκανε την πρόταση τον ακολουθήσει στη Μίντλεσμπρο τον Φλεβάρη του 2017. Ο αγγλικός σύλλογος ήταν τότε στη Premier League και μόλις ο Αμπάντ αποδέχθηκε την πρόταση, συνάντησε εκεί τόσο τον Βίκτορ Βαλντές (με μεγάλη θητεία στην Μπαρτσελόνα) όσο και τον Μπραντ Γκουζάν (εκ των πιο έμπειρων πορτιέρε στην Αγγλία).

Βέβαια, εκεί έρχεται και η πρώτη του... επαφή με την Ελλάδα, καθώς ανάμεσα στους τερματοφύλακες, ήταν και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος βάδιζε τα 37 του χρόνια τότε. Βέβαια, η κάκιστη πορεία της αγγλικής ομάδας έφερε τον Ισπανό προπονητή μέχρι την πόρτα της εξόδου και παρότι ο Αμπάντ είχε μόλις πέντε ματς στο ενεργητικό του, ακολούθησε τον συμπατριώτη του.

Φυσικά αυτό δεν σήμαινε πως θα έμενε άνεργος για πολύ ο Αμπάντ, αφού είχε φτιάξει ένα εξαιρετικό όνομα στην αγορά παρότι ήταν μόλις 32 ετών τότε. Την ευκαιρία που έψαχνε, τη βρήκε από έναν παλιό... γνωστό των ελληνικών γηπέδων. Ο Τόμας Κρίστιανσεν, ο οποίος αγωνίστηκε για έξι μήνες στον Πανιώνιο, ζήτησε τον Ισπανό κόουτς για να πλαισιώσει το τεχνικό τιμ του στη Λιντς.

Η ομάδα βρισκόταν στη Championship και παρά την απόλυση του Ισπανού προπονητή, ο Αμπάντ παρέμεινε στο ενεργητικό του αγγλικού συλλόγου και αφότου ανέλαβε ο Πολ Χεκινγκμπότομ.

Ο «δάσκαλος» του Μελιέ και η τριάδα με Μπιέλσα και... Κορμπεράν!

Το καλοκαίρι του 2018 η Λιντς κάνει το κόλπο-γκρόσο και προσλαμβάνει τον Μαρσέλο Μπιέλσα για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, με στόχο την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια της Αγγλίας. Αν και η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση στην πρώτη σεζόν, δεν τα κατάφερε σε play off και παρέμεινε στη Championship, με τον Αμπάντ να προπονεί τον άλλοτε τερματοφύλακα της Ρεάλ Μαδρίτης, Κίκο Κασίγια.

Ένα χρόνο μετά, ο Ισπανός προπονητής βλέπει τη Λιντς να επενδύει στο ταλέντο του Ιλάν Μελιέ, ο οποίος αποκτήθηκε αρχικά ως δανεικός από τη Λοριάν. Αν και η ομάδα στέφεται πρωταθλητρια της κατηγορίας και κατακτάει την άνοδο στη Premier League με τον Κασίγια ως βασικό, ο Μελιέ είδε την οψιόν του να ενεργοποιείται, με αποτέλεσμα να γίνει μόνιμος κάτοικος Αγγλίας έναντι 6,5 εκατ. ευρώ.

Ο Γάλλος τερματοφύλακας έκανε ιδιαίτερη προετοιμασία, αποτελώντας το μεγάλο στοίχημα του Μάρκος Αμπάντ. Ο Ισπανός προπονητής δούλεψε μαζί του και τον προετοιμάσε κατάλληλα για τη μεγάλη κατηγορία. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του πλέον. Στην παρθενική του σεζόν στη Premier League, ο Μελιέ κράτησε 11 φορές ανέπαφη την εστία του σε 35 ματς, παρότι ήταν μόλις 21 ετών, αφήνοντας στον πάγκο τον πολύπειρο Κασίγια.

Το τρομερό της υπόθεσης, το οποίο φέρνει ξανά άρωμα... Ελλάδας, είναι πως ο Μαρσέλο Μπιέλσα είχε από κοντά τόσο τον Αμπάντ όσο και τον Κάρλος Κορμπεράν, που μετέπειτα έκατσε στον πάγκο του Ολυμπιακού ως πρώτος προπονητής και που αποτελούσε το «δεξί του χέρι» του Αργεντινού τεχνικού.

Η επιβεβαιώση πως ο Μάρκος Αμπάντ έχει καθιερωθεί στη Λιντς, ήταν μετά την απομάκρυνση του έμπειρου προπονητή και την αντίκαταστασή του από τον Τζέσι Μαρς ο οποίος ζήτησε την παραμονή του 37χρονου προπονητή τερματοφυλάκων. Δείγμα της... τυφλής εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

Ο Μάρκος Αμπάντ δεν χρωστάει το αποτέλεσμα μόνο στην απίστευτη εξέλιξη του Ιλάν Μελιέ αλλά και στη δουλειά που έχει κάνει μέσα σε αυτά τα 13 χρόνια ως κόουτς και δίπλα σε μεγάλους τερματοφύλακες.

@Photo credits: Instagram του Marcos Abad
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα